Pax Pamir/ 2nd Edition (Phil Eklund, Cole Wehrle)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Qnnrad
Has thanked: 194 times
Been thanked: 225 times
Kontakt:

Re: Pax Pamir/ 2nd Edition (Phil Eklund, Cole Wehrle)

Post autor: Qnnrad »

Nie wiemy co Ci się nie podobało w Pax Pamir, więc nie dowiesz się od nas nic wartościowego. Ja po pograniu w Pax Pamira nie mam w ogóle ochoty grać w Pax Ren, jeśli to jakkolwiek pomoże.

To są różne gry które dzielą ze sobą kilka mechanik i sposobów, w jaki karty poruszają się po stole, ale różni je wszystko inne, zwłaszcza cel gry i to, jak się do niego dąży. Różni się sposob, w jaki gracze wchodzą między sobą w interakcję, nawet jeśli porównując słowa w instrukcji dopatrzysz się jakichkolwiek podobieństw.

Łączy je jeszcze to, że są osadzone klimatem w historii, ale tylko się historią inspirują, nie są symulacjami ani choćby grami historycznymi. Ot, tyle że nie uświadczysz jednorożców, jeśli by to mogło komuś przeszkadzać.
Awatar użytkownika
Arkhon
Has thanked: 108 times
Been thanked: 177 times

Post autor: Arkhon »

Muleq pisze: 13 sty 2024, 12:57 Miałem okazję wczoraj zagrać pierwszy raz w Pamir i delikatnie mówiąc gra mnie nie zachwyciła. Nie wchodząc w szczegóły dlaczego tak się stało mam pytanie do znawców tematu czy Pax Pamir mechanicznie bardzo różni się od Pax Renesans czy są to jednak mechanicznie podobne gry?? Pax Renesans miałem na radarze jako must have, a po wczorajszej grze w Pamira moja potrzeba kupna Renasansu jakby lekko zmalała ;).
Dobrze byłoby troszku szczegółów dodać, dlaczego nie zachwycił, to by było do czego się odnieść.

Jeżeli nie leży Tobie losowy rynek kart do kupna - to w Ren też jest x2, więc prawie tak samo. (rynki: wschodni i zachodni)
Jeżeli nie leży Tobie dostęp do akcji z kart w tableau - też się je odpala z kart, choć nieco inaczej.
Jeżeli gra jest zbyt złożona, nawet nie podchodź do Pax Ren. Jak niewystarczająco złożona - Ren tu odda z nawiązką.
Jeżeli nie pasował klimat - Renaissance, jak dla mnie ma o niebo lepszy, więcej smaczków i historii jak i oddane to na mapie i w odpowiednich kartach/lokacjach etc.

Jeżeli natomiast nie leży Ci system punktowania w Pamirze i ogólnie drogi do wygranej, to Ren może się spodobać bo są tam jasne cele, nie gra na punkty, trzeba pilnować przeciwników na kilku płaszczyznach.

Jeżeli nie odpowiada Ci, że jest negatywna interakcja, w Ren też jej pełno. sposoby są nie tylko na pozbycie się pojedyńczych kart ale i wielu jednocześnie jeżeli przeciwnik się nie pilnuje.

Jest w Ren możliwość wygranej będąc "underdog" większość rozgrywki i to w bardziej tematyczny sposób, niżeli "podwójne punkty zwycięstwa przy ostatnim scorowaniu" więc jeżeli to było coś, co było "meh" to w Pax Ren jest dużo lepiej rozwiązane imho.

To chwilwo tyle, jak coś wpadnie jeszcze do głowy albo doprecyzujesz, odpiszę.
Bulva
Has thanked: 118 times
Been thanked: 54 times

Post autor: Bulva »

Z Pax Pamir mam tak, że jak odłożę na półkę leży tam sobie przez kilka miesięcy. Jednak, gdy wracam do gry to nie schodzi z mojego stołu przez kilkanaście partii.
Kocham tę grę (za inność, mechanikę i głębię.. no i wykonanie) i chociaż gram w to tylko solo (gdzie zasady bywają czasami irytujące), to jest to nadal jedna z moich naj...
Pax Ren - byłem pewien, że kupię (wydaje się być równie genialnym, jeśli nie lepszym tytułem), ale niestety ponoć tryb solo w PR nie dorównuje temu z PP. A gra na dwie ręce to chyba nie moja bajka.... Bardzo żałuję...
Ostatnio zmieniony 14 sty 2024, 16:26 przez Bulva, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2020 times
Been thanked: 2623 times

Post autor: PytonZCatanu »

Ja wspomnę, że z setek gier w jakie zagrałem Pax Renesans jest jedną z najtrudniejszych. Serio. Bez stałej l, zdeterminowanej ekipy ta gra nie wróci na stół. A pierwsza partia to tak wysoki próg wejścia, że szkoda siadać bez determinacji.

Pax Pamir 2ed to gra "uproszczona" przez Wehrle. Obie są bardzo ciekawe, jednak Pamir jest zwyczajnie przystępniejszy.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1216 times
Been thanked: 2371 times

Post autor: warlock »

Pamir ma 75% głębi Renesansu przy 25% objętości zasad. ;)
Awatar użytkownika
Arkhon
Has thanked: 108 times
Been thanked: 177 times

Post autor: Arkhon »

warlock pisze: 13 sty 2024, 16:55 Pamir ma 75% głębi Renesansu przy 25% objętości zasad. ;)
osobiście bym te procenty odwrócił ;) ale to ja

fakt taki, że się go tlumaczy połowę krócej, a rozumie jak grać by wygrywać po 2-3 partiach, nie 5
Kal-El83
Has thanked: 427 times
Been thanked: 194 times

Post autor: Kal-El83 »

Ja po PP2 bez wahania rzuciłem się na PR :)
W połowie dlatego, że PP2 przeleżał rok czy półtorej zabim miałem z kim zagrać, to (w drugiej połowie powodu) jeden z kolegów tak się wkręcił że też sobie zamówił PR … :) więc myślę że we dwóch ogarniemy zasady i wprowadzimy trzeciego z paczki :)
Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
pike
Has thanked: 4 times
Been thanked: 17 times

Post autor: pike »

A ja byłem zachwycony PP, więc zamówiłem PR. ale po kilkunastu rozgrywkach w PP dostrzegam pewne bolączki. Szczególnie uwidoczniły się one w rozgrywkach online, gdzie nie wszyscy gracze rozumieją co się dzieje, komunikacja jest utrudniona i gra potrafi się skończyć błyskawicznie w poczuciu braku możliwości zrobienia czegokolwiek. Ale na żywo od 3 osób jest super. PR mam nadzieję, z tego co czytałem, idealnie wpasuje się w rozgrywki dwuosobowe, a przy tym bardzo podoba mi się tło historyczne.
El_Vis
Has thanked: 34 times
Been thanked: 50 times

Post autor: El_Vis »

Cześć!
Muszę przyznać że Pax Pamir pokazał mi jak ogromne znaczenie w odbiorze gry ma doświadczenie gracza.
Przez "doświadczenie" mam na myśli nawet nie tyle kwestie styczności z ciężkimi tytułami czy zdolności do przyswajania zasad, ale szeroko pojęte "ogranie", które sprawia że jesteś świadomy swojego gustu, swojej opinii itp itd.

Miałem przyjemność otrzymać egzemplarz do ogrania przed jednym z organizowanych wydarzeń i po 5 partiach stwierdziłem: jak dobrze że mogłem sobie spróbować tę grę zanim ją kupiłem, bo mam trochę więcej kasy w portfelu. Jaka to jest średnia gra....
Grę odesłałem i szybko o niej zapomniałem.

Przez prawie 2 lata jednak udało się zagrać w masę naprawdę przeróżnych tytułów powszechnie uznawanych za wymagające, począwszy od zanurzonego we własną planszetkę Lacerdy po pełnokrwiste interakcyjne Splottery. Kiedy po rozegraniu nastu partii w dziesiątki gier mój gust się bardziej sprecyzował i ukształtował, sięgnąłem ponownie - trochę przypadkiem - po Pax Pamir. ...i doznałem szoku. Moje argumenty przeciwko tej grze (losowość, brak decyzyjności, zbyt kosztowne zmiany sojuszy, mechanizm opodatkowywania, dominacje wychodzące w sposób niekontrolowany, ...) okazały się albo totalnie głupie, albo w najlepszym wypadku niesprawiedliwe. Chyba każdy z minusów które przypisywałem tej grze okazał się być tak naprawdę jej plusem.
Mam za sobą kilkanaście partii i niemal każda partia mnie absolutnie zachwyca a ostatnia w składzie 5-osobowym gdzie wynik po 4 dominacji był (6,6,6,6,5) - to absolutnie jedna z lepszych jakie kiedykolwiek w cokolwiek grałem.

Jeśli ktoś się odbił to nie zakładam z góry że za jakiś czas się zachwyci, ale piszę bo może warto dać jaszcze szansę ;)
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1216 times
Been thanked: 2371 times

Post autor: warlock »

Zrobiłem kiedyś kartę pomocy uzupełniającą tę oryginalną, ale robiłem ją w wordzie i zajmowała 2 strony ;). Wrzucam update wizualny, całość zmieściła się w 2 kolumnach.

https://boardgamegeek.com/filepage/2323 ... rta-pomocy

Obrazek
Awatar użytkownika
detrytusek
Has thanked: 503 times
Been thanked: 1194 times

Post autor: detrytusek »

warlock pisze: 18 lut 2024, 23:24 Zrobiłem kiedyś kartę pomocy uzupełniającą tę oryginalną, ale robiłem ją w wordzie i zajmowała 2 strony ;). Wrzucam update wizualny, całość zmieściła się w 2 kolumnach.

https://boardgamegeek.com/filepage/2323 ... rta-pomocy

Obrazek
Super to wygląda!
A nie upchnął byś jeszcze punktacji za dominację. O udanej coś jest ale nieudana jest smutna.
"Nie ma sensu wiara w rzeczy, które istnieją."

Do sprzedania: Wieczna Zima, Comancheria, Rats of Wistar, D-day dice
Wątek sprzedażowy
Kal-El83

Co by nie mówić, Pamir w stosunku do Renesansu jest zdecydowanie bardziej „wygładzony” co do zasad. Już po pierwszej grze wie się co i jak tu śmiga. Lubie jak ba, choć w renesansa jeszcze nie udało mi się wygrać :)
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

Wiem, ze temat metalowych monet do Pamira jest goracy, wiec podrzucam taki koncept pod dyskusje:
https://www.philibertnet.com/en/metal-c ... 92218.html
Spoiler:
Sa to, zdaje sie, srebrne rupie z Imperium Sikhow :mrgreen:
Ale na moje (infidelskie) oko, wygladaja jak wyrwane z afganskiego mieszka ;)

Jest ich co prawda ciut mniej (30 zamiast 40), ale to pewnie moze byc odczuwalne dopiero przy pelnym skladzie. No i sa 3 razy tansze :P
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
19Kamil94
Been thanked: 15 times

Post autor: 19Kamil94 »

Chciałem zapytać czy zależnie od wersji językowej jest różnica w wielkości bloczków sojuszy? Mam wersję angielską z dokupionym insertem uv od e-raptor i w pojemnik na bloczki nie wchodzą mi wszystkie. Znajomy ma wersję polską z tym insertem i tam wchodzi wszystko. Wczoraj się spotkaliśmy na porównaniu i rzeczywiście, wszystkie moje bloczki są większe w każdej płaszczyźnie

Obrazek
Awatar użytkownika
Qnnrad
Has thanked: 194 times
Been thanked: 225 times
Kontakt:

Post autor: Qnnrad »

Szaleństwo!
Na bgg nic nie znalazłem w pobieżnym wyszukiwaniu.

Porównaj pudełka (na tyle jest napisane który print i jaki rok).
Porównaj też dyski dominacji regionu (nie wiem jak to się nazywa po polsku, mają w środku ikonę regionu typu romb, heksagon itd.).

Dołożę swoją cegiełkę do rozwiązania tej zagadki, mam angielski drugi print z 2020 roku, wysokość kloca ~32 mm, nie mam washa.
Spoiler:
Barbarzyńca
Has thanked: 515 times
Been thanked: 286 times

Post autor: Barbarzyńca »

Imperialna miara 1,25 cala. W metrycznej wyszło inaczej.
19Kamil94
Been thanked: 15 times

Post autor: 19Kamil94 »

Qnnrad pisze: 26 maja 2024, 11:19 Szaleństwo!
Na bgg nic nie znalazłem w pobieżnym wyszukiwaniu.

Porównaj pudełka (na tyle jest napisane który print i jaki rok).
Porównaj też dyski dominacji regionu (nie wiem jak to się nazywa po polsku, mają w środku ikonę regionu typu romb, heksagon itd.).

Dołożę swoją cegiełkę do rozwiązania tej zagadki, mam angielski drugi print z 2020 roku, wysokość kloca ~32 mm, nie mam washa.
Spoiler:
Mam druk piąty roku 2024. Są gdzieś podane jakieś różnice między wersjami/drukami?
Dhel
Has thanked: 608 times
Been thanked: 553 times

Post autor: Dhel »

Kupiłem Paxa parę miesięcy temu jak jakimś cudem znalazłem polskie wydanie w sklepach i trochę przeleżał w szafie, ale w końcu nadszedł dzień jak chciałem to ruszyć.

I już dawno nie pamiętam bym miał aż taki problem z przyswojeniem zasad, masakra, instrukcja, youtube, instrukcja, znowu youtube, próba gry i instrukcja z youtubem, normalnie miałem jakiś zanik poznawczy.

Dziwna jest to gra..., po pierwszej rozgrywce - eeee, masakra, spróbujmy jeszcze raz. Po drugiej rozgrywce - sprzedaję to dziadostwo, no co za szajs. Trzecia gra - ok, łapię już, oo, 1 dominacja, sprawdzenie, jak to przegrałem grę??? czwarta gra - uwielbiam to dziadostwo, zostaje w kolekcji!

Relacja hate-love rzadko u mnie się zdarza, już prędzej zauroczenie i znudzenie jak po paru rozgrywkach gra okazuje się, że jednak ma jakiś mankament, który irytuje. Tutaj jestem zachwycony, ale musiały te 2 gry przejść i trzeba było zagryźć zęby by dosłownie się w to wgryźć.

No co mogę powiedzieć, właśnie rozkładam 5 grę dzisiaj, cudo.
Kal-El83

Też zaczynałem od Pamira przygodę z paxami :)
Ale jak pamir jest super w swoich założenich, tak opcje jakie daje renessans wykręcają mózg na drugą stronę. Nie próbuj bo przepadniesz ;) :)
Awatar użytkownika
Morkai
Has thanked: 39 times
Been thanked: 28 times

Post autor: Morkai »

Po pierwszym przeczytaniu zasad... prawie zacząłem szukać instrukcji w pudełku. No bo przecież muszą być spisane jakieś sensowne zasady. :lol:

nnonie - ta broszurka to wszystko :lol:
=][= WH40k =][= X-wing, Magic, Cthulhu...
kisiel365
Has thanked: 253 times
Been thanked: 308 times

Post autor: kisiel365 »

polecam zasady z pierwszej edycji, są jeszcze lepiej napisane
na półkach (S) errata do 1861/67 (K) 1817/USA
Awatar użytkownika
bajbaj
Has thanked: 982 times
Been thanked: 701 times

Post autor: bajbaj »

kisiel365 pisze: 14 sie 2024, 17:53 polecam zasady z pierwszej edycji, są jeszcze lepiej napisane
Tyle, że to zasady gry przed kastracją😉 #team1stedition
Atk
Has thanked: 549 times
Been thanked: 339 times

Post autor: Atk »

Spoiler:
Też miałem dobry mindfuck, siadając pierwszy raz do rozrywki. Przez dobra połowę gry, nie mogłem złapać po co i dlaczego stawiam i przesuwam te bloczki. Rozwiązaniem okazało się BGA. Mimo że dużo rzeczy jest tam robionych automatycznie, na prawdę dużo człowiek zaczyna rozumieć i łapac flow gry. Po chyba 1/2 partiach na bga zrozumiałem więcej, niż po kilku rozgrywkach na żywo 😉
Ostatnio zmieniony 14 sie 2024, 23:35 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Awatar użytkownika
XLR8
Has thanked: 289 times
Been thanked: 923 times

Post autor: XLR8 »

Każdy, nawet najbardziej skomplikowany proces można przedstawić w prosty sposób rozbijając go na małe bloczki.
Nigdy nie miałem problemu z tłumaczeniem tej gry i nikt kogo uczyłem nie miał problemów ze zrozumieniem co i jak.

Bardzo dużo ludzi próbuje wytłumaczyć zasady gier w taki sposób jakby zakładali że słuchacz już je zna albo odwrotnie potrafią je niemiłosiernie rozcieńczać i lać wodę, że słuchacz traci wątek.

Jedynie co trzeba pilnować w PP2 to dominacja nad regionem i upadek władzy.
Ostatnio zmieniony 15 sie 2024, 22:06 przez XLR8, łącznie zmieniany 1 raz.
kicpolek
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: kicpolek »

Kiedy dodruk Pax Pamira w sklepach oraz czy zostaly poprawione bledy w instrukcji?
ODPOWIEDZ