Aeon's End (Kevin Riley)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
osimaru
Has thanked: 108 times
Been thanked: 62 times

Re: Aeon's End (Kevin Riley)

Post autor: osimaru »

Cyel pisze: 28 mar 2024, 20:50
Merenques pisze: 26 mar 2024, 19:21 Czy ktoś ograł już dodatek Tajemnica Dziczy i jest w stanie coś wiecej o nim napisać? Nie znalazłem żadnych dokładnych opisów i recenzji tego dodatku, a mocno zastanawiam się czy warto w niego zainwestować.
Ja z dodatków towarzyszących Nowemu Początkowi najbardziej polecam Starożytnych. Jest tam naprawdę ciekawa Nemesis, wymagająca dość niestandardowego kombinowania, w trudniejszym wariancie i najlepsza (czyt: najbardziej interesująca do prowadzenia i wymagająca maksimum móżdżenia) magini w grze moim zdaniem*

Minikampania w Tajemnicach Dziczy tak naprawdę nie wnosi nic, czego nie robiłby tryb ekspedycji. No chyba, że zależy Ci na tej groteskowo grafomańskiej "fabule". Nemesis jest średnio ciekawa. Dodatek jest ok, ale Starożytni biją go pod każdym względem IMO.

*-z wszystkich rzeczy wydanych w PL
Nemesis w Tajemniczy Dziczy ma całkiem spoko mechanikę, ale do tego w Starożytnych faktycznie nie ma podjazdu. Ostatnio ogrywaliśmy "Tułacza" pierwszy raz w ramach ekspedycji i byłem pozytywnie zaskoczony mechaniką. Dla mnie najciekawszy nemesis z tej fali. Trochę się trzeba zaadaptować, nagłówkować i szczerze mówiąc dopiero w walce z "Tułaczem" doceniłem magów, których wylosowaliśmy do grania tej ekspedycji ;)
aeiou871
Has thanked: 330 times
Been thanked: 478 times

Post autor: aeiou871 »

osimaru pisze: 06 lip 2024, 21:36 Aeon's End: Tales of Old Gravehold <- orientujecie się czy to ma być dostępne w sprzedaży detalicznej czy tylko w ramach wspieraczki? Magowie magami, ale bardzo chętnie bym sobie przeszedł przez ekspedycję ze zwykłej podstawki i wiecznej wojny :D
tylko w ramach wspieraczki
osimaru

Smuteczek… ale może chociaż same książeczki w PDF będą krążyć gdzieś w odmętach Internetu.
Awatar użytkownika
gnysek
Has thanked: 47 times
Been thanked: 118 times

Post autor: gnysek »

Myślałem, że już skończyli przygodę z AE, a teraz na BGG patrzę, że 3 dodatki mają być w 2025...
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3887 times

Post autor: japanczyk »

gnysek pisze: 08 lip 2024, 11:56 Myślałem, że już skończyli przygodę z AE, a teraz na BGG patrzę, że 3 dodatki mają być w 2025...

The Descent byl ostatnio na KSie https://gamefound.com/en/projects/indie ... duct-48988
Awatar użytkownika
gnysek

I tym sposobem odkryłem (More >) Linked Items > Integrates With na BGG i ma teraz sens, skąd te dodatki. Właśnie do The Descent, który jest samodzielnym pudłem.
osimaru

Jak macie zorganizowane swoje Aeons End z dodatkami?

U mnie obecnie wszystko siedzi w pudełku od Legacy (insert od ReDrewno) już mieści się na styk, a Wieczna Wojna zamówiona (i już raczej się nie zmieści :cry: )
Spoiler:
Szukam inspiracji i myślę, jak to sensownie przeorganizować...
Pomnik
Has thanked: 392 times
Been thanked: 267 times

Post autor: Pomnik »

osimaru pisze: 16 lip 2024, 18:54 Jak macie zorganizowane swoje Aeons End z dodatkami?

U mnie obecnie wszystko siedzi w pudełku od Legacy (insert od ReDrewno) już mieści się na styk, a Wieczna Wojna zamówiona (i już raczej się nie zmieści :cry: )
Spoiler:
Szukam inspiracji i myślę, jak to sensownie przeorganizować...
Dwa pudla Legacy. W jednym rynek i karty magów, w drugim Nemesis.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
osimaru

Pomnik jakieś inserty w tych pudłach masz?
Pomnik
Has thanked: 392 times
Been thanked: 267 times

Post autor: Pomnik »

osimaru pisze: 16 lip 2024, 19:14 Pomnik jakieś inserty w tych pudłach masz?
ReDrewno x2 :D
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
osimaru

Pomnik pisze: 16 lip 2024, 19:19
osimaru pisze: 16 lip 2024, 19:14 Pomnik jakieś inserty w tych pudłach masz?
ReDrewno x2 :D
Na bogato :D Ja myślę aby kupić drugi insert, ale pasujący do mniejszego pudełka typu Nowy Początek. Wtedy jakoś sensownie to rozdzielić, m.in. zawartość związana z ekspedycjami, koszary, ulepszone karty Nemesis etc. poszłyby do mniejszego pudełka, a w dużym po Legacy cały rynek + magowie i ich karty.
Damon22
Has thanked: 110 times
Been thanked: 52 times

Post autor: Damon22 »

Żadnych insertów. Do tej gry nie trzeba. Wszystko do Legacy w pudełku Legacy. Już tu chyba wrzucałem zdjęcia. Gra kompletna z kosmiczną regrywalnością. Więcej dodatków nie trzeba. Nie bronię nowych mieć, ale wtedy kombinacje z pakowaniem :wink:
osimaru

Damon22 pisze: 16 lip 2024, 22:14 Żadnych insertów. Do tej gry nie trzeba. Wszystko do Legacy w pudełku Legacy. Już tu chyba wrzucałem zdjęcia. Gra kompletna z kosmiczną regrywalnością. Więcej dodatków nie trzeba. Nie bronię nowych mieć, ale wtedy kombinacje z pakowaniem :wink:
U mnie już na to oczywiście za późno, bo mam też to, co wyszło po Legacy. Nie żałuję, bo u nas w praktyce ekspedycje bardzo zwiększyły regrywalność (która i tak była dobra). Także muszę kombinować z pakowaniem.
ernin
Has thanked: 37 times
Been thanked: 34 times

Post autor: ernin »

Wszystko co po polsku wyszło w 2 pudłach mam. Powoli na 3 pudło pora.
Obrazek
Obrazek
osimaru

ernin Fajne tacki na żetony, kupiłeś czy drukowałeś? Widzę też stojaczki na rynek zasobów?
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1308 times
Been thanked: 309 times

Post autor: JollyRoger90 »

ernin pisze: 17 lip 2024, 08:40 Wszystko co po polsku wyszło w 2 pudłach mam. Powoli na 3 pudło pora.
Obrazek
Obrazek

Skąd przekładki wytargałeś? :)
ernin
Has thanked: 37 times
Been thanked: 34 times

Post autor: ernin »

osimaru pisze: 17 lip 2024, 08:44 ernin Fajne tacki na żetony, kupiłeś czy drukowałeś? Widzę też stojaczki na rynek zasobów?
JollyRoger90 pisze: 17 lip 2024, 09:07 Skąd przekładki wytargałeś? :)
Całość sam sobie drukowałem. Stojak na rynek kart z thingiverse, insert na karty samemu zaprojektowałem, insert na pozostałe rzeczy to zmodyfikowany insert z thingiverse.
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1308 times
Been thanked: 309 times

Post autor: JollyRoger90 »

Dzięki za odp.

Może ktoś kupował gdzieś jakieś separatory godne polecenia i nie kosztujące majątek?

Mam wszystko co wyszło w PL i chciałem samemu zrobić je(druk i zalaminowane każdego separatora), ale czasowo to nieopłacalne i nie wychodzi idealnie równo.

Będę wdzięczny za jakieś wskazówki :)
osimaru

Te separatory potrzebujesz tekturowe czy jakieś sztywne bardziej? Ja brałem separatory kartonowe u reDrewno zamawiając insert i jestem zadowolony.

https://redrewno.pl/pl,produkty,pokaz,s ... iome-90x80
Awatar użytkownika
gnysek

Aeon's End Outcast w końcu zmienił status na "skład". Produkcja ma ruszyć w tym roku, ale dostawa w 2025.
Vodalian

Post autor: Vodalian »

Cześć. Czy jak kupię używkę (podstawową wersję) z kilkoma dodatkami to będzie mi trudniej się połapać w rozpoczęciu gry ? Czy nie ma to żadnego znaczenia ?
osimaru

Vodalian pisze: 22 lip 2024, 21:30 Cześć. Czy jak kupię używkę (podstawową wersję) z kilkoma dodatkami to będzie mi trudniej się połapać w rozpoczęciu gry ? Czy nie ma to żadnego znaczenia ?
Według mnie nie ma, zwłaszcza jeżeli dodatki są "oddzielone". To nadal jest ta sama gra. Po prostu do pierwszych rozgrywek zacznij sobie od nemesis z podstawki ;)
Awatar użytkownika
gnysek

Powinna być taka startowa kartka która mówi jak ma wyglądać pierwsza gra i z niej znajdziesz Nemesis i startowy rynek (albo jest wypisany, albo na screenie). A potem w dwóch pierwszych podstawkach i tak grasz jak chcesz.
Eberhard
Has thanked: 67 times
Been thanked: 16 times

Post autor: Eberhard »

Vodalian pisze: 22 lip 2024, 21:30 Cześć. Czy jak kupię używkę (podstawową wersję) z kilkoma dodatkami to będzie mi trudniej się połapać w rozpoczęciu gry ? Czy nie ma to żadnego znaczenia ?
Możesz skorzystać z tego randomizera i zaznaczyć tylko podstawkę.

https://aeons-end-randomizer.de
Vodalian

Post autor: Vodalian »

Dzięki wielkie za pomoc. "Idę" w takim razie na zakupy ;)
A mata do gry przydaje się tutaj czy to zbędny gadżet ? Warto w ogóle coś dokupywać ?
ODPOWIEDZ