Jest na planszostrefie, niby jeszcze w marcu mają wysyłać - https://planszostrefa.pl/pl/p/Polis-edy ... lska/12299
Polis: Fight for the Hegemony (Fran Diaz)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Polis: Fight for the Hegemony (Fran Diaz)
kurdeblade, no to znowu przepłaciłem na planszostrefie :/oli_37 pisze: ↑14 mar 2022, 19:50 lub na planszomani: https://www.planszomania.pl/wojenne/20970/Polis.html
- Siersciu
- Has thanked: 192 times
- Been thanked: 67 times
Może i przepłaciłeś, nie wiem dokładnie. Na planszostrefie już była jedna dostawa w styczniu, a na planszomanii status "dostawa w dniu premiery" wisi od kilku miesięcy i nie widziałem ani razu żeby się zmienił. Kto wie kiedy tak naprawdę byś otrzymał swoje zamówienie.kuba32 pisze: ↑14 mar 2022, 22:49kurdeblade, no to znowu przepłaciłem na planszostrefie :/oli_37 pisze: ↑14 mar 2022, 19:50 lub na planszomani: https://www.planszomania.pl/wojenne/20970/Polis.html
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1652 times
- Been thanked: 1830 times
Gra przez planszomanię się już przewinęła:Siersciu pisze: ↑15 mar 2022, 10:04Może i przepłaciłeś, nie wiem dokładnie. Na planszostrefie już była jedna dostawa w styczniu, a na planszomanii status "dostawa w dniu premiery" wisi od kilku miesięcy i nie widziałem ani razu żeby się zmienił. Kto wie kiedy tak naprawdę byś otrzymał swoje zamówienie.Spoiler:
https://www.facebook.com/planszomaniapl ... 0001474858
więc rzeczywiście dziwnie wygląda informacja o dostępności w dniu premiery... Może to "oczekiwanie na dodruk"/dostępność u pośredników?
- vinnichi
- Has thanked: 1379 times
- Been thanked: 839 times
- Kontakt:
Zadzwoń do planszostrefy albo napisz do devir games na fb
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
you tube
- Odi
- Administrator
- Has thanked: 730 times
- Been thanked: 1114 times
A skąd info o przełożeniu dodruku? Na fb Devira nic nie znalazłem...
Z planszomanii odpowiedzieli mi jakiś czas temu, że jako data dostawy Polis do ich hurtownika widnieje początek maja (aczkolwiek z zastrzeżeniem, że to nic pewnego, bo wielokrotnie była już ta data przekładana).
Z planszomanii odpowiedzieli mi jakiś czas temu, że jako data dostawy Polis do ich hurtownika widnieje początek maja (aczkolwiek z zastrzeżeniem, że to nic pewnego, bo wielokrotnie była już ta data przekładana).
-
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 2 times
No właśnie w maju też nie będzie. Miał być marzec/kwiecień/maj i znów przesunięte.Odi pisze: ↑04 maja 2022, 14:19 A skąd info o przełożeniu dodruku? Na fb Devira nic nie znalazłem...
- aaxxee
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 19 times
- Kontakt:
Witam. Popełniłem pomoc gracza do wersji z 2020.
Jak są błędy dajcie znać.
https://boardgamegeek.com/filepage/2401 ... -gracza-pl
Jak są błędy dajcie znać.
https://boardgamegeek.com/filepage/2401 ... -gracza-pl
- AnlAir
- Has thanked: 65 times
- Been thanked: 106 times
A jednak w maju…Nycte pisze: ↑04 maja 2022, 15:55No właśnie w maju też nie będzie. Miał być marzec/kwiecień/maj i znów przesunięte.Odi pisze: ↑04 maja 2022, 14:19 A skąd info o przełożeniu dodruku? Na fb Devira nic nie znalazłem...
https://planszostrefa.pl/pl/p/Polis-ed ... lska/12299
Ja z planszostrefy w marcu już dostałemAnlAir pisze: ↑20 maja 2022, 13:13A jednak w maju…Nycte pisze: ↑04 maja 2022, 15:55No właśnie w maju też nie będzie. Miał być marzec/kwiecień/maj i znów przesunięte.Odi pisze: ↑04 maja 2022, 14:19 A skąd info o przełożeniu dodruku? Na fb Devira nic nie znalazłem...
https://planszostrefa.pl/pl/p/Polis-ed ... lska/12299

- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1652 times
- Been thanked: 1830 times
Jakby ktoś polował dalej na ten tytuł to pojawiły się dzisiaj egzemplarze w planszomanii.
- aaxxee
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 19 times
- Kontakt:
Zauważyliście że Sparta może mieć max 6 kupców ? Więc po co 8 znaczników? Chyba że się mylę.
- Arkhon
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 178 times
Skorzystałem, nieukrywając, że czaiłem się na tego typu tytuł. Zwłaszcza po rekomendacji Irka i Piotrka.
W tym/przyszłym tygodniu mam nadzieję usiąść i móc samemu ocenić tak wyśmienicie zapowiadający się kawał mięska.
-
- Has thanked: 1782 times
- Been thanked: 544 times
- Kontakt:
Oho! Czuje nadchodzace zale, oskarzenia i niezłą inbe 
Jeszcze tylko przypomne przed partia, bo np. Warlock sie na tym sparzyl: to jest w pierwszej kolejnosci ciezka gra EKONOMICZNA, z bardzo silnym elementem militarnym i politycznym (Proxenosi). Paxowy weteran zrozumie
Czyli cytujac klasyka (i konfę): Gospodarka, glupcze!
A dopiero potem wojaczka.
Pozdrawiamy serdecznie!

Jeszcze tylko przypomne przed partia, bo np. Warlock sie na tym sparzyl: to jest w pierwszej kolejnosci ciezka gra EKONOMICZNA, z bardzo silnym elementem militarnym i politycznym (Proxenosi). Paxowy weteran zrozumie

Pozdrawiamy serdecznie!
Podcast dżentelmeni przy stole:
-
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 26 times
U nas gra również kupiona przez polecenie Dżentelmenów
W końcu udało się 2 razy zagrać i naprawdę jest efekt wow. Nie jestem graczem wojennym więc ekonomia jako główna składowa jest dla mnie totalnie in plus. Z resztą w obliczu obecnych wydarzeń gdzie można obserwować jakie są ekonomiczne konsekwencje konfliktu to jeszcze bardziej doceniam jak ta gra świetnie modeluje to wszystko co wokół samej wojny się dzieje. Funkcjonowanie ligi w tych warunkach jest drogie i trzeba się nagłowić jak zapewnić pożywienie i srebro konieczne do funkcjonowania naszego sojuszu oraz gdzie trzeba mieć poparcie, a gdzie w danej chwili może niekoniecznie, bo to kosztuje i może nie da odpowiedniej korzyści. Z drugiej strony przy całym niedoborze surowców i prestiżu zaskakująco dużo daje się w kolejnych rundach zrobić jeśli pomysłowo się nimi manipuluje, ale wciąż jest ciasno i wymaga to wysiłku.
Przez 2 rozgrywki zdarzyła nam się jedna bitwa, było za to dużo blokowania i sytuacji na granicy otwartego starcia, a więc bardzo zimnowojenna strategia, co też jest niesamowicie ciekawe, emocjonujące i wymusza masę ciekawych decyzji. Ponadto Proxenosi i zainplementowanie polityki w takim wymiarze, że trzeba sypnąć pieniędzmi, podburzyć lud aby zyskać korzyść w postaci poparcia danego Polis - kolejna ciekawa warstwa i narzędzie do realizowania strategii. No i właśnie co do strategii, niesamowite jest to ile można w trakcie i po rozgrywce zauważyć strategicznych punktów czy zagrań, na zasadzie: "tu zablokowałem przeciwnika, liczyłem, że da mi to taki efekt, nie do końca dało. Czemu? Bo przeoczyłem te i te jego możliwości, trzeba to brać pod uwagę" itd. Mam na myśli to, że gra odkrywa nowe zależności z każdą partią i nie da się prosto zaplanować sekwencji: pójdę tam, zrobię to i na tym będę trzepał PZty
. Każda decyzja prowadzi do jakichś konsekwencji i naprawdę czuć odkrywanie tych zależności, jakby kolejne trybiki zaskakiwały w głowie.
Z technicznych spraw to wg mnie, mimo wielości zasad przyswaja się je dość łatwo bo są logiczne, a często wynikają jedne z drugich. Ponadto czas rozgrywki jak na takiego mózgożera zamyka się w 2-3h i jest to bardzo akceptowalny próg.
Jak pisałem, nie jestem graczem wojennym więc może jaram się czymś co jest w 10 innych grach tego typu i nie jest niczym wow, ale jak dla mnie to jest perełka do której chce się wracać

Przez 2 rozgrywki zdarzyła nam się jedna bitwa, było za to dużo blokowania i sytuacji na granicy otwartego starcia, a więc bardzo zimnowojenna strategia, co też jest niesamowicie ciekawe, emocjonujące i wymusza masę ciekawych decyzji. Ponadto Proxenosi i zainplementowanie polityki w takim wymiarze, że trzeba sypnąć pieniędzmi, podburzyć lud aby zyskać korzyść w postaci poparcia danego Polis - kolejna ciekawa warstwa i narzędzie do realizowania strategii. No i właśnie co do strategii, niesamowite jest to ile można w trakcie i po rozgrywce zauważyć strategicznych punktów czy zagrań, na zasadzie: "tu zablokowałem przeciwnika, liczyłem, że da mi to taki efekt, nie do końca dało. Czemu? Bo przeoczyłem te i te jego możliwości, trzeba to brać pod uwagę" itd. Mam na myśli to, że gra odkrywa nowe zależności z każdą partią i nie da się prosto zaplanować sekwencji: pójdę tam, zrobię to i na tym będę trzepał PZty

Z technicznych spraw to wg mnie, mimo wielości zasad przyswaja się je dość łatwo bo są logiczne, a często wynikają jedne z drugich. Ponadto czas rozgrywki jak na takiego mózgożera zamyka się w 2-3h i jest to bardzo akceptowalny próg.
Jak pisałem, nie jestem graczem wojennym więc może jaram się czymś co jest w 10 innych grach tego typu i nie jest niczym wow, ale jak dla mnie to jest perełka do której chce się wracać

- Arkhon
- Has thanked: 108 times
- Been thanked: 178 times
Żebyśmy razem Pax Ren'a nie grali, to bym jeszcze podejrzenie o płacz zrozumiał Piotrkupwoloszun pisze: ↑11 lip 2022, 12:40 Oho! Czuje nadchodzace zale, oskarzenia i niezłą inbe
Pozdrawiamy serdecznie!

Chwilowo zasady wydają się bardzo intuicyjne, pare małych szczególików, nieco gorzej mi będzie pewnie przez La Belle Epoque przebrnąć ...
Trzeba jakie granie wspólne znów uskutecznić, pewnie ta 22+ nas chwilowo ogranicza

Tego się dokładnie spodziewam, więc raczej nie zawiedzieTapczanodan pisze: ↑11 lip 2022, 19:23 ... Każda decyzja prowadzi do jakichś konsekwencji i naprawdę czuć odkrywanie tych zależności, jakby kolejne trybiki zaskakiwały w głowie.
Jak pisałem, nie jestem graczem wojennym więc może jaram się czymś co jest w 10 innych grach tego typu i nie jest niczym wow, ale jak dla mnie to jest perełka do której chce się wracać![]()

Zagraliśmy dzisiaj w drugą edycję i niestety ogromny zawód.
Strasznie surowy design bez jakiegokolwiek chromu. Bardzo podobne odczucia do Virtu. Metodyczna, schematyczna i po prostu nieciekawa. System walki też kiepski.
Strasznie surowy design bez jakiegokolwiek chromu. Bardzo podobne odczucia do Virtu. Metodyczna, schematyczna i po prostu nieciekawa. System walki też kiepski.
- Abizaas
- Has thanked: 635 times
- Been thanked: 786 times
Strasznie surowy design
Metodyczna
schematyczna
Właśnie za to lubię tę grę. Surowość, minimalizm i prostota zasad a mimo to każda nasza decyzja zdaje się być bardzo istotna. Jak widać Tobie nie siadło, nie spodziewałbym się tego po tak ciasnej i interaktywnej grze no ale zdarza się.
Ten surowy design bez jakiegokolwiek chromu jest bardzo wyróżniający się w współczesnym rynku planszówek, co pierwotnie przyciągnęło mnie do tej gry.
Co do systemu walki się nie wypowiem, za mało jeszcze ograłem.
Oczywiście. Ja obecnie coraz bardziej oddałam się od takich szachowych gier i wolę losowe, rozdmuchane gry pełne wodotrysków jak np Legends of Void.Abizaas pisze: ↑25 mar 2023, 13:51Strasznie surowy design
Metodyczna
schematyczna
Właśnie za to lubię tę grę. Surowość, minimalizm i prostota zasad a mimo to każda nasza decyzja zdaje się być bardzo istotna. Jak widać Tobie nie siadło, nie spodziewałbym się tego po tak ciasnej i interaktywnej grze no ale zdarza się.
Ten surowy design bez jakiegokolwiek chromu jest bardzo wyróżniający się w współczesnym rynku planszówek, co pierwotnie przyciągnęło mnie do tej gry.
Co do systemu walki się nie wypowiem, za mało jeszcze ograłem.
Natomiast Polis, jak i wyżej wspomniane Virtu i FCM mają się dobrze i znajdują swoich fanów.

- warlock
- Has thanked: 1237 times
- Been thanked: 2385 times
U mnie Hands in the Sea wyparło jednak Polis z kolekcji... Polis jest IMO bardzo dobre, ale kumpel stwierdził, że brakuje mu w tej grze szeroko pojętego "fun factor". No i nie miałem z kim grać, a szkoda
.

U mnie może na dłuższą metę być podobnie. Gra jest znakomita, ale główny współgracz w takie gry, czyli mój kuzyn, mówi, że Polis to 2-3 godziny mega stresu, na co dość rzadko ma ochotę.