Galactic Renaissance (Christian Martinez)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
piwko
Has thanked: 76 times
Been thanked: 104 times

Galactic Renaissance (Christian Martinez)

Post autor: piwko »

Obrazek

Matagot zapowiedział drugą część "Politycznej Trylogii" twórcy Inis, tym razem w kosmosie.

Crowdfunding ma ruszyć w Q1 2023.

BGG: https://boardgamegeek.com/boardgame/365 ... enaissance

Na mojej prywatnej liście gier Inis znajduje się w pierwszej piątce, więc czekam z niecierpliwością. Dodatkowo grafiki są przepiękne, choć to oczywiście rzecz gustu.
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 220 times
Been thanked: 345 times

Re: Galactic Renaissance (Christian Martinez)

Post autor: salaba »

Uwielbiam Inis, choć ciężko mi graczy znaleźć, przez co mało wychodzi na stół ( :( ). Wpada na radar. Jakieś info czy ktoś wyda w PL?
Awatar użytkownika
XLR8
Has thanked: 285 times
Been thanked: 908 times

Post autor: XLR8 »

Widziałem gameplay i recenzje i wygląda to bardzo ciekawie. Kolejna gra area control ale bez bezpośredniego konfliktu. Trochę martwi mnie downtime bo można robić kilka akcji w turze.
Awatar użytkownika
Sirius_Black
Has thanked: 251 times
Been thanked: 199 times

Post autor: Sirius_Black »

Wpadła pierwsza partia. Podobnie jak w Inis, trzon rozgrywki jest banalny (instrukcja to 7 stron), a najważniejszy element rozgrywki stanowią karty, za pomocą ktorych wykonujemy akcje. Tym razem jednak każdy z graczy ma swoją indywidualną talię. Początkowo talie graczy prawie się nie różnią, ale dobieranie specjalistów pozwala zbudować własny deck. Za jego pomocą eksplorujemy nowe planety, zaznaczamy na nich swoją obecność, zdobywamy przewagi, budujemy instytuty (co pozwala zwiększać limit kart na ręce) i oczywiście punktujemy. Sposoby punktowania wyznaczają wspólne dla graczy cele, które jednak będą zmieniać się w ciągu rozgrywki. Zwycięstwo trafia do gracza, który zgarnie 30 pkt, przy czym dla utrudnienia punkty powyżej 20 kasują się na koniec rundy, więc dla zwycięskiego zapunktowania należy na koniec zgarnąć co najmniej 10 pkt.

Rozgrywka była przyjemna. Jest nad czym pomyśleć, ale gra nie zabija. We czterech pierwszą partię rozegraliśmy w około 2.5h. Fajny patent z odkładaniem kart na spód talii w kolejności ich zagrywania. Chętnie jeszcze pogram, chociaż nie zanosi żeby był to "Inis killer".

W dzisiejszen rozgrywce dobrze dobrałem startowego specjalistę (pozwalającego stosunkowo łatwo wstawiać instytuty), co było podwójnie korzystne, bo pozwoliło mi zwiększyć limit kart na ręce plus miałem obecność na planetach, która pozwalała wstawiać nowych emisariuszy. Potem doszedł mi jeszcze jeden, który pozwalał dobierać kartę i tym sposobem dosyć szybko miałem więcej kart na ręku i szybciej mogłem je mielić, dzięki czemu udało mi się mocno odskoczyć współgraczom.
Awatar użytkownika
Propi
Has thanked: 527 times
Been thanked: 373 times

Post autor: Propi »

Gdyby ktoś się wahał, czy warto (Salaba, nie Ty :P), polecam do kawowej lektury:

Galactic Renaissance – dyplomatyczne przepychanki w próżni - recenzja na łamach Games Fanatic
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 220 times
Been thanked: 345 times

Post autor: salaba »

Propi pisze: 29 wrz 2024, 14:33 Gdyby ktoś się wahał, czy warto (Salaba, nie Ty :P), polecam do kawowej lektury:

Galactic Renaissance – dyplomatyczne przepychanki w próżni - recenzja na łamach Games Fanatic
Czy Ty już z góry zakładasz, że jak Tobie się coś podoba to mi nie ;P

Ale fakt, wolę Inis niż ten nowy tytuł i nie zamierzam sprawdzać czy mi się po rozgrywce jednak spodoba czy nie :D. Kolega grał i przyznał, że Inis lepsze, więc mu zaufam :D

PS. Nie zapominaj, że Lands of Galzyr kupiłam po wypróbowaniu u Ciebie ;) A Stationfall to moje top1 z 2023 ;)
Awatar użytkownika
czarny kapelusz
Has thanked: 74 times
Been thanked: 79 times

Post autor: czarny kapelusz »

Przeczytałem, obejrzałem i powiem, że bardzo mnie to zaintrygowało. Dzięki za waszą pracę 😎 Czytam teraz instrukcję i zastanawiam się czy były jakieś przecieki, że to wyjdzie w naszym języku :?: czy też łapać wersję angielską...
ODPOWIEDZ