Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
tomuch pisze:I co teraz robić? Sprzedawać 07 i kupować P.I. czy zostawić w kolekcji 07 i nie kombinować? W 07 najbardziej przeszkadzają mi te pocztóweczki i to, że się tak rozjeżdżają. Tematyka spoko, grafika nawet też. Przy obecnej promocji, która pewnie długo nie będzie trwać, bardzo mocno zastanawiam się nad zmianą...
Mógłbyś napisać o jaką promocję Ci chodzi, bo sam jestem ciekaw ?
W wyprzedażach, nie w promocjach. Ale i tak już wyszła.
Czy istnieje miejsce bardziej pełne chaosu niż Forum? Jednak nawet tam możesz żyć w spokoju, jeśli będzie taka potrzeba" - Seneka, Listy moralne do Lucyliusza , 28.5b
Dzisiaj grałem pierwszą partię i jedyne, do czego można się przyczepić w tej grze to wykonanie, a konkretniej plansza z cienkich pocztówek. I kolega, który grę przyniósł narzekał, że dużo powietrza było zapakowane do pudełka, dlatego przepakował do mniejszego.
Ale sama rozgrywka niesamowicie miodna (choć z serialem nie ma nic wspólnego). Partia na 4 osoby trwała 2 godziny z tłumaczeniem zasad, ale ani przez moment się nie dłużyła. Jedna z najbardziej oryginalnych gier, w jakie ostatnio grałem i aż żałuję, że dopiero teraz ją poznałem, bo PI miałem wcześniej na radarze. Brawo!
Jedno mam zastrzeżenie - domyślny kierunek pytania. Pytania zadaje się temu po lewej to jest nieintuicyjne (bo wstecz) i przeszkadza (chcesz sobie pomyśleć nad właśnie otrzymaną odpowiedzią, ale nie możesz bo musisz komuś odpowiadać). Sensowniej byłoby pytać wprzód czyli tego po prawej.
Jedna z ciekawszych gier dedukcyjnych, dzięki temu, że klasyczny schemat zero-jedynkowy (tak/nie) został wzbogacony o trzeci element (obok).
Tak, to prawda, że w planszówkach najważniejszy jest klimat - klimat planszy, pionków, żetonów, kart i kostek.
Gdybyś zadawal pytanie temu po prawej to zakladajac kolejność zgodna z ruchem wskazówek zegara to można by sobie wzajemnie przeszkadzać. Tj. wiedząc jaką sprawę ma osoba po lewej moge jej umyślnie podbierać karty dowodów by przeszkadzać jej w śledztwie.
Takie przynajmniej wydaje mi sie logiczne uzasadnienie
Bardzo dobra gra dedukcyjna, a takie proste reguły - emocjonująca - często przyprawiająca o wypieki na policzkach, wymagająca kombinowania i analitycznego myślenia
Po wielu krytycznych uwagach dotyczących wykonania gry miałem wątpliwości, czy warto dać jej szanse - ostatecznie kupiłem i nie żałuję - spodziewałem się tragicznego wykonania (jak kilka osób pisało) - pocztówek niemal cienkich jak papier i nudnych, a tu miło się zaskoczyłem bo są dobrze wykonane - jak najprawdziwsze pocztówki. Miejsca związane z peerelowską Warszawą wprowadzają klimat "Borewicza". Gra znalazła się w moim top ostatnich miesięcy. Tylko w pudełku za dużo wolnej przestrzeni. Pomysł z pocztówkami jako planszy czyni z tej gry nawet wersję podróżną.
Pocztówki mogłyby się wyraźniej odróżniać od siebie bo czasem trudno się odnaleźć na planszy dopóki się nie zapamięta układu i instrukcja nie jest napisana do końca jasno - przynajmniej w moim przypadku musiałem niektóre reguły przeczytać powtórnie i przeanalizować rożne nasuwające się na myśl warianty.
Właśnie odkopałem temat po rekordowym czasie 7 lat...
Nabyłem grę z drugiej ręki. Mechanika jest fajna, ale klimatu serialu zero. Szkoda, że wydawca nie zdołał załatwić praw do treści serialu. Brakuje także ujęć z kadru. Zamiast tego są jakieś randomowe postacie. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby ich wizerunki zostały pobrane od pracowników wydawcy
Zero w tym Borewicza, a szkoda bo dla mnie serial kultowy.
RUNner pisze: ↑22 wrz 2022, 11:17
Szkoda, że wydawca nie zdołał załatwić praw do treści serialu. Brakuje także ujęć z kadru. Zamiast tego są jakieś randomowe postacie.
To jest ten sam przypadek co gra "Stawka wieksza niz zycie" i "Zmiennicy". Pewnie, te same problemy z potencjalnymi prawami do tresci. TVP+PRL to chyba ciezki mix prawny Myslalem, ze to nawet to samo wydawnictwo, ale jednak nie.
No i jest to tylko reskin gry P.I. Te powyzsze to juz autorskie projekty i sa smaczki.
a szkoda bo dla mnie serial kultowy.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Właśnie odkopałem temat po rekordowym czasie 7 lat...
Nabyłem grę z drugiej ręki. Mechanika jest fajna, ale klimatu serialu zero. Szkoda, że wydawca nie zdołał załatwić praw do treści serialu. Brakuje także ujęć z kadru. Zamiast tego są jakieś randomowe postacie. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby ich wizerunki zostały pobrane od pracowników wydawcy
Zero w tym Borewicza, a szkoda bo dla mnie serial kultowy.
Pamiętam, jak kiedyś chciałem kupić P.I., ale ceny były zaporowe. Strasznie się ucieszyłem na wieść o wydaniu polskiej wersji. Zagrałem ze dwa razy i jakoś faktycznie nie chwyciło, ale czasami myślę, że warto by było wrócić i spojrzeć na nią jeszcze raz. Bo to dobra gra była...
Szkoda, że wydawca nie zdołał załatwić praw do treści serialu. Brakuje także ujęć z kadru. Zamiast tego są jakieś randomowe postacie.
To jest ten sam przypadek co gra "Stawka wieksza niz zycie" i "Zmiennicy".
Akurat w Stawce jest sporo serialu. Postacie plus odcinki przeniesione w skali 1:1.
RUNner pisze: ↑22 wrz 2022, 12:19
Akurat w Stawce jest sporo serialu. Postacie plus odcinki przeniesione w skali 1:1.
Mowie o kadrach i prawie do wizerunku. Autorzy gry (Stawki) sami to przyznali.
Zgadza sie, ze klimatu tam jest mnostwo. Ilustracje genialne! Jednak fotosy to albo plecy zolnierza, albo daleki kadr. Jest problem z ustaleniem komu i ile sie nalezy za uzycie twarzy aktorow z serialu. Wyjatkiem jest okladkowy kapitan Kloss, z ktorym najwidoczniej podpisano umowe.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Właściwie to nie wiem po co Phalanx wykupił te prawa od TVP. Równie dobrze mógł zmienić tytuł na "007 zgłoś się" i po sprawie, bo samego serialu jest tutaj 1%.