Recenzenci gier których czytamy/oglądamy/słuchamy

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
miker
Has thanked: 652 times
Been thanked: 492 times

Re: Recenzenci gier których oglądamy/czytamy

Post autor: miker »

Spoiler:
Amen
Awatar użytkownika
kaszkiet
Has thanked: 317 times
Been thanked: 579 times

Post autor: kaszkiet »

andrzejstrzelba pisze: 21 lut 2023, 10:51 To tak jak w sporcie. Mierny "kopacz" na drugim poziomie rozgrywkowym zarobi więcej niż np. złota medalistka igrzysk olimpijskich w rzucie młotem, bo więcej osób chce tę miernotę kopiącą piłkę oglądać. Idą za tym większe pieniądze z reklam, praw TV itd. i koło się zamyka.
Podobnie z treściami na YT. Głupka więcej osób będzie klikało niż Ciebie czy innego Gambita. Musicie się z tym pogodzić i zaakceptować to.
Bardzo mnie rozbawiło, że na post o pierdzącym panu na yt odpowiedział - i to w taki sposób - nick Andrzej Strzelba, którego specjalnością jest numer z mikrofonem :)
Barolek
Has thanked: 103 times
Been thanked: 92 times

Post autor: Barolek »

rav126 pisze: 24 lut 2023, 01:24 I dla porównania, nasze gadające głowy o Lacerdzie, czyli Barolek i Gandalf

O ile bardzo cenię chłopaków, tak niestety przyłapuję się na przyspieszaniu ich recenzji albo przeskakiwaniu fragmentów. Chyba jest zbyt monotonnie. Z drugiej jednak strony, ich gameplay Gallerista to chyba jedyny jaki kiedykolwiek wogóle obejrzałem cały :)

łoo Panie! Ten filmik to zło :) Dla usprawiedliwienia, powiem tylko, że to były jeszcze początki przed kamerą, może nie jak pierwsze filmy, ale jeszcze się uczyliśmy. W zasadzie w naszym przypadku, nauka obycia przed kamerą trwa nadal, bo jest mnóstwo niedoskonałości, które są do naprawy, np z mojej strony pojawiające się nieustannie "nie" na końcu zdania. Pracuję nad tym, ale ciężko się pozbyć pewnych nawyków:)

Jeśli chodzi o przyspieszenie to ja w zasadzie większość podcastów czy innych filmów z "gadającymi głowami" oglądam na 1.25 lub 1.5 bo dla mnie też tempo jest za wolne. Wyjątkiem jest Trzewik i czasami Gradanie :P

Ze swojej strony natomiast bardzo polecam kanał
https://www.youtube.com/@nithrania-gameinanutshell
Gość jest chyba Słowakiem i tak dobrze tłumaczy zasady, że kiedyś po jego filmie o "Barrage" od razu siedliśmy do grania, wczoraj np, obejrzałem jego instrukcję "Lacrimosy" i też bez problemu można było grać.

I na koniec, wielkie dzięki za dobre słowa na tym wątku w naszą stronę :)
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 504 times
Been thanked: 1199 times

Post autor: detrytusek »

Barolek pisze: 24 lut 2023, 10:55
Dla mnie bardzo fajnie weszliście w "rynek". Chyba jesteście najlepszym kanałem pokazującym gameplay. Co mi przeszkadza to po grze mam wrażenie, że nie wiecie kiedy skończyć :). Często powtarzacie te same argumenty po kilka razy i tak właściwie już wszystko wiadomo, a film ciągle trwa. Myśleliście o puencie ocennej? W sumie wolałbym by te myśli zostały zebrane w liczbę na koniec.
Problem z "nie" zauważony ale jak nad tym pracujesz to gites, nie? :)
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Awatar użytkownika
Morkai
Has thanked: 39 times
Been thanked: 28 times

Post autor: Morkai »

Spoiler:
[/spoiler]

Jesteście odpowiedzialni za Weather Machine i On Mars u mnie :P Na kogoś muszę zwalić ;)
Świetna robota Panowie :mrgreen:
=][= WH40k =][= X-wing, Magic, Cthulhu...
Barolek
Has thanked: 103 times
Been thanked: 92 times

Post autor: Barolek »

detrytusek pisze: 24 lut 2023, 11:01
Dla mnie bardzo fajnie weszliście w "rynek". Chyba jesteście najlepszym kanałem pokazującym gameplay. Co mi przeszkadza to po grze mam wrażenie, że nie wiecie kiedy skończyć :). Często powtarzacie te same argumenty po kilka razy i tak właściwie już wszystko wiadomo, a film ciągle trwa. Myśleliście o puencie ocennej? W sumie wolałbym by te myśli zostały zebrane w liczbę na koniec.
Problem z "nie" zauważony ale jak nad tym pracujesz to gites, nie? :)
Tu jest problem taki, że nigdy nie mamy scenariusza jakiegoś rozpisanego dlatego te powtórzenia się zdarzają. Ale będziemy z tym walczyć! Ocen na razie nie planujemy bo z nimi to różnie bywa, ale jakieś pomysły są na przyszłość.
Awatar użytkownika
Galatolol
Has thanked: 680 times
Been thanked: 1099 times

Post autor: Galatolol »

Zaskakująco łatwo jest w kółko mówić to samo. Sam się na tym łapię.
Awatar użytkownika
miker
Has thanked: 652 times
Been thanked: 492 times

Post autor: miker »

Barolek pisze: 24 lut 2023, 13:24 Ocen na razie nie planujemy bo z nimi to różnie bywa, ale jakieś pomysły są na przyszłość.
Oceny zawsze wzbudzają emocje. I pytanie czy tego chcecie czy nie. Łatwo potem stać się gościem, który ocenił Gloomhaven na 4 :wink:
Jakkolwiek się z tą oceną GH zgadzam, to zawsze znajdzie się ktoś, kto ma inne zdanie i będzie starał się udowodnić, że to jego zdanie jest lepsze.
sgor
Has thanked: 87 times
Been thanked: 83 times

Post autor: sgor »

Morkai pisze: 24 lut 2023, 13:16
Jesteście odpowiedzialni za Weather Machine i On Mars u mnie :P Na kogoś muszę zwalić ;)
Świetna robota Panowie :mrgreen:
U mnie za On Mars i Gallerist :)
venomik
Has thanked: 322 times
Been thanked: 319 times

Post autor: venomik »

wuher44 pisze: 24 lut 2023, 09:33 Jakiś czas temu Gambit zapowiedział zmiany na kanale oraz powrót do korzeni. Miał zamiar zerwać z mainstreamem, pogonią za nowościami oraz powalczyć ze swoją "wewnętrzną chciwością", przez co stracił przyjemność z grania.
No tak, ale byles w stanie w ogole zaauwazyc te zmianę czy opierasz się na slowach gambita?
wuher44
Has thanked: 154 times
Been thanked: 64 times

Post autor: wuher44 »

Nie rozumiem pytania.

Sugerujesz, że Gambit ściemniał?
Awatar użytkownika
aduko
Has thanked: 208 times
Been thanked: 163 times

Post autor: aduko »

venomik pisze: 24 lut 2023, 18:23
wuher44 pisze: 24 lut 2023, 09:33 Jakiś czas temu Gambit zapowiedział zmiany na kanale oraz powrót do korzeni. Miał zamiar zerwać z mainstreamem, pogonią za nowościami oraz powalczyć ze swoją "wewnętrzną chciwością", przez co stracił przyjemność z grania.
No tak, ale byles w stanie w ogole zaauwazyc te zmianę czy opierasz się na slowach gambita?
Wystarczy popatrzeć na playlistę, od około 7 miesięcy nie ma pogoni z polskimi wydawcami.
Awatar użytkownika
raj
Administrator
Has thanked: 338 times
Been thanked: 1006 times
Kontakt:

Post autor: raj »

Wydzieliłem dyskusję o reklamach
viewtopic.php?t=78635
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."

Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1372 times
Been thanked: 2890 times

Post autor: Ardel12 »

Ja ostatnio przez wkrętkę w Splottery i 18XX zacząłem słuchać Dżentelmenów przy stole(choć nie wiem czy przy jednym siedzą jak nagrywają). Bardzo przyjemnie się ich słucha. Zawsze mają ciekawe rzeczy do powiedzenia, w sumie fajnie obrazują dane tytuły. Jedyny minus to spora długość materiałów(1.5h np ostatni podcast o HC). Na pewno chcę posłuchać więcej, a żeby słuchać to muszę sprzątać...żona się ucieszy xD A i zapomniałbym wspomnieć, że jestem w stanie na nich skupić swoją uwagę pomimo braku obrazu(co w wielu innych podcastach mi się nie udaje, np w KPiB daję radę dzięki wrzuconym filmikom, bez nich po prostu odcinałem ich słowa xD).
Awatar użytkownika
Gambit
Has thanked: 558 times
Been thanked: 2150 times
Kontakt:

Post autor: Gambit »

aduko pisze: 24 lut 2023, 18:48 Wystarczy popatrzeć na playlistę, od około 7 miesięcy nie ma pogoni z polskimi wydawcami.
Ale jak spojrzysz na playlistę pod kątem zapowiedzi polskich wydawców, to już ta pogoń jest :)
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3131 times
Been thanked: 3059 times

Post autor: Gizmoo »

Tom Vasel w ostatnim wrzuconym filmiku "History of the Dice Tower 16" opowiada ile rok 2019 przyniósł zmian personalnych, a przede wszystkim opowiada o tym jak Sam Healy pożegnał się z Dice Tower, a na jego miejscu pojawił się Mike DiLisio. Mike moim zdaniem jest obecnie jednym z największych osobowości w DT i osobiście uwielbiam jego recenzje i poczucie humoru. A gdy są we trójkę - Czyli razem z Tomem i Zee, to żarty sypią się z prędkością światła. Ich topki i przekomarzanie się to dla mnie obecnie najlepsza planszówkowa rozrywka na You Tube.

No i teraz do rzeczy...

Otóż pod tym filmikiem pojawiła się w komentarzach informacja (kilkukrotnie), że Mike opuszcza pokład Dice Tower. :shock:

Szczerze? To nic o tym nie wiedziałem. Śledzę raczej na bieżąco wszystko od DT i nigdzie nie znalazłem potwierdzenia tej informacji. Nigdzie nie było żadnego ogłoszenia, ani Tom, ani Mike nic na razie oficjalnie nie ogłaszali.

Przeoczyłem coś? Czy może to ta informacja pojawiła się w jakimś ekskluzywnym kontentencie, wyłącznie dla wspierających kanał na KS? A może to tylko durna plotka?
azazelmo
Has thanked: 195 times
Been thanked: 374 times

Post autor: azazelmo »

To chyba w ogóle robi się jakoś po cichu za granicą. Dice Tower aż tak nie śledzę, ale jak Paul Dean odszedł (?) od Shut Up&Sit Down, to zorientowałem się po kilku odcinkach podcastu dopiero (nie zawsze byli wszyscy. Może było jakieś obwieszczenie, ale ja słuchałem tylko audycji i oglądałem filmiki. Jasne, na recenzji nic takiego nie muszą mówić, ale audio miało raczej luźną formę. Może taki jest styl w show-buisness?
khuba
Has thanked: 328 times
Been thanked: 329 times

Post autor: khuba »

Gizmoo pisze: 09 mar 2023, 14:11 Przeoczyłem coś? Czy może to ta informacja pojawiła się w jakimś ekskluzywnym kontentencie, wyłącznie dla wspierających kanał na KS? A może to tylko durna plotka?
Była o tym mowa w kilku filmikach (na pewno Q&A) - Mike wraca do Indianapolis(? możliwe że pomyliłem miasta), dalej będzie pracował dla Dice Tower i ma być czasem sprowadzany do studia.
Sprzedam:
1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(169zł)
Awatar użytkownika
Munchhausen
Has thanked: 170 times
Been thanked: 139 times

Post autor: Munchhausen »

Gizmoo pisze: 09 mar 2023, 14:11 Otóż pod tym filmikiem pojawiła się w komentarzach informacja (kilkukrotnie), że Mike opuszcza pokład Dice Tower. :shock:

Szczerze? To nic o tym nie wiedziałem. Śledzę raczej na bieżąco wszystko od DT i nigdzie nie znalazłem potwierdzenia tej informacji. Nigdzie nie było żadnego ogłoszenia, ani Tom, ani Mike nic na razie oficjalnie nie ogłaszali.

Przeoczyłem coś? Czy może to ta informacja pojawiła się w jakimś ekskluzywnym kontentencie, wyłącznie dla wspierających kanał na KS? A może to tylko durna plotka?
W zalewie materiałów łatwo było przegapić, ale informowali o tym w jednym z odcinków Board Game Smorgasbord (okolice 4:10). Generalnie kwestie rodzinne, ale Mike dalej będzie wrzucał swój content i jeździł z nimi na konwenty, po prostu zabraknie go na miejscu.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1312 times
Been thanked: 2002 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

GAMBIT znowu nr 1w PL jako Vlog. GRATULACJE!!!
Awatar użytkownika
elayeth
Has thanked: 173 times
Been thanked: 196 times

Post autor: elayeth »

Gizmoo pisze: 09 mar 2023, 14:11 Tom Vasel w ostatnim wrzuconym filmiku "History of the Dice Tower 16" opowiada ile rok 2019 przyniósł zmian personalnych, a przede wszystkim opowiada o tym jak Sam Healy pożegnał się z Dice Tower, a na jego miejscu pojawił się Mike DiLisio. Mike moim zdaniem jest obecnie jednym z największych osobowości w DT i osobiście uwielbiam jego recenzje i poczucie humoru. A gdy są we trójkę - Czyli razem z Tomem i Zee, to żarty sypią się z prędkością światła. Ich topki i przekomarzanie się to dla mnie obecnie najlepsza planszówkowa rozrywka na You Tube.

No i teraz do rzeczy...

Otóż pod tym filmikiem pojawiła się w komentarzach informacja (kilkukrotnie), że Mike opuszcza pokład Dice Tower. :shock:

Myślałem, że tylko ja w PL oglądam tę historię DT. ;)
Moi kumple, odkąd w DT pojawiło się wiele nowych twarzy w ogóle przestali DT oglądać... Skoro jednak DT tak się rozwija i nadal ma wysokie wsparcie, chociażby na KS to znaczy, że próba złożona z moich kolegów nie jest reprezentatywna... i dobrze.

Osobiście najbardziej lubiłem trio Tom, Zee i Sam, choć Mike jest chyba najlepszy z tych nowych. Z drugiej strony dzięki niemu i kilku nowym twarzom więcej jest ludzi pozytywnie zakręconych na punkcie cięższych gier euro, jak również tych bardziej złożonych, w ogóle... to na plus. Osobiście nic nie słyszałem o planach Mike'a, ale też nie oglądam szczegółowo różnych Q&A i innych pogadanek DT... poza konkretnymi recenzjami, topkami, przypominajkami oraz podsumowaniami tygodnia.
Kanał śledzę od około 2011-2012 roku... więc mam duży sentyment.
tomg
Has thanked: 150 times
Been thanked: 216 times

Post autor: tomg »

Wysłuchałem recenzji Gradania dotyczącej Mindbug (w istocie chciałem posłuchać opinii o Radlands ktora jest w drugiej części recenzji) i jestem w szoku.
Panowie najpierw oznajmiają że to jest gra w którą trudno kogoś nie nauczyć grać, po czym z ich wypowiedzi wynika że nie zrozumieli pewnych aspektów jej podstawowej reguły (działania Mindbugów).
Czy może ja coś źle zrozumiałem ? A może to błąd w wyrażaniu przez nich swoich spostrzeżeń ?
Nie dopuszczam myśli że może tak wygląda faktyczny poziom merytoryczny Gradania ?
;-)
Awatar użytkownika
andrzejstrzelba
Has thanked: 278 times
Been thanked: 320 times

Post autor: andrzejstrzelba »

tomg pisze: 16 mar 2023, 22:13 Wysłuchałem recenzji Gradania dotyczącej Mindbug (w istocie chciałem posłuchać opinii o Radlands ktora jest w drugiej części recenzji) i jestem w szoku.
Panowie najpierw oznajmiają że to jest gra w którą trudno kogoś nie nauczyć grać, po czym z ich wypowiedzi wynika że nie zrozumieli pewnych aspektów jej podstawowej reguły (działania Mindbugów).
Czy może ja coś źle zrozumiałem ? A może to błąd w wyrażaniu przez nich swoich spostrzeżeń ?
Nie dopuszczam myśli że może tak wygląda faktyczny poziom merytoryczny Gradania ?
;-)
A czego Twoim zdaniem nie zrozumieli ? Słuchałem w aucie bardziej skupiony na jeździe i nie wyłapałem niczego co by mi nie pasowało.
Awatar użytkownika
Ciuniek
Has thanked: 2 times
Been thanked: 422 times

Post autor: Ciuniek »

I ja i Windziarz zaliczyliśmy w tym odcinku po jednej wpadce, na którą drugi nie zareagował w porę niczym więcej niż zaskoczonym zmarszczeniem brwi wyrażającym zdziwienie.

Windziarz rzucił, że korzystając z Mindbuga nie korzysta się ze zdolności zagrywanej karty. (mimo, że tak nie graliśmy)
Ja przedstawiłem teoretyczny scenariusz, w którym używam dwóch Mindbugów w dwóch pierwszych ruchach i zbijam HP przeciwnika do 1 a potem YOLO. (mimo, że tak nie graliśmy)

Brainfart i spięcie na linii mózg - mowa.

Bo to jest objaw kosmicznej ironii, że największą wpadkę zalicza się przy najprostszej możliwej grze dzień po otrzymaniu nagród za robienie przynajmniej adekwatnie dobrej roboty. ;)
tomg
Has thanked: 150 times
Been thanked: 216 times

Post autor: tomg »

Ciuniek pisze: 16 mar 2023, 22:38 I ja i Windziarz zaliczyliśmy w tym odcinku po jednej wpadce, na którą drugi nie zareagował w porę niczym więcej niż zaskoczonym zmarszczeniem brwi wyrażającym zdziwienie.
Ludzką rzeczą jest się mylić. Tyle że z odpowiedzi wynika największa pomyłka czyli ...
Spoiler:
ODPOWIEDZ