Tainted Grail - zasady, pytania i wątpliwości
-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
Re: Tainted Grail - zasady, pytania i wątpliwości
Wtedy, kiedy strażników.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Mam taką zagwozdkę - walczyłem z Bandą Zbrojnych i w ramach 3 tury Walki banda "dała nogę".
1. Czy są z tego tytułu jakieś nagrody(bo w sumie spotkania nie przegrałem)? A łupów na pewno nie ma, skoro dali dyla.
2. Czy potraktować to jako zwycięstwo? Tutaj niestety będzie to miało kluczowe znaczenie, bo zależy od tego odpowiednie przejście do właściwego zapisu w Księdze Tajemnic...
1. Czy są z tego tytułu jakieś nagrody(bo w sumie spotkania nie przegrałem)? A łupów na pewno nie ma, skoro dali dyla.
2. Czy potraktować to jako zwycięstwo? Tutaj niestety będzie to miało kluczowe znaczenie, bo zależy od tego odpowiednie przejście do właściwego zapisu w Księdze Tajemnic...
-
Nie no, nie pokonałes ich, tylko zwiali. Jak Zając polny w spotkaniu tutorialowym - jak zwiał, to nie dostajesz nagrody ani łupów.
planszomania.pl - 10%
Cześć. Jestem po rozegraniu 1 rozdziału. Nie udało mi się wykonać zadania, menhir wygasł, zginąłem.
Pytanie 1: może niepotrzebnie sobie komplikuję - czy podchodząc do testu opisanego w dzienniku eksploracji mogę sprawdzić co daje sukces czy sprawdzam jedynie wynik testu? Gram tak, że sprawdzam tylko mój wynik, ale przez to nie wiem czy opłaca się podchodzić do danego testu drugi raz (czy sukces popchnie mnie w kierunku rozwiązania zadania, czy może da mi tylko na przykład prowiant/kosztowności itp.). W efekcie parę razy podchodzę do tego samego testu i na końcu po sukcesie okazuje się, że niepotrzebnie traciłem czas lub co gorsza nie udało mi się jeszcze osiągnąć sukcesu i nie wiem czy warto nadal próbować.
Pytanie 2: po wygaśnięciu ostatniego menhiru zostawiam wszystkie 8 kart, które były odsłonięte wokół tego menhiru?
Pytanie 1: może niepotrzebnie sobie komplikuję - czy podchodząc do testu opisanego w dzienniku eksploracji mogę sprawdzić co daje sukces czy sprawdzam jedynie wynik testu? Gram tak, że sprawdzam tylko mój wynik, ale przez to nie wiem czy opłaca się podchodzić do danego testu drugi raz (czy sukces popchnie mnie w kierunku rozwiązania zadania, czy może da mi tylko na przykład prowiant/kosztowności itp.). W efekcie parę razy podchodzę do tego samego testu i na końcu po sukcesie okazuje się, że niepotrzebnie traciłem czas lub co gorsza nie udało mi się jeszcze osiągnąć sukcesu i nie wiem czy warto nadal próbować.
Pytanie 2: po wygaśnięciu ostatniego menhiru zostawiam wszystkie 8 kart, które były odsłonięte wokół tego menhiru?
-
1. Ja nie sprawdzałem.
2.
2.
Jeśli ostatni Menhir na planszy wygaśnie, nie usuwaj ostatnich pozostałych kart Lokacji. Postaci mogą nadal działać w tych Lokacjach, ale będą tracić 2 życia i otrzymywać 2 grozy na Początku każdego Dnia tak długo, jak nie umrą lub nie aktywują jednego z Menhirów.
planszomania.pl - 10%
-
Przychylam się do twojej wersji. Rozpatrujemy pierwszy atak, on może jakoś zmienić "rzeczywistość gry", rozpatrujemy drugi, który wówczas może mieć inne efekty niż ten pierwszy. Co więcej - jeśli po pierwszym ataku przeciwnik by się wyleczył, wówczas drugi również może inaczej przebiegać - rozpatrujemy atak dla zaktualizowanej liczby czerwonych kostek.
Wg mnie
.
Wg mnie

planszomania.pl - 10%
Ostatnio również wpadła mi karta Szał. Zastanawiałem się, czy po wyjsciu z Tuathan pozbywam się jej, czy zostaje ona ze mną dalej? A także, czy jeśli przy pierwszej serii ataku używam np tarczy, to czy przy drugiej również to czynię?
A propos odrzucania karty po pierwszym ataku, to jeśli odsłonięta, wierzchnia karta ma jakiś dodatkowy bonus po ataku przeciwnika np dodaj mu dwa obrażenia, to czy działają one po rozpatrzeniu trzeciej tury? Moim zdaniem powinny.
A propos odrzucania karty po pierwszym ataku, to jeśli odsłonięta, wierzchnia karta ma jakiś dodatkowy bonus po ataku przeciwnika np dodaj mu dwa obrażenia, to czy działają one po rozpatrzeniu trzeciej tury? Moim zdaniem powinny.
- Lukas2
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 2 times
- Kontakt:
Pokonałeś pierwszego, gratulacje!
Pierwszy powróci po trzech dniach (kiedy znacznik czasu zejdzie do zera, wtedy ustawkach go w odkrytej lokacji o najniższym numerze. Będzie on Ci deptał po piętach.
Po pokonaniu pierwszego idziesz do Księgi Sekretów i wykonujesz wszystko krok po kroku. Czytasz wers Zwycięstwo, dodajesz +1 do znacznika na karcie ścigany i czytasz odpowiedni wers np ten dla wskazania 3 na liczniku. Najpierw aktualizujesz, potem czytasz.
-
- Has thanked: 46 times
- Been thanked: 40 times
Co do tarczy - moim zdaniem tak, tylko w wypadku np. Tarczy z Wikliny jest inaczej, daje ona obronę tylko w wypadku jej odrzucenia.
W przypadku odsłonięcia innej karty - tak, moim zdaniem wszystko co jest za ikoną czaszki jest aktualne.
Przymierzam się do rozpoczęcia kampanii "Czerwony Mór" i chciałbym zaimportować postać z "Upadku Avalonu". Mam jednak problem z "III" z sekcji Przygotowania postaci i jej importu. Co do przedmiotów - nie mam problemu, ale o co chodzi z tymi sekretami? Mam sekret "Szał", "Nieufność", "Prymitywny Menhir" czy "Excalibur" - wszystko to przenoszę z postacią czy odrzucam? No i co z zasobami? Zostają po "Upadku Avalonu" czy daje tyle, ile z tyłu na kafelku postaci było?

Re: Tainted Grail: Upadek Avalonu / The Fall of Avalon (Krzysztof Piskorski, Marcin Świerkot)
Siemka. Może ktoś wie, czy mogę używać zdolności czerwia "medytacja" podczas walki?
Czy już można gdzieś znaleźć informacje czym będzie się dokładnie różnic wersja 1.0 od 2.0?( W sensie co można by ułatwić, bo skupić się na fabule)
-
Aby skupić się całkiem na fabule, można nie rozkładać w ogóle gry, tylko przeczytać sobie książkę skryptów
Sorki, musiałem
. Co jak co, ale problemem tej gry w jej dalszej fazie jest raczej to, że jest za łatwo, a nie że za trudno. A jak się ze 2-3 razy zginie w trzech pierwszych rozdziałach i zacznie od nowa, to gracz nauczony doświadczeniem lepiej sobie radzi z przeciwieństwami tych pierwszych 4 rozdziałów.

Sorki, musiałem

planszomania.pl - 10%
- Lukas2
- Kontakt:
Zgadzam się, mnie np nowe zasady pożywienia totalnie nie przekonują i jeśli będę kiedyś grał drugi raz z updated packiem (2.0) to na pewno w tym wypadku będziemy grali na stary zasadach. Jeśli pożywienie nie jest kluczowe wtedy część umiejętności (jak możliwość jedzenia magii zamiast prowiantu i inne) czy też poczucie zagrożenia totalnie wyparuje z tej gry. Ale to moje zdanieMiszon pisze: ↑18 maja 2024, 23:07 Aby skupić się całkiem na fabule, można nie rozkładać w ogóle gry, tylko przeczytać sobie książkę skryptów![]()
Sorki, musiałem. Co jak co, ale problemem tej gry w jej dalszej fazie jest raczej to, że jest za łatwo, a nie że za trudno. A jak się ze 2-3 razy zginie w trzech pierwszych rozdziałach i zacznie od nowa, to gracz nauczony doświadczeniem lepiej sobie radzi z przeciwieństwami tych pierwszych 4 rozdziałów.

- Nidhogg
- Has thanked: 99 times
- Been thanked: 62 times
Mam pytanie o przedmiot "Rytualna Kreda"
"Kiedy aktywujesz Menhir, jego koszt jest obniżony o 1 (znak energii) i 1 wybranego innego zasobu. ..."
Czy obniża to koszt podstawowy przed mnożeniem przez ilość graczy czy koszt końcowy ?
Np. Jeśli aktywacja Menhira kosztuje 3 energii, 2 kosztowności i 2 magii na gracza, a gram w 3 to przy użyciu kredy i obniżeniu kosztu magii zapłacę:
a) 6 Energii, 6 kosztowności i 3 magii (obniżam koszt bazowy na gracza)
b) 8 Energii, 6 kosztowności i 5 magii (obniżam koszt końcowy)
"Kiedy aktywujesz Menhir, jego koszt jest obniżony o 1 (znak energii) i 1 wybranego innego zasobu. ..."
Czy obniża to koszt podstawowy przed mnożeniem przez ilość graczy czy koszt końcowy ?
Np. Jeśli aktywacja Menhira kosztuje 3 energii, 2 kosztowności i 2 magii na gracza, a gram w 3 to przy użyciu kredy i obniżeniu kosztu magii zapłacę:
a) 6 Energii, 6 kosztowności i 3 magii (obniżam koszt bazowy na gracza)
b) 8 Energii, 6 kosztowności i 5 magii (obniżam koszt końcowy)
- Lukas2
- Kontakt:
Opcja B)
To ilu graczy jest w grze robi tylko wstępny przelicznik, Ty grasz z już przeliczonymi wartościami, które ewentualnie modyfikujesz za pomocą umiejek i/lub przedmiotów.
To ilu graczy jest w grze robi tylko wstępny przelicznik, Ty grasz z już przeliczonymi wartościami, które ewentualnie modyfikujesz za pomocą umiejek i/lub przedmiotów.
-
Końcowy.
planszomania.pl - 10%
Cześć.
Co według oficjalnych zasad dzieje się z kartami walki / dyplomacji na ręce po zakończeniu spotkania?
Co według oficjalnych zasad dzieje się z kartami walki / dyplomacji na ręce po zakończeniu spotkania?
- Lukas2
- Kontakt:
Karty które zostały na ręce, karty odrzucone i te które nie zostały wykorzystane, zbierasz do kupy w jedną talię i tasujesz przygotowując talię w ten sposób na kolejne spotkanie
Atrybut musi mieć połączony, i to taki który posiada bohater na planszetce. Pierwsza karta nie musi łączyć żadnych bonusów, ignoruje je.maciej.kr pisze: ↑17 sty 2023, 11:40 Mam pytania ,
1.czy w podstawowej kampanii można grać postaciami z dodatkowych kampanii które sa w SG? i w drugą stronę czy można z podstawki uruchomić postaci w kampaniach dodatkowych?
2. Walka - czy pierwsza karta którą zagrywam nie musi mieć żadnych wspólnych atrybutów z naszym wrogiem? czy jest gdzies w sposób łopatologiczny wyjaśnione ( lepiej niż w instrukcji) jak łączyć symbole i zliczać hity
dzięki
Re: Tainted Grail
Do pkt 2.grzeslaw90 pisze: ↑18 sie 2020, 11:041. takDarkSide pisze: ↑18 sie 2020, 10:54 Pytanie do fazy KONIEC DNIA czy dobrze rozkminiłem wszystkie przypadki (pomijam kwestię ograniczenia z uwagi na niski poziom zdrowia):
1. Jeśli kończę z poziomem Energii 2+ i zjadłem 1 Prowiant, to leczę się i potem Energia wraca do poziomu MAX
2. Jeśli kończę z poziomem Energii 1 i zjadłem 1 Prowiant, to leczę się i potem Energia wraca do poziomu ....no właśnie do poziomu 4 czy wzrost o 4 do poziomu 5?
3. Jeśli kończę z poziomem Energii 0 i zjadłem 1 Prowiant, to leczę się, dostaję -1 Zdrowia, bo Energię miałem na 0, a na końcu Energia wraca do poziomu 4
4. Jeśli kończę z poziomem Energii 1+ i nie zjadłem 1 Prowiantu to nie leczę się i Energia najpierw spada na 0, a potem wraca do poziomu 4
5. Jeśli kończę z poziomem Energii 0 i nie zjadłem 1 Prowiantu, to nie leczę się, dostaję -1 Zdrowia, bo Energię miałem na 0, a na końcu Energia wraca do poziomu 4
2. z 1 do 5 (o 4)
3. jak zjadłeś to nie tracisz życia, co więcej - leczysz się :) energia wraca na 4
4. tak
5. tak
"Jeśli znacznik jest na 1 z czerwonych pól, przywróć tylko 4 pkt."
Nie o 4 pkt. tylko 4 pkt., energia wraca na poziom 4, nie 5.
-
- Has thanked: 184 times
- Been thanked: 311 times
1. Kilka postów wcześniej ktoś napisał, że figurkę pierwszego należy poruszyć wtedy gdy poruszamy strażników. No dobra ale co właściwie ta figurka robi? Gra kazała wystawić figurkę i koniec. Czy ten pierwszy sobie tylko łazi i dopóki jakieś wydarzenie go nie odpali to nic nie robi? Nie znalazłem nigdzie wyjaśnienia na odkrytych kartach co z nim zrobić a nie chcę przeglądać przyszłych wydarzeń.
2. Czy podczas walki gdy jakiś efekt każe usunąć kartę z ciągu kombinacji to czy jeśli usuwana karta zadawała jakieś obrażenia to czy te zadane obrażenia również są usuwane?
2. Czy podczas walki gdy jakiś efekt każe usunąć kartę z ciągu kombinacji to czy jeśli usuwana karta zadawała jakieś obrażenia to czy te zadane obrażenia również są usuwane?
-
1. Wydarzenie z księgi, które wystawia Pierwszego, każe ci też jego kartę wystawić na stole. No i jak cię dopadnie, to rozpatrujesz to spotkanie, czyli walczysz z nim (w praktyce: przez większość czasu dopóki nie podpakujesz postaci: uciekasz od razu
).
2. Nie, to nie działa wstecz, nie cofa obrażeń.

2. Nie, to nie działa wstecz, nie cofa obrażeń.
planszomania.pl - 10%