Modern Art (Reiner Knizia)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
zakwas
Has thanked: 7 times
Been thanked: 14 times

Re: Modern Art (Wydawnictwo Rebel)

Post autor: zakwas »

A w wersji Oink Games ta sztaluga to jednocześnie znacznik pierwszego gracza.

Najdroższa (chyba) i najmniejsza wersja tej gry: https://youtu.be/WAX71cDTyMI

Kocham całym sercem, mimo że tylko w języku wroga*...

*DE
Awatar użytkownika
Legun
Has thanked: 95 times
Been thanked: 204 times

Re: Modern Art (Wydawnictwo Rebel)

Post autor: Legun »

Legun pisze: 18 cze 2017, 07:17 (...) bardzo podoba mi się podana przy okazji idea, żeby 12 obrazów z podwójnymi aukcjami rozdawać osobno. W wariancie 6-osobowym to oznacza, że dostaje się jedną taką kartę na początku i jedną po pierwszej rundzie. Można to też zastosować w grze 3- i 4-osobowej. Spróbuję przy najbliższej okazji.
Zasada osobnego rozdawania kart podwójnych aukcji weszła u nas na stałe do użycia przy partiach 4-osobowych i doskonale się sprawdza. Oczywiście dostarcza to dodatkowych informacji - wiemy, że wszystkie podwójne aukcje są w grze i wiemy, że nikt nie ma więcej niż dwie takie karty. Niemniej likwidacja losowych bonusów i handicapów jest tego warta. W każdym razie dwie ostatnie partie były wyśmienite :roll:.
Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
Awatar użytkownika
Michito
Has thanked: 228 times
Been thanked: 259 times

Re: Modern Art (Reiner Knizia)

Post autor: Michito »

Złota łopato, przybywaj!

Rozważam zakup Modern Art. Lubię gry licytaycjne. Lubię Knizię. Mam i uwielbiam Ra. Czy Modern Art ma mi do zaoferowania to "coś", żeby współistnieć obok Ra, Na Sprzedaż i Wyspa Skye?
SeekerKuba
Has thanked: 61 times
Been thanked: 155 times

Post autor: SeekerKuba »

Michito pisze: 26 cze 2024, 16:53 Złota łopato, przybywaj!

Rozważam zakup Modern Art. Lubię gry licytaycjne. Lubię Knizię. Mam i uwielbiam Ra. Czy Modern Art ma mi do zaoferowania to "coś", żeby współistnieć obok Ra, Na Sprzedaż i Wyspa Skye?
Mam w kolekcji Ra, Wyspę Skye i Modern art. Mam tzn są ograne i otagowane jako "zostają na stałe".
Każda z nich podchodzi do licytacji inaczej.
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2047 times
Been thanked: 2646 times

Post autor: PytonZCatanu »

Ra jest bardziej gamerskie, a Modern Art bardziej party, ale też mam obie w kolekcji i nigdzie nie sprzedaje 🙂
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
Legun
Has thanked: 95 times
Been thanked: 204 times

Post autor: Legun »

Michito pisze: 26 cze 2024, 16:53Rozważam zakup Modern Art. Lubię gry licytaycjne. Lubię Knizię. Mam i uwielbiam Ra. Czy Modern Art ma mi do zaoferowania to "coś", żeby współistnieć obok Ra, Na Sprzedaż i Wyspa Skye?
Znam z tych gier tylko Na Sprzedaż i Wyspę Skya - MA to jest zupełnie inna gra. Jest tu dużo więcej strategii niż w NS i jest się znacznie bardziej zależnym od innych graczy niż w WS. Nie można tylko w nią grać z introwertywnymi optymalizatorami - psują grę, która i tak im się nie będzie podobać ;). Natomiast można z takimi grać w NS i WS.
Najlepsze gry to te, w które wygrywa się dzięki wybitnej inteligencji, zaś przegrywa przez brak szczęścia...
kuba32
Has thanked: 223 times
Been thanked: 194 times

Post autor: kuba32 »

PytonZCatanu pisze: 26 cze 2024, 17:44 Ra jest bardziej gamerskie, a Modern Art bardziej party, ale też mam obie w kolekcji i nigdzie nie sprzedaje 🙂
Z moich doświadczeń jest dokładnie odwrotnie - Modern Art to najbardziej gamerska licytacja Knizii, potem High Society, a Ra to totalny party game (dla mnie nic specjalnego).
Awatar użytkownika
Luk83bb
Has thanked: 105 times
Been thanked: 54 times

Post autor: Luk83bb »

Posiadałem obie, ale w kolekcji została tylko RA. Miałem ładną wersję Modern Art od CMON (drewniane młoteczki, sztaluga, bdb wykonane żetony punktów), ale w moim odczuciu jest gorszą grą od RA
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1249 times
Been thanked: 2415 times

Post autor: warlock »

Jakby ktoś chciał to zrobiłem tłumaczenie fanowskiej karty pomocy do edycji OINK Games http://kawanaplansze.znadplanszy.pl/wp- ... pomocy.pdf (pojawi się też na BGG).

Mam nadzieję, że bez błędów, bo trochę czasu minęło od mojej ostatniej partii a zrobiłem parę dodatkowych dopisków :D.
Awatar użytkownika
vder
Has thanked: 348 times
Been thanked: 147 times

Post autor: vder »

kuba32 pisze: 26 cze 2024, 23:52
PytonZCatanu pisze: 26 cze 2024, 17:44 (...), a Modern Art bardziej party, (...)
Z moich doświadczeń jest dokładnie odwrotnie - Modern Art to najbardziej gamerska licytacja Knizii (...)
To chyba zalezy w jaki sposób 'licytator' zachęca do kupna potencjalnych klientów :D .
Awatar użytkownika
warlock

PytonZCatanu pisze: 26 cze 2024, 17:44 Ra jest bardziej gamerskie, a Modern Art bardziej party, ale też mam obie w kolekcji i nigdzie nie sprzedaje 🙂
Z moich doświadczeń jest dokładnie odwrotnie - Modern Art to najbardziej gamerska licytacja Knizii, potem High Society, a Ra to totalny party game (dla mnie nic specjalnego).
Grałeś w Medici vs Strozzi? Tutaj to można poszaleć ;).
SeekerKuba
Has thanked: 61 times
Been thanked: 155 times

Post autor: SeekerKuba »

warlock pisze: 27 cze 2024, 11:01
Grałeś w Medici vs Strozzi? Tutaj to można poszaleć ;).
Wiesz może gdzie to można dostać? ;)
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
Awatar użytkownika
warlock

Miałem kiedyś egzemplarz który sprzedałem kumplowi bo mu się kosmicznie spodobało, ale ostatnio odkupiłem sobie z holenderskiego sklepu w idealnym stanie bo to jest zbyt dobra giera żeby jej nie mieć na regale :D.
Użytkownik forum polecał mi jeszcze inne źródło - https://www.spiele4us.de/spiel/medici-versus-strozzi/ - mają jeszcze jeden egzemplarz ;).

Ze swojej strony ogromnie polecam kompaktowe wydanie Modern Art od OINK games. Wprawdzie jest po niemiecku, ale pudełko praktycznie mieści się do kieszeni ;). A z moją kartą pomocy zależność językowa przestaje być problemem. Nowa wersja od CMON jest bardzo fajna, ale to już troszkę większe pudło ;).
Awatar użytkownika
Sirius_Black
Has thanked: 274 times
Been thanked: 232 times

Post autor: Sirius_Black »

Ja również polecam Modern Art. Inne podejście do licytscji niż w Ra. W moim odczuciu było luźniejsze (bardziej imprezowe). Ale to może też kwestia podejścia. Można zagrać imprezowo i iść na żywioł, a można próbować wszystko liczyć.
Awatar użytkownika
warlock

Modern Art ma jeden problem - jest KOLOSALNIE "fragile". Jako że kasa przepływa z rąk do rąk, nierozważny licytujący potrafi rozwalić całą grę kingmakingiem w najgorszym wydaniu. Jak wszyscy są na równym poziomie to gra jest świetna. Ale jak ktoś nie czuje tematu to już tak kolorowo nie jest. I właśnie dlatego Modern Art nigdy nie będzie u mnie w top tier Knizii, bo parę razy widziałem bardzo smutne partie.
Uncle_Grga
Has thanked: 94 times
Been thanked: 334 times

Post autor: Uncle_Grga »

Upolowałem sobie w końcu egzemplarz na Amazonie. Jestem pod wrażeniem jakości wydania. I ten artbook w srodku.. Mega fajnie, jak Gallerist od Lacerdy.

Mam nadzieję, że działa jeszcze lepiej niż karciana wersja - ta się u mnie bardzo przyjęła i w licytacyjnych rządziła (razem z High Society). Będzie grane!
Awatar użytkownika
Furan
Has thanked: 15 times
Been thanked: 248 times

Post autor: Furan »

Uncle_Grga pisze: 18 lip 2024, 20:52 Mam nadzieję, że działa jeszcze lepiej niż karciana wersja - ta się u mnie bardzo przyjęła i w licytacyjnych rządziła (razem z High Society). Będzie grane!
Inaczej: hand management jest ważniejszy w wersji karcianej, bo... ibaraszung!... nie ma licytacji. :) Karcianka jest też (zwłaszcza przy komplecie graczy) jeszcze bardziej podatna na wynik podyktowany rozdaniem: dostałem więcej kart ,,podwójnych" = mam większą szansę na wygraną.
jakiCHś - w tym słowie jest CH! || lepiej nie używa'ć apostrof'ów w ogóle, niż używa'ć ich w nadmiar'ze!

(S) Mecz Stulecia, Ape Town, Paco Sako
Uncle_Grga
Has thanked: 94 times
Been thanked: 334 times

Post autor: Uncle_Grga »

Nie bądźmy szczegolarzami. Szeroko rozumiana licytacja ;) U mnie śmiga w kategorii (i towarzystwie) High Society i.. Cosa Nostry (why?). A tylko High Society jest prawilnie licytacyjna. Ciekaw jestem jak oryginalne MA się w tej grupie spodoba. Ale jestem prawie pewien, że "siadzie"..
ODPOWIEDZ