Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
wuher44 pisze: ↑23 lut 2023, 11:31
Dla mnie od niedawna nr jeden to Planszówki online (kiedyś Gambit- który teraz widzi, że popełnił błąd i rozmienił się na drobne).
wuher44 pisze: ↑23 lut 2023, 11:31
(kiedyś Gambit- który teraz widzi, że popełnił błąd i rozmienił się na drobne).
A ja bym chciał wiedzieć co zmieniło się u Gambita i co on sam widzi.
Jakiś czas temu Gambit zapowiedział zmiany na kanale oraz powrót do korzeni. Miał zamiar zerwać z mainstreamem, pogonią za nowościami oraz powalczyć ze swoją "wewnętrzną chciwością", przez co stracił przyjemność z grania.
wuher44 pisze: ↑23 lut 2023, 11:31Po ich filmach widać, że mają opanowany tytuł i wiedzą co mówią (w przeciwieństwie do np. GF i GWCh).
...oraz rozwinąć także wątek Geek Factor?
Tu masz odpowiedź: "Po ich filmach widać, że mają opanowany tytuł i wiedzą co mówią (w przeciwieństwie do np. GF i GWCh)".
Ich instrukcje/rozgrywki miały dużo błędów.
U GF dużo tzw, "p...a o Szopenie" w przeciwieństwie do Planszówki online, gdzie jest konkretnie i na temat.
Mam wrażenie, że GF więcej gada o grach niż w je gra.
andrzejstrzelba pisze: ↑21 lut 2023, 10:51
To tak jak w sporcie. Mierny "kopacz" na drugim poziomie rozgrywkowym zarobi więcej niż np. złota medalistka igrzysk olimpijskich w rzucie młotem, bo więcej osób chce tę miernotę kopiącą piłkę oglądać. Idą za tym większe pieniądze z reklam, praw TV itd. i koło się zamyka.
Podobnie z treściami na YT. Głupka więcej osób będzie klikało niż Ciebie czy innego Gambita. Musicie się z tym pogodzić i zaakceptować to.
Bardzo mnie rozbawiło, że na post o pierdzącym panu na yt odpowiedział - i to w taki sposób - nick Andrzej Strzelba, którego specjalnością jest numer z mikrofonem
rav126 pisze: ↑24 lut 2023, 01:24
I dla porównania, nasze gadające głowy o Lacerdzie, czyli Barolek i Gandalf
O ile bardzo cenię chłopaków, tak niestety przyłapuję się na przyspieszaniu ich recenzji albo przeskakiwaniu fragmentów. Chyba jest zbyt monotonnie. Z drugiej jednak strony, ich gameplay Gallerista to chyba jedyny jaki kiedykolwiek wogóle obejrzałem cały
łoo Panie! Ten filmik to zło Dla usprawiedliwienia, powiem tylko, że to były jeszcze początki przed kamerą, może nie jak pierwsze filmy, ale jeszcze się uczyliśmy. W zasadzie w naszym przypadku, nauka obycia przed kamerą trwa nadal, bo jest mnóstwo niedoskonałości, które są do naprawy, np z mojej strony pojawiające się nieustannie "nie" na końcu zdania. Pracuję nad tym, ale ciężko się pozbyć pewnych nawyków:)
Jeśli chodzi o przyspieszenie to ja w zasadzie większość podcastów czy innych filmów z "gadającymi głowami" oglądam na 1.25 lub 1.5 bo dla mnie też tempo jest za wolne. Wyjątkiem jest Trzewik i czasami Gradanie
Ze swojej strony natomiast bardzo polecam kanał https://www.youtube.com/@nithrania-gameinanutshell
Gość jest chyba Słowakiem i tak dobrze tłumaczy zasady, że kiedyś po jego filmie o "Barrage" od razu siedliśmy do grania, wczoraj np, obejrzałem jego instrukcję "Lacrimosy" i też bez problemu można było grać.
I na koniec, wielkie dzięki za dobre słowa na tym wątku w naszą stronę
Dla mnie bardzo fajnie weszliście w "rynek". Chyba jesteście najlepszym kanałem pokazującym gameplay. Co mi przeszkadza to po grze mam wrażenie, że nie wiecie kiedy skończyć . Często powtarzacie te same argumenty po kilka razy i tak właściwie już wszystko wiadomo, a film ciągle trwa. Myśleliście o puencie ocennej? W sumie wolałbym by te myśli zostały zebrane w liczbę na koniec.
Problem z "nie" zauważony ale jak nad tym pracujesz to gites, nie?
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."
Do sprzedania: Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice Wątek sprzedażowy
rav126 pisze: ↑24 lut 2023, 01:24
I dla porównania, nasze gadające głowy o Lacerdzie, czyli Barolek i Gandalf
O ile bardzo cenię chłopaków, tak niestety przyłapuję się na przyspieszaniu ich recenzji albo przeskakiwaniu fragmentów. Chyba jest zbyt monotonnie. Z drugiej jednak strony, ich gameplay Gallerista to chyba jedyny jaki kiedykolwiek wogóle obejrzałem cały
łoo Panie! Ten filmik to zło Dla usprawiedliwienia, powiem tylko, że to były jeszcze początki przed kamerą, może nie jak pierwsze filmy, ale jeszcze się uczyliśmy. W zasadzie w naszym przypadku, nauka obycia przed kamerą trwa nadal, bo jest mnóstwo niedoskonałości, które są do naprawy, np z mojej strony pojawiające się nieustannie "nie" na końcu zdania. Pracuję nad tym, ale ciężko się pozbyć pewnych nawyków:)
Jeśli chodzi o przyspieszenie to ja w zasadzie większość podcastów czy innych filmów z "gadającymi głowami" oglądam na 1.25 lub 1.5 bo dla mnie też tempo jest za wolne. Wyjątkiem jest Trzewik i czasami Gradanie
Ze swojej strony natomiast bardzo polecam kanał https://www.youtube.com/@nithrania-gameinanutshell
Gość jest chyba Słowakiem i tak dobrze tłumaczy zasady, że kiedyś po jego filmie o "Barrage" od razu siedliśmy do grania, wczoraj np, obejrzałem jego instrukcję "Lacrimosy" i też bez problemu można było grać.
I na koniec, wielkie dzięki za dobre słowa na tym wątku w naszą stronę
[/spoiler]
Jesteście odpowiedzialni za Weather Machine i On Mars u mnie Na kogoś muszę zwalić
Świetna robota Panowie
Dla mnie bardzo fajnie weszliście w "rynek". Chyba jesteście najlepszym kanałem pokazującym gameplay. Co mi przeszkadza to po grze mam wrażenie, że nie wiecie kiedy skończyć . Często powtarzacie te same argumenty po kilka razy i tak właściwie już wszystko wiadomo, a film ciągle trwa. Myśleliście o puencie ocennej? W sumie wolałbym by te myśli zostały zebrane w liczbę na koniec.
Problem z "nie" zauważony ale jak nad tym pracujesz to gites, nie?
Tu jest problem taki, że nigdy nie mamy scenariusza jakiegoś rozpisanego dlatego te powtórzenia się zdarzają. Ale będziemy z tym walczyć! Ocen na razie nie planujemy bo z nimi to różnie bywa, ale jakieś pomysły są na przyszłość.
Barolek pisze: ↑24 lut 2023, 13:24
Ocen na razie nie planujemy bo z nimi to różnie bywa, ale jakieś pomysły są na przyszłość.
Oceny zawsze wzbudzają emocje. I pytanie czy tego chcecie czy nie. Łatwo potem stać się gościem, który ocenił Gloomhaven na 4
Jakkolwiek się z tą oceną GH zgadzam, to zawsze znajdzie się ktoś, kto ma inne zdanie i będzie starał się udowodnić, że to jego zdanie jest lepsze.
wuher44 pisze: ↑24 lut 2023, 09:33
Jakiś czas temu Gambit zapowiedział zmiany na kanale oraz powrót do korzeni. Miał zamiar zerwać z mainstreamem, pogonią za nowościami oraz powalczyć ze swoją "wewnętrzną chciwością", przez co stracił przyjemność z grania.
No tak, ale byles w stanie w ogole zaauwazyc te zmianę czy opierasz się na slowach gambita?
wuher44 pisze: ↑24 lut 2023, 09:33
No tak, ale byles w stanie w ogole zaauwazyc te zmianę czy opierasz się na slowach gambita?
Wystarczy popatrzeć na playlistę, od około 7 miesięcy nie ma pogoni z polskimi wydawcami.
Ja ostatnio przez wkrętkę w Splottery i 18XX zacząłem słuchać Dżentelmenów przy stole(choć nie wiem czy przy jednym siedzą jak nagrywają). Bardzo przyjemnie się ich słucha. Zawsze mają ciekawe rzeczy do powiedzenia, w sumie fajnie obrazują dane tytuły. Jedyny minus to spora długość materiałów(1.5h np ostatni podcast o HC). Na pewno chcę posłuchać więcej, a żeby słuchać to muszę sprzątać...żona się ucieszy xD A i zapomniałbym wspomnieć, że jestem w stanie na nich skupić swoją uwagę pomimo braku obrazu(co w wielu innych podcastach mi się nie udaje, np w KPiB daję radę dzięki wrzuconym filmikom, bez nich po prostu odcinałem ich słowa xD).
Tom Vasel w ostatnim wrzuconym filmiku "History of the Dice Tower 16" opowiada ile rok 2019 przyniósł zmian personalnych, a przede wszystkim opowiada o tym jak Sam Healy pożegnał się z Dice Tower, a na jego miejscu pojawił się Mike DiLisio. Mike moim zdaniem jest obecnie jednym z największych osobowości w DT i osobiście uwielbiam jego recenzje i poczucie humoru. A gdy są we trójkę - Czyli razem z Tomem i Zee, to żarty sypią się z prędkością światła. Ich topki i przekomarzanie się to dla mnie obecnie najlepsza planszówkowa rozrywka na You Tube.
No i teraz do rzeczy...
Otóż pod tym filmikiem pojawiła się w komentarzach informacja (kilkukrotnie), że Mike opuszcza pokład Dice Tower.
Szczerze? To nic o tym nie wiedziałem. Śledzę raczej na bieżąco wszystko od DT i nigdzie nie znalazłem potwierdzenia tej informacji. Nigdzie nie było żadnego ogłoszenia, ani Tom, ani Mike nic na razie oficjalnie nie ogłaszali.
Przeoczyłem coś? Czy może to ta informacja pojawiła się w jakimś ekskluzywnym kontentencie, wyłącznie dla wspierających kanał na KS? A może to tylko durna plotka?
To chyba w ogóle robi się jakoś po cichu za granicą. Dice Tower aż tak nie śledzę, ale jak Paul Dean odszedł (?) od Shut Up&Sit Down, to zorientowałem się po kilku odcinkach podcastu dopiero (nie zawsze byli wszyscy. Może było jakieś obwieszczenie, ale ja słuchałem tylko audycji i oglądałem filmiki. Jasne, na recenzji nic takiego nie muszą mówić, ale audio miało raczej luźną formę. Może taki jest styl w show-buisness?
Gizmoo pisze: ↑09 mar 2023, 14:11
Przeoczyłem coś? Czy może to ta informacja pojawiła się w jakimś ekskluzywnym kontentencie, wyłącznie dla wspierających kanał na KS? A może to tylko durna plotka?
Była o tym mowa w kilku filmikach (na pewno Q&A) - Mike wraca do Indianapolis(? możliwe że pomyliłem miasta), dalej będzie pracował dla Dice Tower i ma być czasem sprowadzany do studia.
Sprzedam:
1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(169zł)
Otóż pod tym filmikiem pojawiła się w komentarzach informacja (kilkukrotnie), że Mike opuszcza pokład Dice Tower. :shock:
Szczerze? To nic o tym nie wiedziałem. Śledzę raczej na bieżąco wszystko od DT i nigdzie nie znalazłem potwierdzenia tej informacji. Nigdzie nie było żadnego ogłoszenia, ani Tom, ani Mike nic na razie oficjalnie nie ogłaszali.
W zalewie materiałów łatwo było przegapić, ale informowali o tym w jednym z odcinków Board Game Smorgasbord (okolice 4:10). Generalnie kwestie rodzinne, ale Mike dalej będzie wrzucał swój content i jeździł z nimi na konwenty, po prostu zabraknie go na miejscu.
Tom Vasel w ostatnim wrzuconym filmiku "History of the Dice Tower 16" opowiada ile rok 2019 przyniósł zmian personalnych, a przede wszystkim opowiada o tym jak Sam Healy pożegnał się z Dice Tower, a na jego miejscu pojawił się Mike DiLisio. Mike moim zdaniem jest obecnie jednym z największych osobowości w DT i osobiście uwielbiam jego recenzje i poczucie humoru. A gdy są we trójkę - Czyli razem z Tomem i Zee, to żarty sypią się z prędkością światła. Ich topki i przekomarzanie się to dla mnie obecnie najlepsza planszówkowa rozrywka na You Tube.
No i teraz do rzeczy...
Otóż pod tym filmikiem pojawiła się w komentarzach informacja (kilkukrotnie), że Mike opuszcza pokład Dice Tower.
Myślałem, że tylko ja w PL oglądam tę historię DT.
Moi kumple, odkąd w DT pojawiło się wiele nowych twarzy w ogóle przestali DT oglądać... Skoro jednak DT tak się rozwija i nadal ma wysokie wsparcie, chociażby na KS to znaczy, że próba złożona z moich kolegów nie jest reprezentatywna... i dobrze.
Osobiście najbardziej lubiłem trio Tom, Zee i Sam, choć Mike jest chyba najlepszy z tych nowych. Z drugiej strony dzięki niemu i kilku nowym twarzom więcej jest ludzi pozytywnie zakręconych na punkcie cięższych gier euro, jak również tych bardziej złożonych, w ogóle... to na plus. Osobiście nic nie słyszałem o planach Mike'a, ale też nie oglądam szczegółowo różnych Q&A i innych pogadanek DT... poza konkretnymi recenzjami, topkami, przypominajkami oraz podsumowaniami tygodnia.
Kanał śledzę od około 2011-2012 roku... więc mam duży sentyment.
Wysłuchałem recenzji Gradania dotyczącej Mindbug (w istocie chciałem posłuchać opinii o Radlands ktora jest w drugiej części recenzji) i jestem w szoku.
Panowie najpierw oznajmiają że to jest gra w którą trudno kogoś nie nauczyć grać, po czym z ich wypowiedzi wynika że nie zrozumieli pewnych aspektów jej podstawowej reguły (działania Mindbugów).
Czy może ja coś źle zrozumiałem ? A może to błąd w wyrażaniu przez nich swoich spostrzeżeń ?
Nie dopuszczam myśli że może tak wygląda faktyczny poziom merytoryczny Gradania ?
tomg pisze: ↑16 mar 2023, 22:13
Wysłuchałem recenzji Gradania dotyczącej Mindbug (w istocie chciałem posłuchać opinii o Radlands ktora jest w drugiej części recenzji) i jestem w szoku.
Panowie najpierw oznajmiają że to jest gra w którą trudno kogoś nie nauczyć grać, po czym z ich wypowiedzi wynika że nie zrozumieli pewnych aspektów jej podstawowej reguły (działania Mindbugów).
Czy może ja coś źle zrozumiałem ? A może to błąd w wyrażaniu przez nich swoich spostrzeżeń ?
Nie dopuszczam myśli że może tak wygląda faktyczny poziom merytoryczny Gradania ?
A czego Twoim zdaniem nie zrozumieli ? Słuchałem w aucie bardziej skupiony na jeździe i nie wyłapałem niczego co by mi nie pasowało.
I ja i Windziarz zaliczyliśmy w tym odcinku po jednej wpadce, na którą drugi nie zareagował w porę niczym więcej niż zaskoczonym zmarszczeniem brwi wyrażającym zdziwienie.
Windziarz rzucił, że korzystając z Mindbuga nie korzysta się ze zdolności zagrywanej karty. (mimo, że tak nie graliśmy)
Ja przedstawiłem teoretyczny scenariusz, w którym używam dwóch Mindbugów w dwóch pierwszych ruchach i zbijam HP przeciwnika do 1 a potem YOLO. (mimo, że tak nie graliśmy)
Brainfart i spięcie na linii mózg - mowa.
Bo to jest objaw kosmicznej ironii, że największą wpadkę zalicza się przy najprostszej możliwej grze dzień po otrzymaniu nagród za robienie przynajmniej adekwatnie dobrej roboty.
Ciuniek pisze: ↑16 mar 2023, 22:38
I ja i Windziarz zaliczyliśmy w tym odcinku po jednej wpadce, na którą drugi nie zareagował w porę niczym więcej niż zaskoczonym zmarszczeniem brwi wyrażającym zdziwienie.
Ludzką rzeczą jest się mylić. Tyle że z odpowiedzi wynika największa pomyłka czyli ...
Spoiler:
...niedocenienie Mindbuga skoro graliście wg prawidłowych zasad