Nie ma problemu

hipcio_stg
Daj jakieś zaproszenie i zagramy w wolnej chwili.
Nie ma problemu
Albo ja nie rozumiem zasad gry albo mam jakiś zdekompletowany egzemplarz Splendora, bo moim zdaniem tak grać się nie da. W moim zestawie jest 5 kart z drugiego rzędu o wartości 3 punktów i do zakupu każdej z nich potrzeba 6 żetonów w jednym kolorze. Wzięcie dwa razy po dwa żetony plus żółty dżoker za rezerwację karty to dopiero 5 żetonów, więc w czwartym ruchu karty zakupić się nie da. Ponadto wzięcie dwa razy po dwa żetony jest możliwe tylko w rozgrywce czteroosobowej i to też pod warunkiem, że inni gracze nie wezmą w międzyczasie w sumie dwóch żetonów w tym kolorze (nawet jeżeli rozpoczynasz grę, a pozostali gracze biorą żetony losowo po 3 żetony).
Rezerwujesz kolejną z kosztem 5x/6x/7xMichalStajszczak pisze: ↑07 maja 2021, 11:16Albo ja nie rozumiem zasad gry albo mam jakiś zdekompletowany egzemplarz Splendora, bo moim zdaniem tak grać się nie da. W moim zestawie jest 5 kart z drugiego rzędu o wartości 3 punktów i do zakupu każdej z nich potrzeba 6 żetonów w jednym kolorze. Wzięcie dwa razy po dwa żetony plus żółty dżoker za rezerwację karty to dopiero 5 żetonów, więc w czwartym ruchu karty zakupić się nie da. Ponadto wzięcie dwa razy po dwa żetony jest możliwe tylko w rozgrywce czteroosobowej i to też pod warunkiem, że inni gracze nie wezmą w międzyczasie w sumie dwóch żetonów w tym kolorze (nawet jeżeli rozpoczynasz grę, a pozostali gracze biorą żetony losowo po 3 żetony).
Ale w jednym ruchu mogę wykonać tylko jedną akcję. Tak więc zakupić zarezerwowaną kartę mogę dopiero w piątym ruchu, a nie w czwartym, jak wynikało ze strategii, którą przedstawił Cyel.hipcio_stg pisze: ↑07 maja 2021, 11:47Rezerwujesz kolejną z kosztem 5x/6x/7xMichalStajszczak pisze: ↑07 maja 2021, 11:16Albo ja nie rozumiem zasad gry albo mam jakiś zdekompletowany egzemplarz Splendora, bo moim zdaniem tak grać się nie da. W moim zestawie jest 5 kart z drugiego rzędu o wartości 3 punktów i do zakupu każdej z nich potrzeba 6 żetonów w jednym kolorze. Wzięcie dwa razy po dwa żetony plus żółty dżoker za rezerwację karty to dopiero 5 żetonów, więc w czwartym ruchu karty zakupić się nie da. Ponadto wzięcie dwa razy po dwa żetony jest możliwe tylko w rozgrywce czteroosobowej i to też pod warunkiem, że inni gracze nie wezmą w międzyczasie w sumie dwóch żetonów w tym kolorze (nawet jeżeli rozpoczynasz grę, a pozostali gracze biorą żetony losowo po 3 żetony).
Generalnie tak, ale czasem splot nieprzewidzianych zdarzeń może sprawić psikusa i wtedy jest mega radochahipcio_stg pisze: ↑07 maja 2021, 12:28 Nie ma to większego znaczeni, bo i tak wyprzedzisz gracza zbierającego karty 1 poz.
Znaczenie ma dla mnie to, że dobrze rozumiem zasady gry tzn. moje spostrzeżenie, że nie da się tego zrobić w 4 ruchach było trafne.hipcio_stg pisze: ↑07 maja 2021, 12:28 Nie ma to większego znaczeni, bo i tak wyprzedzisz gracza zbierającego karty 1 poz.
A ja grałem w splendor znacznie więcej. Nawet jakiś turniej udało mi się wygrać. Średnio na koniec partii ma wykupione 6-7 kart. Uwierz, że się da w każdej konfiguracji. W dwuosobowej trudniej ze względu na mniejszą pulę żetonów i trzeba się skupić na 2 rzędzie do pewnego czasu. Jak sytuacja jest zblokowana to należy się posiłkować kartami pierwszego rzędu z najniższym kosztem np 2 czerwone + 1 inna itp.MichalStajszczak pisze: ↑07 maja 2021, 13:29Znaczenie ma dla mnie to, że dobrze rozumiem zasady gry tzn. moje spostrzeżenie, że nie da się tego zrobić w 4 ruchach było trafne.hipcio_stg pisze: ↑07 maja 2021, 12:28 Nie ma to większego znaczeni, bo i tak wyprzedzisz gracza zbierającego karty 1 poz.![]()
A ponadto, jak pisałem wcześniej, na zrealizowanie takiej strategii szansa jest nieduża i dotyczy tylko gry z udziałem 4 osób. Po pierwsze nie zawsze karta o wartości 3 pojawia się na początku gry (jest na to ok. 54%). Po drugie przepis ograniczający możliwość brania 2 żetonów tego samego koloru sprawia, że przy całkiem losowym braniu żetonów przez pozostałych graczy szansa na zrobienie tego jest w przybliżeniu 35% dla pierwszego gracza, 18% dla drugiego, 9% dla trzeciego i tylko 4% dla czwartego.
W Splendor grałem tylko kilkanaście razy[/color] i to zazwyczaj w dwie osoby, więc nie jestem w stanie oszacować, jaką wartość ma pojedyncza karta, stanowiąca element silnika. Nie wiem zatem, jak dużą przewagę daje to, że ma się 1 kartę za 3 punkty (+ jedną w rezerwie) w stosunku do gracza, który ma po pięciu ruchach 3 karty z pierwszego rzędu.
Nie są bezużyteczne dopóki tego nie odkryjeszparacelsus444 pisze: ↑07 maja 2021, 14:39 Troche stracilem serce do splendoru po tym jak się zorientowałem, że mechanika jest zepsuta... Boli mnie, że karty pierwszego rzędu są bezużyteczne.![]()
Zdaję sobie sprawę z tego, że doświadczenie w grze mam znacznie mniejsze i nawet (czytając wpis Cyel'a) zastanawiałem się, czy dobrze rozumiem zasady. Bazuję bardziej na "matematycznej intuicji". Zresztą podany przez mnie przykład alternatywnej strategii, polegającej na wzięciu w pierwszych pięciu ruchach trzech kart z pierwszego rzędu oparty był na założeniu (które zresztą potwierdziliście), żeby z pierwszego rzędu brać wyłącznie karty o cenie 3 klejnotów.hipcio_stg pisze: ↑07 maja 2021, 14:19A ja grałem w splendor znacznie więcej. Nawet jakiś turniej udało mi się wygrać. Średnio na koniec partii ma wykupione 6-7 kart. Uwierz, że się da w każdej konfiguracji. W dwuosobowej trudniej ze względu na mniejszą pulę żetonów i trzeba się skupić na 2 rzędzie do pewnego czasu. Jak sytuacja jest zblokowana to należy się posiłkować kartami pierwszego rzędu z najniższym kosztem np 2 czerwone + 1 inna itp.MichalStajszczak pisze: ↑07 maja 2021, 13:29
W Splendor grałem tylko kilkanaście razy[/color] i to zazwyczaj w dwie osoby, więc nie jestem w stanie oszacować, jaką wartość ma pojedyncza karta, stanowiąca element silnika. Nie wiem zatem, jak dużą przewagę daje to, że ma się 1 kartę za 3 punkty (+ jedną w rezerwie) w stosunku do gracza, który ma po pięciu ruchach 3 karty z pierwszego rzędu.
Nie zgodzę się z tą opinią. To dwie różne gry, w TTR wszystko zależy od biletów, bez względu na liczbę graczy, natomiast Splendor losowy jest tylko przy czterech. W dwie osoby 90% to umiejętności, bez względu na to kto zaczyna.Termigez pisze: ↑17 lis 2022, 18:44 Zawsze unikałem klasycznego Splendora w 2 osoby, uważam, że podobnie jak np. Wsiąść do pociągu gra błyszczy przy maksymalnej liczbie gracy + mam wrażenie, że pierwszy gracz o ile nie będzie miał strasznego pecha to zwykle wygra grę (to subiektywne wrażenie, za mało grałem w taki wariant żeby większe wnioski wyciągać).
Czyli jak to jest?
Ja miałam z biblioteki z 2016 roku i żetony były spoko.