najlepsze gry Reinera Knizii

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.

Twoje ulubione gry doktora, to?

Tigris & Euphrates
87
12%
Ra
49
7%
Wyprawa do El Dorado
137
19%
Samurai
49
7%
Battle Line
15
2%
Modern Art
42
6%
Lost Cities / Zaginione miasta
54
8%
Władca Pierścieni: Konfrontacja
48
7%
Amun-Re
13
2%
Schotten Totten
26
4%
Ingenious / Geniusz
23
3%
Taj Mahal
4
1%
Through the Desert / Przez Pustynię
10
1%
Medici
4
1%
Carcassonne: The Castle / Zamek
41
6%
High Society / Milionerzy i bankruci
16
2%
Blue Moon City
13
2%
Dream Factory / Tytus, Romek i A'Tomek
10
1%
Winner's Circle
8
1%
Blue Lagoon / Laguna
15
2%
Władca Pierścieni
14
2%
Colossal Arena
1
0%
Yellow & Yangtze
25
4%

Liczba głosów: 704

Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2029 times
Been thanked: 2631 times

Re: najlepsze gry Reinera Knizii

Post autor: PytonZCatanu »

Razzia
6/10

Wrzucam tutaj, bo nie chce mi się tworzyć nowego wątku, a zainteresowani i tak tutaj przeczytają.

A więc udało się – zagrałem w Razzia, czyli gangsterską wersję RA a tym samym skompletowałem chyba wszystkie istotne klony Ra (Priest of Ra, kościane Ra i Razzia).

Plusy? Kompaktowe wydanie pozwala zabrać wszędzie, a temat gangsterski pozwala łatwiej wprowadzić nowe osoby.

Gra jednak mnie nie urzekła i daleko jej do oryginału. Niby zmian nie ma dużo, ale gra nie daje tych samych emocji co RA. Gdybym w nią zagrał bez kontekstu (który jest taki, że bardzo lubię RA) to następnego dnia nie pamiętałbym aby napisać o tym post na forum :) Wyszło takie set kolekszyn troche bez duszy.

Gamerzy, grajcie tylko w Ra, reszta nie daje tego samego! :)
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Na długie jesienne wieczory 🙂
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

PytonZCatanu pisze: 06 lip 2022, 13:03
Spoiler:
Pora na aktualizuje. Liczba gier wzrosła z 35 do 39, że znaczącym skokiem Władcy Pierścieni.

Spoiler:
Zagrałem w Amun Re w najnowszym wydaniu z KSa i zdecydowanie przysune z "przeciętne" do "dobre"! Jutro gramy rewanż i może napiszę więcej.

Jutro także gramy w Zoo Vadis - będzie więc nowość. Chyba gra numer 41 lub 42 od doktora, muszę od nowa policzyć.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

PytonZCatanu pisze: 08 lis 2023, 17:51
Jutro także gramy w Zoo Vadis - będzie więc nowość. Chyba gra numer 41 lub 42 od doktora, muszę od nowa policzyć.
Doliczyłem się 53 😁 jak ten czas leci 🙂

No cóż, pora na nowy ranking, będą zmiany. Może wieczorem się uda.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Ostatecznie wyszło mi OKRĄGŁE 50 GIER doktora. Wykluczyłem 2 dodatki i Amun Re z KSa (to to samo co zwykłe Amun Re, nie wiem czemu na bgg ma oddzielny wpis).

Wybitne:

1 The Quest for El Dorado
2 Tigris & Euphrates
3 Ra
4 Lord of the Rings: The Confrontation
5 Amun-Re
6 Modern Art
7 Carcassonne: The Castle
8 Schotten Totten 2
9 Winner's Circle
10 Yellow & Yangtze

Dobre:

11 Schotten Totten
12 Ryki Afryki
13 Nightmare Productions
14 High Society
15 Medici
16 Medici: The Card Game
17 W pył zwrot
18 GOLD
19 Colossal Arena
20 Blue Lagoon
21 Lost Cities
22 Qin
23 Samurai
24 Kariba
25 Stephenson's Rocket

Przeciętne:

26 San Francisco
27 L.L.A.M.A.
28 Mille Fiori
29 Through the Desert
30 Strozzi
31 Wheedle
32 Zero Down
33 Babylonia
34 Bandito
35 My City
36 Great Wall of China
37 Tutankhamen
38 Priests of Ra
39 Sakura
40 Ra: The Dice Game
41 Razzia!

Słabe:

42 Sumatra
43 Keltis
44 Pitagoras
45 Beowulf: The Legend
46 Tajuto
47 Sojusz na już
48 Keltis: Das Würfelspiel
49 My City: Roll & Build
50 Reiner Knizia's Amazing Flea Circus
morthi
Has thanked: 47 times
Been thanked: 77 times

Post autor: morthi »

Jest jeszcze 51 tytuł - Kto to był
viewtopic.php?t=17080
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

morthi pisze: 15 lis 2023, 05:11 Jest jeszcze 51 tytuł - Kto to był
viewtopic.php?t=17080
Eeeee.... Co masz na myśli?

1. Ja zagrałem 50 gier, w tamtą nie grałem.
2. Jeśli masz na myśli że gier doktora ogólnie jest 51, to też się mylisz, bo jest ich pewnie 800+
Awatar użytkownika
trance-atlantic
Has thanked: 47 times
Been thanked: 225 times
Kontakt:

Post autor: trance-atlantic »

Przez ostatnie parę miesięcy udało się pograć nieco "w Knizię", co prawda w większości lajtowo, ale doktor wraca do łask, nawet ze swoimi starszymi propozycjami.

Do kolekcji wpadły:
Lama (3-in-1), chociaż ja to traktuję jak 2-in-1, bo jednak różnica między karcianką a kościanką jakaś tam jest, ale już Lama Party jest co najwyżej wariacją gry podstawowej. Fajny tytuł na rodzinne granie.

High Score - dobrze uzupełnia się z Las Vegas jeśli chcemy sobie porzucać kostkami dla funu.

Axio Rota - średnio mi leży "kwadratowy" Ingenious, tj. zarówno I:Extreme jak i podstawowe Axio, wolę mimo wszystko hexy, dlatego Rota jest przyjemnym, taktycznym fillerkiem - weźmy stos kafelków i wyciśnijmy z nich co się da, bez konieczności rozkładania planszy i optymalizowania każdego ruchu. :)

For One: Kniffel - matkoboskoczestochosko, kupiłem yahtzee z planszą i żetonami... ale bawię się przednio. :D Cała seria (raczej) nie dołączy do mojek kolekcji, ale może jeszcze jeden tytuł? :) Albo dwa? ;)

Lost Cities oraz Lost Cities Rivals - zamówione, czekam na dostawę.

Marabunta - czekam na premierę PL!

Po głowie chodzi mi jeszcze jakaś wariacja Geniusza, ale w wersji small box, żeby zawsze można było go mieć ze sobą... jednak w opinii niejednego gracza nie mają one startu do swojego zacnego pierwowzoru. Choć to może i dobrze, bo Ingenious fajną grą jest, ale trochę mi się przejadł i już nie czuję takiej frajdy z rozgrywki jak kiedyś. Dlatego może jakaś karcianka, turlanka czy żetonówka przywrócą mi chęć grania w oryginał a uproszczony gejmplej wcale nie musi ocierać się o banał, jeśli tylko zapomnimy o tym, z czego te gry się wywodzą. ;)

Knizia is back! :)
Around The Board - videoinstrukcje i przykładowe rozgrywki :)

Planszostrefa - 10%, Planszomania - 10%, 3trolle - 7%.|
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

PytonZCatanu pisze: 14 lis 2023, 23:38 Ostatecznie wyszło mi OKRĄGŁE 50 GIER doktora. Wykluczyłem 2 dodatki i Amun Re z KSa (to to samo co zwykłe Amun Re, nie wiem czemu na bgg ma oddzielny wpis).
Spoiler:
W tym roku dochodzi 51 gra, czyli MLEM. Mam wrażenie, że w kolejnym zestawieniu ma szansę na kategorie "Dobre" 🙂
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1237 times
Been thanked: 2385 times

Post autor: warlock »

Spoiler:
/edit wrzucam w spojler, po parę postów niżej kolejna aktualizacja ;).
Ostatnio zmieniony 01 paź 2024, 09:16 przez warlock, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

warlock pisze: 09 kwie 2024, 08:50
Spoiler:
Spoiler:
[/spoiler]
Bardzo dużo pozycji się pokrywa, a większość tych, które się nie pokrywają, są dla mnie zrozumiałe.

Ale przy dwóch chciałbym się zatrzymać: Beowulf i Moje Miasto Gra Kościana. U mnie wpadły do kategorii słabe, czyli takie, do których nigdy już nie chce wracać, u Ciebie wysoko. Co w nich Ci się podoba? 🙂
Awatar użytkownika
warlock

W Beowulfa/Kingdoms gram wyłącznie dwuosobowo - uwielbiam prostotę tych gier i mega zaciętą interakcję na planszy, wpuszczanie kogoś w maliny i podpuszczanie do mocnego zainwestowania w dany rząd tylko po to, żeby go potem zniszczyć :D. No miód ;). Zagram w nocy o północy, jest w tym systemie coś, co sprawa mi ogromną satysfakcję. Beowulf ma tylko jeden mega przegięty kafelek, który zmienia "metę" w jednym z aktów, ale nauczyłem się jakoś z nim żyć. Szczerze mówiąc jestem ogromnie zdziwiony, że ten tytuł się nie przyjął.

A kościane Moje Miasto to absolutnie wspaniała gra wyjazdowa. Tłukliśmy w kampanię na plaży, do wieczornego piwka, gdzie się tylko dało ;). Pojedyncze partie nie są może jakimś wybitnym doświadczeniem, ale cała kampania z ewoluującą punktacją jest świetna. Zagrałem dwie takie kampanie i bawiłem się wyśmienicie za każdym razem. Jakbym miał zostawić w kolekcji dwa roll & write'y, to byłoby to Welcome To i właście MM ;).
deco200
Has thanked: 25 times
Been thanked: 11 times

Post autor: deco200 »

Przepraszam, że w tak okrutny sposób odświeżam ten temat, ale uznałem, że to najlepsze miejsce żeby zapytać fanatyków Knizii o daną grę.

Wie ktoś gdzie można (i czy jest to w ogóle możliwe) kupić grę Knizii, "Medici: Reformation"?

Obrazek

Przeszukałem sporą część googla i dawno nie czułem się tak bezradny, a gra wywarła na mnie spore wrażenie i wydaje się idealna do rodzinnego grania. Ktoś widział tę grę dostępną gdziekolwiek? I zaznaczam, że nie chodzi mi o wersje "dice game" i "card game"
detail
Has thanked: 11 times
Been thanked: 7 times

Post autor: detail »

Z tego co kojarzę ta gra była ofiarą konfliktu Knizi z Grail Games. Poniżej link do informacji, że projekt wstrzymano. Może ktoś przejmie prawa przy okazji kolejnego reprintu Medici.

https://techraptor.net/tabletop/news/re ... rail-games
Awatar użytkownika
cactusse
Has thanked: 505 times
Been thanked: 397 times

Post autor: cactusse »

Już jest nowe wydanie od Steamforged Games.
Wydaje mi się, że w sklepach w Stanach jest dopiero miesiąc lub dwa, więc pewnie chwile potrwa zanim któryś sklep ściągnie ją do nas.
rutra1992
Has thanked: 162 times
Been thanked: 117 times

Post autor: rutra1992 »

Zagrałem już w 20* gier Knizii i uznałem że pora na wstawienie tutaj mojego osobistego rankingu. Przede wszystkim starałem się podzielić na 4 kategorie: świetne, dobre, średnie i słabe (spolier alert w wiekszosci sa po prostu dobre). Wewnątrz tych kategorii ustawianie jest dużo bardziej płynne ale starałem się w miarę to uszeregować. W nawiasie liczba partii, z ich liczba w końcu opinia może istotnie ewoluować. A więc zaczynając od końca:

Słabe (nie chce w to już grać):
20) Age of War (6x) - moje największe rozczarowanie planszówkowe ever. Nie jestem jakimś fanem push your luck, ale bardzo lubię can't stop. Myślałem, że to będzie coś co może z tym rywalizować. W rzeczywistości niestety była bez emocji i bez decyzji. gdyby ta gra trwała jeszcze 10 minut to czasem może bym zagrał, ale pol godziny w bezsensowne rzucanie kostkami to przegięcie

Średnie (sam raczej nie zaproponuje, ale jak ktoś zaproponuje to zagram):
19) Criss Cross (2x) - już bardziej wydestylować czystego roll and write to się chyba nie da. bardzo proste 12 rzutów, losowe jak cholera, ale decyzje jakieś są. gra jest w małym pudełeczku i trwa 10 minut, co tez jest plusem

18) Blue Moon City (1x) - tylko jedna 2-osobowa parta. jak na Knizie to zasady wydawały mi się mało eleganckie i po kilku miesiącach musiałem się praktycznie uczyć od nowa. wydaje mi się ze gra lepiej by działa przy 3-4 osobach ale nigdy nie miałem okazji spróbować

17) Tytus Romek i A'Tomek (1x) - jedna partia 3-osoba, całkiem fajna, ale licytacje to chyba nie do końca mój klimat. prosta licytacja z zamknięta ekonomia, grafiki fajne chociaż klimatycznie to kupowanie obrazków w ogóle się nie spina, ale kogo to obchodzi :D grało się przyjmie, ale bez większych emocji.

16) Zaginione Miasta (14x) - to jest gra która miała chyba u mnie największy zjazd (w ankiecie właśnie na nią głosowałem), od kiedy zdarzyła mi się partia gdzie przeciwnik dobrał wszystkie karty z jednego koloru mniej więcej poklei. nie podoba mi się tez 3krotne powtórzenie tej samej rozgrywki i sumowanie wyniku (ja wiem ze mogę zagrać raz, ale lubię grac zgodnie z zasadami).

Dobre (chętnie zagram i sam czasem proponuje):

15) Milionerzy i Bankruci (1x) - jedna partia i to do tego źle grana, także nie jestem w stanie jeszcze tego dobrze ocenić. Podoba mi się twist z tym, że ten kto wydał najwięcej automatycznie przegrywa. Chętnie jeszcze zagram, bo ma potencjał.

14) Beowulf gra planszowa (reimplementacja Kingdoms) (3x) - za każdym razem mam wrażenie ze to głupia losowa gra, bo w nią przegrywam ;) w 3 aktach (różniących się od siebie plansza i użytymi żetonami), prosta rozgrywka, niektórzy narzekają na ćwiczenie z matematyki ale mi to akurat nie przeszkadza. Wydaje się to turbo losowe, ale w czasie gry planuje się odpowiednie rozstawienie żetonów i używanie mocy specjalnych, generalnie fajny taktyczny pojedynek, który niestety jest trochę przydługi (u mnie ~50 minut).

13) Zamek (7x) - carcassone plus. ograniczenie obszaru jest fajne, a i zbieranie bonusów po drodze wymusza konkretne punktowanie, wciąż dość spora losowość z dociągu płytek

*) Brains: Japoński Ogród - nie wiem czy traktować to jako grę ale skoro wyszło spod rak Knizii to tez tu dołączę - zaskakująco przyjemne łamigłówki, obawiałem się ze będą zbyt proste, ale od 30 (na 50) musiałem naprawdę nieźle główkować. Bardzo przyjemne zaskoczenie do "gry" solo

12) Axio (5x) - fajna gra na 15-20 minut na 2 osoby, lekka ale jednak wymaga myślenia. Osobiście lekko wole Geniusza ale w ta tez chętnie zagram. Ciekawy twist w porównaniu do geniusza z punktowaniem za zamknięte wolne pola. Tylko czemu takie duże pudło.

11) Geniusz (7x) - pierwsza gra która pokazałem rodzicom i udało mi się dzięki niej wciągnąć ich trochę w planszówki, wiec mam do niej duży sentyment. podoba mi się kombinowanie z punktowaniem w 5 kierunkach, można szalone kombosy kręcić, które mogą równie dobrze nic nie dać, bo mamy tu klasyczne kniziowe punktowanie max-min.

10) Blue Moon Legends (5x) - gra która żeby naprawdę zachwycać potrzebuje dogłębnego poznania talii swojej i przeciwnika, a tak to takie bardzo uproszczone CCG. Ale te proste zasady to jest jednak zaleta, bo nie ma ogromnego progu wejscia. Jest kilka lekko nieintuicyjnych zgrzytów, ale gra płynie dość dobrze i szybko. Instrukcja to jest DRAMAT

9) Władca Pierścieni Konfrontacje (6x) - super klimatyczna gra dla fanów władcy pierścieni, do zamknięcia w 20 minut. Specjalne zdolności postaci, asymetria, blef, gra psychologiczna + super prosty core rozgrywki sprawiają, że gra się bardzo przyjemnie.

8 ) Wiedźmia Skala (3x) - dość dużo zasad jak na Knizie (pewnie dlatego ze nie są wymyślone przez niego :D), ale jakoś elegiacko się spinają mechanizmem z geniusza. ciągle mam wrazenie ze gra mi się kończy jak dopiero zaczyna się rozkręcać, do zamknięcia w 30-40 minut na 2 osoby

7) Prosperity (3x) - to jest chyba mój największy "hidden gem" od Knizii. City (a właściwie Country) builder z bardzo prostymi zasadami (no dobra punktacja końcowa jest trochę inna niż w ciągu gry, ale jest to dość jasno przedstawione na planszy). Jeśli chodzi o jakość wydania to jest hmm dyskusyjna (papierowe pieniądze i niepodpisane budynki to jest skandal). Mam pewnie obawy co do regrywalności, bo za każdym razem wychodzą wszystkie budynki w mniej więcej tej samej kolejności, ale na pewno jeszcze kilka partii wjedzie

6) My City (21x) - fajne proste legacy, krótkie legacy, które w ciekawy sposób rozwija zasady gry, która nota bene jest bardzo szybka. Oczywiście na jakąś sensowna historie to nie ma co tu liczyć. Niby jest tryb do gry po kampanii, ale nie sądzę, żebym w niego zagral. Wciąż wydaje mi się, że to świetnie wprowadzenie do legacy, żeby zobaczyć z czym to sie je, szczególnie, że pełnoprawną kampanię na 2 osoby można wyrwać za śmieszne pieniądze

5) Schotten Totten (14x) - lost cities tylko lepsze. nie wszędzie gdzie zaczniemy musi nam się udać to co chcemy zrobić, co daje nam pole do zarządzania kartami. karty tez można wykorzystać w rożnych układach co znów zwiększa możliwości. no i gra trwa jedna partie a nie 3 ;)

4) Samuraj (4x) - wszedł przebojem do czołówki, w 2 osoby gra na poniżej 20 minut przyjemnego główkowania. proste zasady a sporo emocji. chyba najbardziej pokręcony sposób punktowania, nawet jak na Knizie. tylko kto wymyślił tak wielkie pudełko które jest w 3/4 puste :/

Świetne (bardzo lubię, proponuje przy każdej nadarzającej się okazji):

3) Tygrys i Eufrat (5x) - mam problemy z odpowiednim ocenieniem tej gry, z jednej strony zagrałem w to chyba 2 moje najlepsze gry w cokolwiek gdy ekipa dopasowała, z drugiej ta gra jest na tyle dziwna ze niestety dużo osób się od niej odbija i grając z takimi fun z gry jest średni. Jednak mimo wszystko uważam ze to super gra i mam nadzieje ze uda mi się częściej grac w ekipie której się podoba

2) Wyprawa do El Dorado (14x) - generalnie bardzo lubię deckbuilding i wyścigi wiec gra miała sporego plus na start. mam oba dodatki i z niektórymi modułami gram zawsze, a z innymi prawie w ogóle, ale każdy znajdzie sobie ulubiona mieszankę. lekkim minusem jest dość długi setup po dołączeniu rożnych modułów

1) Laguna (10x) - prawdopodobnie dość mocno nieoczywisty wybór, gralem w rożnych gronach, od ludzi w ogóle nie grających, do ludzi z którymi gram w dość ciężkie tytuły i wszystkim się podobało. minimum zasad, masa kombinowania i emocji. zawsze się przy niej świetnie bawię, trzeba tylko nie grac w dwie osoby bo jest za luźno
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Lubię ten kanał. Czy na tyle żeby obejrzeć 2h o grach Knizi? Pewnie że tak 😁
Awatar użytkownika
warlock

Udało się zagrać w trochę nowych tytułów, a więc mały update ;). Podkreślone nowości względem ostatniej listy kwietniowej listy, kursywą oznaczone gry którym od tego czasu zmieniłem ocenę ;).

10/10, ulubione:
  • Ra
  • Tigris & Euphrates
  • Legendy Blue Moon
  • Kingdoms
  • Samuraj
  • Wyprawa do El Dorado
9/10
  • Beowulf: Gra Planszowa
  • Zamek (z dodatkiem)
  • Władca Pierścieni: Konfrontacja
  • Moje Miasto
  • Moje Miasto: Gra Kościana
  • Moja Wyspa
  • Medici vs Strozzi - awans o oczko w górę. To jest DOSKONAŁA dwuosobówka, jeszcze fajniejsza od Medici. Ale nie każdego będzie bawić wyznaczanie cen i liczenie każdego grosza.
  • Amun Re (edycja jubileuszowa) - baaaaaaardzo dobry Knizia z licytacją w stylu tej kojarzonej z Cykladami. Grałem na 3 osoby z wariantem z dostojnikami i na 4 i w obu przypadkach bawiłem się przednio.
  • Strozzi - jak dla mnie OGROMNIE niedoceniony Knizia i ciekawsza gra od Medici (a będąca w jej cieniu).
  • Spectaculum - jestem chyba jedyną osobą na świecie, która kocha tę grę, więc proszę się nie sugerować. Najfajniej działająca dwuosobowo gra o budowaniu portfolio akcji, w jaką grałem. Miód!
8/10
  • Modern Art
  • Priests of Ra
  • Amun Re: The Card Game
  • Tytus, Romek i A'Tomek
  • MLEM: Agencja kosmiczna
  • Pan tu nie stał! Cinkciarz
  • Babylonia - drobny spadek z 9, na razie lepiej czuje się z Babylonią w tej kategorii ;). Jest ciut zbyt sałatkopunktowo jak na mój gust, wolę punktowanie z Samuraja.
  • Through the Desert - awans z 7, to jest jednak bardzo porządny rodzinny tytuł ;).
  • Medici - bardzo fajna i prosta gra licytacyjna, muszę pograć w większym gronie (bo na razie grałem tylko na 4), ale póki co Strozzi jest dla mnie lepsze i ciekawsze. I nie wiem czy przetrwa rywalizację z Ra ;). Ale na razie trzymam ją do rozgrywek na 5-6 osób, bo Ra najbardziej lubię na 3, maks. 4.
  • Medici: The Card Game - byłem zaskoczony, jak świetnie to zażarło. Mega szybka giera z punktacją z Medici, ale z draftem zamiast licytacji. Najważniejsze to nie grać na 2 osoby ;).
  • Beowulf: The Legend - no jak dla mnie super giera, graliśmy na 4 osoby i było pełno gadania nad stołem, ciekawej interakcji w licytacjach, podejmowania ryzyka. Jestem na tak!
7/10
  • Schotten Totten
  • Laguna
  • Wiedźmia Skała
  • Royal Visit
  • Twierdza: Oblężenie Runedar
  • Lost Cites: Roll & Write
  • Winner's Circle
  • Zuuupa!
  • Lost Cities - spadek z 8, po latach bawi mnie już trochę mniej. Więcej frajdy czerpię mimo wszystko z Głębi albo Air, Land & Sea.
  • Kupcy i Żeglarze - bardzo podoba mi się manipulacja cenami na wspólnym rynku, ale mam wątpliwości co do balansu kart specjalnych. Może wzrosnąć, może spaść, muszę więcej pograć.
  • Yangtze - wahałem się między 6 a 7, ale na razie jest słabe 7. Set collection z ciekawym zarządzaniem pieniędzmi. Trochę za długa i z mocno losowymi efektami "wydarzeń", ale ma w sobie coś całkiem intrygującego.
6/10
  • Blue Moon City
  • Thor
  • San Francisco
5/10
  • Gra o Tron: Intrygi Westeros
4/10
  • Pędzące Żółwie
  • Rapido
  • High Society - gigantyczny spadek z 7 (po łącznie 15 partiach). Doszedłem do wniosku, że irytuje mnie brak kontroli i losowe zakończenie w tej grze. Często nie mam wpływu na swoje zwycięstwo, czego bym nie zrobił. Oficjalnie nie lubię już High Society. A swoje się nagrałem.
  • Ryki Afryki - nie czuję to kontroli, po prostu mi się nie podobało, mimo że proste i szybkie.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Ja w ciągu ostatnich miesięcy tylko dwie nowe Knizie. MLEM i Cascadero. MLEM stał się grą numer jeden w mojej rodzinie i mamy już 12 partii. Cascadero na egzemplarzu kolegi. Bardzo mi się podobało, solidne 8/10. Takie nowe Poprzez Pustynię :)

warlock pisze: 01 paź 2024, 09:39
[*]Amun Re (edycja jubileuszowa) - baaaaaaardzo dobry Knizia z licytacją w stylu tej kojarzonej z Cykladami. Grałem na 3 osoby z wariantem z dostojnikami i na 4 i w obu przypadkach bawiłem się przednio.

[*]Medici - bardzo fajna i prosta gra licytacyjna, muszę pograć w większym gronie (bo na razie grałem tylko na 4), ale póki co Strozzi jest dla mnie lepsze i ciekawsze. I nie wiem czy przetrwa rywalizację z Ra ;). Ale na razie trzymam ją do rozgrywek na 5-6 osób, bo Ra najbardziej lubię na 3, maks. 4.

[*]Medici: The Card Game - byłem zaskoczony, jak świetnie to zażarło. Mega szybka giera z punktacją z Medici, ale z draftem zamiast licytacji. Najważniejsze to nie grać na 2 osoby ;).

[*]Ryki Afryki - nie czuję to kontroli, po prostu mi się nie podobało, mimo że proste i szybkie.[/list]
Odniosę się do powyższych:

Amun Re - w pełni zgadzam się z oceną. Nowe wydanie jest bardzo ładne, gra naprawdę działa dobrze (ale polecam grać na 4-5 osób). Na 5 osób partia idzie w 90 minut, to też spora zaleta.

Medici karciane - kolega kupił jako ciekawostkę. Do zagrania i sprzedania. Ale okazało się, że ten fillerek wciąga i graliśmy już w niego wiele razy. Gra się naprawdę obroniła

Medici - grałem lata temu i pamiętam, ze miałem dobre wrażenie. Jednak od tamtej porty nie udało mi się odświeżyć tej gry. Partia w Medici to coś, na co naprawdę poluję.

Ryki Afryki - VOTUM SEPARATUM :) Mam ok 20 partii w Ryki Afryki. Gram z rodziną, ale gram tez z gamerami na dobitkę. Gra jest nieco losowa, ale trzeba w nią grać grając taką meta grę nad stołem, trochę jak w Ra. Musisz wyczuć innych graczy, spróbować ich ocenić i przełożyć to na sytuację na stole. W Ra też nikt nie ma kontroli nad worem, a jednak toczą się podchody między graczami ;) Mam, nie sprzedaję, ciągle gram :)
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

warlock pisze: 01 paź 2024, 09:39 Beowulf: Gra Planszowa
Rzuć okiem na KS. Zaczęła się jakaś nowa kampania gier Knizi, w tym gry EGO, która ma być jakaś nowa wersją Beowulfa.

Swoją drogą Knizia na KS to cios w serduszko 😔
Awatar użytkownika
warlock

Widziałem, ale kompletnie mi nie leży tematycznie.. Ja od dwóch lat czaję się na Municipium i kickstarter bardzo mnie zaskoczył, ale wolałbym kupić tę grę w oryginalnym settingu...
thegammer
Has thanked: 16 times
Been thanked: 29 times

Post autor: thegammer »

PytonZCatanu pisze: 20 paź 2024, 12:47
warlock pisze: 01 paź 2024, 09:39 Beowulf: Gra Planszowa
Rzuć okiem na KS. Zaczęła się jakaś nowa kampania gier Knizi, w tym gry EGO, która ma być jakaś nowa wersją Beowulfa.

Swoją drogą Knizia na KS to cios w serduszko 😔
Dobrze wiedzieć, że nowa wersja wychodzi. Sam Beowulf - może nie najlepsza, ale to dzięki niej u nas dzieci nauczyły się szybko i sprawnie liczyć. Kiedyś szukałem jakieś gry do nauki liczenia znalazłem Kod Faraona - nie chwycił, za to Beowulf zrobił swoje. My też ("dorośli") dobrze się bawiliśmy.
ODPOWIEDZ