Olej to. Ta gra ma tak proste zasady, że nie warto się bawić w żaden tutorial. Weź najłatwiejszą paskudę, wylosuj rynek i do boju! Pierwszą partię i tak pewnie przegrasz bo łatwo nie jest, ale po niej będziesz już wiedział jak poprawić rynek i od którego bohatera warto zacząć.RevenKrak85 pisze: ↑04 sty 2023, 12:10 Cześć, po dobrych recenzjach zdecydowałem się zakupić Aeon's End - (edycja druga) używaną, bo była w dobrym stanie i za dobre pieniądze - (rana może z 4 razy.) Mam jedynie pytanie czy ktoś mógłby mi pomóc jak posortować karty zawartościami STOP A, STOP B i STOP C. Chciałbym przygotować zestaw pod pierwszą rozgrywkę ale nie mam pojęcia jakie talie były początkowo i w jakim ustawieniu. Będę wdzięczny za pomoc.
Aeon's End (Kevin Riley)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 12 times
Re: Aeon's End (Kevin Riley)
-
- Has thanked: 1304 times
- Been thanked: 1539 times
To co napisał Zdzichosław, prócz tego poprawiania rynku. Polecam granie zawsze z losowym, bardzo rzadko zdarza się układ, który uniemożliwia zwycięstwo. Grzebanie w rynku mi samemu wydaje się prawie jak oszukiwanie;)
Lubię TĘ grę. (a nie "tą grę")
Kupiłem TĘ grę. (a nie "tą grę")
Wygrałem w TĘ grę. (a nie "tą grę")
Kupiłem TĘ grę. (a nie "tą grę")
Wygrałem w TĘ grę. (a nie "tą grę")
- JollyRoger90
- Has thanked: 1046 times
- Been thanked: 256 times
potwierdzam, też zawsze gramy na losowy, ale z zachowaniem odp ilości klejnotów, artefaktów i zaklęć
daje to większą satysfakcję z wygranej i rzadko rynek jest na tyle lichy, że nie da się nic zrobić
-
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 12 times
Owszem, ale warto wiedzieć, że niektóre układy rynku są bardzo trudne do wygrania. My przeszliśmy przez wszystkie Nemezis zaczynając zawsze od układu losowego i dopiero po kilku bolesnych porażkach "poprawialiśmy" go pod siebie. Oczywiście zachowywaliśmy proporcje rynku zgodnie z instrukcją.
No dobra... Trochę mi wstyd...
-
- Has thanked: 177 times
- Been thanked: 193 times
Re: Aeon's End - używana gra - jak posortować karty?
No to teraz Was zaskoczę. Talia "C", ułożenie początkowe dla pierwszej rozgrywki. Podaję nr kart "od spodu" czyli od ostatniej karty w talii do pierwszej.RevenKrak85 pisze: ↑04 sty 2023, 12:10 Cześć, po dobrych recenzjach zdecydowałem się zakupić Aeon's End - (edycja druga) używaną, bo była w dobrym stanie i za dobre pieniądze - (rana może z 4 razy.) Mam jedynie pytanie czy ktoś mógłby mi pomóc jak posortować karty zawartościami STOP A, STOP B i STOP C. Chciałbym przygotować zestaw pod pierwszą rozgrywkę ale nie mam pojęcia jakie talie były początkowo i w jakim ustawieniu. Będę wdzięczny za pomoc.
Poziom 3:
222 - ostatnia karta w talii.
223
272
220
271
270
219
224
221
225
Poziom 2:
269
267
213
218
214
216
215
212
268
Poziom 1:
266
207
264
205
209
265
204
211
208
206
210 - pierwsza karta w talii.
Talia Natarcia Gnieworodnego:
278 - ostatnia karta w talii.
276
274
277
273
275 - pierwsza karta w talii.
Mam nadzieję, że się nigdzie nie machnąłem
Układ rynku jest w załączonym arkuszu do gry "Przygotowanie pierwszej rozgrywki". Czyli mamy tam: Jadeit, Bursztyn V'riswood, Skupisko Diamentów, Kula Wzmocnienia, Amulet Maga, Upiorny Pogłos, Kradzież Świadomości, Zmysł Wymiarów i Ognisty Bicz. Pierwszy zalecani magowie to "Aleheim", "Brima", "Jian" lub "Mist". Talie "A" i "B" zawierają po prostu karty do w/w rynku i postaci.
Pozdrawiam
"Proporcje" z instrukcji to tylko sugerowany układ, zwłaszcza, że losowe karty rynku zawierają także inne układy. Stosunek liczby klejnotów, artefaktów i zaklęć można dowolnie modyfikować, ja np. czasem gram bez żadnych klejnotów na rynku.Zdzichosław pisze: ↑04 sty 2023, 15:57Owszem, ale warto wiedzieć, że niektóre układy rynku są bardzo trudne do wygrania. My przeszliśmy przez wszystkie Nemezis zaczynając zawsze od układu losowego i dopiero po kilku bolesnych porażkach "poprawialiśmy" go pod siebie. Oczywiście zachowywaliśmy proporcje rynku zgodnie z instrukcją.
No dobra... Trochę mi wstyd...
-
- Has thanked: 1 time
Dzień dobry,
Czy moglibyście wysłać mi zdjęcia
Tego z legasy. Mam AE:legasy, ale gdzieś zgubiłem jego kartę
Czy moglibyście wysłać mi zdjęcia
Spoiler:
- Portal Games
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 316 times
- Kontakt:
Cześć! Chwalimy się w imieniu Zaku Board Games genialnymi fotkami, które popełnił dla gry Aeon's End: Nowy Początek. Serio, te fotki są genialne! A z resztą sami możecie sprawdzić tutaj: https://portalgames.pl/pl/aeons-end-now ... ard-games/
-
- Has thanked: 50 times
- Been thanked: 56 times
Kiedy premiera?Portal Games pisze: ↑10 sty 2023, 21:51 Cześć! Chwalimy się w imieniu Zaku Board Games genialnymi fotkami, które popełnił dla gry Aeon's End: Nowy Początek. Serio, te fotki są genialne! A z resztą sami możecie sprawdzić tutaj: https://portalgames.pl/pl/aeons-end-now ... ard-games/
-
- Has thanked: 978 times
- Been thanked: 620 times
Jako, że Astro Knight przewijał się tutaj w czasie kampanii na KS to chciałem tylko dać znać, że powstał temat poświęcony tej implementacji: viewtopic.php?t=78112. A w nim trochę słów ode mnie na temat zmian w stosunku do Aeon's End.
-
- Has thanked: 101 times
- Been thanked: 289 times
A do mnie właśnie doszło Past and Future. W sumie przez dość długi czas nie mogłem się zebrać do AE ale teraz jak przyszedł nowy dodatek to przynajmniej to minimum będzie trzeba ograć
ja w grudniu kupowałem pierwszą podstawkę, a teraz już będę miał prawie wszystko co wyszło po polsku poza wieczną wojną, która niestety jest niedostępna
- Gromb
- Has thanked: 875 times
- Been thanked: 384 times
Ale to błąd tylko w instrukcji, czy błąd również na karcie. To topowa gra Portalu, więc pewnie w przypadku dodruku pojawi się erratą, tyle tylko, czy to faktyczny błąd na karcie?
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Siemanko! Czy ktoś ma może, albo wiem gdzie znajdę wzór takich przegródek do druku??
Spoiler:
- Reku_
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 100 times
Chyba jak się zamówiło w sklepie Portalu. Mi odpisali na FB, że premiera w połowie lutego
Lista gier na BGG
Rabaty: Aleplanszówki 3%, 3Trolle 6%, Portal 4% - chcesz coś zamówić - napisz
Rabaty: Aleplanszówki 3%, 3Trolle 6%, Portal 4% - chcesz coś zamówić - napisz
Wrzuciłem karty z Nowego Początku do całej kolekcji Aeon's End i zauważyłem, że rewers tych kart jest inny niż wszystkich pozostałych kart. Mają węższą białą ramkę (do góry karta z nowego początku). Generalnie nie przeszkadza to w grze ale jednak trochę słabo to wygląda po wymieszaniu z innymi podstawkami i dodatkami
- Portal Games
- Has thanked: 28 times
- Been thanked: 316 times
- Kontakt:
Cześć! Od czwartku w Waszych ulubionych sklepach z planszówkami będzie dostępny Aeon's End: Nowy Początek wraz z dodatkiem Tajemnica Dziczy. Więcej info w pressie poniżej:
Jest nam miło ogłosić, że już w najbliższy czwartek (tj. 17 lutego 2023 r.) do sklepów z grami trafia nowy Aeon’s End: Nowy Początek z dodatkiem Tajemnica Dzieczy.
Liczba graczy: 1-4
Czas rozgrywki: 60 minut
Aeon’s End: Nowy Początek to najnowsza gra podstawowa w linii Aeon’s End, kultowej, kooperacyjnej karcianki z wiodącą mechaniką budowania talii, w której karty nigdy nie są tasowane. Pudełko można wykorzystać jako samodzielną grę podstawową, wzbogacić je o dowolny z już wydanych dodatków w linii AE, lub potraktować jako gigantyczne rozszerzenie do Aeon’s End, Aeon’s End Wiecznej Wojny lub Aeon’s End Legacy.
Czym zaskoczy Nowy Początek?
Nowy Początek wprowadza nowy rodzaj rozgrywki. Po rozegraniu pudełkowej, pierwszej Ekspedycji gra instruuje graczy, jak wykorzystać komponenty ze wszystkich gier serii do stworzenia własnych, niepowtarzalnych kampanii.
W trakcie rozgrywki pojawiają się Skarby, nowy rodzaj potężnych kart, a także Koszary, gdzie lądują wszystkie elementy aktualnie rozgrywanej kampanii.
Nowy Początek oferuje rozgrywkę nowymi Magami: Gygarem, Sahalą, Claudią i Taqrenem. Każdy z Magów posiada własną, unikatową zdolność, każdy też rozpoczyna rozgrywką z inną liczbą otwartych Bram, co wpływa na poziom trudności grania daną postacią.
Dodatek: Tajemnice Dziczy
Także 17 lutego do sklepów wkracza najnowszy dodatek do serii Aeon’s End, czyli Tajemnica Dziczy. Rozszerzenie zabiera graczy na nową Ekspedycję kontynuującą opowieść z Aeon's End: Nowy Początek. Jest zarazem kompatybilne z innymi podstawowymi wersjami serii. Gracze znajdą tu nowego Nemezis, Maga i Maginię Bram oraz wiele nowych Klejnotów, Artefaktów, Zaklęć, Skarbów i Popleczników.
Jest nam miło ogłosić, że już w najbliższy czwartek (tj. 17 lutego 2023 r.) do sklepów z grami trafia nowy Aeon’s End: Nowy Początek z dodatkiem Tajemnica Dzieczy.
Liczba graczy: 1-4
Czas rozgrywki: 60 minut
Aeon’s End: Nowy Początek to najnowsza gra podstawowa w linii Aeon’s End, kultowej, kooperacyjnej karcianki z wiodącą mechaniką budowania talii, w której karty nigdy nie są tasowane. Pudełko można wykorzystać jako samodzielną grę podstawową, wzbogacić je o dowolny z już wydanych dodatków w linii AE, lub potraktować jako gigantyczne rozszerzenie do Aeon’s End, Aeon’s End Wiecznej Wojny lub Aeon’s End Legacy.
Czym zaskoczy Nowy Początek?
Nowy Początek wprowadza nowy rodzaj rozgrywki. Po rozegraniu pudełkowej, pierwszej Ekspedycji gra instruuje graczy, jak wykorzystać komponenty ze wszystkich gier serii do stworzenia własnych, niepowtarzalnych kampanii.
W trakcie rozgrywki pojawiają się Skarby, nowy rodzaj potężnych kart, a także Koszary, gdzie lądują wszystkie elementy aktualnie rozgrywanej kampanii.
Nowy Początek oferuje rozgrywkę nowymi Magami: Gygarem, Sahalą, Claudią i Taqrenem. Każdy z Magów posiada własną, unikatową zdolność, każdy też rozpoczyna rozgrywką z inną liczbą otwartych Bram, co wpływa na poziom trudności grania daną postacią.
Dodatek: Tajemnice Dziczy
Także 17 lutego do sklepów wkracza najnowszy dodatek do serii Aeon’s End, czyli Tajemnica Dziczy. Rozszerzenie zabiera graczy na nową Ekspedycję kontynuującą opowieść z Aeon's End: Nowy Początek. Jest zarazem kompatybilne z innymi podstawowymi wersjami serii. Gracze znajdą tu nowego Nemezis, Maga i Maginię Bram oraz wiele nowych Klejnotów, Artefaktów, Zaklęć, Skarbów i Popleczników.
- Chudej
- Has thanked: 347 times
- Been thanked: 328 times
Pytanie do osób, które grały w Nowy Początek: czy jest to warte zakupu? Mam bardzo mocno ograne poprzednie podstawki i zastanawiam się czy potrzebuję kolejnej, bo ostatnimi czasy coraz rzadziej AE wychodzi na stół. Najbardziej nam brakuje nowych Nemesis, czy ten tryb kampanijny jest warty świeczki?