Gra miesiąca - głosowanie w sprawie zasad zakładania wątku
- walkingdead
- Has thanked: 270 times
- Been thanked: 667 times
Re: Gra miesiąca - głosowanie w sprawie zasad zakładania wątku
Czytam wątek, choć sama się nie udzielam. Nie udzielam się, bo mam dość niewielką kolekcję i raczej nie gonię za nowościami, więc moje podsumowania nie byłyby absolutnie odkrywcze dla większości.
Ale jest mi absolutnie obojętne, kiedy wpadają podsumowania. Lubię czytać i już.
Ale jest mi absolutnie obojętne, kiedy wpadają podsumowania. Lubię czytać i już.
♀
- Deem
- Has thanked: 544 times
- Been thanked: 370 times
Jeśli to jedyna rzecz, która Cię powstrzymuje, to pisz śmiało. Im więcej tym weselejwalkingdead pisze: ↑30 lip 2024, 12:33 Czytam wątek, choć sama się nie udzielam. Nie udzielam się, bo mam dość niewielką kolekcję i raczej nie gonię za nowościami, więc moje podsumowania nie byłyby absolutnie odkrywcze dla większości.

Immanentnie abstrahując od transcendentalnych dywagacji, w kierunku pejoratywnych aczkolwiek konstruktywnych rekapitulacji, dochodzimy do konkluzji, że ewenement jest ewidentnym paradoksem.
- Gosiek
- Has thanked: 608 times
- Been thanked: 106 times
- Kontakt:
Wydaje mi się, że to było właśnie odzy okazji tematu, który podlinkowałam na starcie tego wątku, chocuaż te początkowe tygodnie się nie zgadzają.

A tak, to tylko dorzucę, że wymaganie od piszących w grze miesiąca, żeby się stosowali do jakiejś skali ocen, która pasuje akurat jednemu z czytających, uważam za niedorzeczne i że jest to świetny przykład z kategorii "jak zniechęcić innych do udzielania się".
- Galatolol
- Has thanked: 681 times
- Been thanked: 1100 times
Faktycznie - czyli nie było aż tak esktremalnie

- vnzk
- Has thanked: 334 times
- Been thanked: 530 times
Nie wahaj się pisać nawet o starociachwalkingdead pisze: ↑30 lip 2024, 12:33 Czytam wątek, choć sama się nie udzielam. Nie udzielam się, bo mam dość niewielką kolekcję i raczej nie gonię za nowościami, więc moje podsumowania nie byłyby absolutnie odkrywcze dla większości.

Ja też nie jestem za narzucaniem skali ocen, choć nie ukrywam, że lubię kiedy używana skala jest wyjaśniona choćby małą czcionką wewnątrz posta. Oczywiście nie mówię tu o ocenach "7/10", ale np. "(++)" (z jakiegoś powodu zakładam wtedy, ze trzy plusy to max

- BOLLO
- Has thanked: 1324 times
- Been thanked: 2014 times
- Kontakt:
Najlepsze i tak jest jak mamy jutro sierpień a ktoś robi np wpis w wątku " Gra miesiąca Kwiecień" opisując swoje rozgrywki 

- ave.crux
- Has thanked: 909 times
- Been thanked: 1473 times
Wprowadzenie ujednolicenia stylu pisania i ocen na pewno spowodowałaby w wątku przejrzystość dla czytających, ale jednocześnie zabrałaby oryginalność i styl autora wpisu. Mnie niestety zniechęciłoby to do udzielania się, bo wpisy w temacie traktuje spontanicznie i nie silę się na pełną analizę danych. Stronię od ocen i rzadko je wpisuje, bo głównym założeniem dla którego się tam udzielam jest podzielenie się wrażeniami z rozgrywek. Często moje opisy nawet nie ocierają się o tłumaczenie mechanik i dla kogoś kto nie przegląda dłużej wątku nic nie wniosą, zwłaszcza jak są to stali bywalcy, bo ileż można pisać to samo o mechanikach w grze, jeżeli ląduje na stole któryś miesiąc z rzędu. Wówczas wpisy są tylko wyznacznikiem tego, że taki stały bywalec przetrwał próbę czasu, a ci którzy chętnie czytają kolejny raz wątek o grze miesiąca zobaczą jak gra morfuje z miesiąca na miesiąc i czy po drodze jest lepiej/gorzej/tak samo
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1669 times
- Been thanked: 1846 times
Moje 2 grosze:
- Standaryzacja wpisów w wątku => nakładanie kagańca odnośnie formy (w moim odczuciu) ograniczy aktywność użytkowników w tym temacie, a nie o to nam chodzi.
- Ograniczenie w zakresie daty => obawiam się trochę "wyścigów" i zakładania wątku w pierwszym tygodniu miesiąca (bo czemu nie?); optowałbym za możliwością zakładania ~7 dni przed końcem miesiąca, żeby nie dochodziło do absurdów.
- Standaryzacja wpisów w wątku => nakładanie kagańca odnośnie formy (w moim odczuciu) ograniczy aktywność użytkowników w tym temacie, a nie o to nam chodzi.
- Ograniczenie w zakresie daty => obawiam się trochę "wyścigów" i zakładania wątku w pierwszym tygodniu miesiąca (bo czemu nie?); optowałbym za możliwością zakładania ~7 dni przed końcem miesiąca, żeby nie dochodziło do absurdów.
-
- Has thanked: 539 times
- Been thanked: 643 times
- Nie narzucać formy, nie wymuszać ocen, dać pełną dowolność.
- Nie ograniczać daty zakładania wątku. Przecież nie ma za to żadnych nagród. Jak ktoś pograł tydzień i wylatuje to może sobie napisać już podsumowanie. A nawet jeśli ktoś napisze podsumowanie i zagra jeszcze z dwie partyjki to co? Więzienie czy od razu ukrzyżowanie?
Wydaje mi się, że niektórzy to mają za dużo wolnego czasu, że myślą o takich pierdolach xD
- Nie ograniczać daty zakładania wątku. Przecież nie ma za to żadnych nagród. Jak ktoś pograł tydzień i wylatuje to może sobie napisać już podsumowanie. A nawet jeśli ktoś napisze podsumowanie i zagra jeszcze z dwie partyjki to co? Więzienie czy od razu ukrzyżowanie?
Wydaje mi się, że niektórzy to mają za dużo wolnego czasu, że myślą o takich pierdolach xD
Zabawa w grę miesiąca trwa już od znacznego czasu i sytuacje, gdy ktoś założył wątek z dużym wyprzedzeniem można liczyć na palcach jednej ręki - zazwyczaj było to uargumentowane sensownie, jakiś wyjazd czy odcięcie od internetu.
Ja bym sugerował reakcje na problem, gdy on wystąpi - nagminne i ewidentnie heheszkowe zakładanie wątku w początkowych dniach miesiąca.
Nawet jak się kilka razy przytrafi taka sytuacja to most się od tego nie zawali, dzieci wciąż będą mieć szyneczkę na stole - to tylko wątek w internecie na niszowym Forum

- Mr_Fisq
- Administrator
Tzn. rozwiązaniem sytuacji ma być spamowanie w wątku? O.o
To już wolę dopuszczenie zakładania tematu miesiąc wcześniej (gram w grę X i na pewno żadna inna jej nie przebije w przyszłym miesiącu!).
Ogólnie to problem wydaje się sztucznie rozdmuchany - przejrzałem wątki od marca i najwcześniej został założony 28 dnia miesiąca. Czyli nie 2 tygodnie a nawet nie tydzień przed końcem.
Wydaje mi się, że się nie zrozumieliśmy - ja optuje za całkowitym brakiem regulacji, bo fakty są takie, że problem jest hipotetyczny. Nikt nie spamuje tym wątkiem zbyt wcześnie.
Jak zacznie to można wrócić do rozmowy.
Ale jaki spam? Co za roznica czy ktos napsize o swoich grach w 7 dniu czy w 28 ? Niech pisza kiedy chca!
Sa spoznialscy co pisza miesiac pozniej bo im sie zapomnialo. I w czym problem? Recenzja zbyt stara wiec zle sie czyta?
Sa spoznialscy co pisza miesiac pozniej bo im sie zapomnialo. I w czym problem? Recenzja zbyt stara wiec zle sie czyta?

- Mr_Fisq
- Administrator
Rzeczywiście, niedokładnie doczytałem Twoją wypowiedź.
Sam zgłaszałem ból tylnej części ciała z powodu przedwczesnych publikacji wątków, ale dyskusja idzie w takim kierunku, że nawet ja głosuję, żeby machnąć na to ręką.
Jeśli ktoś absolutnie nie może poczekać z opisaniem wrażeń z ostatniej partii Pandemica, bo za chwilę leci na pół roku na Zanzibar albo ryzykuje nerwicą lub problemami z trzymaniem moczu, to niech pisze i pozostanie w zdrowiu.
Jeśli ktoś absolutnie nie może poczekać z opisaniem wrażeń z ostatniej partii Pandemica, bo za chwilę leci na pół roku na Zanzibar albo ryzykuje nerwicą lub problemami z trzymaniem moczu, to niech pisze i pozostanie w zdrowiu.
- walkingdead
- Has thanked: 270 times
- Been thanked: 667 times
A może po prostu wie,że w danym miesiącu już nie zagra (wyjazd, brak spotkan etc),a chce " na swiezo" podzielić się wrażeniami.
♀
Jeśli te cenne wrażenia mają w kilka dni bezpowrotnie się ulotnić, to faktycznie niech pisze od razu i nie ryzykuje.walkingdead pisze: ↑31 lip 2024, 15:44A może po prostu wie,że w danym miesiącu już nie zagra (wyjazd, brak spotkan etc),a chce " na swiezo" podzielić się wrażeniami.
Niech temat zakłada bot 1 dnia miesiąca i problem z głowy, kto będzie chciał to się podzieli przemyśleniami jeszcze tego samego dnia.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
-
- Has thanked: 329 times
- Been thanked: 330 times
Sprzedam:
1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(169zł)
1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(169zł)
Ostatnia dekada myślęemoprzemoc pisze: ↑29 lip 2024, 22:58 Chyba coś mnie ominęło, skoro ta kwestia stała się problemem do przedyskutowania.![]()
Tutaj nawet nie jest kwestia tego, że coś nie działa tylko jak zaznaczono w pierwszym poście są jakieś osoby, które by chciały inaczej bo oni tak wolą

W zasadzie to nawet nie wiadomo kto, bo oryginalne posty poszły w niebyt.Curiosity pisze: ↑29 lip 2024, 00:48 Temat "Gry miesiąca" jest dla niektóych osób na tyle ważny, że chyba warto by było określić zasady zakładania takiego tematu. Póki co, temat np. o "Grze lipca", założony 10 lipca, nie łamie regulaminu forum. Jednak rozumiem, że może to irytować osoby lubiące porządek. Zatem proponuję zagłosować w sprawie reguł zakładania wątku. [...]
- JollyRoger90
- Has thanked: 1332 times
- Been thanked: 316 times
Roztrząsanie hipotetycznego problemu, który sami sobie wymyśliliśmy.
Jestem ciekaw jaka jest ta liczba osób, którym to przeszkadza tak bardzo, że z tego powodu musiał powstać osobny temat do debaty. Oraz czy te osoby w ogóle udzielają się w grze miesiąca?
Mi to obojętne kiedy powstaje temat. Jak chce się w nim wpisać to wyszukuje go, a jak nie ma jeszcze to zakładam - proste.
Narzucanie jakichkolwiek ram odnośnie systemu ocen, czy terminowości, ect. uważam za niepotrzebne i tylko może to sprawić, że niektórzy przestaną dodawać swoje posty.
Poza tym ankieta już jasno określiła czego oczekuje społeczność.
Jestem ciekaw jaka jest ta liczba osób, którym to przeszkadza tak bardzo, że z tego powodu musiał powstać osobny temat do debaty. Oraz czy te osoby w ogóle udzielają się w grze miesiąca?
Mi to obojętne kiedy powstaje temat. Jak chce się w nim wpisać to wyszukuje go, a jak nie ma jeszcze to zakładam - proste.
Narzucanie jakichkolwiek ram odnośnie systemu ocen, czy terminowości, ect. uważam za niepotrzebne i tylko może to sprawić, że niektórzy przestaną dodawać swoje posty.
Poza tym ankieta już jasno określiła czego oczekuje społeczność.