Trafiłem prawdopodobnie na poważny błąd w polskiej wersji kampanii "Ostatni Rycerz".
Do czasu odpowiedzi wstrzymałem kampenię.
Chodzi o przygotowanie rozdziału 7:
Ale wiesz, że pierwotnej talii wydarzeń się nie pozbywasz tylko dokładasz do niej, tak?
Obawiam się, że prawdopodobnie masz rację. Odrzuciłem wszystkie wydarzenia (włączając w to wydarzenia specjalne z wcześniejszego rozdziału) z automatu zaraz po zakończeniu 6 rozdziału... nie doczytując...grzeslaw90 pisze: ↑06 lip 2022, 08:49Ale wiesz, że pierwotnej talii wydarzeń się nie pozbywasz tylko dokładasz do niej, tak?
EDIT. Jeśli nie jest wspomniane inaczej to talia wydarzeń z poprzedniego rozdziału zostaje na swoim miejscu.
Nie mam teraz gry przed sobą i nie pamiętam dokładnie karty umierasz, ale czy na pewno używasz karty umierasz zwykłej, a nie do kooperacji? Ta do gry solo jest łagodniejsza w skutkach.kiniol1 pisze: ↑07 lip 2022, 10:01 Powiedźcie mi proszę jak to jest ze śmiercią postaci. Gram jako Czerw i na jego planszetce spadek poziomu życia do zera skutkuje tym że energia też spada do zera. Zatem z tego co rozumiem (o ile dobrze rozumiem) nie mogę wykonać żadnej akcji w swojej turze. Więc jak mam wyjść z tego stanu "umierasz"? W przypadku Areva i Ailei nie ma tego problemu bo tam wciąż zostaje tym postaciom jeden punkt energii. Dodam tylko, że gram solo.
Tutaj dopatruję się problemu w samej planszetce Czerwia a nie w samej karcie "umierasz". Gdyby była ona taka jak u Areva (czyli po osiągnięciu zerowego poziomu życia dalej byłby dostępny punkt energii) to nie widziałbym problemu.tomekmani3k pisze: ↑07 lip 2022, 12:14
Nie mam teraz gry przed sobą i nie pamiętam dokładnie karty umierasz, ale czy na pewno używasz karty umierasz zwykłej, a nie do kooperacji? Ta do gry solo jest łagodniejsza w skutkach.
Tu jest błąd w polskiej wersji. Powinno być "lub" zamiast "i"
Ja osobiście odbieram to w ten sposób, że skalowalne są tylko te elementy, gdzie mamy jasno podane "X graczy" w dzienniku/na kartach przygotowania rozdziału/na kartach spotkań, czyli m.in. liczniki pod menhirami, koszt zapalenia menhirów, przygotowanie kart spotkań na początku rozdziałów i ich trudność.tomekmani3k pisze: ↑18 lip 2022, 11:36 Wiem, że kolejny post pod sobą ale teraz ja mam pytanie.
Czy grając tryb fabularny należy rozpatrywać eksplorację jak dla gracza mniej?
Przykładowo gram w dwie osoby. Chcę eksplorować jako drużyna i normalnie każdy płaci energie, ale gdy będę brał zasadę, że mam grać jakby w grze/drużynie był gracz mniej to teoretycznie mogę każda eksplorację płacić jednym graczem a oboje ją rozpatrują.
Niby sam mogę decydować jak bardzo chcę ułatwiać grę ale jestem ciekawy jak inni to interpretują.Spoiler:Jakoś kilka kampanii grałem, że każdy płacił energię ale ostatnio zacząłem się zastanawiać czy są jakieś limity kiedy nie mogę grać jak -1 osoba w drużynie.Spoiler:
Tego typu efekty tyczą się połączonych kluczy w sekwencji. Klucz magii nie uważa się za połączony, jeśli nie opłaci się kosztu.
A mógłbym poprosić jakieś źródło ? Nie wychwyciłem tego w instrukcji
Menhir oświetla obszar 3x3 ale odsłaniamy tylko pola sąsiadujące pełna krawędzią (i połączone). Pola na ukos odkrywamy gdy wchodzi się na jakieś sąsiadujące z menhirem jeżeli jest połączone z tym polem.
Odpalasz Menhir więc masz tam kogoś. Zasieg aktywnego menhiru to 1. A więc po odpaleniu menhiru odsłaniasz okoliczne północ, południe, wschód, zachód. Odsłaniasz lokacje w zasięgu i widoczne dla postaci od razu po odpaleniu menhiru, bo na co tu czekać?
Punkt 11 tutoriala. W ramce niebieskiej info, że tylko pola przylegające, nie na ukos.
A podzielisz się który rozdział chociaż?Ziemowit1234 pisze: ↑22 gru 2022, 17:40 Jak zdobyć Graala, bo latam po tej lokacji wte i wewte i nie mogę go znaleśc