Władca Pierścieni: Gra Karciana / The Lord of the Rings: The Card Game (Nate French)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1245 times
Been thanked: 2401 times

Re: Władca Pierścieni: Gra Karciana LCG (Nate French)

Post autor: warlock »

Errata w przedruku Ered Mithrin:
Obrazek

Poza wspomnianej wcześniej zmianą tekstu na Radagaście zauważyłem jeszcze osłabienie karty Reforged - teraz pozwala zagrywać tylko dodatki z cechą "Item". Spore osłabienie (nie zagramy już dzięki temu np. Namiestnika Gondoru), ale tematycznie ma to sens ;).

Wypatrzyliście jeszcze jakieś zmiany?
Awatar użytkownika
finallyh
Has thanked: 75 times
Been thanked: 42 times

Post autor: finallyh »

Zapytam tutaj, może ktoś to drukował, czy Angmar Campaign Cards PL to:
https://images-cdn.fantasyflightgames.c ... ission.pdf

a Wyprawy poboczne do Szarej Przystani to:
https://images-cdn.fantasyflightgames.c ... s_web2.pdf

Wiem, że są jakieś tłumaczenia ale pytanie czy to w całości jest?

e: znalazłem odpowiedzi na fb
Ostatnio zmieniony 27 cze 2024, 20:23 przez finallyh, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 275 times
Been thanked: 900 times

Post autor: Ayaram »

Z cyklu "kiedyś dożyje i doczłapie się do tego Ered, ten pomysł na ogrywanie od zera całego WP z okazji reedycji to wcale nie był taki głupi pomysł" - ostatnio na tapecie Aragorn z wiedzy w zestawie z Boromirem i Frodo - co to mają wziąć zasoby na kredyt, a Aruś ma kredyt spłacić bez gadania ;) Chociaż ja tam Aragorna lubię najbardziej w połączeniu z hobittowym Gandalfem, ale to jeszcze trochę ;)

Generalnie bardzo mi się przyjemnie gra deckami nawet pomimo ograniczonej puli kart i na ten moment dość sporej jednak prostoty, ale z scenariuszami jest bieda. Ogrywanie w kółko Mrocznej Puszczy i Dwarrowdelf do najciekawszych nie należy, troszkę za łatwo jest. Z tym 2gim to trochę zdziwiony jestem, bo jak pamiętam swoje pierwsze kroki w Lotrze to te scenariuszy trochę krwi potrafiły popsuć - swarmy w Morii, czy zakopanie się obszarami grając bez Eowiny potrafily narobić problemów. Teraz nie wiem czy to przez to, że dokupiłem 2 CSy (taka 3cia kopia Test of Will już dużo zmienia choćby), czy jednak kwestia tego, że kiedyś się budowało talie bez ładu i składu, a teraz to trudno niektóre comba ominąć. No nic, szkoda że koszmarne talie umarły. Na szczęście wiem, że za rogiem czekają już spadkobiercy Numeoru i co to oznacza :lol:
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 277 times
Been thanked: 683 times

Post autor: walkingdead »

Jestem mocno do tyłu względem większości z Was, więc musicie wybaczyć, że ekscytuję się kampanią, którą pewnie dawno już macie za sobą. :wink:
Ależ ja uwielbiam "Dream-chaser". Skończyłam właśnie 8 scenariusz i nadal zachwycam się zróżnicowaniem DCH.
Nie jest łatwo, ale za to jest ciekawie. Dużo zmiennych w scenariuszach, ciągle nowe mechaniki,rewelacyjny Corsair Deck, stateczki i zmienność warunków pogodowych - chyba nie zdawałam sobie sprawy jak bardzo podobają mi się marinistyczno-pirackie klimaty :wink:

Na półce czeka już Two Towers.
Czy ktoś wie czemu w sklepach jest Hero Expansion, a nie ma Campaign do Ered?
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 563 times
Been thanked: 1300 times

Post autor: psia.kostka »

walkingdead pisze: 07 lip 2024, 17:52 Czy ktoś wie czemu w sklepach jest Hero Expansion, a nie ma Campaign do Ered?
Bo kupujesz hero box, macasz karty, koszulkujesz, fantazjujesz, szykujesz strategie, budujesz talie, a przygoda za miesiac (po kolejnej wyplacie ;)), gdy wjedzie kampania do sklepu. Taki cykl wydawniczy. Gra zyje ;)
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Neoptolemos
Has thanked: 201 times
Been thanked: 1049 times

Post autor: Neoptolemos »

Dream-Chaser jest znakomity, też poznałem te kampanię niedawno i razem z Angmarem są w topce - widać, że gra się rozwijała z czasem, a developerzy uczyli. Przy czym Angmar jest zabójczo trudny, a Dream-Chaser "tylko" bardzo trudny ;)
Game developer w Lucky Duck Games
Autor bloga Karta - stół!
Redaktor Board Times
Awatar użytkownika
walkingdead

Neoptolemos pisze: 07 lip 2024, 22:55 Przy czym Angmar jest zabójczo trudny, a Dream-Chaser "tylko" bardzo trudny ;)
To co? Statystyki moich wygranych spadną do 0? :mrgreen: Już szuram po dnie z liczbą wygranych :D
Awatar użytkownika
warlock

A mnie Dream Chaser trochę znudził i zmęczył... Doceniam zmianę settingu i mechanik, ale po przejściu kampanii niespecjalnie mam ochotę do niego wracać w najbliższym czasie. Nie wiem, może to przez dodane w wersji Revised karty kampanii (i przyjemniej byłoby grać po prostu w tradycyjny sposób). Przejdę go kiedyś normalnie i zobaczę, czy wrażenia są inne. Z kartami kampanii było tego wszystkiego za dużo.

*grałem dwuosobowo
Awatar użytkownika
Neoptolemos
Has thanked: 201 times
Been thanked: 1049 times

Post autor: Neoptolemos »

Angmar jest fajny i zróżnicowany, ale ma trzy trudności do pokonania:
- scenariusze z pogodą - chyba jedyne oprócz Podróży do Rhosgobel scenariusze w grze, gdzie bez leczenia i zielonych kart wygrać się praktycznie nie da
- scenariusze z duchami - mi szły i tak całkiem nieźle, ale trzeba się nastawić na zupełnie inny rodzaj przeciwników powracających z grobu (bardzo fajnie w tym cyklu hulają Elladan i Elrohir!)
- no i Bitwa o Carn Dum to zdecydowanie jeden z najtrudniejszych scenariuszy w grze (u mnie by far najtrudniejszy, choć nie ruszałem Góry Ognia i na papierze wydaje się równie absurdalna)
Game developer w Lucky Duck Games
Autor bloga Karta - stół!
Redaktor Board Times
Awatar użytkownika
walkingdead

Gdyby ktoś szukał to w sklepie xjoy j są kampanijne rozszerzenia Ered Mithrin. Byłam dziś stacjonarnie i akurat była dostawa.
Hero expansion równiez jest jeszcze dostępne.
Awatar użytkownika
Ayaram

Z dobrych wieści FFG zapowiedziało "the final repackaged expansion for The Lord of the Rings: The Card Game!"

Ze złych wieści: nooo... FFG zapowiedziało "final repackaged expansion for The Lord of the Rings: The Card Game!"
Dhel
Has thanked: 631 times
Been thanked: 574 times

Post autor: Dhel »

A miałem nadzieję, że przynajmniej jeszcze wezmą i wypuszczą Harrad, szkoda :/
jamjar
Has thanked: 63 times
Been thanked: 52 times

Post autor: jamjar »

Ayaram pisze: 18 lip 2024, 20:51 Z dobrych wieści FFG zapowiedziało "the final repackaged expansion for The Lord of the Rings: The Card Game!"

Ze złych wieści: nooo... FFG zapowiedziało "final repackaged expansion for The Lord of the Rings: The Card Game!"
Pytanie, czy chodzi o to że jest to finałowe rozszerzenie sagi, czy że nie będzie już niczego.
Awatar użytkownika
scraber
Has thanked: 301 times
Been thanked: 141 times

Post autor: scraber »

Ja to bym chciał repack Hobbitów, bo ciężko to dostać gdziekolwiek :D
Awatar użytkownika
psia.kostka

Ciekaw jestem, gdzie w regulaminie jest zapis, ze odp na post nie moze byc w postaci obrazka...
~~
scraber pisze: 18 lip 2024, 23:12 Ja to bym chciał repack Hobbitów, bo ciężko to dostać gdziekolwiek :D
ponoc hobbity ssaja i nie warto sie o nich bic

~~
jesli repacki sie skoncza, to polskie "pelne" kolekcje znow zyskaja na wartosci ;)
a cykl Mordor (eng) tym bardziej :P
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Ayaram

Generalnie z tym LOTRem to można pier***ca dostać :lol:

Zbierasz Polską wersje - zamykają temat zostajesz z wybrakowaną polską wersją.
Uzupełniasz o angielskie repacki - zamykają temat, zostajesz z wybrakowanym mixem pol-ang
no Arghhh :lol:

Mi na ten moment brakuje to kompletu (oprócz koszmarków i pojedyńczych scenariuszy) Harradów i Mordorów. Piaski to tam przeżyje, bo tutaj to faktycznie tylko FOMO potrzeby, ale brak Mordoru mnie boli z uwagi na kontrakty. Kontrakty wyglądają na genialną mechanikę, na którą wpadli zdecydowanie za późno. Już mi się wydaje, że gra by duża zyskała gdyby takie kontrakty trafiły po sztuce na cykl. Mordor chyba nie trafił w ręce zbyt dużej ilości graczy, przynajmniej u nas - dosłownie nie widziałem nigdy by ktoś na jakimś allegro/olx/grupie na fejsie sprzedawał to kiedykolwiek. Tu wydali od początku zabawy z nowym CSem łącznie kilkanaście pudeł i nic. Jak nie chcieli wydawać już Mordoru to chociaż mogli je wcisnąć i zrobić pod nie decki w tych staliach startowych. Tak to chyba u mnie na ten moment kontrakty trafiają na nr 1. w rankingu zmarnowanych mechanik w grach planszowych.
Awatar użytkownika
warlock

osłownie nie widziałem nigdy by ktoś na jakimś allegro/olx/grupie na fejsie sprzedawał to kiedykolwiek.
Pół roku temu na OLX był sprzedawany cały cykl mordoru z podstawką (wszystko w folii) za 1200 zł, wtedy średnio miałem fundusze na coś takiego, ale po czasie człowiek zawsze żałuje... ;).

Bardzo mnie to dziwi że nie przedrukują najnowszego cyklu.
Awatar użytkownika
tomb
Has thanked: 384 times
Been thanked: 434 times

Post autor: tomb »

FFG po przejęciu to jest jakaś dziwna firma. Talie koszmarne też niedostępne, a moim zdaniem one teraz, gdy gracze mają ostateczną pulę kart do dyspozycji, stają się atrakcyjnym wyzwaniem. W momencie premiery większość z nich była zbyt trudna (i być może część nadal jest).
"Jak kto ma swój rozum, ten głupi nie jest [...] Głupie są te, co cudzy rozum mają."
killallpokemons
Has thanked: 10 times
Been thanked: 3 times

Post autor: killallpokemons »

warlock pisze: 19 lip 2024, 07:53
osłownie nie widziałem nigdy by ktoś na jakimś allegro/olx/grupie na fejsie sprzedawał to kiedykolwiek.
Pół roku temu na OLX był sprzedawany cały cykl mordoru z podstawką (wszystko w folii) za 1200 zł, wtedy średnio miałem fundusze na coś takiego, ale po czasie człowiek zawsze żałuje... ;).

Bardzo mnie to dziwi że nie przedrukują najnowszego cyklu.
Dokładnie 1150zł, wszystko w folii, to ja kupiłem ;) Prawdopodobnie niestety VoM nie przedrukują, bo kilka kart z tego cyklu pojawiło się już w taliach startowych.

Cieszmy się chociaż tym co jest, bo jest tego sporo mimo wszystko.
Awatar użytkownika
psia.kostka

Obrazek

Maja pisiąt sztuk... ale rychlo sie to zmieni :twisted:
For Frodo!! :D
Awatar użytkownika
warlock

Spoiler:
Mają błąd w nazwie "Ered Mithrin", dlatego mi nie wyszukiwało :D.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2024, 11:54 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Awatar użytkownika
hejcz
Has thanked: 23 times
Been thanked: 12 times

Post autor: hejcz »

Do przedwczoraj dodatek kampanijny był pod nazwą hero pack więc :)
Awatar użytkownika
ArnhemHorror
Has thanked: 378 times
Been thanked: 174 times

Post autor: ArnhemHorror »

warlock pisze: 20 lip 2024, 11:34 Mają błąd w nazwie "Ered Mithrin", dlatego mi nie wyszukiwało :D.
Ah, literówki w nazwach produktów… Jakże irytujące, ale z drugiej strony potrafią bywać niezwykle pomocne w upolowaniu tej ostatniej sztuki białego kruka ;)
W życiu jest miejsce na jedynie 3 2 1 LCGi.
Awatar użytkownika
psia.kostka

Tez wylapalem literowke wzrokiem ;) ja natomiast odswiezam cala podstrone LOTR i sprawdzam co maja po miniaturkach. Kto wie co sie moze znalezc zagubione za regalem w trakcie remanentu :mrgreen:

Hero box byl, ale sie w rebelu zmyl, wyszarzony. Natomiast kampania to nowy wpis produktowy. Nie wylapalem, by byl na nia preorder/zapowiedz.

BTW dobra cena za ten cykl. Juz tutaj zwracalem uwage, ze Angmar byl drogawy w porownaniu do DC. Moze kwestia taniego dolara obecnie...
Tylko sie cieszyc 8)

Edit: chociaz bez Haradu i Mordoru, to tez smuteczek :|
Awatar użytkownika
Grellenort
Has thanked: 68 times
Been thanked: 156 times

Post autor: Grellenort »

psia.kostka pisze: 20 lip 2024, 15:55 Edit: chociaz bez Haradu i Mordoru, to tez smuteczek :|
Nadal mi się to w głowie nie chce zmieścić. Wygląda jakby nowe przedruki dobrze schodziły, więc wypuszczenie VoM w nowej wersji, gdzie dotąd wypuszczono go raz, premierowo, i to w pandemicznie niewielkim nakładzie, brzmi praktycznie jak pewniak. W dodatku karty kontraktów wycisnęłyby z dotychczas przedrukowanej wersji ogrom, doprawdy OGROM grania.
Czasami FFG sprawia wrażenie naprawdę cwanej odnogi Asmodee... A czasami nie. No nic, czas jeszcze pokaże.
ODPOWIEDZ