Dune Imperium Powstanie (Paul Dennen)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
yaro_
Has thanked: 77 times
Been thanked: 132 times

Re: Dune Imperium Uprising (Paul Dennen)

Post autor: yaro_ »

Ktoś wie kiedy dokładnie premiera? W niektórych sklepach widnieje 03.06, w innych 24.06, ale podejrzewam że to data wklepana na oślep.
Awatar użytkownika
itsthisguyagain
Has thanked: 264 times
Been thanked: 449 times

Post autor: itsthisguyagain »

Khonrad pisze: 27 maja 2024, 08:51 Przymierzam się do zakupu Diuny. Nie grałem w Imperium. Co lepiej kupić, Imperium czy Uprising? Będę też grywał solo. Podpowiecie? :)
Diuna:imperium+dodatki moim zdaniem jest lepsze niż uprising ale uprising jest lepsze niż goła podatawka d:i.

Jak wchodzisz dopiero w diunę to lepiej uprising
Awatar użytkownika
Zet
Has thanked: 194 times
Been thanked: 196 times

Post autor: Zet »

Ale piszecie jakby dodatki były tylko do starej Diuny, a przecież widzę na BGG, że oba rozszerzają także Uprising. Co prawda wiem, że internet może kłamać, ale w tym też?
Kal-El83
Has thanked: 427 times
Been thanked: 194 times

Post autor: Kal-El83 »

Dodatki mają być kompatybilne z „niwą podstawką”.
Dyskusja bardziej jest o tym, że właściciele DI z dodatkami nie czują potrzeby przesiadki. Co może i tak ulec zmianie ;)
Sam chodzę wokół DI od paru lat ale nie mam okazji zakupić. Może na DI:U się skuszę :)
Niegdyś Azazelek, narodzony na nowo jako Kal-El83 ;)
Awatar użytkownika
itsthisguyagain

Zet pisze: 27 maja 2024, 11:03 Ale piszecie jakby dodatki były tylko do starej Diuny, a przecież widzę na BGG, że oba rozszerzają także Uprising. Co prawda wiem, że internet może kłamać, ale w tym też?
Chodzi o to że d:i+dodatki to spory wydatek a uprising daje fun prawie podobny temu zestawowi.

Jakbym nie miał prłnego zestawu i grałbym na zestawie kolegi a chciałbym di u siebie na półce to bym kupił uprising.

T grałem na wszelkich możliwych kombinacjach z wyjątkiem d:i+immo.

Jak się diuna wkręci to wtedy pewnie z czasem dokupisz wszystko co wyszło.
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 394 times
Been thanked: 226 times

Post autor: Wildcard »

Dodatki sa kompatybilne z Uprising ale z tego co wiem to absolutnie niepotrzebne. Wiec dyskusja jest podstawka plus dodatek czy Uprising.

Oczywiscie pozniej ktos moze sobie dokupic te dodatki do Uprising jak czuje taka potrzebe ale to jzu raczej po solidnym ograniu podstawki :)
dannte
Has thanked: 122 times
Been thanked: 521 times

Post autor: dannte »

Zet pisze: 27 maja 2024, 11:03 Ale piszecie jakby dodatki były tylko do starej Diuny, a przecież widzę na BGG, że oba rozszerzają także Uprising. Co prawda wiem, że internet może kłamać, ale w tym też?
Źle na to patrzysz. Nie jest to kłamstwo - jest to po prostu naciągana prawda. To tak jakby powiedzieć, że Legendary Encounters Matrix jest rozszerzeniem do Legendary Encounters Alien - oczywiście są kompatybilne i oczywiście można je łączyć (brzmi nawet sensownie i epicko), ale naciągane jest stwierdzenie, że jedno jest rozszerzeniem/dodatkiem do drugiego.

W ten sam sposób Diuna Imperium jest rozszerzeniem do Uprising (bo możesz z niej wyciągnąć kilka kart + karty liderów i razem z nimi grać...)

Dodatki do podstawki były projektowane bez wiedzy o tym, że Uprising powstanie - nadal są kompatybilne (jeśli chodzi o format kart i ich tyły) i możesz je łączyć - ale nie w 100%, bo np w dodatkach mogą istnieć karty odnoszące się do pól planszy (lub kart), które nie istnieją w Uprising (np. jedna z liderek z dodatku do swojej specjalnej umiejętności potrzebuje karty, która występuje w DI ale nie w DI:U).

Piszę to do osoby, która zakładam, że nigdy nie grała z dodatkami (albo zwyczajnie nie orientuje się jak wygląda Uprising) i zadaje sensowne pytanie co do nieprecyzyjnej informacji na BGG. Nie ma tu żadnej złośliwości, tylko konkrety.
Awatar użytkownika
itsthisguyagain

A ja powiem, że owszem można grać w Uprising z dodatkami. Będzie niezbalansowane i dziwne ale można: da się. Trzeba houseruli i ludzi nastawionych na eksperymentowanie.

W Imperium i tak jest sporo losowości i niesprawiedliwych sytuacji. Sednem funu w Diunie jest dobre szacowanie ryzyka, satysfakcjonujące kombowanie, planowanie na kilka rund do przodu i doprowadzanie planu do satysfakcjonującego końca, napięcie no i przede wszystkim REGRYWALNOŚĆ - co gra nowe sytuacje nowe przemyślenia nowe zagrania. Jeśli dodatki z Uprisingiem robią jakieś nowe rzeczy i nowe sytuacje nowe ciekawe zagrania to ja powiem zdecydowanie: czemu nie?

Póki co kolega pytał co kupić czy D:I czy czekać na Uprising. I ja jako psychofan D:I mówię, że lepiej zaczekać na Uprising. Feeling samego Uprisinga (ok 200zł) jest podobny do tego z D:I+dodatki (ok 450zł). Jak siądzie samo Uprising to można (bo czemu nie?) inwestować w dodatki.
Awatar użytkownika
Zet
Has thanked: 194 times
Been thanked: 196 times

Post autor: Zet »

Spoiler:
Dzięki za rozjaśnienie sytuacji. Jak najbardziej grałem z dodatkami. Mało tego - stanowczo odmawiam gry bez obu dodatków, bo uwielbiam ich elementy. Ale prawdą jest druga opcja - nie mam prawie żadnego pojęcia jak wygląda Uprising, poza tym, że z daleka widziałem planszę ze zmianami. No i teraz jest to już dla mnie klarowne :)
Ostatnio zmieniony 27 maja 2024, 21:51 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Awatar użytkownika
Muleq
Has thanked: 204 times
Been thanked: 214 times

Post autor: Muleq »

Pierwsze egzemplarze Uprising właśnie są rozsyłane. Miałbyć czerwiec, potem sierpień, a skończyło się na końcu lipca :wink: .
Awatar użytkownika
sinbad78
Has thanked: 29 times
Been thanked: 98 times

Post autor: sinbad78 »

Obrazek

Festiwal spierniczenia LDG trwa
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 330 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

poparacie to specjalny rodzaj spodni dla żołnierzy xD
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Gromb
Has thanked: 931 times
Been thanked: 412 times

Post autor: Gromb »

Spoiler:

No tak... Smuteczek. Pewnie nie zwrócę na to uwagi, a później i tak dokupię matę i zapomnę o tym babolu.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Awatar użytkownika
habert
Has thanked: 65 times
Been thanked: 8 times

Post autor: habert »

Ja tego nie rozumiem. Czy tak trudno przeczytać tekst na planszy przed zatwierdzeniem do druku? To jest nie do przyjęcia.
maslopi
Has thanked: 13 times
Been thanked: 20 times

Post autor: maslopi »

babole w instrukcji, albo nawet na kartach, gdzie jest dużo tekstu można zrozumieć, ale na planszy? Śmiechu warte
copychef
Has thanked: 135 times
Been thanked: 60 times

Post autor: copychef »

Błąd na planszy to trochę żenada, ale oczekiwanie jej wymiany to przesada. That being said, LDG powinien przygotować porządną naklejkę foliową i rozesłać do zainteresowanych.

Jeśli skończy się na wzruszeniu ramionami, to potraktuję to jako kolejną nauczkę za kupowanie gier po polsku i chyba skoryguję swój naganny zwyczaj.
Awatar użytkownika
bardopondo
Has thanked: 201 times
Been thanked: 252 times

Post autor: bardopondo »

C'mon, będzie fun. Wyobraźcie sobie teksty przy grze "hmmm. Nie wiem co zrobić... chyba pójdę uzyskać poparacie".
"-ej skąd masz te wode?
- Uzyskałem z poparacia"

Haha. Nie? Well, trzeba patrzec na bright side of life,.jak to mówił tener Piechniczek.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2020 times
Been thanked: 2623 times

Post autor: PytonZCatanu »

Mam wrażenie, że to jest jeden z tych błędów, których mógłbym nie zauważyć nawet po kilku partiach granych na tej planszy, chyba że ktoś by pokazał mi go palcem. Chyba nie ma co aż tak się tym przejmować, aczkolwiek wpadka zabawna.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
Moonday
Has thanked: 259 times
Been thanked: 278 times

Post autor: Moonday »

W pierwszej Diunie też były błędy w pierwszym druku. LDG słyną z tego że mają wywalone, więc nic z tym nie zrobili i tu najpewniej też nic nie zrobią. Kupowanie pierwszego druku gry, gdzie wydawcą jest LDG to proszenie się o kłopoty. Lepiej być tego świadomym i podejmować decyzje zakupowe licząc się z ryzykiem posiadania gry z babolami.
Awatar użytkownika
loaru
Has thanked: 117 times
Been thanked: 241 times

Post autor: loaru »

Zagrałem raz i kilka pomysłów mi się podobało, choćby ekstra punkt za osiągnięcie celu w danym kolorze, szpiedzy czy więcej pól z wykorzystaniem wpływu we frakcji. Jednak nie czuję potrzeby zakupu mając komplet do D:I, zwłaszcza że Powstanie nie poprawia downtime’u i dalej graliśmy tak samo długo z jednym analitykiem przy stole :D
Awatar użytkownika
Zodd
Has thanked: 1 time
Been thanked: 16 times

Post autor: Zodd »

Ej ej ale błąd jest tylko na jednej stronie. Wystarczy nie grać na niej jak kogoś razi ów błąd 🤣

Oczywiście to żart, ale nie ma też tragedii. Sam bym pewnie nawet nie zauważył tego gdyby nie wrzuta tu. Może niektórym to i przeszkadzać, ale szczerze - ilu z was by to naprawdę zauważyło? Nie dyskryminuje to przecież gry. Nie czyni jej niegrywalną. Pozostawia jedynie niesmak.

Z innej beczki - to miał być dodawany jakiś promos do tej gry? Jakaś karta? Pytam z ciekawości bo nie wiem czy powinna być (brałem z tantis). I jeżeli tak to czy szukać jej w środku pudła?
Voronwe (BGG)
MMarki (bga)
Awatar użytkownika
Gromb
Has thanked: 931 times
Been thanked: 412 times

Post autor: Gromb »

Zodd pisze: 28 lip 2024, 14:03 Z innej beczki - to miał być dodawany jakiś promos do tej gry? Jakaś karta? Pytam z ciekawości bo nie wiem czy powinna być (brałem z tantis). I jeżeli tak to czy szukać jej w środku pudła?
Podobno jest już w środku
The Corps Is Mother, the Corps Is Father
Michal.s
Has thanked: 17 times
Been thanked: 62 times

Post autor: Michal.s »

Zodd pisze: 28 lip 2024, 14:03 Z innej beczki - to miał być dodawany jakiś promos do tej gry? Jakaś karta? Pytam z ciekawości bo nie wiem czy powinna być (brałem z tantis). I jeżeli tak to czy szukać jej w środku pudła?
Jest w pudełku, wszystkie pozostałe karty są zapakowane razem w folii, karta promo jest "luzem".
sasquach
Has thanked: 1035 times
Been thanked: 661 times

Post autor: sasquach »

copychef pisze: 27 lip 2024, 20:25 Jeśli skończy się na wzruszeniu ramionami, to potraktuję to jako kolejną nauczkę za kupowanie gier po polsku i chyba skoryguję swój naganny zwyczaj.
Niestety, ale niewiele to zmieni. W innych wersjach językowych też się trafiają błędy, bo podobnie jak wersje polskie tworzą je ludzie. Pozostając w temacie to DI i dodatkach było kilka wpadek w wersji EN: https://d19y2ttatozxjp.cloudfront.net/p ... -12-19.pdf (dział errata).
dzwoneq
Has thanked: 3 times

Post autor: dzwoneq »

Warto grać z dwoma dodatkami z poprzedniej wersji?
ODPOWIEDZ