Thorgal: Gra Karciana (Marcin Tomczyk)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Thorgal: Gra Karciana (Marcin Tomczyk)
Chyba masz ten kod?
Idzie dokądś, czy na razie po prostu jest.
Dzięki za recenzję. Obserwuję grę i tylko się coraz bardziej upewniam (napalam)...
Idzie dokądś, czy na razie po prostu jest.
Dzięki za recenzję. Obserwuję grę i tylko się coraz bardziej upewniam (napalam)...
-
- Has thanked: 1113 times
- Been thanked: 519 times
"Zbiórka "?
Hmm... niedobrze... :-/ . Myślałem, że gra wyjdzie normalnie...
Hmm... niedobrze... :-/ . Myślałem, że gra wyjdzie normalnie...
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Moze to będzie normalna zbiórka z premiera niedługo. W końcu to „tylko” karcianka i wyglada na gotową. Możliwe, że prostu chcą oszacować popyt.
sprzedam (steam power deluxe, ziemia, blitzkrieg, iron blood snow mud) / bgg contribs
- psia.kostka
- Has thanked: 528 times
- Been thanked: 1190 times
"Zbiórka "?
Hmm... niedobrze... :-/
Spoiler:
Szukam/Kupie: Doomtown: Reloaded, Xcom, Fanzin Sherwood #1;
#KolekcjonujeRabaty [DobraKarmaWraca][WarszawskiKolektyw][WawHub] ʕ•ᴥ•ʔ
- stary gracz
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 70 times
Ja także byłem dzisiaj na Festiwalu Gier i Komiksów i również zahaczyłem o stoisko z Thorgalem. Niestety nie udało się zagrać, ale pooglądałem karty i potwierdzam, że grafiki są bardzo ładne. Tutaj też zdobywamy obszary i od razu nasunęło mi się podobieństwo do Wojny o Pierścień: Gry Karcianej, jednak nie wiem jak je się zdobywa więc może być to inaczej rozwiązane. Podpytałem jeszcze czy planują jakiś dodatek solo lub kooperacyjny przeciw AI - nie ma takich planów. Czas pokaże.
Rozmawiałem z autorami na 34 MFKiG w Łodzi w sobotę... Start kampanii na Gamefound przewidywany jest na przełom października i listopada br. Wydanie najprawdopodobniej w okolicach przyszłorocznego Pyrkonu. Co do SCD (póki co to tajemnica - nie puszczę pary z ust) nie jest (nie będzie) wysoka. Nie przewidywane są żadne ulgi w pierwszych godzinach kampanii i żadne addony oraz dodatki, czy tryb jednoosobowy. Jest masa klimatycznych kart w niewielkim pudełku (dla mnie grafiki to klasa światowa, a wykonanie sztos). Mnie kupiono i graficznie i mechanicznie. Rzadko wchodzę w KSy i Gamefoundy, czy wspieraczki, ale ten tytuł wspieram na samym początku i czekam z niecierpliwością na przyszłoroczne wydanie!!
Ostatnio zmieniony 10 paź 2023, 18:09 przez Mark442, łącznie zmieniany 1 raz.
Mark
- psia.kostka
- Has thanked: 528 times
- Been thanked: 1190 times
Hmm, to po co CF? Dla reklamy/rozglosu? Ok, ale rozglos nagoni CFowych wyjadaczy spragnionych bonusow i EX, ktorzy zderza sie z niewielkim pudelkiem wypelnionym pieknymi kartami. Czy to dobry ruch? Zobaczymy!Nie przewidywane są żadne ulgi w pierwszych godzinach kampanii i żadne addony oraz dodatki, czy tryb jednoosobowy.
A jeszcze trzeba wziac pod uwage, ze wsrod "thorgalowych boomerow" odsetek kickstartero-sceptykow pewnie jest wiekszy
Szukam/Kupie: Doomtown: Reloaded, Xcom, Fanzin Sherwood #1;
-
- Has thanked: 1113 times
- Been thanked: 519 times
Ale będzie potem wersja sklepowa?
planszomania.pl - 10%
- Leser
- Has thanked: 589 times
- Been thanked: 1545 times
Dlaczego Kickstarter? Ponieważ Lucrum Games zamierza wydawać własne gry, a będąc najwyżej średniej wielkości wydawnictwem musimy zdobyć doświadczenie w crowdfundingu. Thorgal jest dobrym tytułem na "pierwszą jazdę". Nie zakładany nie wiadomo jakiego sukcesu, ale chcemy przetrenować ten model wydawniczy.
Wersja sklepowa jest oczywiście także w planach.
EDIT: Przyszło mi jeszcze do głowy, że ktoś może sobie zadawać pytanie: "a po co doświadczenie w crowdfundingu, wydawajcie dobre gry, to ludzie kupią i zarobicie". Więc z cyklu "dlaczego wydawnictwa robią, jak robią" uzupelniam powyższą wypowiedź o krótki elaborat.
Niestety zaprezentowane powyżej idealistyczne podejście nie jest do końca prawdziwe. Robić własne gry i wydawać na polski rynek się zwyczajnie nie opłaca. Owszem, można zrobić hit i zarobić, ale nakład pracy i związanych z nią kosztów jest przy tym znacznie większy, niż przy wydawaniu gier na licencji. Żeby się to opłacało, trzeba mieć partnerów zagranicznych. A że, jak wszyscy wiemy, wydawnictw jest pierdyliard, a corocznych premier pierdyliard do kwadratu, nie wystarczy zrobienie dobrej gry. Trzeba przekonać innych wydawców, że ta konkretna gra im się opłaci i że powinni potraktować ją poważnie, a nie wrzucić na kupę pudeł do ewentualnego rozważenia w wolnej chwili, która nigdy nie nastąpi. Powodzenie kampanii gry jest, czy się to komuś podoba, czy nie, najlepszym, najbardziej transparentnym i mierzalnym wskaźnikiem zainteresowania danym tytułem wśród graczy.
Wersja sklepowa jest oczywiście także w planach.
EDIT: Przyszło mi jeszcze do głowy, że ktoś może sobie zadawać pytanie: "a po co doświadczenie w crowdfundingu, wydawajcie dobre gry, to ludzie kupią i zarobicie". Więc z cyklu "dlaczego wydawnictwa robią, jak robią" uzupelniam powyższą wypowiedź o krótki elaborat.
Niestety zaprezentowane powyżej idealistyczne podejście nie jest do końca prawdziwe. Robić własne gry i wydawać na polski rynek się zwyczajnie nie opłaca. Owszem, można zrobić hit i zarobić, ale nakład pracy i związanych z nią kosztów jest przy tym znacznie większy, niż przy wydawaniu gier na licencji. Żeby się to opłacało, trzeba mieć partnerów zagranicznych. A że, jak wszyscy wiemy, wydawnictw jest pierdyliard, a corocznych premier pierdyliard do kwadratu, nie wystarczy zrobienie dobrej gry. Trzeba przekonać innych wydawców, że ta konkretna gra im się opłaci i że powinni potraktować ją poważnie, a nie wrzucić na kupę pudeł do ewentualnego rozważenia w wolnej chwili, która nigdy nie nastąpi. Powodzenie kampanii gry jest, czy się to komuś podoba, czy nie, najlepszym, najbardziej transparentnym i mierzalnym wskaźnikiem zainteresowania danym tytułem wśród graczy.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2023, 12:49 przez Leser, łącznie zmieniany 2 razy.
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
@Leser
Pamiętajcie, że Thorgal jest marką typowo europejską, a nawet można się ograniczyć do krajów beneluksu, francji i polski. Nie nastawiajcie się na dużo wspierających z innych krajów np. usa lub kanady. Warto pomyśleć o wersjach językowych np. francuski czy też polski.
Pamiętajcie, że Thorgal jest marką typowo europejską, a nawet można się ograniczyć do krajów beneluksu, francji i polski. Nie nastawiajcie się na dużo wspierających z innych krajów np. usa lub kanady. Warto pomyśleć o wersjach językowych np. francuski czy też polski.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
- psborsuk
- Has thanked: 310 times
- Been thanked: 75 times
Na Festiwalu Komiksu graliśmy w wersję PL.tomp pisze: ↑13 paź 2023, 07:58 @Leser
Świt Rebelii... ]:->
- Leser
- Has thanked: 589 times
- Been thanked: 1545 times
Jasne, jednym z głównych celów naszej eskapady do Essen było właśnie znalezienie partnera na te kraje. W tej chwili trwają rozmowy. Zobaczymy, co z tego wyniknie. O tym, że marka Thorgala niewiele znaczy za oceanem, oczywiście wiemy.tomp pisze: ↑13 paź 2023, 07:58 @Leser
Gdyby natomiast ktoś miał wątpliwości, gra jest tworzona po polsku i nasz rodzimy rynek jest naszym głównym rynkiem docelowym.
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
Graliśmy w Essen wersję demo, okrojoną z kilku mechanik, która mimo to już mocno wciągała. Pięknie ilustrowane, angażujące przeciąganie liny, wzbogacone o parę miodnych mechanik (np. dociąg kart w ciemno, z podziałem na te do zagrywania i te do opłacania kosztów tego zagrania). W wersji pełnej będzie jeszcze miodniej - naturalnie nie mogę się doczekać!
Gra nie ma pretensji do bycia przygodówką, nie udaje wielkiej fabuły, ale wyciąga z Thorgala unikatową kreskę i mechanicznie daje graczom mnóstwo dobrej zabawy. W przeciwieństwie do konkurencyjnej gry, która chyba robi na odwrót, gdzieś po drodze gubiąc element funu.
Gra nie ma pretensji do bycia przygodówką, nie udaje wielkiej fabuły, ale wyciąga z Thorgala unikatową kreskę i mechanicznie daje graczom mnóstwo dobrej zabawy. W przeciwieństwie do konkurencyjnej gry, która chyba robi na odwrót, gdzieś po drodze gubiąc element funu.
Grano, grano. Nawet po oficjalnej śmierci. W sieci nadal nawet wisi strona poświęcona tej grze, gdzie można między innymi znaleźć skany kart z pierwszego (nie wydanego) dodatku. http://www.thorgalkgk.ugu.plMiszon pisze: ↑07 kwie 2023, 10:18 Przyznam, że ta gra zaczyna mnie bardziej interesować, niż ta druga w tym samym uniwersum. Nie wiem, może też zadziałał sentyment to ś.p. CCG, którego lubiłem, sporo grałem i w którego nikt nie grał chyba poza naszą ekipą (bo jak poszedłem do jakiegoś klubu, spytać czy ktoś chce zagrać w Thorgala, to goście zdziwionym wzrokiem na mnie popatrzyli, a potem wrócili do młócenia w MTG).
Raczej CCG bo to była gra z losowymi boosterami.staniach21 pisze: ↑08 kwie 2023, 16:39 To fakt, ale stworzył można powiedzieć polskie LCG w postaci Veto
Fajne nawiązanie do poprzedniej karcianki Thorgala. Tylko, że tam Misje miały poziom trudności określony jedną cechą. Nie żeby to była oryginalna mechanika, bo stosowana też wcześniej w innych karciankach, ale fajnie że jest akurat taka analogia do Thorgal CCG.psborsuk pisze: ↑08 paź 2023, 00:23 Gdy skończy, zaczyna się faza Wyprawy. Gracz aktywny wybiera lokację, którą chce zdobyć. By tego dokonać, musi dysponować ilością współczynników (walki, sprytu i magii) równą lub większą od tej, podanej na obszarze. Przeciwnik może przydzielić swojego stronnika do obrony obszaru (o ile ma on taki sam symbol, jak obszar), wówczas jego współczynniki sumują się z bronionym obszarem (musimy jednak zapłacić jego koszt). Ryzyko jest takie, że jeśli mimo tego obszar zostanie zdobyty, obrońca ginie.
Heh grałem w Thorgala. Możliwe, że mam nawet karty.Miszon pisze: ↑07 kwie 2023, 10:18 Przyznam, że ta gra zaczyna mnie bardziej interesować, niż ta druga w tym samym uniwersum. Nie wiem, może też zadziałał sentyment to ś.p. CCG, którego lubiłem, sporo grałem i w którego nikt nie grał chyba poza naszą ekipą (bo jak poszedłem do jakiegoś klubu, spytać czy ktoś chce zagrać w Thorgala, to goście zdziwionym wzrokiem na mnie popatrzyli, a potem wrócili do młócenia w MTG).
Niestety był lekko niezbalansowany.
Tam można było na talii magów i pojedynków (1 vs 1) w 3 rundy chyba wygrać. Albo nawet dwie jak przeciwnik wystawił wyprawę za 3 której obrona dawała punkt.
Gra nie miała żadnego regulatora w postaci zasobów. Wystawiało się po prostu karty z ręki, więc jak ktoś miał solidny deck, to jak w klasycznej Wojnie kto dociągnął lepsze to wygrywał. Później pojawił się fanowski pomysł na budowanie talii w systemie punktowym co miało ukrócić OP decki oparte na silnych rzadkich czarach. Nawet rozegrano kilka turniejów w tym systemie i rozwiązanie się sprawdziło. Zasady są w tym linku co wkleiłem powyżej.
Co do nowego Thorgala to przyznam, że będę obserwował, ale w żadne kickstartery nie zamierzam się bawić. Jak gra będzie w sklepie to wtedy zadecyduję.
Pewnie tutaj idzie: www.kickstarter.com/projects/1305472839/thorgal-the-card-game
sprzedam (steam power deluxe, ziemia, blitzkrieg, iron blood snow mud) / bgg contribs
- mBird
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 14 times
A wsparlem. Bardziej chyba z sentymentu do dziecięcych lat i komiksów przynoszonych z biblioteki, choć fabularnie nie pamiętam prawie nic. Po drugie, stwierdziłem, że chyba warto wesprzeć rodzime wydawnictwo. Kibicuję, żeby się udało. Informacji o grze jest jednak bardzo mało. Może ktoś ma wiedzę jak ta gra się skaluje?
Czy obecny stan kampanii pozwala mieć nadzieję, że gra trafi później do sklepów?