Tainted Grail - zasady, pytania i wątpliwości
-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
Re: Tainted Grail - zasady, pytania i wątpliwości
O, to byłoby dobrze wiedzieć, bo ja właśnie też zaczynać będę ten rozdział. Ciekawe jest to, że chociaż już wiem co się stało z każdym z członków ekspedycji (mam to w notatkach), to statusów wszystkich na pewno nie mam. Podobnie z rycerzami: na temat wielu już mam wieści, ale ze statusami jest jeszcze gorzej.
Edit:
Sprawdziłem: w Ekspedycji brakuje mi 5 i 9 (strzelam że 9 zdobywa się mając 1-8), w Rycerzach mam tylko 1-4.
Edit:
Sprawdziłem: w Ekspedycji brakuje mi 5 i 9 (strzelam że 9 zdobywa się mając 1-8), w Rycerzach mam tylko 1-4.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
- BigBadSheep
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 11 times
jest solucja, tu jest excel gdzie jest napisane czego można uszukać w każdej lokacji https://boardgamegeek.com/thread/243043 ... -locations
ogólnie polecam też apkę na telefon, bardzo wiele rzeczy czasem podpowiada jak się człowiek zatnie
ogólnie polecam też apkę na telefon, bardzo wiele rzeczy czasem podpowiada jak się człowiek zatnie

wyprzedaż 2x gier KS/GF : viewtopic.php?p=1669543#p1669543
moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/us ... =boardgame
moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/us ... =boardgame
- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 438 times
- Kontakt:
Zawsze możesz wybrać najwyższy atrybut dostępny w drużynie. Nie możesz sumować atrybutów.
-
Kluczowa podpowiedź jest w śnie, który tam śnimy. Po dokładnym zanalizowaniu go mamy ścieżkę do paragrafu z Graalem.Ziemowit1234 pisze: ↑22 gru 2022, 17:40 Jak zdobyć Graala, bo latam po tej lokacji wte i wewte i nie mogę go znaleśc
planszomania.pl - 10%
- miras23
- Has thanked: 45 times
- Been thanked: 13 times
Taka sytuacja.
Podczas dyplomacji w odpowiedzi przeciwnika efekt jest taki: strzałka w dół i strata energii.
Jeśli zabrakło mi już energii do płacenia, ale spotkania jeszcze nie przegrałem, to mogę kontynuować je czy natychmiast się kończy przegraną?
Podczas dyplomacji w odpowiedzi przeciwnika efekt jest taki: strzałka w dół i strata energii.
Jeśli zabrakło mi już energii do płacenia, ale spotkania jeszcze nie przegrałem, to mogę kontynuować je czy natychmiast się kończy przegraną?
-
Jeśli masz stracisz coś, czego nie masz, to nie tracisz
.
Jedynie jeśli grasz w drużynie, to dana postać odpada z walki.

Jedynie jeśli grasz w drużynie, to dana postać odpada z walki.
planszomania.pl - 10%
Mam pytania ,
1.czy w podstawowej kampanii można grać postaciami z dodatkowych kampanii które sa w SG? i w drugą stronę czy można z podstawki uruchomić postaci w kampaniach dodatkowych?
2. Walka - czy pierwsza karta którą zagrywam nie musi mieć żadnych wspólnych atrybutów z naszym wrogiem? czy jest gdzies w sposób łopatologiczny wyjaśnione ( lepiej niż w instrukcji) jak łączyć symbole i zliczać hity
dzięki
1.czy w podstawowej kampanii można grać postaciami z dodatkowych kampanii które sa w SG? i w drugą stronę czy można z podstawki uruchomić postaci w kampaniach dodatkowych?
2. Walka - czy pierwsza karta którą zagrywam nie musi mieć żadnych wspólnych atrybutów z naszym wrogiem? czy jest gdzies w sposób łopatologiczny wyjaśnione ( lepiej niż w instrukcji) jak łączyć symbole i zliczać hity
dzięki
-
1. Nie
2. Tak. Pierwsza karta nie musi mieć żadnych połączeń i jest to wyjaśnione w instrukcji:
https://www.orderofgamers.com/downloads ... l_v1.4.pdf
oraz tym filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=Vm2EWim3uUk
2. Tak. Pierwsza karta nie musi mieć żadnych połączeń i jest to wyjaśnione w instrukcji:
to samo info masz w skrócie zasad przygotowanym przez Esoteric Order of Gamers:a) Zagraj jedną kartę Walki. Kiedy zagrywasz pierwszą kartę Walki w swojej Aktywacji, nie musisz spełniać żadnych specjalnych wymagań! Ta karta nie musi łączyć żadnych Bonusów
https://www.orderofgamers.com/downloads ... l_v1.4.pdf
oraz tym filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=Vm2EWim3uUk
planszomania.pl - 10%
- grzeslaw90
- Has thanked: 179 times
- Been thanked: 438 times
- Kontakt:
Sorry ale nie łapie. Jakie monety?
- aduko
- Has thanked: 208 times
- Been thanked: 163 times
Przejzyj instrukcję... Znaczki z czaszkami, ustaw jak na rysunku i odczytaj numer księgi tajemnic.
Monety które używasz w menhirach.
Ustawiasz je odpowiednio jak w skrypcie i odczytujesz z nich po kolei cyfry.
Np. 7,7.2 -> to skryp 772. Na końcu dziennika eksploracji jest (jak dobrze pamiętam) Księga Sekretów. Tam odczutyjwsz skrypt. To wszystko.
Dziękuję za pomoc. Ogarnąłem. DZiekiCypek83 pisze: ↑17 sty 2023, 20:02Monety które używasz w menhirach.
Ustawiasz je odpowiednio jak w skrypcie i odczytujesz z nich po kolei cyfry.
Np. 7,7.2 -> to skryp 772. Na końcu dziennika eksploracji jest (jak dobrze pamiętam) Księga Sekretów. Tam odczutyjwsz skrypt. To wszystko.
To kolejne pytanie. Jak już znajdę ryt menhirow i odpalę menhira to rozdział pierwszy kończę z automatu i zaczynam następny czy muszę przejść przez wszystkie wydarzenia z rozdziału pierwszego?
-
Jeśli przeczytasz "gratulacje! Ukończyłeś rozdział!" to znaczy, że ukończyłeś rozdział.
planszomania.pl - 10%
Mam kilka pytań dotyczących łączenia kluczy.
1) czy podłączając klucz bonusowy
do jakiegoś klucza atrybutu również konieczne jest posiadanie przynajmniej jednego PD tego atrybutu, do którego podlaczamy właśnie
?
2)Jeśli dobrze rozumiem, ranimy przeciwnika tylko łącząc klucz atrybutu z symbolem czerwonej kostki. Czyli łącząc klucz atrybutu z
nie zadajemy przeciwnikowi obrażeń?
1) czy podłączając klucz bonusowy
2)Jeśli dobrze rozumiem, ranimy przeciwnika tylko łącząc klucz atrybutu z symbolem czerwonej kostki. Czyli łącząc klucz atrybutu z
-
1. Tak.
2. Na drugie pytanie sam sobie odpowiedziałeś:
2. Na drugie pytanie sam sobie odpowiedziałeś:
jeśli dobrze rozumiem, ranimy przeciwnika tylko łącząc klucz atrybutu z symbolem czerwonej kostki.
planszomania.pl - 10%
Dzięki za odpowiedź
Jeszcze dodatkowa wątpliwość mnie naszła.
Rozumiem że każdy podłączany klucz bonusowy musi mieć odzwierciedlenie w atrybucie na karcie postaci (poza magią którą można użyć wedle woli), czyli jeśli podłączam klucz odwaga, agresja i magia, to muszę mieć przynajmniej 1PD odwagi, 1PD agresji i/lub zapłacić 1 magii? Czy też wystarczy gdy jeden z kluczy się zgadza?

Jeszcze dodatkowa wątpliwość mnie naszła.
Rozumiem że każdy podłączany klucz bonusowy musi mieć odzwierciedlenie w atrybucie na karcie postaci (poza magią którą można użyć wedle woli), czyli jeśli podłączam klucz odwaga, agresja i magia, to muszę mieć przynajmniej 1PD odwagi, 1PD agresji i/lub zapłacić 1 magii? Czy też wystarczy gdy jeden z kluczy się zgadza?
-
Wystarczy jeden. Ale zadziałają tylko te, które się aktywują (czyli te, które mają odpowiednie poziomy atrybutu). Przykładowo jeden z kluczy daje dobranie karty, drugi piorunek, a trzeci czerwoną kostkę. Posiadasz tylko 1 atrybut z dobraniem karty i piorunek (ten akurat jest konieczny do zagrania w ogóle tej karty, no chyba że to pierwsza w rundzie). No to dzieje się tylko dobranie karty i piorun, kostka się nie łączy tak naprawdę.
planszomania.pl - 10%
No właśnie bo opinie są różne w tej kwestii a instrukcja jest napisana tak że nie wyjaśnia tego dokładnie 
-
To jest raczej jasno napisane - rozpatrujemy to, co się łączy, zwracając uwagę na poziom atrybutu. Nie musi się łączyć ani aktywować wszystko.Sprawdź, czy któreś z Kluczy Atrybutów łączą się z Kluczami Bonusów. Rozpatrz te Bonusy. Pamiętaj, że aby je połączyć, musisz mieć pokazany w Kluczu poziom Atrybutu.
Dalej w przykładzie walki mamy sytuację, że aktywuje się tylko jeden bonus, bo drugiego gracz nie chce użyć:
Klucz [wąż] oraz Darmowy Klucz łączą się (gracz chce oszczędzić Magię, a więc nie łączy Klucza Magii).
planszomania.pl - 10%
W rzeczy samej,ma to teraz ręce i nogi
Zmyliły mnie trochę przykłady walk w instrukcji gdzie zawsze są pokazane klucze które mają swoje odzwierciedlenia w atrybutach postaci.
Dzięki wielkie za odpowiedzi!

Dzięki wielkie za odpowiedzi!

Chyba trafiliśmy na mega biga, pomóżcie proszę. W rozdziale 7 zaszliśmy do Kruczego Gniazda (160) i przyjęliśmy misję od Mordreda, co przerzuciło nas do rozdziału 3B, następnie 4B po którego zakończeniu instrukcja prowadzi do rozdziału 5 i nakazuje szukać Prawdziwego Grala, którego już mamy bo ukończyliśmy już rozdział 5 i 6. Co robić? Dobrać ponownie ten 7 i grać dalej?