Stryju pisze: ↑12 lip 2024, 18:42
Mam pytania o kontrolę pola:
1. Jak wygrywam konflikt z kontrolą - flagę umieszczam gdzie chcę (w ramach dostępnych opcji) czy tam, gdzie mam agenta?
Zawsze masz napisane na karcie konfliktu "bitwa o Arrakin" "Bitwa o Kartagin" "Bitwa o Basen Imperialny" jeśli przyjrzysz się planszy to znajdziesz takie nazwy pod 3 polami z możliwą kontrolą
2. Jak działa wysyłanie posiłków w ramach ochrony tego pola gdy mamy tam znacznik kontroli/drednota? Kiedy mogę wrzucić żołnierza na obszar konfliku?
Kiedy wchodzą konflikty 3 mają nazwę pasującą do pola (analogicznie jak konflikty 2 z kontrolą) wtedy sprawdzasz czy ktoś kontroluje te pole i dokładasz darmowego troopersa.
I jedno pytanie o rozładunek:
3. Rozumiem, że choć ikonka rozładunku jest na poziomie ramki odkrywania to przeważnie aktywacja dzieje się w turze agenta (?) Czemu? Bo przeważnie ramka agenda daje możliwości odrzucenia/zniszczenia karty. Ze znajomymi mieliśmy rozkminę czy tak tego można użyć jak teoretycznie ta ikonka jest na poziomie właśnie ramki odkrywania.
Z góry dzięki za podpowiedzi

)
Generalnie ramka odkrywania aktywuje się w 3 przypadkach:
- w turze odkrywania
- karta jest odrzucana
- karta jest niszczona
pewnie chodzi Ci o konkretną kartę "zdrada": 4 ikony frakcji, w ramce agenta {zyskujesz 2 punkty wpływu zamiast 1, zniszcz tę kartę} w ramce odkrywania {rozładunek, zyskujesz 2 żołnierzy i musisz wprowadzić ich do konfliktu}
Jeśli np nie użyjesz karty "zdrada" i zostawisz ją na turę odkrywania to normalnie dokładasz do konfliktu 2 żołnierzy. Alternatywnie kiedy użyjesz "zdrady" w turze agenta i musisz ją zniszczyć zgodnie z instrukcją {zniszcz tę kartę} w ramce agenta "zdrady" to ze względu na ikonę rozładunku też dokładasz do konfliktu 2 żołnierzy. To samo dzieje się jeśli w wyniku jakiegokolwiek efektu zmuszającego cię do odrzucenia karty też możesz odrzucić "zdradę" i za rozładunek wprowadzasz 2 troopersów.
Np świetną kartą na rozładunki jest karta Administrator Gildii, która w ramce agenta ma {odrzuć kartę -> zniszcz kartę}. Wracając do przykładu z kartą "zdrada" możesz używając Administrator Gildii w turze agenta odrzucić "zdradę" aby dołożyć do konfliktu 2 troopersów a następnie zniszczyć "zdradę" z kart odrzuconych aby dorzucić jeszcze do konfliktu następnych 2 troopersów.
Bardzo fajną technologią pod rozładunek są holoprojektory {użyj aby: odrzuć kartę->dobierz kartę}
Zwróć uwagę, że ramka rozładunku jest na wielu kartach bez efektu {zniszcz tę kartę} w ramce agenta np "w cieniu", "delegat choam", "Esmar Tuek" itp