Na skrzydłach / Wingspan (Elizabeth Hargrave)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Na skrzydłach / Wingspan (Elizabeth Hargrave)
Jak Cię naprawdę wciągnie to akurat będzie łatwo, bo i tak kupisz wszystkie
To ja jeszcze dorzucę, żeby dodać więcej zmiennych, że ja dokupiłam Europę - żeby mieć lokalne ptaki. Głównie ze względów edukacyjnych, bo gram z dziećmi.
Tak czy siak też uważam, że lepiej najpierw zagrać i sprawdzić czy gra się podoba w akcji.
Chyba, że ktoś ma półki z gumy
To ja jeszcze dorzucę, żeby dodać więcej zmiennych, że ja dokupiłam Europę - żeby mieć lokalne ptaki. Głównie ze względów edukacyjnych, bo gram z dziećmi.
Tak czy siak też uważam, że lepiej najpierw zagrać i sprawdzić czy gra się podoba w akcji.
Chyba, że ktoś ma półki z gumy
W sumie ja grałem od razu z Europą. I już miałem wiele strategii na granie.
I jeśli chcesz krokowo wchodzić w grę to w mojej opinii:
Pograj z kilka razy w podstawkę i szybko rozwiń grę:
a) (JA BYM TO REKOMENDOWAŁ) Szybko wejdź w nowe wszystkie zdolności czyli "PODSTAWKA + AZJA". Plusem dodatku AZJA jest instrukcja, która jest jedną zaktualizowaną kompletną instrukcją do grania z każdym dodatkiem, wszystkimi nowymi zdolnościami i konfiguracją) Masz alternatywny tryb dla 2 graczy i tryb dla więcej graczy. Następnie bym wprowadził OCEANIE albo poczekał aż zostanie wydany sam pakiet kart z Oceanii (mają takie wychodzić w tym roku), żeby mieć więcej kart punktujących na koniec gry w Azji są tylko 3 takie karty. A EUROPĘ bym dokupił żeby mieć więcej nowych kart.
b) powoli wprowadzaj nowości na kartach to idź po kolei i tak graj:
1. Podstawka + Europa
2. Podstawka + Oceania
3. Europa + Oceania
4. Europa + Oceania + Azja
(EUROPA + OCEANIA + AZJA), z pominięciem kart podstawki + plansze OCEANII. Ta konfiguracja daje już naprawdę dużo możliwości ale bez sporego utrudnienia gry, której Everdell już by się nie powstydził.
Same dodatki wprowadzają fajne rzeczy ale w mojej opinii najlepsze są same nowe karty.
- Europa dodaje karty ze zdolnością punktowania na koniec tury + plus wzmocnienie innych strategii.
- Oceania dodaje kart ze zdolnością punktowania na koniec gry + plus wzmocnienie innych strategii.
- Azja znowu wprowadza wszystkiego po trochu (chociaż w mojej opinii ma za mało kart punktujących na koniec gry tylko 3 i dodałbym tam ich trochę z Oceanii) i przez to ten dodatek trochę wymusza posiadanie kart z dodatku Oceania żeby w pełni cieszyć się karatami punktującymi na koniec gry.
I jeśli chcesz krokowo wchodzić w grę to w mojej opinii:
Pograj z kilka razy w podstawkę i szybko rozwiń grę:
a) (JA BYM TO REKOMENDOWAŁ) Szybko wejdź w nowe wszystkie zdolności czyli "PODSTAWKA + AZJA". Plusem dodatku AZJA jest instrukcja, która jest jedną zaktualizowaną kompletną instrukcją do grania z każdym dodatkiem, wszystkimi nowymi zdolnościami i konfiguracją) Masz alternatywny tryb dla 2 graczy i tryb dla więcej graczy. Następnie bym wprowadził OCEANIE albo poczekał aż zostanie wydany sam pakiet kart z Oceanii (mają takie wychodzić w tym roku), żeby mieć więcej kart punktujących na koniec gry w Azji są tylko 3 takie karty. A EUROPĘ bym dokupił żeby mieć więcej nowych kart.
b) powoli wprowadzaj nowości na kartach to idź po kolei i tak graj:
1. Podstawka + Europa
2. Podstawka + Oceania
3. Europa + Oceania
4. Europa + Oceania + Azja
(EUROPA + OCEANIA + AZJA), z pominięciem kart podstawki + plansze OCEANII. Ta konfiguracja daje już naprawdę dużo możliwości ale bez sporego utrudnienia gry, której Everdell już by się nie powstydził.
Same dodatki wprowadzają fajne rzeczy ale w mojej opinii najlepsze są same nowe karty.
- Europa dodaje karty ze zdolnością punktowania na koniec tury + plus wzmocnienie innych strategii.
- Oceania dodaje kart ze zdolnością punktowania na koniec gry + plus wzmocnienie innych strategii.
- Azja znowu wprowadza wszystkiego po trochu (chociaż w mojej opinii ma za mało kart punktujących na koniec gry tylko 3 i dodałbym tam ich trochę z Oceanii) i przez to ten dodatek trochę wymusza posiadanie kart z dodatku Oceania żeby w pełni cieszyć się karatami punktującymi na koniec gry.
- arturmarek
- Has thanked: 262 times
- Been thanked: 738 times
Tutaj odnosisz się do "żółtych" zdolności ptaków? Dla mnie te żółte zdolności są mało ciekawe, bo efektywnie robią mniej niżzdolności pozwalające na dobranie/wymianę/manipulację kartami bonusowymi (które punktują na koniec gry). Co innego niebieskie zdolności punktowania na koniec rundy, one dodają fajny wymiar decyzyjny.kuki25 pisze: ↑20 kwie 2023, 12:51 - Azja znowu wprowadza wszystkiego po trochu (chociaż w mojej opinii ma za mało kart punktujących na koniec gry tylko 3 i dodałbym tam ich trochę z Oceanii) i przez to ten dodatek trochę wymusza posiadanie kart z dodatku Oceania żeby w pełni cieszyć się karatami punktującymi na koniec gry.
Tak chodziło mi o te żółte karty tak niebieskie są korzystniejsze z punktowanie na koniec rundy ale przez pierwszą połowę gry, ostatnie rundy to już bym polował na pasująca mi żółtą, a może się przyda jako alternatywne fajne punktowanie na koniec gry zawsze to coś w rękawie na dodatkowe punktowanie. Ostatnio podzieliłem sobie nawet główna talię kart na dwie talie, i w ta pierwsza wtasowałem ptaki punktację na koniec rundy, a w drugą ptaki punktujące na koniec gry i pierwsza talią gram do połowy gry, a od trzeciej rundy gram druga talią.arturmarek pisze: ↑20 kwie 2023, 13:02Tutaj odnosisz się do "żółtych" zdolności ptaków? Dla mnie te żółte zdolności są mało ciekawe, bo efektywnie robią mniej niżzdolności pozwalające na dobranie/wymianę/manipulację kartami bonusowymi (które punktują na koniec gry). Co innego niebieskie zdolności punktowania na koniec rundy, one dodają fajny wymiar decyzyjny.kuki25 pisze: ↑20 kwie 2023, 12:51 - Azja znowu wprowadza wszystkiego po trochu (chociaż w mojej opinii ma za mało kart punktujących na koniec gry tylko 3 i dodałbym tam ich trochę z Oceanii) i przez to ten dodatek trochę wymusza posiadanie kart z dodatku Oceania żeby w pełni cieszyć się karatami punktującymi na koniec gry.
Nadal bym chciał tych kart chyba więcej w Azji (chociaż dla mnie to nie jest problemem bo posiadam wszystkie dodatki i mogę mieszać jak chce), 3 karty punktujące na koniec gry na 90 kart to już w moim odczuciu bardzo mało, pomimo ich mniejszej przydatności przez większość czasu gry, ja bym tą ilość podwoił i od połowy gry wtasował 6 losowych do tali zamiast niebieskich chciałbym wiedzieć że jak coś mogę na nie liczyć przy trzech kartach stają się bardziej ciekawostka, szczęśliwy trafem.
Hmm ,a sadzicie ,ze beda kiedyś MP na Skrzydłach? Fajna gierka do dużych eventów:) . Ja mam za sobą ponad 30 partii i decyduje się w 1 kolejności na Europę. Zamawiam przed weekendem majowym i zobaczę , czy dalej będę czuć ,,niedosyt''. Czy karty mieszczą się do podajnika na karty z podstawki w kartonie z podstawki? ( oczywiscie jak wywale karty od automy):) Czy trzeba podajnik wyjąć?:) pzdr
Spokojnie mozna pomieszać karty my gramy we dwójkę ze wszystkimi dodatkami i podstawka wymieszanymi i czasem gramy w tryb duetu z Azji, czasem zwykła gre na 2 osoby
- arturmarek
- Has thanked: 262 times
- Been thanked: 738 times
Nie, sama rozgrywka się nie zmienia. Zawsze mamy do wykonania 8+7+6+5 akcji. Może bardziej skomplikowane działania kart z dodatków dodadzą realnie kilka minut na czytanie czy analizę działania. Rozłożenie gry z większą liczbą elementów może trwać parę minut dłużej (tasowanie itp.). Dodatkowo, Oceania dodaje nektar i nowe planszetki, które znacznie ułatwiają zagrywanie ptaków, także pod koniec rozgrywki, uśredniając, akcje mają więcej pasywnych efektów. Jednak to wszystko są detale, nie jest tak jak np. w Terraformacji, gdzie Niepokoje dodają całą fazę w każdym pokoleniu trwającą parę minut, realnie wydłużających rozgrywkę o kilkadziesiąt minut.
- miker
- Has thanked: 595 times
- Been thanked: 446 times
Azja zmienia czas gry (dodaje parę minut). To ze względu na dodatkową mechanikę planszetki, na której układamy żetony ying/yang. Czasami wymaga to dodatkowych sekund, aby się zastanowić jak zablokować przeciwnika albo co będzie dla nas najlepsze. Nie jest to dużo, ale myślę że około 5-10 minut może się zebrać dodatkowo w stosunku do podstawki z poprzednimi dodatkami, zależnie od ilości graczy. Tak wynika z naszych statystyk w BGStats.
- DziejopisWawel
- Has thanked: 160 times
- Been thanked: 9 times
Mam pytanie czy ten mini dodatek szybki start rzeczywiście jest pomocny dla ludzi nieplanszówkowych i warto się w niego zaopatrzyć jeżeli chce się grać z takimi osobami?
"Daj nam, Boże, sto lat wojny."
Mam mieszane uczucia.DziejopisWawel pisze: ↑26 maja 2023, 15:49 Mam pytanie czy ten mini dodatek szybki start rzeczywiście jest pomocny dla ludzi nieplanszówkowych i warto się w niego zaopatrzyć jeżeli chce się grać z takimi osobami?
Dodatek przeprowadza przez pierwsze tury, mówiąc co po kolei ma gracz zrobić. Jest to jakiś sposób na poznanie akcji dostępnych w grze.
Ale:
1. Nie da się poznać wszystkich dostępnych akcji tylko za pomocą własnej karty pomocy/wskazówek. Więc potrzeba chyba, żeby każdy z graczy czytał na głos co tamma napisane, co robi i w jaki sposób.
2. Na tych kartach wskazówek jest dość dużo tekstu. To nie jest rzut oka, tylko wczytywanie się w instrukcje. (Nie wiem czy osoba nieplanszówkowa się od tego nie odbije i nie zniechęci do gry. Dla mnie czytanie tego było ciężkie. A nie odstraszają mnie instrukcje na kilkanaście stron.)
3. Te pomoce nie uwzględniają tego, jakie inne karty, poza dwiema z tego dodatku, ma dany gracz (bo nie wiedzą co dostał rozdane, bo skąd). W związku z tym kroki, które są proponowane, bywają nieoptymane i budzą wewnętrzny sprzeciw czy niezrozumienie.
Ja nie widzę tu jakiejś specjalnej przewagi dodatku nad osobą, która już w grę grała lub zna zasady i potrafi zasady w miarę tłumaczyć.
Plusem może być 10 nowych kart.
To moje spostrzeżenia. Chętnie poznam zdanie innych osób.
Ja znowu sam byłem wprowadzony tym dodatkiem i mega pomógł. Tak samo inne osoby wprowadzałem, i 2 partie już grali sami. Ja polecam:) i jak kolega wyżej wspomniał zawsze to 10 ptaków więcej: )
Re: Na skrzydłach / Wingspan (Elizabeth Hargrave) - Ptaki Europy talia
Udostępniłem polskie nazwy ptaków zgodnie z zaproponowanym podziałem. Na razie tłumaczenie automatyczne, z kilkoma manualnymi zmianami, możliwe są więc odstępstwa od nazw na kartach. W dłuższej wolnej chwili to zweryfikuję.kuki25 pisze: ↑17 sty 2023, 09:51 https://wingsplain.com/wingspan-bird-card-tier-list/
I tam na dole strony jest podział na: God Tier, Tier 0, Tier 1, Tier 2, Underused Tier.
Ale faktycznie są nazwy po angielsku
Nieco obrzydziło mi to grę Pod koniec pierwszej rundy dostałem i zagrałem ptaka 'gdy aktywujesz, wsuń do 3 kart z ręki pod tę kartę' na mokradła. I do końca gry tylko dobierałem po 2 karty, tworzyłem coraz większe stado i trzepałem punkty.
- espresso
- Has thanked: 40 times
- Been thanked: 103 times
A ile punktów miałeś na koniec gry? To combo jest dosyć mocne, jeżeli dobrze liczę, to daje 36 pkt (+18 za jajka?). Nieźle, ale do pobicia.
To był rozgrywka dwuosobowa z ptakami Azji (bez liczenia punktów za cele poszczególnych rund). 187pkt:
- 17 za pożywienia drapieżnika
- 1 za jajo
- 39 za ptaki
- 123 za stado
- 7 za zrealizowany cel
Stado mialem na drugim polu mokradeł, stąd w każdej rundzie dobierałem po dwie karty i dokładałem do stada. Gdybym zasiedlił więcej mokradeł, to dobierając po 3 karty do stada pewnie miałbym jeszcze więcej punktów.
- espresso
Muszę sprawdzić te Ptaki Azji w takim razie. Grałam póki co tylko w podstawkę i wyniki mam w granicach 70-90, więc ten wynik za stado wydaje mi się kosmicznie wysoki.kulka pisze: ↑01 sie 2023, 21:14To był rozgrywka dwuosobowa z ptakami Azji (bez liczenia punktów za cele poszczególnych rund). 187pkt:
- 17 za pożywienia drapieżnika
- 1 za jajo
- 39 za ptaki
- 123 za stado
- 7 za zrealizowany cel
Stado mialem na drugim polu mokradeł, stąd w każdej rundzie dobierałem po dwie karty i dokładałem do stada. Gdybym zasiedlił więcej mokradeł, to dobierając po 3 karty do stada pewnie miałbym jeszcze więcej punktów.
Hm. Czy to nie świadczy mocno o losowości gry?
Szkoda.
Szanse na otrzymanie tak silnej karty nie są duże. W 3 czy 4 rundzie pozwoli na podkręcenie punktów, ale w drugiej czy pierwszej przesądzi o wygranej o ile przeciwnikowi też nie poszczęści się los. Chyba będę usuwał te najsilniejsze karty z rozgrywki.
- kurdzio
- Has thanked: 145 times
- Been thanked: 428 times
A odkładaliście po 1 kostce akcji po każdej rundzie? Liczba punktów podejrzanie wysoka, ta karta jest mocna ale robiąc cały czas akcję dobierania zwyczajnie zabraknie nam czasu na pożywienie i zagrywanie kart.
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Tak. Może przeoczyłem jakąś istotną regułę? Zagrałem tego ptaka w drugiej rundzie jako drugą akcję. Zostało nam zatem 5 + 6 + 5 tur. W każdej wybierałem akcję dobrania kart, dobierałem dwie karty i aktywowałem zdolność dołożenia tych kart do stada. To daje średnio 3,8pkt per ptak w stadzie, gdyby trafiały się same 6+pkt to wynik byłby jeszcze wyższy.
- espresso
Za kartę pod ptakiem jest 1 pkt, nie ma znaczenia jaka to karta.kulka pisze: ↑01 sie 2023, 21:58Tak. Może przeoczyłem jakąś istotną regułę? Zagrałem tego ptaka w drugiej rundzie jako drugą akcję. Zostało nam zatem 5 + 6 + 5 tur. W każdej wybierałem akcję dobrania kart, dobierałem dwie karty i aktywowałem zdolność dołożenia tych kart do stada. To daje średnio 3,8pkt per ptak w stadzie, gdyby trafiały się same 6+pkt to wynik byłby jeszcze wyższy.
- kurdzio
- Has thanked: 145 times
- Been thanked: 428 times
Liczymy liczbę kart w stadzie, nie ich wartośćkulka pisze: ↑01 sie 2023, 21:58Tak. Może przeoczyłem jakąś istotną regułę? Zagrałem tego ptaka w drugiej rundzie jako drugą akcję. Zostało nam zatem 5 + 6 + 5 tur. W każdej wybierałem akcję dobrania kart, dobierałem dwie karty i aktywowałem zdolność dołożenia tych kart do stada. To daje średnio 3,8pkt per ptak w stadzie, gdyby trafiały się same 6+pkt to wynik byłby jeszcze wyższy.
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)