W sumie ja grałem od razu z Europą. I już miałem wiele strategii na granie.
I jeśli chcesz krokowo wchodzić w grę to w mojej opinii:
Pograj z kilka razy w podstawkę i szybko rozwiń grę:
a) (JA BYM TO REKOMENDOWAŁ) Szybko wejdź w nowe wszystkie zdolności czyli "PODSTAWKA + AZJA". Plusem dodatku AZJA jest instrukcja, która jest jedną zaktualizowaną kompletną instrukcją do grania z każdym dodatkiem, wszystkimi nowymi zdolnościami i konfiguracją) Masz alternatywny tryb dla 2 graczy i tryb dla więcej graczy. Następnie bym wprowadził OCEANIE albo poczekał aż zostanie wydany sam pakiet kart z Oceanii (mają takie wychodzić w tym roku), żeby mieć więcej kart punktujących na koniec gry w Azji są tylko 3 takie karty. A EUROPĘ bym dokupił żeby mieć więcej nowych kart.
b) powoli wprowadzaj nowości na kartach to idź po kolei i tak graj:
1. Podstawka + Europa
2. Podstawka + Oceania
3. Europa + Oceania
4. Europa + Oceania + Azja
(EUROPA + OCEANIA + AZJA), z pominięciem kart podstawki

+ plansze OCEANII. Ta konfiguracja daje już naprawdę dużo możliwości ale bez sporego utrudnienia gry, której Everdell już by się nie powstydził.
Same dodatki wprowadzają fajne rzeczy ale w mojej opinii najlepsze są same nowe karty.
- Europa dodaje karty ze zdolnością punktowania na koniec tury + plus wzmocnienie innych strategii.
- Oceania dodaje kart ze zdolnością punktowania na koniec gry + plus wzmocnienie innych strategii.
- Azja znowu wprowadza wszystkiego po trochu (chociaż w mojej opinii ma za mało kart punktujących na koniec gry tylko 3 i dodałbym tam ich trochę z Oceanii) i przez to ten dodatek trochę wymusza posiadanie kart z dodatku Oceania żeby w pełni cieszyć się karatami punktującymi na koniec gry.