Dominion (Donald X. Vaccarino)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
trollasek
Has thanked: 8 times
Been thanked: 8 times

Re: Dominion (Donald X. Vaccarino)

Post autor: trollasek »

Mrukar pisze: 30 cze 2024, 15:21 Nie koszulkuję, po ponad 100 rozgrywkach pieniądze i podstawowe karty zwycięstwa straciły nieco błysku, ale na pewno nie są zniszczone.
problem się robi jak masz mocno ograną podstawkę + ewentualnie jakiś dodatek i po 2 latach dokupujesz nowy, wtedy na kartach mocno widać, czy to swieża karta czy już mocno przeorana
Archaniol101 pisze: 30 cze 2024, 14:17 Do osób koszulkujących karty - czy macie jakiś sposób żeby je wszystkie pomieścić?
niestety przez ten standard wyprasek jest problem, najbardziej w zdobyczach. U mnie pudełko z innej gry posłużyło jako miejsce na karty które nie zmieściły się w pudełku (każdy typ karty w jednym woreczku strunowym trzymam). Nie jest to super wygodne, ale nie jest też jakieś bardzo upierdliwe
Awatar użytkownika
Archaniol101
Has thanked: 13 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Archaniol101 »

Widziałem jakieś zamienne inserty od folded space (przykład poniżej), ale do Dominion jak na złość nie są dostępne. Z tego co czytam samemu trzeba je sobie skleić...
https://allegro.pl/oferta/folded-space- ... 4458570265
Awatar użytkownika
margrabius
Has thanked: 11 times
Been thanked: 5 times

Post autor: margrabius »

A mnie się wszystko zmieściło, ale ja koszulkuje tymi cienkimi. Tanie są i jak się zniszczy to można wymienić.
ernin
Has thanked: 37 times
Been thanked: 34 times

Post autor: ernin »

Ja też wszystko mam zakoszulkowane ale trzymam karty w drukowanych organizerach i wszystko w samemu zrobionych skrzynkach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
trollasek
Has thanked: 8 times
Been thanked: 8 times

Post autor: trollasek »

Spoiler:
o jep, wydałeś na to chyba z milion i waży tonę?
Ostatnio zmieniony 02 lip 2024, 13:25 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
ernin
Has thanked: 37 times
Been thanked: 34 times

Post autor: ernin »

Waży niestety dość sporo przez co dominion stał się grą stacjonarną. Co do kosztów to koszt gier i materiałów. Rozłożone to w czasie na kilka lat więc nie jest to aż tak odczuwalne. Jestem ciekaw jak szybko IUVI będzie wydawać kolejne dodatki. Na przyszły rok pewnie będzie trzeba pomyśleć o zrobieniu kolejnej skrzyneczki.
agt
Has thanked: 895 times
Been thanked: 491 times

Post autor: agt »

ernin pisze: 02 lip 2024, 10:53 Ja też wszystko mam zakoszulkowane ale trzymam karty w drukowanych organizerach i wszystko w samemu zrobionych skrzynkach.
Spoiler:
Robi wrażenie. :D
Chciałam pytać co robisz gdy karta należy do dwóch typów, ale już zauważyłam pomarańczowe pudełko z niebieskim wieczkiem. :)
ernin pisze: 02 lip 2024, 12:10 Waży niestety dość sporo przez co dominion stał się grą stacjonarną.
Można jeszcze dokonywać wyboru/losowania w domu i na wycieczkę zabierać te kilkanaście pudełek, którym się pofarciło. :)
Awatar użytkownika
morris
Has thanked: 6 times
Been thanked: 180 times

Dominion: Rising Sun

Post autor: morris »

Mała aktualizacja dla najnowszego dodatku: oczekiwana premiera w sierpniu, a wstępne omawianie kart rozpocznie się 5 lub 12 sierpnia (zależnie od tego kiedy transport faktycznie dotrze do celu).
M.O.R.R.I.S.: Mechanical Obedient Replicant Responsible for Infiltration and Sabotage
m_knox @ BGG
Awatar użytkownika
morris

Dominion: Rising Sun

Kolejna korekta terminu: przypuszczalna data premiery to 1 września, co oczywiście przesuwa planowany przegląd kart na 26 sierpnia.
M.O.R.R.I.S.: Mechanical Obedient Replicant Responsible for Infiltration and Sabotage
m_knox @ BGG
Miszon
Has thanked: 1214 times
Been thanked: 554 times

Post autor: Miszon »

A to jakim cudem dziś mi sklep napisał, że zamówienie:
Dominion: W Głąb Lądu (edycja polska) + karta promocyjna
Jest gotowe do odbioru?
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
HeWhoSawTheDeep
Has thanked: 20 times
Been thanked: 20 times

Post autor: HeWhoSawTheDeep »

Chodzi o premierę nowego dodatku, a nie premierę polskiej edycji „W głąb lądu”.
Miszon
Has thanked: 1214 times
Been thanked: 554 times

Post autor: Miszon »

Aaa Ok, jakoś chyba nie zauważyłem jak dyskusja zmieniła temat ;) .
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
lemon_curry
Has thanked: 106 times
Been thanked: 37 times

Post autor: lemon_curry »

widzę 5 dodatków do Dominiona, więc 6 pudeł w sumie.

Za dużo ;)
Jakie jest minimum, żeby już dobrze się bawić?

Czy gdzieś jest wyraźny skok na wykresie ilośc pudeł/zabawa?
Jakie dodatki kupić na pewno??

DZIĘKI
agt
Has thanked: 895 times
Been thanked: 491 times

Post autor: agt »

Jestem ciekawa jakie będą odpowiedzi na Twojego posta.

Natomiast ja póki co mam pytanie: a iloma pudłami bawiłeś się do tej pory?
I czego Ci brakuje w tym zestawie?
Awatar użytkownika
megrim
Has thanked: 9 times
Been thanked: 11 times

Post autor: megrim »

Odpowiadam. Jedno pudło wystarczy, aby się bawić świetnie. Pamiętam swoje początki i sama podstawka robiła, ponieważ ilość kombinacji jest przepotężna.
Awatar użytkownika
Leser
Has thanked: 631 times
Been thanked: 1700 times

Post autor: Leser »

To święta prawda jednakowoż... Intensywne granie w samą podstawkę może w końcu doprowadzić do znużenia. Liczba kombinacji na papierze jest ogromna, ale jednak po jakimś czasie różnica jednego czy dwóch zestawów kart nie będzie szczególnie odczuwalna.

Prawdziwa zabawa zaczyna się z dodatkami. Im więcej tym lepiej. To powiedziawszy zaznaczam jednak, że opinia z pierwszego akapitu tyczy się wyłącznie wrażenia pewnej powtarzalności. Złudnego wrażenia. W samej podstawce jest tyle głębi, że i po dekadzie grania można odkryć kompletnie nowe rzeczy (jestem tego przykładem).
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
Awatar użytkownika
margrabius
Has thanked: 11 times
Been thanked: 5 times

Post autor: margrabius »

Na jakieś 50 partii podstawka wystarczy. Może więcej jak rozłożysz w czasie. Jak się mocno spodoba to nie widzę powodu żeby rezygnować z Przystani, Złotego wieku czy Pieśni nocy. Mnie się tak spodobało, że... wincyj wincyj dodatków wydajcie, a mój popyt studzi na szczęście Yuvi;) (po angielsku nie kupię bo mam od tego Ascension)
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 283 times
Been thanked: 195 times

Post autor: Mrukar »

Z podstawki można wyciagnąć bardzo dużo i ma tę zaletę, że rozgrywki w nią są najszybsze.
HeWhoSawTheDeep

Tylko pytanie co mamy na myśli mówiąc podstawka. Ja zaczynałem od 1 edycji intrygi i w porównaniu do niej, gołą podstawka z 1 edycji była dla mnie trochę nudnawa (mało ataków = mniej interakcji).
Nie wypowiem się na temat 2 edycji podstawki, gdyż niestety nie wyszły po polsku upgrade packi, ale podobno jest o niebo lepiej.

Natomiast dodatki dodają dużo ciekawych rzeczy, warto tylko wcześniej wiedzieć czego nam brakuje i co lubimy. Przykładowo: pieśń nocy jest na pewno najbardziej upierdliwa pod względem set upu i dodaje chyba najwięcej zasad - z drugiej strony, daje bardzo dużą różnorodność między partiami ale też losowość (uroki, laski) - podobnie jak łupy w Zdobyczach.
Jeśli natomiast lubicie mieć dużo kasy i kupować drogie rzeczy - to obowiązkowo dodatek z platyną i koloniami (chyba Imperium).

Warto więc zrobić research i poszukać czegoś co najbardziej wam pasuje, a potem ewentualnie rozbudowywać kolekcję.
Awatar użytkownika
morris

HeWhoSawTheDeep pisze: 24 lip 2024, 10:59 Jeśli natomiast lubicie mieć dużo kasy i kupować drogie rzeczy - to obowiązkowo dodatek z platyną i koloniami (chyba Imperium).
Złoty wiek.

Imperium też ma więcej zasad (Zdarzenia, Krajobrazy, Dług, żetony Zwycięstwa, stosy dzielone).
m_knox @ BGG
Awatar użytkownika
megrim
Has thanked: 9 times
Been thanked: 11 times

Post autor: megrim »

A ja mam pytanie z innej beczki. Czy jest jakaś strona z ciekawymi połączeniami 10 zestawów które wykładamy przy każdej partii? To samo co w instrukcjach, ale więcej i być może ciekawiej. Używam dwie apki do tego, ale pograłbym w coś bardziej pomyślane niż...losowe.
Awatar użytkownika
morris

Dominion: Rising Sun - przegląd kart (dzień 1)

Przyszłością Dominion są rzeczy, które mają się dopiero wydarzyć. Proroctwa są poziomymi kartami, które zmieniają rozgrywkę, lecz nie działają tak od razu po rozpoczęciu gry; aby Proroctwo się spełniło, należy zagrać różne Omeny określoną liczbę razy. A Omeny to po prostu karty z symbolem Słońca, których zagranie powoduje usunięcie żetonu leżącego na Proroctwie.
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
Przyjmijmy, że w grze bierze udział Rustykalna wioska i Gwałtowny rozwój, a ponadto jest to gra dwuosobowa. Na początku gry na Gwałtownym rozwoju leży 5 żetonów; każde zagranie Rustykalnej wioski usuwa jeden z nich. Kiedy ostatni żeton leżący na Gwałtownym rozwoju zostanie usunięty, efekt Proroctwa zacznie działać. Proroctwo działa na wszystkich graczy, i jest po prostu dodatkową regułą danej rozgrywki od momentu usunięcia ostatniego leżącego na nim żetonu. Kolejne efekty „+Słońce” nic już nie robią. Nie w każdej grze Proroctwo musi się spełnić, to zależy wyłącznie od zagrywania Omenów.

W grze dwuosobowej na Proroctwie kładzie się 5 żetonów, dla 3 graczy jest to 8 żetonów, dla 4 – 10, dla 5 – 12, a dla 6 graczy – 13.

Dodatek zawiera 6 Omenów i 15 Proroctw. W rozgrywce używa się tylko jednego Proroctwa, nawet jeśli występuje w niej więcej niż jeden Omen.

Przyjrzyjmy się ponownie Omenom.
- Nadrzeczna kapliczka jest kartą wyrzucającą na Śmietnisko, a ponadto można za jej pomocą dodać kartę jeśli nie dodało się niczego w swojej fazie zakupu. Prawdopodobnie zdarzą się sytuacje, w których będzie to przydatne. Efekt jest kumulatywny – zagranie dwóch Nadrzecznych kapliczek może dać dwie karty.

- Rustykalna wioska to po prostu Wioska dająca możliwość niewielkiego przebierania w kartach.

- Poetka to jedna z tych kart, które czasami działają jak Laboratorium.

Dziś 3 Proroctwa:
- Gwałtowny rozwój powoduje, że dodane karty Akcji i Skarbu automatycznie wchodzą do gry w następnej turze. Gdy dodasz 8 takich kart, będziesz miał 8 kart oczekujących na zagranie. Dodasz Miedziaki, będą oczekiwać na zagranie. Ten efekt nie będzie kolidował z większością kart, ale dla niektórych może być niepożądany, np. dla Rzeźbiarza.

- Panika powoduje, że z twojej talii znikają karty Skarbu, ale chociaż tuż przed tym dają 2 dodatkowe zakupy. Będziesz musiał jakoś sobie dawać radę bez kart Skarbu, lub być może odkupować wiele Miedziaków (na co możesz przeznaczać te dodatkowe zakupy).

- Łaskawy cesarz po prostu daje kartę Akcji na początku każdej tury, oraz jednorazowo w momencie, gdy Proroctwo się spełni. Możesz wziąć dowolną kartę Akcji – np. jakąś drogą kartę, albo taką, która w tym momencie będzie najbardziej przydatna.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2024, 08:52 przez morris, łącznie zmieniany 1 raz.
m_knox @ BGG
Awatar użytkownika
Abizaas
Has thanked: 635 times
Been thanked: 786 times

Post autor: Abizaas »

Ograliśmy dość mocno drugą edycję z dodatkami Przystań i Złoty Wiek. Jaki kolejny dodatek polecacie dołączyć do kolekcji? Wolałbym coś od IUVI w nowej szacie graficznej niż szukać Imperium z 1 edycji po olx więc do wyboru mam:
- Pieśń Nocy
- W głąb lądu
- Zdobycze

Kolekcja

ninety-percent of everything is crud
HeWhoSawTheDeep

Więcej tego co już macie: w głąb ładu.
Mocna losowość (talia zdobyczy): zdobycze
Nowa faza, więcej różnorodności przez karty zmieniające startowe talie oraz losowe Buffy/debuffy (łaski/uroki) ale i dłuższy setup: pieśń nocy
kozz84
Has thanked: 17 times
Been thanked: 166 times

Post autor: kozz84 »

Te słoneczka trochę są na opak. Na karcie jest +1 [słońce], ale defacto jest to -1 [słońce] z karty proroctwa.
ODPOWIEDZ