Mythic Battles (Benoit Vogt)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
mkprywatny1
Has thanked: 8 times
Been thanked: 7 times

Re: Mythic Battles (Benoit Vogt)

Post autor: mkprywatny1 »

Spoiler:
Mam podobno odczucia. W kolejne KS z Monolithem nie będę wchodził - jak pokazało doświaczenie z Ragnaroka - można to kupić w sklepach szybciej, taniej i wygodniej.
Co do dodatku z Krakenem, to liczę, że naprawi on mechaniki pływania i bitwy morskie z dodatku do MBP Posejdon będą w końcu grywalne. Reszta w kategoriach "może".
Ostatnio zmieniony 21 mar 2024, 08:18 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
shod
Has thanked: 271 times
Been thanked: 180 times

Post autor: shod »

W końcu zaakceptowali admini i instrukcja jest dostępna. Powstała dzieki tłumaczeniu i pomocy mluckner.
https://boardgamegeek.com/filepage/2765 ... instrukcja
Z góry przepraszam za wszyskie błedy i "sierotki", których mój program nie ogarniał i w żaden sposób nie mogłem się ich pozbyć.
Coin22
Has thanked: 14 times
Been thanked: 20 times
Kontakt:

Post autor: Coin22 »

Są tu osoby, które miały i sprzedały Mythic Battles? Jakie wady i problemy głównie widzicie?
Zaczął przychodzić i myślę, czy spróbować zostawić czy od razu sprzedać.
Awatar użytkownika
krecilapka
Has thanked: 59 times
Been thanked: 256 times

Post autor: krecilapka »

shod pisze: 24 mar 2024, 16:18 W końcu zaakceptowali admini i instrukcja jest dostępna. Powstała dzieki tłumaczeniu i pomocy mluckner.
Z góry przepraszam za wszyskie błedy i "sierotki", których mój program nie ogarniał i w żaden sposób nie mogłem się ich pozbyć.
Gratuluje wykonanej pracy :).
P.S. Na 6 stronie, na samym dole mi się rzuciło w oczy, że wykrzyknik wyskoczył z ikony rombu ;-).
mkprywatny1

Emil_1 pisze: 19 mar 2024, 07:26 Wychodzi nowy KS za chwilkę plus reprint
Jedna rzecz mnie mierzi w tej kampanii: cena zestawu all-in Ragnaroka. W 2021 roku kosztował 299$, ale był uboższy. Teraz dodali do niego dodatki Ymir (pierwotnie 22$) i Kraken (teraz 55E). Czyli koszt takiego zestawu w cenach z 2021 roku wychodzi ok. 321$ + 55E = ok. 345 Euro.

Teraz (trzy lata później) oferują to w cenie 299 Euro, czyli zauważalnie taniej, pomimo trzyletniej inflacji i skoku cen. Zwykle, z szacunku do wspierających, wydawnictwa nie oferują dodruków taniej niż w oryginalnej kampanii. Nakładając to na sytuacje z wcześniejszą dostępnością i ceną wersji sklepowych, to traktuję to jako kolejny - jeśli nie policzek - to co najmniej faux pas ze strony Monolithu.
Awatar użytkownika
AkitaInu
Been thanked: 38 times

Post autor: AkitaInu »

mkprywatny1 pisze: 17 cze 2024, 12:13
Emil_1 pisze: 19 mar 2024, 07:26 Wychodzi nowy KS za chwilkę plus reprint
Jedna rzecz mnie mierzi w tej kampanii: cena zestawu all-in Ragnaroka. W 2021 roku kosztował 299$, ale był uboższy. Teraz dodali do niego dodatki Ymir (pierwotnie 22$) i Kraken (teraz 55E). Czyli koszt takiego zestawu w cenach z 2021 roku wychodzi ok. 321$ + 55E = ok. 345 Euro.

Teraz (trzy lata później) oferują to w cenie 299 Euro, czyli zauważalnie taniej, pomimo trzyletniej inflacji i skoku cen. Zwykle, z szacunku do wspierających, wydawnictwa nie oferują dodruków taniej niż w oryginalnej kampanii. Nakładając to na sytuacje z wcześniejszą dostępnością i ceną wersji sklepowych, to traktuję to jako kolejny - jeśli nie policzek - to co najmniej faux pas ze strony Monolithu.
Albo sie srednio sprzedaje i próbuja to ratowac...
baradnor
Has thanked: 60 times
Been thanked: 18 times

Post autor: baradnor »

W ogóle ta kampania kiepsko się rozpędza w porównaniu do Pantheonu 1.5 i Ragnaroku. Z jednej szkoda, bo to dla mnie najciekawszy setting z drugiej zobaczymy czy będziemy mieć Chinese Pledges na końcu ;)

Btw. to czy ktoś ma może w wersji cyfrowej Compendium albo widział gdzie można je dostać?
mkprywatny1

baradnor pisze: 17 cze 2024, 13:09
Btw. to czy ktoś ma może w wersji cyfrowej Compendium albo widział gdzie można je dostać?
https://the-overlord.net/index.php?/fil ... ompendium/
tutaj powinny być pliki, ale wymaga założenia konta (sam nie testowałem)
baradnor

mkprywatny1 pisze: 17 cze 2024, 13:33
baradnor pisze: 17 cze 2024, 13:09
https://the-overlord.net/index.php?/fil ... ompendium/
tutaj powinny być pliki, ale wymaga założenia konta (sam nie testowałem)
Dzięki, ale to jest fan-created content. Mi chodziło o to:
https://boardgamegeek.com/boardgame/219 ... compendium
bosik111
Has thanked: 14 times
Been thanked: 61 times

Post autor: bosik111 »

baradnor pisze: 17 cze 2024, 13:09 W ogóle ta kampania kiepsko się rozpędza w porównaniu do Pantheonu 1.5 i Ragnaroku. Z jednej szkoda, bo to dla mnie najciekawszy setting z drugiej zobaczymy czy będziemy mieć Chinese Pledges na końcu ;)

Podejrzewam że mamy do czynienia z trzema problemami:
Przede wszystkim zmęczenie KSami, ostatnio większość kampanii ma problem z uzyskaniem podobnych liczb co w czasach przed-pandemicznych, prawdopodobnie sporo osób nagromadziło już sporo gier i generalnie hype na nowe gry z KS mocno zmalał.
Dwa to inflacja, jednak to co oferują wspieraczki ostatnio to nic w porównaniu do zawartości do której byliśmy przyzwyczajeni w w czasie złotych tej ery wspieraczek (w stosunku do ceny). Malejaca siła nabywcza też zmusza do trochę bardziej ostrożnego gospodarowania budżetem.
Trzy to samo zmęczenie serią, mieliśmy już dwie wersje w najpopularniejszych tematykach, Egipt jednak wydaje się trochę bardziej niszowy niż Grecja czy nordyckie mity. Poza tym ludzie nauczyli się że nie warto wspierać bezpośrednio, tylko poczekać na wersję sklepową, bo pantheon do tej pory leży w magazynach, więc żadnego fomo też nie ma. Zresztą jeśli się nie mylę to dostarczyli gry do wspierajacych po sklepach i niektórym podobno brakło, nie przysięgnie ale zdaje mi się że była jakaś mała afera właśnie przez to.
manicminer
Has thanked: 92 times
Been thanked: 134 times

Post autor: manicminer »

bosik111 pisze: 17 cze 2024, 13:48
Spoiler:
[/spoiler]
Jedna rzecz to zmęczenie, druga to to, że Ragnarok pojawił się w sklepach wcześniej niż wysyłka pledge i praktycznie w tej samej cenie. Ja dostałęm swój indywidualny pledge po 4 miesiącach od czasu aż się pojawił w większości polskich sklepów, wliczając w to takie sklepy jak taniaksiązka i bee. Oczywiście mówimy o wersji KS.
Więc jak tak traktują wspierających, niech się cieszą z tego co mają.
Ogólnie nie polecam wspierać i zamrażać kasy, chyba, że ktoś musi mieć, ale tak to lepiej kupić Pantheon lub Ragnarok, ograć, a Egipt ewentualnie ze sklepów.
mrozy16
Has thanked: 15 times
Been thanked: 8 times

Post autor: mrozy16 »

Podejrzewam, że (prawie) nikt nie potrzebuje Egiptu - jak ktoś usłyszał o grze wcześniej, to już ma jedną, albo dwie mitologie. Jak usłyszał teraz, to bardziej kuszące (czasowo i tematycznie) wydają się wcześniejsze wersje. Ja już przy drugiej mam ten problem - kupiłem Pantheon i Ragnarok po czym uznałem, że zostaje jedna - drugą próbuję sprzedać sporo taniej niż w sklepie - na razie bezskutecznie.
baradnor

Wiem, ze dla okazji jest osobny wątek, ale jakby ktoś miał zamiar dopiero wejść w system to lepszej ceny za Pantheon nie znajdzie.
https://dragoneye.pl/mythic-battles-pan ... -8439.html
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3740 times
Been thanked: 3947 times

Post autor: japanczyk »

mrozy16 pisze: 17 cze 2024, 20:00 Podejrzewam, że (prawie) nikt nie potrzebuje Egiptu - jak ktoś usłyszał o grze wcześniej, to już ma jedną, albo dwie mitologie. Jak usłyszał teraz, to bardziej kuszące (czasowo i tematycznie) wydają się wcześniejsze wersje. Ja już przy drugiej mam ten problem - kupiłem Pantheon i Ragnarok po czym uznałem, że zostaje jedna - drugą próbuję sprzedać sporo taniej niż w sklepie - na razie bezskutecznie.
No niestety Monoltih wypustem tego do retailu zrobil nas mocno w bambuko

Ale nie zgodze sie ze nie potrzeba kolejnych - dla mnie teraz potencjal MB sie rozwija kiedy do walki moga stanac bogowie z roznych panteonow

Ale ta seria powinna miec tez przystepniejsze pudlo i lepiej zaprojektowane dodatki, wtedy by sie sprzedawala w sklepach
maciej.kr
Has thanked: 65 times
Been thanked: 50 times

Post autor: maciej.kr »

shod pisze: 24 mar 2024, 16:18 W końcu zaakceptowali admini i instrukcja jest dostępna. Powstała dzieki tłumaczeniu i pomocy mluckner.
Super sprawa.
Czy do wersji Pantheon można gdzies znaleźć tlumaczenie zasad ? czy one sa spójne z Ragnarok?
Awatar użytkownika
Hellu
Has thanked: 1 time

Post autor: Hellu »

baradnor pisze: 04 lip 2024, 13:47 Wiem, ze dla okazji jest osobny wątek, ale jakby ktoś miał zamiar dopiero wejść w system to lepszej ceny za Pantheon nie znajdzie.
https://dragoneye.pl/mythic-battles-pan ... -8439.html
O kurde, faktycznie tanio :) Jak ktoś się zastanawia to szczerze polecam.
My grywamy regularnie i za każdym razem człowiekowi tak jakoś przykro, że już się skończyło i trzeba znaleźć czas na kolejną partię :)

Pamiętam, że przy kampanii Ragnaroka była ankieta jaka mitologia ma być następna i bardzo żałuję, że nie wygrała japońska. Liczyłem na piękne elementy 3D w stylu kwitnących wiśni :?
Awatar użytkownika
Emil_1
Has thanked: 57 times
Been thanked: 183 times

Post autor: Emil_1 »

Ja kilka lat temu ( pierwsza edycja 1.0 MB:P) byłem grą zachwycony. Wydawała się fantastyczna, mechanizm Kostek wspaniały i klimat cudowny. Zamówiłem później MB:P + R bo byłem pewien że będzie super, ale kilka lat minęło, przez kolekcję przewinęło sie kilka podobnych gier i jak tylko przyszło pudło to MB:P poszło na sprzedaż i został MB:R. Ale już w tej chwili nawet Kill Team sprawia więcej frajdy, gra jest przestrzenna, szybsza i daje więcej funu. A jak ktoś ma do tego jakieś tereny to w ogóle bajer.
Miłego dnia! :)
Raztel
Has thanked: 10 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Raztel »

Pomyłka xD
Ostatnio zmieniony 03 paź 2024, 15:14 przez Raztel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bardok
Has thanked: 57 times
Been thanked: 140 times

Post autor: Bardok »

Raztel pisze: 03 paź 2024, 15:01 Pojawił się post Leonidas Vesperini na bgg że no nie wyszło i starali się nie zglaszać upadłości ale no jest jak jest, i za jakiś czas dadzą oficjalne głoszenie.
Nie ta firma ;)
Generalnie Mythic Games (Leo) zaczynali swoją drogę od MBP razem z Monolithem, ale od lat już oddali/stracili prawa do tego. MBR już wyłącznie przez Monolith wydany. Nic zatem z upadkiem Mythic Games nie ma to wspólnego i może wprowadzać w błąd.
When they kick out your front door, How you gonna come? With your hands on your head or on the trigger of your gun!?

______Moja kolekcja______Wymienię/sprzedam______
Raztel
Has thanked: 10 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Raztel »

Aa mój błąd źle wkleiłem bo z telefonu xD, przepraszam
ODPOWIEDZ