"Martwa Zima" vs "Martwa Zima Długa Noc"

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
pedroo85pl
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

"Martwa Zima" vs "Martwa Zima Długa Noc"

Post autor: pedroo85pl »

Witam serdecznie,

Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zakupu Martwej Zimy lub Martwa Zima Długa Noc i tutaj pytanie o to która gra jest ciekawsza i lepiej się sprawdzi.

Chodzi o Casulaowe niedzielne granie, raz w miesiącu może rzadziej, z tego co czytałem w "Długiej Nocy" więcej się dzieje, aczkolwiek jest mniej postaci do wyboru (czy rzeczywiście klasy postaci mają duże znaczenie w rozgrywce?).

Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Homer
Has thanked: 2 times
Been thanked: 64 times

Re: "Martwa Zima" vs "Martwa Zima Długa Noc"

Post autor: Homer »

Mam wszystkie 3 pudełka i osobiście najchętniej sięgam po pierwsza cześć, pewnie przed sentyment, prostotę i klasyczne podejście do zombie, co w moim przypadku w zupełności wystarczy. A i w tej części można grać psem, w drugiej małpą :P

Długa noc to praktycznie to samo, ale dodaje jeszcze dodatkowe moduły jak labolatorium, zmutowani zombie, jakieś próbówki, pułapki... itp. jak lepiej się czujesz w tym klimacie i chcesz żonglować modułami to zerknij na Długą noc. Oczywiście można też grać bez tych wszystkich modułów i mieć klasyczna wersję. A i planszetki lokalizacji są tu z grubszej tektury, a nie z kartonik jak Rozdrożach

A co do postaci to nie ma znaczenia, bo i tak wpadają losowo, a czynności oparte są an rzutach kośćmi. Ktoś będzie lepszy do zbierania posiłków, ktoś inny do przemieszania się, poszukiwania... I tak jak wcześniej wspominałem w Rozdrożach można grać psem, a w Długiej nocy małpą :P
kamilstany
Has thanked: 40 times

Post autor: kamilstany »

Zgadzam się z przedmówca!

Ma obie wersję i wg mnie to Długa Noc To więcej i lepiej a i tak chętniej siadam do podstawki :)

Jak dla mnie Podstawka to podstawka a Długa Noc to taki ulepszacz/urozmaicenie :P
Morgon
Has thanked: 64 times
Been thanked: 134 times

Post autor: Morgon »

Lepsza podstawka. Długą noc sprzedałem. Moduły są niepotrzebne i przekombinowane. W podstawce masz więcej postaci i scenariuszy. Przedmioty też wydają się być lepiej zbalansowane od tych z dodatku.
Awatar użytkownika
Leinadus
Has thanked: 18 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Leinadus »

A wojnę warto mieć, mając samą podstawkę?
Awatar użytkownika
Homer
Has thanked: 2 times

Post autor: Homer »

Leinadus pisze: 08 maja 2024, 10:04 A wojnę warto mieć, mając samą podstawkę?
Niby lepiej późno niż wcale - Tak średnio bym powiedział, można spróbować pokombinować i raz może się udać, innym razem już nie :P

Ideą tego dodatku jest napierniczanie się 2 kolonii ze sobą. Niby można spróbować jakoś ogarnąć to na jednym zestawie, bo spora część elementów i tak z jednego pudełka będzie wykorzystywana. Planszę drugiej kolonii jakoś sobie prowizorycznie ogarnąć, kostki akcji..., dzielić się kośćmi ryzyka itp, ale nie wiem czy tam czasem ocalałych po drodze może nie zabrakną, zwłaszcza jak będzie więcej graczy itp :P

link do instrukcji, wraz z info co z jakiego zestawu jest potrzebne:
https://factorycube.pl/files/gameFiles/ ... a8e7ff.pdf
ODPOWIEDZ