Zimna Wojna / Twilight Struggle (Ananda Gupta, Jason Matthews)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
HeWhoSawTheDeep
Has thanked: 20 times
Been thanked: 20 times

Re: Twilight Struggle / Zimna Wojna (Ananda Gupta, Jason Matthews)

Post autor: HeWhoSawTheDeep »

W wersji Barda też były, wiem bo mam.0
Tijaczer
Has thanked: 55 times
Been thanked: 18 times

Post autor: Tijaczer »

Coś wiadomo o dodruku dodatku? :mrgreen:
Awatar użytkownika
sopel82
Has thanked: 242 times
Been thanked: 230 times

Post autor: sopel82 »

Tijaczer pisze: 02 gru 2023, 19:40 Coś wiadomo o dodruku dodatku? :mrgreen:
Niestety raczej marne szanse.
bisk
Has thanked: 17 times
Been thanked: 15 times

Post autor: bisk »

sopel82 pisze: 03 gru 2023, 13:42
Niestety raczej marne szanse.
To jakieś świeże newsy? Pytałem P w marcu i odpisali, że na pewno nie będzie przed 4 kwartałem tego roku ale nie była to też żadna obietnica, że w ogóle będzie. Masz nowsze informacje? Bo zastanawiam się czy nie puścić phalanxowego TS'a w świat i zainwestować w EN - nie będzie problemu z dodatkiem oraz kompatybilnością /używalnością kart z TS:RS i niedługo TS:SAM i...nigdy więcej niczego od P.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 564 times
Been thanked: 1310 times

Post autor: psia.kostka »

Ale mowicie o Godzinie Zero? Czy tym Rogu Afryki (ktory chyba jest stand alone)?

Jak wygladala godzina zero w oryginale, bo phalanx tam dopchal errate (karty, planszke) i jakos to sie prezentowalo w temacie zawartosci. A u GMT tylko nowy kontent? Chyba ciut malo, ale dla nich malo i drogo to nie pierwszyzna :P

Juz kilka tygodni odkladam zinwestygowanie tego na BGG... :roll:
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
sopel82

bisk pisze: 04 gru 2023, 13:06 To jakieś świeże newsy? Pytałem P w marcu i odpisali, że na pewno nie będzie przed 4 kwartałem tego roku ale nie była to też żadna obietnica, że w ogóle będzie.
Wnioskuje na podstawie tego, że Phalanx nic o tym nie wspomina od dawna, a ma teraz wciąż dużo innych rzeczy na tapecie. Też pytałem ich o to ponad rok temu, odpowiedź była taka, że może, ale "decyzja jeszcze nie zapadła".
psia.kostka pisze: Ale mowicie o Godzinie Zero? Czy tym Rogu Afryki (ktory chyba jest stand alone)?
Dobre pytanie. Ja mówię o Godzina Zero ;-) Było pytanie o dodruk dodatku, a z tego co mi wiadomo Phalanx wydał tylko ten dodatek.
Twilight Struggle: Red Sea właściwie to nie jest dodatek.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 564 times
Been thanked: 1310 times

Post autor: psia.kostka »

sopel82 pisze: 04 gru 2023, 13:19 Twilight Struggle: Red Sea właściwie to nie jest dodatek.
Twilight Struggle: Red Sea - Conflict in the Horn of Africa

OK, wklejam pelna nazwe, bo mi utkwil w pamieci tylko podtytul i dostawalem kociej mordki widzac wasze skrotowce :lol:

https://www.rebel.pl/gry-planszowe/twil ... 15250.html
The cards from Twilight Struggle can be used in TS: Red Sea and vice versa.
Zakladam, ze niejeden kupi tylko dla tych kart do uzycia w TS :P

Komentarz dla zasiegow (Halo Phalanx!):
Ja bym kupil nowy reprint Godziny Zero. Najlepiej bez erraty do pierwszego wydania (moze byc errata do najnowszego wydania :P //jesli jest cos do poprawy) Moze mniejsze opakowanie i mniejsza cena? 8)

Uzywany tez bym kupil, chociaz gdy nowy print podstawki chodzil za 99zl BF, to troche zal odkupywac kolekcjonersko zestaw z pierwszym wydaniem :roll:
bisk pisze: 04 gru 2023, 13:06 ...nigdy więcej niczego od P.
Jak Bard wyda Godzine Zero, to tez kupie 8)
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
sopel82

Odpowiedź od Phalanxa w winnym wątku: Niewykluczone, że w przyszłości pojawi się dodruk. W obecnym czasie, skupiamy się na aktualnych projektach.
captainroot
Been thanked: 5 times

Post autor: captainroot »

Stosunkowo niedawno w tym temacie na forum BGG Jason Matthews wygadał się, że (najprawdopodobniej w przyszłym roku, chociaż stawiam na preorder w ramach P500 na oficjalnej stronie GMT Games już w tym roku) zostanie wydana edycja z okazji 20-lecia (2005->2025). Biorąc pod uwagę co zawierała edycja kolekcjonerska z 2016r. można śmiało założyć, że będzie zawierać także dodatek Godzina Zero.

To by wyjaśniało, dlaczego Phalanx Games nie spieszy się z dodrukiem: jeżeli zostali oficjalnie poinformowani o tym przez GMT Games to być może postanowili poczekać na możliwość spolszczenia ww. edycji i wydać ją zamiast ryzykować dodruk dodatku, który może ale nie musi sprzedać się w całości (chociaż ceny na rynku wtórnym raczej zachęcałyby do nabycia dodruku).
lemon_curry
Has thanked: 106 times
Been thanked: 37 times

Re: Zimna Wojna / Twilight Struggle (Ananda Gupta, Jason Matthews)

Post autor: lemon_curry »

Czy nie uważacie, że losowość ma zbyt duży wpływ na wynik rozgrywki?
kalo90
Has thanked: 50 times
Been thanked: 19 times

Post autor: kalo90 »

lemon_curry pisze: 20 maja 2024, 10:47 Czy nie uważacie, że losowość ma zbyt duży wpływ na wynik rozgrywki?
Mam 500+ partii rozegranych (fizycznie, na vassalu i na steamie) i uważam, że losowość, czy to w doborze kart, czy w rzutach kością ma dość istotny wpływ na wynik końcowy, ale mowa tu w odniesieniu gdzie dwoje graczy jest na tym samym, wysokim stopniu zaawansowania - tzn. znają deck na pamięć, wiedzą co zeszło, co wejdzie, co i kiedy wysyłać w kosmos, a jaki event odpalać i w jakim momencie, gdzie i jak wykorzystać punkty wpływów.
Wobec powyższego, aby wyłonić zwycięzcę w danym dniu to zawsze gram ze znajomym kilka partii pod rząd, tak z 2-3 (na partię schodzi nam tak +/- 60 minut)
captainroot

Z ostatniej chwili: fragment zapowiedzi z najnowszego "Monthly Update - May 2024", sekcja "New P500s on the Horizon":

- A 20th Anniversary Edition of a popular game
- A new WWII game from Mark Simonitch
- A new game from Matt Calkins
- A new Flying Colors series game

Moim zdaniem odliczanie do preorderu edycji z okazji 20-lecia już trwa...
bazyliszek10000
Has thanked: 63 times
Been thanked: 2 times

Post autor: bazyliszek10000 »

Czy Phalanx robił jakiś dodruk po tym jak wypuścił erratę https://phalanx.com.pl/wp-content/uploa ... niilDYWXXw? Sprawdzałem kilka kopi, ale wszędzie widziałem braki na mapie i na kartach.
Awatar użytkownika
Odi
Administrator
Has thanked: 730 times
Been thanked: 1126 times

Post autor: Odi »

Tak, był dodruk w 2021/22. Przeredagowano niektóre karty celem ujednolicenia wordingu, poprawiono wszystkie znane (i nieznane wcześniej) błędy. O ile mi wiadomo, ta edycja wyszla bezbłędnie.
azazelmo
Has thanked: 198 times
Been thanked: 384 times

Post autor: azazelmo »

Można poznać po okrągłym logo „P” Phalanxa zdaje się.
Janusz_Wykidajlo
Has thanked: 317 times
Been thanked: 51 times

Post autor: Janusz_Wykidajlo »

W P500 jest już dostępna rocznicowa wersja TS:
https://www.gmtgames.com/p-1138-twilig ... ition.aspx
Obrazek
Rabaty: portal = 6%, planszostrefa = 10%, planszomania = 10%, 3trolle = 2%.
Awatar użytkownika
waadimch
Has thanked: 10 times
Been thanked: 18 times

Post autor: waadimch »

Czy są jakieś fotki ? Nowej edycji
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 156 times
Been thanked: 215 times

Post autor: Yooreck »

Janusz_Wykidajlo pisze: 19 wrz 2024, 19:43 W P500 jest już dostępna rocznicowa wersja TS:
Obrazek
Jeszcze nie zamawiałem z P500 - widzę, że cena jest sensowna, ale ile trzeba doliczyć za shipping i VAT?
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek, Arcadia Quest - duży zestaw

Moja kolekcja
kalo90
Has thanked: 50 times
Been thanked: 19 times

Post autor: kalo90 »

waadimch pisze: 19 wrz 2024, 20:45 Czy są jakieś fotki ? Nowej edycji

Obrazek
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1707 times
Been thanked: 1858 times

Post autor: Mr_Fisq »

Ta mapa to WiP, więc nie przywiązywał bym się do niej.
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
captainroot

Yooreck pisze: 19 wrz 2024, 20:48
Janusz_Wykidajlo pisze: 19 wrz 2024, 19:43 W P500 jest już dostępna rocznicowa wersja TS:
Obrazek
Jeszcze nie zamawiałem z P500 - widzę, że cena jest sensowna, ale ile trzeba doliczyć za shipping i VAT?
Przy składaniu zamówienia koniecznie wybierz w sekcji "Shipping Via" opcję "Euro Friendly P500 Orders via SCG - VAT PREPAID to EU $0.00". W przeciwnym wypadku będziesz musiał zapłacić VAT. Cena za przesyłkę zależy od wagi paczki. Każda gra ma określoną i podaną na stronie wagę (domyślnie) w funtach (lbs)(np. rocznicowe wydanie TS - "Weight: 5.0000"). Przy zamawianiu więcej niż jednej pozycji system sumuje i podlicza koszt przesyłki "z automatu". Skonsultuj się z tą tabelką (sekcja "INTERNATIONAL" na dole strony) by móc obliczyć koszt przesyłki samemu ale pamiętaj by patrzeć na kolumnę "Euro FriendlyEE I P500 Orders I VAT PREPAID I UPS & Fulfillment". W przypadku składania zamówienia na pozycje już wydane: kolumna "EU Non-P500 I CUST PAYS I VAT and FEEs I UPS Expedited". Nie łącz w jednym zamówieniu pozycji z katalogu P500 i tych spoza niego (czyli już wydanych): to bardzo utrudnia GMT Games wysyłkę.
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 210 times
Been thanked: 141 times

Post autor: ScorpZero »

Jeśli dobrze liczę to z wysyłką i VAT wychodzi ostatecznie prawie 500 zł. Bo ja wiem czy to taka dobra cena? :wink:
Chociaż nie ukrywam, że korci strasznie, bo to jednak jest klasyk, który się nie starzeje, a nic.
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 156 times
Been thanked: 215 times

Post autor: Yooreck »

ScorpZero pisze: 20 wrz 2024, 05:42 Jeśli dobrze liczę to z wysyłką i VAT wychodzi ostatecznie prawie 500 zł. Bo ja wiem czy to taka dobra cena? :wink:
Chociaż nie ukrywam, że korci strasznie, bo to jednak jest klasyk, który się nie starzeje, a nic.
Policzyłem zgodnie z instrukcją @captainroot i mi wyszło 60 USD + 37 USD (przesyłka), VATu w tej opcji nie trzeba doliczać jak zrozumiałem, czyli jakieś 370 PLN.
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek, Arcadia Quest - duży zestaw

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
karawanken
Has thanked: 76 times
Been thanked: 110 times

Post autor: karawanken »

Yooreck pisze: 20 wrz 2024, 06:01
ScorpZero pisze: 20 wrz 2024, 05:42 Jeśli dobrze liczę to z wysyłką i VAT wychodzi ostatecznie prawie 500 zł. Bo ja wiem czy to taka dobra cena? :wink:
Policzyłem zgodnie z instrukcją @captainroot i mi wyszło 60 USD + 37 USD (przesyłka), VATu w tej opcji nie trzeba doliczać jak zrozumiałem, czyli jakieś 370 PLN.
W tej opcji nie trzeba doliczać VATu. Paczka oficjalnie zostanie wysłana ze sklepu w Niemczech. Wszysko dobrze policzone. Jedną niewiadomą jest to, że z karty będą ściągać pieniądze tuż przed wysyłką i nie wiadomo jaki wtedy będzie kurs $
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 210 times
Been thanked: 141 times

Post autor: ScorpZero »

Aaa, okej. Dobra, ja myślałem, że na sam koniec trzeba do całości 23% VAT doliczyć. To w takim razie wygląda to już całkiem, całkiem. Przepraszam za zamieszanie. :)

Mam jeszcze stare wydanie od Barda i fajnie byłoby wymienić na coś świeższego, więc niezła okazja. :D
ODPOWIEDZ