To jasne, ale nie aż tak niskie.

Mimo wszystko w grze chodzi o to, żeby wygrać, a nie maksować. Grasz tak, jak Pędzący z krowami pozwalacrazygandalf pisze: ↑29 cze 2023, 12:02 U nas wjechała rozgrywka z dodatku Kolej na Północ. Polecamy jeśli chcecie zobaczyć, jak można zdobyć żenująco niskie punkty.
Great Western Trail: Kolej na Północ
Na pewno będzie różnica w wykończeniu plansz.
A dla mnie Twoje podejście jest błędne. Zagrałeś 2-3 razy w podstawkę i zanim poznałeś dobrze grę dodałeś dodatek. I uznałeś, że gra bez dodatku jest bez sensu.Nilis pisze: ↑12 sie 2023, 13:56 No i dla mnie jest to minus podstawki. Po zagraniu 2-3 razy i następnie zagraniu z dodatkiem nie wraca się do gry bez kolei na północ. Czyli aby pograć w tę grę sensownie trzeba wydać około 320zl.
Dla mnie nie jest to perfekcyjny przykład dodatku bo trudno mówić o dodatku skoro bez niego nie chce się już grać w podstawkę. Dla mnie perfekcyjny dodatek to taki, który dodaje jakiś drobny element w grze np. Gugong Panjun dodaje moduły do podstawowej wersji ale bez nich tak samo chętnie zagram w gołą podstawkę i wszystkie moje towarzystwa również.
Dla mnie podstawka jest genialna i wole grac w podstawie 2ed niż z kolejami. 2ed naprawiła wszystkie błędy podstawki a dodatek był fajny ale wymusza granie w ten sam sposób akcji pomocniczych przez co wrócilem do podstawki.Nilis pisze: ↑12 sie 2023, 18:06Ja w podstawkę zagralem 10+ razy. Później grałem już tylko z dodatkiem. Po tylu grach podstawowa wersja oferuje bardzo mało w porównaniu z dodatkiem. Great Western Trail wrzucam do kategorii Viticulture czy ostatnio komentowane Podróży Darwina czyli po kilku rozgrywkach jest przesiadka na dodatek i never come back do podstawowej wersji. Ten dodatek to nawet nazwałbym rozszerzeniem bo trudno tu mówić że coś dodano. Tutaj wszystko się zmieniło nie do poznania. Dla mnie to minus tych gier natomiast GWT + Koleje na północ 10/10. Goła podstawka 6/10. Super że są jeszcze ludzie, którzy odgrywają samą podstawkę i czerpią duża satysfakcję. PozdrawiamSpoiler:
Wywalili wypraskę, ona nie mieści nawet niezakoszulkowanych kart po rozpakowaniu....
Niestety każda część GWT ma problem z dobrym pomieszczeniem wszystkich elementów, choć i tak są lekkie zmiany w wyprasce pomiędzy wydaniem Lacerty i Rebela. Przy koszulkowaniu kart zostaje zakup osobnego insertu. Poleciłbym redrewno, bo mieści zarówno podstawkę, jak i dodatek, choć niestety pudło staje się bardzo ciężkie. Jest też od Folded Space, który wagowo wypada dużo lepiej, ale niestety unosi wieko pudła.
Ja wyciąłem sobie te miejsca na żetony 1, 2 i 3 w ten sposób, że z 3 rzędów zrobiłem sobie dziury