Granie w samolocie

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
superthulee
Has thanked: 25 times
Been thanked: 2 times

Granie w samolocie

Post autor: superthulee »

Hej,

Jakie macie sprawdzone i kompaktowe gry, w które można zagrać na mini stoliku w samolocie?

Dzięki!
Awatar użytkownika
wynarator
Has thanked: 5 times
Been thanked: 10 times
Kontakt:

Re: Granie w samolocie

Post autor: wynarator »

Gloomhaven, Zimna Wojna, War of the Ring, miłego lotu! 8)
Awatar użytkownika
BigBadSheep
Has thanked: 26 times
Been thanked: 11 times

Post autor: BigBadSheep »

Najważniejsze pytanie, dla 1 gracza?
Jak dla dwóch (siedzących koło siebie)

Polecam gry na telefonie jak np. carcassone mobilne

Maindbug, star relms i pokrewniaki
Gry z serii dice master?
7 cudów świata pojedynek pewnie się zmieścić
Abalone, catan, roj w wersjach mobilnych
dawid
Has thanked: 185 times
Been thanked: 246 times

Post autor: dawid »

My najczęściej w samolocie gramy w całą serią Ganz Schon Clever. Gdybym miał wybrać ulubione to Clever Hoch Drei, potem Ganz Schon Clever, Clever 4ever i Doppelt So Clever.

Zalaminowany arkusz i flamaster mieści się na tym stoliku. Trzeba tylko uważać żeby kostek nie pogubić. Najlepiej mieć jakąś tackę. Sprawdza się za każdym razem.
agt
Has thanked: 916 times
Been thanked: 511 times

Post autor: agt »

Samotna Wyspa bez stolika.
Z tym, że mnie nie porwała. Ale inni chwalą :)

No i ksiazki/komiksy paragrafowe. Na 1 lub na 2.
Produkty z serii Escape Room.
Fojtu
Has thanked: 581 times
Been thanked: 1379 times

Post autor: Fojtu »

dawid pisze: 28 kwie 2023, 15:21 My najczęściej w samolocie gramy w całą serią Ganz Schon Clever. Gdybym miał wybrać ulubione to Clever Hoch Drei, potem Ganz Schon Clever, Clever 4ever i Doppelt So Clever.

Zalaminowany arkusz i flamaster mieści się na tym stoliku. Trzeba tylko uważać żeby kostek nie pogubić. Najlepiej mieć jakąś tackę. Sprawdza się za każdym razem.
Bez urazy, ale jakby ktoś grał obok mnie w samolocie w grę, gdzie rzuca się kostkami, to chyba bym zamordował :?
agt

Można pudełko wyłożyć czymś miękkim.
dawid
Has thanked: 185 times
Been thanked: 246 times

Post autor: dawid »

Fojtu pisze: 28 kwie 2023, 15:33
Spoiler:
Bez urazy, ale jakby ktoś grał obok mnie w samolocie w grę, gdzie rzuca się kostkami, to chyba bym zamordował :?
A i ja, ale zazwyczaj mieszamy kostkami w ręce albo w pojemnieku wyłożonym pianką i poprostu kładziemy je na stolik. Nie wydaje to praktycznie żadnego głosu, który by się przebijał ponad szum samolotu. Nie zauważyłem żeby ktokolwiek obok miał kiedykolwiek problem z tym.
Awatar użytkownika
charlie
Has thanked: 75 times
Been thanked: 91 times

Post autor: charlie »

Rozumiem, że gra dla 1 lub 2 graczy?
List Miłosny lub inne mikrogry (np. seria Zaginione Dziedzictwo), Winnica, Spiskowcy, Blokus Travel, Punto
Tylko na 1 gracza: Onirim, Piętaszek
azazelmo
Has thanked: 196 times
Been thanked: 383 times

Post autor: azazelmo »

A już za chwilę (mam nadzieję): Azul mini! Ja nie mogę się doczekać. A prawie nie latam.
agt

charlie pisze: 29 kwie 2023, 10:43 Tylko na 1 gracza: Onirim, Piętaszek
Piętaszek w samolocie?
Ja nie znam się na samolotowych stolikach, ale wydaje mi się to niemożliwe :)
Chyba, że w przejściu na podłodze :wink:
Asurmar
Has thanked: 120 times
Been thanked: 178 times

Post autor: Asurmar »

Ja tutaj zadawałem podobne pytanie, ale odnośnie grania w pociągu (gdzie stoliki są większe i w przedziale da się zagrać w 6 osób). I pomimo, że udało mi się zagrać w "6. bierze!" w pociągu, to nie polecam do grania w środkach transportu gier z kartami. Najlepiej dla mnie sprawdzały się roll'n'write: seria "Rzuć na tacę", "Kolejowy szlak", "Bukiet". Kości da się rzucać do pudełka od gry i wtedy nie potrzeba nawet stolika.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1327 times
Been thanked: 2030 times
Kontakt:

Re: Granie w samolocie/Pociągu/Autokarze

Post autor: BOLLO »

I ja zapytam czy znacie (nie miałem styczności) jakieś tytuły w które można zagrać solo (ewentualnie max 2 graczy) w autokarze? Tam jak wiecie nie ma generalnie stolików więc ograniczamy się do miejsca na kolanach , ewentualnie komponenty jedynie w rękach. Gra najlepiej na max 30min aby nie przynudzały. Mechanika jak i rodzaj gry bez znaczenia (ale fajnie jakby to było coś "ciekawego" co będzie miało syndrom kolejnej partii). Najlepiej mało drobnych komponentów aby nie zagubiło się pod fotelem gdy nieopatrznie coś nam spadnie.

Wiem że są gry planszowe na komórkę ale jeszcze lepsze są po prostu gry na komórkę nie związane z planszówkami. Chodzi mi jadnak o to aby nie korzystać z tel. Oczywiście można wziąć do autokaru po prostu książkę, instrukcję zaległe do czytania czy książkę gdzie bohaterem jesteś Ty, ale właśnie chodzi mi stricte o grę planszową która jednak ma jakąś głębie i fizyczne komponenty.
Barbarzyńca
Has thanked: 534 times
Been thanked: 342 times

Post autor: Barbarzyńca »

kostkowe wykreślanki np. Moje miasto: Gra kościana
Awatar użytkownika
seki
Moderator
Has thanked: 1239 times
Been thanked: 1463 times

Post autor: seki »

Kolejowy szlak się sprawdzi. Co prawda grywałem w samolocie na małych stolikach tanich linii ale planszetke można trzymać nawet w jednej dłoni bo jest sztywna a pisak w drugiej. Wystarczy kostki pomieszać w dłoni i położyć na planszetce.
Awatar użytkownika
scraber
Has thanked: 300 times
Been thanked: 141 times

Post autor: scraber »

Papierowe Morze nie zajmuje dużo miejsca
Awatar użytkownika
Gramaciej
Has thanked: 32 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Gramaciej »

My z żoną w samolocie odpalamy zazwyczaj Kolejowy Szlak, albo Kingdomino Duel. Najlepiej chyba sprawdzają się jednak apki na telefonie, prawie zawsze wlatuje Neuroshime Hex.
K@mil
Been thanked: 76 times

Post autor: K@mil »

Ja polecam sprawdzić listę kilkunastu gier magnetycznych wydawnictwa Albi.

My ostatnio świetnie bawiliśmy się w dwie osoby w stare dobre warcaby właśnie w wersji podróżnej Albi. Pudełko tworzy planszę i ma brzegi, nie ma szans, aby coś się wysypało na podłogę. Obsługa gry praktycznie jednym palcem można przesuwać. Można przykryć wieczkiem i przerwać grę, a następnie do niej powrócić,

Poza tym Granna ma też wersje podróżne gier, jednak nie są z magnesami.
Mam Statki i Inteligencję, czyli stare dobre szkolne szlagiery.
A tak poza tym, to nie będę oryginalny, Kolejowy szlak chyba najbardziej lubię na wyjazdy zabierać.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

scraber pisze: 21 sie 2024, 16:09 Papierowe Morze nie zajmuje dużo miejsca
mam i zdecydowanie to się nie zmieści.
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1362 times
Been thanked: 331 times

Post autor: JollyRoger90 »

BOLLO pisze: 21 sie 2024, 09:41 I ja zapytam czy znacie (nie miałem styczności) jakieś tytuły w które można zagrać solo (ewentualnie max 2 graczy) w autokarze? Tam jak wiecie nie ma generalnie stolików więc ograniczamy się do miejsca na kolanach , ewentualnie komponenty jedynie w rękach. Gra najlepiej na max 30min aby nie przynudzały. Mechanika jak i rodzaj gry bez znaczenia (ale fajnie jakby to było coś "ciekawego" co będzie miało syndrom kolejnej partii). Najlepiej mało drobnych komponentów aby nie zagubiło się pod fotelem gdy nieopatrznie coś nam spadnie.

Wiem że są gry planszowe na komórkę ale jeszcze lepsze są po prostu gry na komórkę nie związane z planszówkami. Chodzi mi jadnak o to aby nie korzystać z tel. Oczywiście można wziąć do autokaru po prostu książkę, instrukcję zaległe do czytania czy książkę gdzie bohaterem jesteś Ty, ale właśnie chodzi mi stricte o grę planszową która jednak ma jakąś głębie i fizyczne komponenty.
może samotna Wyspa?
agt

JollyRoger90 pisze: 21 sie 2024, 23:31
Spoiler:
może samotna Wyspa?
Też tak pomyślałam. :)
Odpuściłam przy ostatnim zdaniu BOLLO.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

agt pisze: 21 sie 2024, 23:41
JollyRoger90 pisze: 21 sie 2024, 23:31
Spoiler:
może samotna Wyspa?
Też tak pomyślałam. :)
Odpuściłam przy ostatnim zdaniu BOLLO.
Pisząc "komponenty" chodziło mi o coś fizycznego niż gra na tel. Przekonaliście mnie na obie gry czyli Kolejowy szlak i Samotną wyspę. W tej wyspie obawiam się jedynie że mając małe dłonie mogą mi się te karty rozłazić ale zobaczymy. Dam znać jak obie pozycje uda mi się sprawdzić.
azazelmo
Has thanked: 196 times
Been thanked: 383 times

Post autor: azazelmo »

dobra jest też: Zagubione Miasta gra kościana. Może nie tak wybitna jak pierwowzór, ale bardzo kompaktowa. Tylko kostki bloczki i ołówki.
K@mil
Been thanked: 76 times

Post autor: K@mil »

BOLLO pisze: 22 sie 2024, 06:11 Przekonaliście mnie na obie gry czyli Kolejowy szlak i Samotną wyspę. W tej wyspie obawiam się jedynie że mając małe dłonie mogą mi się te karty rozłazić ale zobaczymy. Dam znać jak obie pozycje uda mi się sprawdzić.
Kolejowy w polskiej wersji wyprzedany, angielską dostaniesz w Meplu w uczciwej cenie, Samotnej wyspy też obcojęzycznej musisz szukac.
agt

K@mil pisze: 22 sie 2024, 22:45 Kolejowy w polskiej wersji wyprzedany, angielską dostaniesz w Meplu w uczciwej cenie, Samotnej wyspy też obcojęzycznej musisz szukac.
Albo używane. Na trzyliterowym serwisie dostępne obie. A na forum Kolejowy szlak.
ODPOWIEDZ