Gra miesiąca - głosowanie w sprawie zasad zakładania wątku
- Curiosity
- Administrator
- Has thanked: 3071 times
- Been thanked: 2668 times
- Kontakt:
Gra miesiąca - głosowanie w sprawie zasad zakładania wątku
Temat "Gry miesiąca" jest dla niektóych osób na tyle ważny, że chyba warto by było określić zasady zakładania takiego tematu. Póki co, temat np. o "Grze lipca", założony 10 lipca, nie łamie regulaminu forum. Jednak rozumiem, że może to irytować osoby lubiące porządek. Zatem proponuję zagłosować w sprawie reguł zakładania wątku. Jeśli większość opowie się za pierwszą opcją, to tematy założone "z wyprzedzeniem", będa po prostu usuwane.
Ankieta będzie dostępna dokładnie przez 7 dni.
Dopuszczalna jest opcja zmiany oddanego głosu, na inny.
Ankieta będzie dostępna dokładnie przez 7 dni.
Dopuszczalna jest opcja zmiany oddanego głosu, na inny.
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
- Gosiek
- Has thanked: 609 times
- Been thanked: 106 times
- Kontakt:
Re: Gra miesiąca - głosowanie w sprawie zasad zakładania wątku
Już przez to kiedyś przechodziliśmy. 
viewtopic.php?t=74082
Tam też dyskusja czy temat został utworzony za wcześnie czy nie, zniknęła, ale...
Z posta ją podsumowującego wynika, że 20.12 to było za szybko na grę grudnia.

viewtopic.php?t=74082
Tam też dyskusja czy temat został utworzony za wcześnie czy nie, zniknęła, ale...
Z posta ją podsumowującego wynika, że 20.12 to było za szybko na grę grudnia.
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Nawet tego nie pamiętałem...
Teraz jest ankieta więc można będzie wykazać czarno na białym, jaki jest głos większości.

- jendrusz
- Has thanked: 119 times
- Been thanked: 19 times
Tutaj się zapytam a propos głosowań i wątku GM.
Czy jest możliwość wprowadzenia sugerowanej skali ocen (np. 5,4,3,2,1) tak aby łatwiej było poruszać się po wątku ?
Czy jest możliwość wprowadzenia sugerowanej skali ocen (np. 5,4,3,2,1) tak aby łatwiej było poruszać się po wątku ?
Lubię ilustracje Klemensa Franza.
- jendrusz
- Has thanked: 119 times
- Been thanked: 19 times
Łatwiej dla czytających byłoby gdyby była wprowadzona jakaś sugerowana skala.
Lubię ilustracje Klemensa Franza.
-
- Has thanked: 329 times
- Been thanked: 330 times
Nie narzucałbym żadnej skali - nie każdy chce przypisywać cyferki do gier..
Co do tematu - nie powinno mieć znaczenia kiedy temat powstanie, jak ktoś już wie że w nic nowego nie zagra a ma trochę czasu - niech pisze...
Co do tematu - nie powinno mieć znaczenia kiedy temat powstanie, jak ktoś już wie że w nic nowego nie zagra a ma trochę czasu - niech pisze...
Sprzedam:
1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(169zł)
1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(169zł)
-
- Has thanked: 9 times
Ja to mogę wybrać swoją grę lipca w grudniu 
Też nie widzę specjalnie problemu. Jeśli ktoś 25 lipca jedzie służbowo za granicę i już nie zagra - niech pisze. Jakieś nagrody wprowadzili za pierwszego posta czy co?
- kuleczka91
- Has thanked: 886 times
- Been thanked: 584 times
Też totalnie nie rozumiem tego bólu dolnej partii pleców odnośnie wątku z grą miesiąca lipca. Jak komuś przeszkadza to niech nie wchodzi w wątek, co za problem odczytać go dopiero w sierpniu
. Czasami jest tak napięty grafik, że się wie, że w nic więcej już się w danym miesiącu nie zagra, więc ma się wolną chwilę żeby móc się udzielić w wątku odnośnie gier z danego miesiąca. Na prawdę ludzie mają takie problemy, że nie jeden chciałby takie w swoim życiu mieć 

Dokładnie, co za różnica?
Ja nawet nie czytam do końca tematu takich wątków bo co mnie obchodzi z którego to miesiąca? Ktoś ma jakąś fajną myśl na temat kilku ostatnich gust to z chęcią poczytam. To takie mikro recenzje z kilku(nastu) ostatnich partii i często zdarzają się negatywne opinie co miejskie jest rzadkością
Czemu ktoś miałby musieć czekać do jakiegoś konkretnego dnia żeby się tym podzielić? Nich będzie warunek że w danym miesiącu ktoś daje swój ranking raz i tyle, bez znaczenia w którym dniu.
Ja nawet nie czytam do końca tematu takich wątków bo co mnie obchodzi z którego to miesiąca? Ktoś ma jakąś fajną myśl na temat kilku ostatnich gust to z chęcią poczytam. To takie mikro recenzje z kilku(nastu) ostatnich partii i często zdarzają się negatywne opinie co miejskie jest rzadkością

Czemu ktoś miałby musieć czekać do jakiegoś konkretnego dnia żeby się tym podzielić? Nich będzie warunek że w danym miesiącu ktoś daje swój ranking raz i tyle, bez znaczenia w którym dniu.
- anitroche
- Has thanked: 882 times
- Been thanked: 895 times
- Kontakt:
Myślę tak samo, ci więcej jak dla mnie to mógłby być jeden wątek pt. "gra miesiąca" do którego by się cały czas coś dopisywało i tyleWildcard pisze: ↑29 lip 2024, 20:02 Dokładnie, co za różnica?
Ja nawet nie czytam do końca tematu takich wątków bo co mnie obchodzi z którego to miesiąca? Ktoś ma jakąś fajną myśl na temat kilku ostatnich gust to z chęcią poczytam. To takie mikro recenzje z kilku(nastu) ostatnich partii i często zdarzają się negatywne opinie co miejskie jest rzadkością![]()

"Cześć, mam na imię Ania i dzisiaj pokażę wam jak wygląda rozgrywka w wariancie solo w..."
Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
- itsthisguyagain
- Has thanked: 264 times
- Been thanked: 451 times
Dla mnie jako regularnego czytacza tych wątków nie ma znaczenia, czy wątek powstał dokładnie 1 dnia miesiąca.
Niektórzy tak bardzo się rozpisują, że ciężko uwierzyć, że te posty powstały za jednym posiedzeniem. Myślę, że taki @Ardel12 @Apos @Gizmoo i wielu innych, zbyt wielu (wszystkim bardzo dziękuję za wpisy), żeby ich wszystkich wymieniać z nicka potrzebują co najmniej kilku godzin, żeby opisać jak im minął miesiąc. Co za różnica kiedy jest założony wątek?
Jednak też czuję czemu @Curiosity chce tę kwestię uregulować, bo znając tendencje poluzowywania lejców zaraz wątek miesięczny będzie na początku bieżącego miesiąca z 20+ stronami dyskusji "w co by tu zagrać w następny weekend" zamiast wyczerpujących podsumowań.
Biorąc to wszystko pod uwagę uważam, że maksymalnie weekend poprzedzający koniec miesiąca jest ok.
Niektórzy tak bardzo się rozpisują, że ciężko uwierzyć, że te posty powstały za jednym posiedzeniem. Myślę, że taki @Ardel12 @Apos @Gizmoo i wielu innych, zbyt wielu (wszystkim bardzo dziękuję za wpisy), żeby ich wszystkich wymieniać z nicka potrzebują co najmniej kilku godzin, żeby opisać jak im minął miesiąc. Co za różnica kiedy jest założony wątek?
Jednak też czuję czemu @Curiosity chce tę kwestię uregulować, bo znając tendencje poluzowywania lejców zaraz wątek miesięczny będzie na początku bieżącego miesiąca z 20+ stronami dyskusji "w co by tu zagrać w następny weekend" zamiast wyczerpujących podsumowań.
Biorąc to wszystko pod uwagę uważam, że maksymalnie weekend poprzedzający koniec miesiąca jest ok.
Jak komuś przeszkadza dyskusja, to niech nie bierze w niej udziału. Co za problem napisać o grach lipca w sierpniukuleczka91 pisze: ↑29 lip 2024, 19:46 Jak komuś przeszkadza to niech nie wchodzi w wątek, co za problem odczytać go dopiero w sierpniu.

Moim zdaniem forum jest również po to by użytkownicy mogli komfortowo wymienić się poglądami o takich pierdołach jak datowanie wątku. Protekcjonalne "nie masz większych problemów?" jest zwyczajnie nieuprzejme. Mam albo nie mam, nie Twoja sprawa i nie Tobie decydować czy moje problemy są ważne czy nie.Na prawdę ludzie mają takie problemy, że nie jeden chciałby takie w swoim życiu mieć
- Apos
- Has thanked: 532 times
- Been thanked: 1213 times
- Kontakt:
Rozumiem tu obie strony.
Z jednej strony wydaje się to kuriozalne tworzyć zasady kiedy można założyć dany temat.
Z drugiej strony "Gra Miesiąca" to jednak podsumowanie określonego okresu kalendarzowego.
Ja jestem zdania, że gramy do końca miesiąca, cieszymy się każdą chwilą przy planszówce ze znajomymi. Zapisujemy sobie wrażenia z całego miesiąca w notatniku, aby pod koniec wrzucić całość. Nie bądźmy restrykcyjni, ale nie wychodźmy też przed szereg tydzień albo dwa przed końcem miesiąca - w tym czasie można jeszcze ograć wiele tytułów!
Z jednej strony wydaje się to kuriozalne tworzyć zasady kiedy można założyć dany temat.
Z drugiej strony "Gra Miesiąca" to jednak podsumowanie określonego okresu kalendarzowego.
Ja jestem zdania, że gramy do końca miesiąca, cieszymy się każdą chwilą przy planszówce ze znajomymi. Zapisujemy sobie wrażenia z całego miesiąca w notatniku, aby pod koniec wrzucić całość. Nie bądźmy restrykcyjni, ale nie wychodźmy też przed szereg tydzień albo dwa przed końcem miesiąca - w tym czasie można jeszcze ograć wiele tytułów!

- emoprzemoc
- Has thanked: 1178 times
- Been thanked: 350 times
Chyba coś mnie ominęło, skoro ta kwestia stała się problemem do przedyskutowania.
Ogółem, jako fan tej serii tematów, nie mam problemu z tym, czy nowa nitka wpadnie pierwszego dnia miesiąca, czy w ostatni dzień miesiąca, którego dotyczy albo nawet w ostatnim jego tygodniu (aaalbo, jak wypadło z wątkiem za listopad 2023, dopiero 2 grudnia, choć autentycznie byłem tym mocno zaskoczony!). Najwyżej po prostu nieco wcześniej będę mieć okazję poczytać więcej niż garść ciekawych spostrzeżeń albo odkryć gry, o których mi się wcześniej nie śniło.
I tak bywają miesiące, kiedy mi osobiście schodzi wyjątkowo długo z pisaniem, a zaliczyłem akurat nowości na rynku, i wtedy daję sobie na wstrzymanie z czytaniem postów, żeby czasem podświadomie nie nabrać przez osmozę czyichś opinii i uwag dotyczących gier, o których zamierzam pisać; jedynie zaglądam, czy już ulubieńcy zapostowali.
Ba, ja się czasem wręcz bardziej martwię o przyszłość tych tematów, bo nie dość, że coraz częściej udaje mi się zmieścić ze swoim postem jeszcze na pierwszej stronie nowego wątku (kiedyś nie do pomyślenia!), to jeszcze brakuje mi niektórych głosów.
(W ostatnich miesiącach choćby 10/5/3 punktów od @kastration; miałem żałobę po postach @Gizmoo swego czasu i możliwe - oby nie! - że będę mieć znowu; no i stare dzieje, bo sięgające 2022, ale lubiłem "nagrody im. xxx" u @roadrunner)
Nie widzę sensu natomiast w pomyśle z sugerowaną skalą ocen dla wątku. To nie agregator opinii publicznej jak bgg, gdzie potrzebne jest jakieś ujednolicenie (do reguł którego, niestety, wiele osób się tam nie stosuje i nie mam tu na myśli nienawistnego jedynkowania). Wręcz widziałbym we wprowadzeniu takiego rozwiązania zagrożenie dla przyszłości serii i potencjalny czynnik zniechęcający do postowania i ograniczający kreatywność. Częścią funu, jaki te tematy generują, jest właśnie to, w jak różny sposób do swojej topki/podsumowania podchodzą poszczególne osoby. Proszę, nie zmieniajmy Gry miesiąca w polską szkołę.
PS Nie, nie zbieram na Was teczek, naprawdę!

Ogółem, jako fan tej serii tematów, nie mam problemu z tym, czy nowa nitka wpadnie pierwszego dnia miesiąca, czy w ostatni dzień miesiąca, którego dotyczy albo nawet w ostatnim jego tygodniu (aaalbo, jak wypadło z wątkiem za listopad 2023, dopiero 2 grudnia, choć autentycznie byłem tym mocno zaskoczony!). Najwyżej po prostu nieco wcześniej będę mieć okazję poczytać więcej niż garść ciekawych spostrzeżeń albo odkryć gry, o których mi się wcześniej nie śniło.
I tak bywają miesiące, kiedy mi osobiście schodzi wyjątkowo długo z pisaniem, a zaliczyłem akurat nowości na rynku, i wtedy daję sobie na wstrzymanie z czytaniem postów, żeby czasem podświadomie nie nabrać przez osmozę czyichś opinii i uwag dotyczących gier, o których zamierzam pisać; jedynie zaglądam, czy już ulubieńcy zapostowali.

Ba, ja się czasem wręcz bardziej martwię o przyszłość tych tematów, bo nie dość, że coraz częściej udaje mi się zmieścić ze swoim postem jeszcze na pierwszej stronie nowego wątku (kiedyś nie do pomyślenia!), to jeszcze brakuje mi niektórych głosów.
(W ostatnich miesiącach choćby 10/5/3 punktów od @kastration; miałem żałobę po postach @Gizmoo swego czasu i możliwe - oby nie! - że będę mieć znowu; no i stare dzieje, bo sięgające 2022, ale lubiłem "nagrody im. xxx" u @roadrunner)
Nie widzę sensu natomiast w pomyśle z sugerowaną skalą ocen dla wątku. To nie agregator opinii publicznej jak bgg, gdzie potrzebne jest jakieś ujednolicenie (do reguł którego, niestety, wiele osób się tam nie stosuje i nie mam tu na myśli nienawistnego jedynkowania). Wręcz widziałbym we wprowadzeniu takiego rozwiązania zagrożenie dla przyszłości serii i potencjalny czynnik zniechęcający do postowania i ograniczający kreatywność. Częścią funu, jaki te tematy generują, jest właśnie to, w jak różny sposób do swojej topki/podsumowania podchodzą poszczególne osoby. Proszę, nie zmieniajmy Gry miesiąca w polską szkołę.

PS Nie, nie zbieram na Was teczek, naprawdę!
- konradstpn
- Has thanked: 211 times
- Been thanked: 330 times
Jak widać sezon ogórkowy w pełni
Gram, więc jestem.
- kuleczka91
- Has thanked: 886 times
- Been thanked: 584 times
Widzisz tak samo Ty nie będziesz decydował, w którym wątku ktoś może się wypowiedzieć, a w którym nie i kiedy ma go wstawiać, bo Tobie coś nie pasuje.
Są tutaj osoby na forum, które w lipcu dopiszą swój kawałek w co grali w wątku czerwcowym i nikt z tym jakoś nie ma problemu. Ja tam zawsze chętnie przeczytam co napisali, nawet jeśli jest to z tak sporym opóźnieniem, a nuż będzie to jakaś perełka której się nie znało i zaciekawi.
- Curiosity
- Administrator
- Kontakt:
Zaiste, ominęła Cię fala off-topu w temacie z grą lipca 2024, trochę kasowania było.
Gra miesiąca to jedna z najfajniejszych oddolnych inicjatyw na tym Forum. Obecnie - niestety - to już garstka zapaleńców, która podtrzymuję tę tradycję przy życiu i są za to uniwersalnie chwaleni. Mega sprawa.
Dlatego ja nie widzę potrzeby stawiania tym osobom dodatkowych wymagań, bo reszta forumowiczów sobie wymyśliła, że mają to robić jednak inaczej. Rozumiem stosowanie argumentu o tym, że trzeba zrozumieć obie strony, ale jest to argument nietrafiony - ci co piszą w tych wątkach rzucają swoje podsumowania w eter i nie są temu eterowi nic winni
Jeżeli części forumowiczów przeszkadza, że wątek pojawia się tydzień przed końcem miesiąca, to jest to raczej problem lokalny i trzeba go sobie przepracować indywidualnie.
Powtórzę, żeby nie umknęło - oddolna, dobrowolna inicjatywa części kolegów i koleżanek z Forum. Przystopujcie z wymaganiami
Dlatego ja nie widzę potrzeby stawiania tym osobom dodatkowych wymagań, bo reszta forumowiczów sobie wymyśliła, że mają to robić jednak inaczej. Rozumiem stosowanie argumentu o tym, że trzeba zrozumieć obie strony, ale jest to argument nietrafiony - ci co piszą w tych wątkach rzucają swoje podsumowania w eter i nie są temu eterowi nic winni

Jeżeli części forumowiczów przeszkadza, że wątek pojawia się tydzień przed końcem miesiąca, to jest to raczej problem lokalny i trzeba go sobie przepracować indywidualnie.
Powtórzę, żeby nie umknęło - oddolna, dobrowolna inicjatywa części kolegów i koleżanek z Forum. Przystopujcie z wymaganiami

- Ayaram
- Has thanked: 269 times
- Been thanked: 887 times
Też nie widzę w czym problem
to nie youtube, że streamer sobie wymyślił serię którą publikuje w każdy pierwszy piątek miesiąca, tylko forum gdzie pisze grupa osób o różnych motywacjach, przyzwyczajeniach, różnej ilości czasu który poświęca na hobby, na forum - w skrócie - zbiór różnych osób.
- Jak ktoś chce pisać 28tego, bo 1wszy przypada w czwartek i dla niego miesiąc planszówkowy miesiąc już się skończył - niech piszę 28-mego.
- Jak ktoś chce pisać we wtorek 30tego, bo wtedy akurat ma luźny dzień w robocie i może sobie na to pozwolić, a początek miesiąca już na ostrych biegach - niech piszę jak ma akurat taką możliwość.
- Jak ktoś niemalże celebruje gry miesiąca i siedzi z bijącym sercem czekając na 31wszego 23:59 z przygotowanym tekstem by kliknąć enter równo o północy - niech sobie czeka i wysyła 1wszego o 00:00:01.
- Jak ktoś czyta po 2 posty za każdym razem jak wchodzi na forum i widzi, że w temacie jest coś nowego - niech czyta po kawałku
- Jak ktoś traktuje to jak coś większego i czyta sobie zawsze 10tego robiąc do tego kawę i ciasto - niech czyta z kawą i ciastem
Troszkę wzajemnego zrozumienia i będzie git

to nie youtube, że streamer sobie wymyślił serię którą publikuje w każdy pierwszy piątek miesiąca, tylko forum gdzie pisze grupa osób o różnych motywacjach, przyzwyczajeniach, różnej ilości czasu który poświęca na hobby, na forum - w skrócie - zbiór różnych osób.
- Jak ktoś chce pisać 28tego, bo 1wszy przypada w czwartek i dla niego miesiąc planszówkowy miesiąc już się skończył - niech piszę 28-mego.
- Jak ktoś chce pisać we wtorek 30tego, bo wtedy akurat ma luźny dzień w robocie i może sobie na to pozwolić, a początek miesiąca już na ostrych biegach - niech piszę jak ma akurat taką możliwość.
- Jak ktoś niemalże celebruje gry miesiąca i siedzi z bijącym sercem czekając na 31wszego 23:59 z przygotowanym tekstem by kliknąć enter równo o północy - niech sobie czeka i wysyła 1wszego o 00:00:01.
- Jak ktoś czyta po 2 posty za każdym razem jak wchodzi na forum i widzi, że w temacie jest coś nowego - niech czyta po kawałku
- Jak ktoś traktuje to jak coś większego i czyta sobie zawsze 10tego robiąc do tego kawę i ciasto - niech czyta z kawą i ciastem
Troszkę wzajemnego zrozumienia i będzie git

- emoprzemoc
- Has thanked: 1178 times
- Been thanked: 350 times
No masz babo placek, zatrzymałem się na etapie, gdy post otwierający trafił oryginalnie do wątku za lipiec 2023 i co najwyżej pojawił się jeszcze żarcik albo dwa z tego powodu, a potem już tylko widziałem wydzielony nowy temat i czyściutki stan w nim.
Zatem muszę przyznać, że lud forumowy nie przestaje mnie zadziwiać, skoro najwyraźniej są jednostki, które logują się już z aktywnym nastawieniem na wyszukanie sobie czegoś, do czego można się przyczepić. Inaczej nie mogę sobie tego wytłumaczyć. Może lepiej, że dowody zbrodni zostały szybko sprzątnięte, a wzniecający burzę powinien/powinni dziękować moderacji za niezasłużoną obronę jego/ich dobrego imienia.

- Yooreck
- Has thanked: 146 times
- Been thanked: 208 times
Czytam i jestem zaskoczony jak długa jest ta dyskusja, chyba rzeczywiście wszyscy się nudzą na wakacjach 
Wątek jest dobry taki jaki był, nikt nie zmusza do czuwania

Wątek jest dobry taki jaki był, nikt nie zmusza do czuwania

- Ardel12
- Has thanked: 1394 times
- Been thanked: 2934 times
Kiedy wątek powstanie mi raczej powiewa. Sam czasem wrzucam 1 dnia miesiąca, czasami kilka dni przed, bo wiem, że już nie pogram, a potem nie będę miał jak wrzucić(wyjazd z ograniczonym netem). Jedyne co jest zauważalne, jak wątek powstaje wcześnie to wybuch dyskusji, które przykrywają kolejne opisy. Tutaj lubię jak mam ścianę najpierw opisów gry miesiąca a dyskusja zaczyna się później. Lubię tak, gdyż często zdarza się, że kilku użytkowników ogrywa ten sam tytuł i łatwie jest przeskakiwać między nimi i porównywać wrażenia. Wyciągnąć powtórzone informacje itd.
Zdradzę swój sekret. Kiedyś faktycznie pisałem od razu swój wpis na forum zakładając lub dokładając post do Gry Miesiąca. Obecnie spisuje swoje przemyślenia w trakcie miesiąca, gdy jestem w miarę na świeżo z daną grą(w wiele gier gram raz). Potem na koniec miesiąca zostają już tylko ostatnio ograne gry oraz te, które ogrywam wciąż(duże kampanie jak OS czy NAR) i moje przemyślenia z miesiąca.itsthisguyagain pisze: ↑29 lip 2024, 21:31 Niektórzy tak bardzo się rozpisują, że ciężko uwierzyć, że te posty powstały za jednym posiedzeniem. Myślę, że taki @Ardel12 @Apos @Gizmoo i wielu innych, zbyt wielu (wszystkim bardzo dziękuję za wpisy), żeby ich wszystkich wymieniać z nicka potrzebują co najmniej kilku godzin, żeby opisać jak im minął miesiąc.
- Galatolol
- Has thanked: 681 times
- Been thanked: 1100 times
Pamiętam sytuację sprzed paru lat, kiedy ktoś założył wątek po jednym albo dwóch tygodniach miesiąca, bo wiedział, że więcej nie pogra, wywołała się mini afera i temat został usunięty oraz ustalono, że można zakładać najwcześniej dzień czy dwa przed końcem miesiąca. Ktoś inny sobie to przypomina czy też jest to fałszywe wspomnienie?