Zimna Wojna / Twilight Struggle (Ananda Gupta, Jason Matthews)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 20 times
Re: Twilight Struggle / Zimna Wojna (Ananda Gupta, Jason Matthews)
W wersji Barda też były, wiem bo mam.0
To jakieś świeże newsy? Pytałem P w marcu i odpisali, że na pewno nie będzie przed 4 kwartałem tego roku ale nie była to też żadna obietnica, że w ogóle będzie. Masz nowsze informacje? Bo zastanawiam się czy nie puścić phalanxowego TS'a w świat i zainwestować w EN - nie będzie problemu z dodatkiem oraz kompatybilnością /używalnością kart z TS:RS i niedługo TS:SAM i...nigdy więcej niczego od P.
- psia.kostka
- Has thanked: 564 times
- Been thanked: 1310 times
Ale mowicie o Godzinie Zero? Czy tym Rogu Afryki (ktory chyba jest stand alone)?
Jak wygladala godzina zero w oryginale, bo phalanx tam dopchal errate (karty, planszke) i jakos to sie prezentowalo w temacie zawartosci. A u GMT tylko nowy kontent? Chyba ciut malo, ale dla nich malo i drogo to nie pierwszyzna
Juz kilka tygodni odkladam zinwestygowanie tego na BGG...
Jak wygladala godzina zero w oryginale, bo phalanx tam dopchal errate (karty, planszke) i jakos to sie prezentowalo w temacie zawartosci. A u GMT tylko nowy kontent? Chyba ciut malo, ale dla nich malo i drogo to nie pierwszyzna

Juz kilka tygodni odkladam zinwestygowanie tego na BGG...

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Wnioskuje na podstawie tego, że Phalanx nic o tym nie wspomina od dawna, a ma teraz wciąż dużo innych rzeczy na tapecie. Też pytałem ich o to ponad rok temu, odpowiedź była taka, że może, ale "decyzja jeszcze nie zapadła".
Dobre pytanie. Ja mówię o Godzina Zeropsia.kostka pisze: Ale mowicie o Godzinie Zero? Czy tym Rogu Afryki (ktory chyba jest stand alone)?

Twilight Struggle: Red Sea właściwie to nie jest dodatek.
- psia.kostka
- Has thanked: 564 times
- Been thanked: 1310 times
Twilight Struggle: Red Sea - Conflict in the Horn of Africa
OK, wklejam pelna nazwe, bo mi utkwil w pamieci tylko podtytul i dostawalem kociej mordki widzac wasze skrotowce

https://www.rebel.pl/gry-planszowe/twil ... 15250.html
Zakladam, ze niejeden kupi tylko dla tych kart do uzycia w TSThe cards from Twilight Struggle can be used in TS: Red Sea and vice versa.

Komentarz dla zasiegow (Halo Phalanx!):
Ja bym kupil nowy reprint Godziny Zero. Najlepiej bez erraty do pierwszego wydania (moze byc errata do najnowszego wydania

Uzywany tez bym kupil, chociaz gdy nowy print podstawki chodzil za 99zl BF, to troche zal odkupywac kolekcjonersko zestaw z pierwszym wydaniem

Jak Bard wyda Godzine Zero, to tez kupie

Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Odpowiedź od Phalanxa w winnym wątku: Niewykluczone, że w przyszłości pojawi się dodruk. W obecnym czasie, skupiamy się na aktualnych projektach.
-
- Been thanked: 5 times
Stosunkowo niedawno w tym temacie na forum BGG Jason Matthews wygadał się, że (najprawdopodobniej w przyszłym roku, chociaż stawiam na preorder w ramach P500 na oficjalnej stronie GMT Games już w tym roku) zostanie wydana edycja z okazji 20-lecia (2005->2025). Biorąc pod uwagę co zawierała edycja kolekcjonerska z 2016r. można śmiało założyć, że będzie zawierać także dodatek Godzina Zero.
To by wyjaśniało, dlaczego Phalanx Games nie spieszy się z dodrukiem: jeżeli zostali oficjalnie poinformowani o tym przez GMT Games to być może postanowili poczekać na możliwość spolszczenia ww. edycji i wydać ją zamiast ryzykować dodruk dodatku, który może ale nie musi sprzedać się w całości (chociaż ceny na rynku wtórnym raczej zachęcałyby do nabycia dodruku).
To by wyjaśniało, dlaczego Phalanx Games nie spieszy się z dodrukiem: jeżeli zostali oficjalnie poinformowani o tym przez GMT Games to być może postanowili poczekać na możliwość spolszczenia ww. edycji i wydać ją zamiast ryzykować dodruk dodatku, który może ale nie musi sprzedać się w całości (chociaż ceny na rynku wtórnym raczej zachęcałyby do nabycia dodruku).
-
- Has thanked: 106 times
- Been thanked: 37 times
Re: Zimna Wojna / Twilight Struggle (Ananda Gupta, Jason Matthews)
Czy nie uważacie, że losowość ma zbyt duży wpływ na wynik rozgrywki?
Mam 500+ partii rozegranych (fizycznie, na vassalu i na steamie) i uważam, że losowość, czy to w doborze kart, czy w rzutach kością ma dość istotny wpływ na wynik końcowy, ale mowa tu w odniesieniu gdzie dwoje graczy jest na tym samym, wysokim stopniu zaawansowania - tzn. znają deck na pamięć, wiedzą co zeszło, co wejdzie, co i kiedy wysyłać w kosmos, a jaki event odpalać i w jakim momencie, gdzie i jak wykorzystać punkty wpływów.lemon_curry pisze: ↑20 maja 2024, 10:47 Czy nie uważacie, że losowość ma zbyt duży wpływ na wynik rozgrywki?
Wobec powyższego, aby wyłonić zwycięzcę w danym dniu to zawsze gram ze znajomym kilka partii pod rząd, tak z 2-3 (na partię schodzi nam tak +/- 60 minut)
-
Z ostatniej chwili: fragment zapowiedzi z najnowszego "Monthly Update - May 2024", sekcja "New P500s on the Horizon":
- A 20th Anniversary Edition of a popular game
- A new WWII game from Mark Simonitch
- A new game from Matt Calkins
- A new Flying Colors series game
Moim zdaniem odliczanie do preorderu edycji z okazji 20-lecia już trwa...
- A 20th Anniversary Edition of a popular game
- A new WWII game from Mark Simonitch
- A new game from Matt Calkins
- A new Flying Colors series game
Moim zdaniem odliczanie do preorderu edycji z okazji 20-lecia już trwa...
-
- Has thanked: 63 times
- Been thanked: 2 times
Czy Phalanx robił jakiś dodruk po tym jak wypuścił erratę https://phalanx.com.pl/wp-content/uploa ... niilDYWXXw? Sprawdzałem kilka kopi, ale wszędzie widziałem braki na mapie i na kartach.
- Odi
- Administrator
- Has thanked: 730 times
- Been thanked: 1126 times
Tak, był dodruk w 2021/22. Przeredagowano niektóre karty celem ujednolicenia wordingu, poprawiono wszystkie znane (i nieznane wcześniej) błędy. O ile mi wiadomo, ta edycja wyszla bezbłędnie.
-
- Has thanked: 317 times
- Been thanked: 51 times
W P500 jest już dostępna rocznicowa wersja TS:
https://www.gmtgames.com/p-1138-twilig ... ition.aspx

Rabaty: portal = 6%, planszostrefa = 10%, planszomania = 10%, 3trolle = 2%.
- Yooreck
- Has thanked: 156 times
- Been thanked: 215 times
Jeszcze nie zamawiałem z P500 - widzę, że cena jest sensowna, ale ile trzeba doliczyć za shipping i VAT?Janusz_Wykidajlo pisze: ↑19 wrz 2024, 19:43 W P500 jest już dostępna rocznicowa wersja TS:
![]()
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1707 times
- Been thanked: 1858 times
Ta mapa to WiP, więc nie przywiązywał bym się do niej.
-
Przy składaniu zamówienia koniecznie wybierz w sekcji "Shipping Via" opcję "Euro Friendly P500 Orders via SCG - VAT PREPAID to EU $0.00". W przeciwnym wypadku będziesz musiał zapłacić VAT. Cena za przesyłkę zależy od wagi paczki. Każda gra ma określoną i podaną na stronie wagę (domyślnie) w funtach (lbs)(np. rocznicowe wydanie TS - "Weight: 5.0000"). Przy zamawianiu więcej niż jednej pozycji system sumuje i podlicza koszt przesyłki "z automatu". Skonsultuj się z tą tabelką (sekcja "INTERNATIONAL" na dole strony) by móc obliczyć koszt przesyłki samemu ale pamiętaj by patrzeć na kolumnę "Euro FriendlyEE I P500 Orders I VAT PREPAID I UPS & Fulfillment". W przypadku składania zamówienia na pozycje już wydane: kolumna "EU Non-P500 I CUST PAYS I VAT and FEEs I UPS Expedited". Nie łącz w jednym zamówieniu pozycji z katalogu P500 i tych spoza niego (czyli już wydanych): to bardzo utrudnia GMT Games wysyłkę.Yooreck pisze: ↑19 wrz 2024, 20:48Jeszcze nie zamawiałem z P500 - widzę, że cena jest sensowna, ale ile trzeba doliczyć za shipping i VAT?Janusz_Wykidajlo pisze: ↑19 wrz 2024, 19:43 W P500 jest już dostępna rocznicowa wersja TS:
![]()
Jeśli dobrze liczę to z wysyłką i VAT wychodzi ostatecznie prawie 500 zł. Bo ja wiem czy to taka dobra cena?
Chociaż nie ukrywam, że korci strasznie, bo to jednak jest klasyk, który się nie starzeje, a nic.

Chociaż nie ukrywam, że korci strasznie, bo to jednak jest klasyk, który się nie starzeje, a nic.
- Yooreck
- Has thanked: 156 times
- Been thanked: 215 times
Policzyłem zgodnie z instrukcją @captainroot i mi wyszło 60 USD + 37 USD (przesyłka), VATu w tej opcji nie trzeba doliczać jak zrozumiałem, czyli jakieś 370 PLN.
- karawanken
- Has thanked: 76 times
- Been thanked: 110 times
W tej opcji nie trzeba doliczać VATu. Paczka oficjalnie zostanie wysłana ze sklepu w Niemczech. Wszysko dobrze policzone. Jedną niewiadomą jest to, że z karty będą ściągać pieniądze tuż przed wysyłką i nie wiadomo jaki wtedy będzie kurs $
Aaa, okej. Dobra, ja myślałem, że na sam koniec trzeba do całości 23% VAT doliczyć. To w takim razie wygląda to już całkiem, całkiem. Przepraszam za zamieszanie.
Mam jeszcze stare wydanie od Barda i fajnie byłoby wymienić na coś świeższego, więc niezła okazja.

Mam jeszcze stare wydanie od Barda i fajnie byłoby wymienić na coś świeższego, więc niezła okazja.