Dla tych, którzy chcieliby zobaczyć jak wyglądają zasady i rozgrywka w trybie solo/koop to zapraszam na mój materiał

Tekst jest na kartach technologii oraz kartach galaktyki (opisuje zadania w cyklach).
Dzięki to wiem ale chcialm się dowiedzieć jak to wygląda w praktyce czy tekstu jest dużo jest ciężki i czy ktoś nieznający eng przy samych ikonach i tlumaczeniu innego gracza da radę, to gdzie tekst jest wiem zresztą powoływałem się na ks nie trzeba przypominać
Jest tekst razem z ikonkami. Jeśli jedna osoba choć trochę zna angielski to spokojnie każdy może grać w tę grę.spirit7 pisze: ↑14 paź 2023, 09:37Dzięki to wiem ale chcialm się dowiedzieć jak to wygląda w praktyce czy tekstu jest dużo jest ciężki i czy ktoś nieznający eng przy samych ikonach i tlumaczeniu innego gracza da radę, to gdzie tekst jest wiem zresztą powoływałem się na ks nie trzeba przypominać
nidhog pisze: ↑14 paź 2023, 11:22 Potwierdzę, że gra świetna. Natomiast jeśli ktoś zupełnie nie radzi sobie z angielskim - dobrze było mieć własną rozpiskę technologii i jakąś pomoc ikonografii, bo z początku będzie dużo pytań.
W trakcie rozgrywki to się wyglądzie, bo ikonografii jest dość intuicyjna. Po prostu dużo jej (szczególnie są 3 tory badań z samymi ikona i)
Bylbym bardzo ostrozny z tym angielskim. Na stole masz 8-11 technologii, ktore roznia sie rowniez w ramach samych siebie na poziomie Zaawansowanym. Roznice sa nieduze ale istotne. Nie znajac angielskiego moim zdaniem musisz miec rozpiske - jak zaczniesz wypytywac, to przeciwnik bedzie wiedzial “na co polujesz”. Reszta gry jest neutralna jezykowo (prawie - bo opisy Domow) i ikonografia jest bardzo intuicyjna, ale Technologie - przez to ile na raz jest opcji i jak sie roznia od siebie - to nie cos co omowisz podczas gry.
Rozkładanie wersji Galactic zajmuje mnóstwo czasu. Statki na standach to też dodatkowy downtime w trakcie rozgrywki. Nie korzystałem z wersji retail, ale Galactic wcale nie jest specjalnie poręczny w obsłudze.
Na pewno insert ułatwia i generalnie jest to naprawdę dobry insert (jak się wydrukuje naklejki na pudełka z rodami). Ale oczywiście da się zrobić coś równie dobrego albo lepszego do wersji retail. Inna sprawa, że wersja galaxy wygląda świetnie na stole.
Też mam wersję galactic, i zgadzam się, że zajmuje to sporo czasu, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie wyciąganie i wkładanie tego wszystkiego do woreczków... Wersja zwykła ma jakikolwiek insert?
Jest wersja standardowa (retail) i Galactic Box. Jak sama nazwa mówi – retail trafi(ł) do sklepów, natomiast Galactic tylko do nabycia podczas kampanii i w sklepie wydawcy. Chyba, że jakiś sklep wsparł.
Oj usprawnia. Wszystko masz pod ręką. Większość rzeczy nie trzeba wyjmować z woreczków tylko masz od razu w pudełkach łatwo dostępne. Dzięki temu łatwiej się też to wszystko sprząta.
Nie zgodzę się. Za wyjątkiem pojedynczych sztuk wszystko jest ładnie spasowane i łatwo to złożyć/rozdzielić. Jasne, więcej roboty niż z żetonami, ale coś za coś.
Grałem wprawdzie tylko w wersję Galactic, ale mogę domniemywać jakie zmiany jak wpływają na przebieg gry:
Na pewno wpływ na moje odczucia miał fakt, że graliśmy w kopię znajomego. Pudełeczka ok, ale jak będę miał standardową edycję to też pewnie wezmę geekboxy, albo tackę na żetony. Co mi się bardzo nie podobało to ten stos pojemników na karty domów. Szukając kart trzeba to wszystko rozkładać, u nas doszło to, że ktoś tam wcześniej wrzucił karty technologii i było dużo szukania. Dodatkowo małe katy w koszulkach średnio mieszczą się w swoich miejscach w insercie (stosy za wysokie).
U nas było tak, że statki często odpadały od podstawek. Trzeba łapać za nóżkę, a i tak czasem statek odpadał. Bierzesz kostkę z podstawki, statek spada. No upierdliwe. Próbowaliśmy wciskać mocnej, ale nie pomagało. Żałowaliśmy że Galactic nie posiada żetonów statkówNie zgodzę się. Za wyjątkiem pojedynczych sztuk wszystko jest ładnie spasowane i łatwo to złożyć/rozdzielić. Jasne, więcej roboty niż z żetonami, ale coś za coś.
Tacki odpuściliśmy ze względu na brak miejsca na stole. Pewnie są wygodne, ale zajmują niepotrzebnie za dużo miejsca. Dałoby się to zrobić ekonomiczniej.MowMiStefan pisze: ↑16 paź 2023, 10:14 (...) Tacki na Technologię i na Agendy to świetna sprawa - bierzesz z końca stołu i sobie rozkminiasz. Nie musisz sie martwić, że masz daleko i nie widzisz nic.