Wyprawa do El Dorado / The Quest for El Dorado (Reiner Knizia)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
itsthisguyagain
Has thanked: 264 times
Been thanked: 453 times

Re: Wyprawa do El Dorado / The Quest for El Dorado (Reiner Knizia)

Post autor: itsthisguyagain »

warlock pisze: 07 sie 2024, 15:49 A wiesz, że jak obaj gracze będą mieli taką samą blokadę na remisie, to nic go nie rozstrzygnie?

Dla mnie możesz sobie robić co chcesz ze swoim egzemplarzem, możesz w to nawet grać w 10 osób i tasować karty nogami - ja jedynie uwypuklam fakt, że wprowadzenie takich pozornie prostych modyfikacji niesie za sobą pewne konsekwencje o których też trzeba pomyśleć.
To wtedy policzcie wartość kart w decku

inb4 "za dużo kart na rynku". W sensie egzemplarzy tej samej karty na wystawce. Proponuję grać na ilość kart x-1 gdzie x to liczba graczy. Więc na 5 graczy są 4 kopie karty, na 6 graczy jest 5, na 7+ po 6 (bo tyle będzie fizycznie)... no ale kto by chciał grać na 7-8 graczy w el dorado?
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1326 times
Been thanked: 2025 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Nie wiem jak wam ale mi gra rodzinna kojarzy się jednoznacznie z tym że jest relatywnie krótka. A krótka gra rodzinna to taka która kończy się mniej więcej 45-60min. Granie w Eldorado 2h mija się z celem chyba że ustawiamy się konkretnie na granie w jakieś tytuły. Ale u mnie rodzinne granie to bardziej : jesteśmy u kogoś/ktoś jest u nas i kiedy już porozmawiamy i wyczerpiemy tematy (chociaż u nas w rodzinie nie ma czegoś takiego jak wyczerpanie tematu) to wtedy pada magiczna propozycja "a może zagramy w coś?". I wtedy w zależności od zaangażowania osób wyciągam albo List Miłosny , Obecność czy 7CŚ....itd.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 2045 times
Been thanked: 2641 times

Post autor: PytonZCatanu »

Co tutaj taka cisza? Jak wasze Złote Świątynie? 🤠

Mam problem, zagrałem i .... podobało mi się, więc może jednak kupię 😁

Oczywiście, dostajemy stare, dobre Eldorado, ale:

- oczywiście ściągamy się po kilka klejnotów, więc podróżujemy po różnych trasach (ale podobny efekt mogły zapewnić Artefakty z Mokradeł i Smoków).
- mamy 4 "podstawowe" rodzaje terenu, nie 3 (i pochodnie dominują)
- możemy dostać Eldo, czy złoto (dopala zakupy, albo pozwala ruszać się po wioskach o sile 1)
- blokady nie spowalniają gracza, a dają boost przeciwnikom (Eldo, niszczenie karty, ruch coś tam jeszcze)
- jaskinie są teraz Strażnikami Świątyni i... zabierają nam Eldo albo też daja różny boost (j.w) przeciwnikom.
- oczywiście nowe karty, niektóre o świeżych pomysłach (szczególnie wykorzystujące Eldo)

Najfajniejsze są te odwrócone blokady i odwrócone jaskinie, zabawnie się gra w takie lustrzane odbicie.

Ach, jeszcze 2 moduły. Jeden z nich to 4 płytki z extra Eldo - śmiech na sali, sam bym taki "moduł" wymyślił. Drugi to palisady, które działają jak góry ale można je pokonać w jedną stronę. Tak naprawdę palisady swoim charakterem idealnie pasują do modułów terenowych z Mokradeł i Smoków.
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1245 times
Been thanked: 2396 times

Post autor: warlock »

Miałem dziś zagrać, ale pyknęliśmy jednak w Huanga (którego po tej partii sprzedałem, bo to gorszy Tygrys) ;). Mam obawy, że jeden z modułów w Mokradeł i Smoków (który też wymaga zebrania dodatkowych rzeczy, żeby wygrać) robi to samo, co całe Złote Świątynie ;).

Nie zamierzam mieszać tych dodatków bo za dużo z tym zachodu. Zobaczymy, czy sequel się obroni ;). Może zagramy jutro.
Awatar użytkownika
skibo
Has thanked: 66 times
Been thanked: 26 times

Post autor: skibo »

Zagrane wczoraj dwie 3os. partie pod rząd :D

Ogólnie szybkie rozgrywki ok 40-50min ( na pokładzie 8latka , która całkiem sobie dobrze radzi, i kombinuje , ale trzeba i tak trochę podpowiadać :) )

Z obserwacji :
+ bardziej wyczuwalny wyścig niż w podst. Wyprawie i mijanie , a przy powrocie np blokowanie się na trasie.
+ żetony Strażników ciekawe zmuszają np obejść trasę .
+ blokady na plus , komuś dadzą profit
+ palisady też ok, bo tylko w jedna stronę można przeskoczyć, ale to tylko urozmaicenie tak jak kafelki Eldo
+ monety Eldo , wspomagacz przy zakupie kart lub możliwość poruszania się .

Jednak dzięki monetom Eldo można dość szybko zdobyć silniejsze karty. W podstawce wydaje mi się ze dłużej trwało budowanie ręki .

Jeśli chodzi o mapę po kilku kombinacjach może się ograć, nie każdy będzie miał warunki i chęć do Wielkiej wyprawy

Btw., szybciej i chętniej wrzucę na stół Złote świątynie niż podstawową wyprawę .
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 375 times
Been thanked: 763 times

Post autor: EsperanzaDMV »

PytonZCatanu pisze: 13 paź 2024, 01:10 Co tutaj taka cisza? Jak wasze Złote Świątynie? 🤠

Mam problem, zagrałem i .... podobało mi się, więc może jednak kupię 😁

Oczywiście, dostajemy stare, dobre Eldorado, ale:

- oczywiście ściągamy się po kilka klejnotów, więc podróżujemy po różnych trasach (ale podobny efekt mogły zapewnić Artefakty z Mokradeł i Smoków).
- mamy 4 "podstawowe" rodzaje terenu, nie 3 (i pochodnie dominują)
- możemy dostać Eldo, czy złoto (dopala zakupy, albo pozwala ruszać się po wioskach o sile 1)
- blokady nie spowalniają gracza, a dają boost przeciwnikom (Eldo, niszczenie karty, ruch coś tam jeszcze)
- jaskinie są teraz Strażnikami Świątyni i... zabierają nam Eldo albo też daja różny boost (j.w) przeciwnikom.
- oczywiście nowe karty, niektóre o świeżych pomysłach (szczególnie wykorzystujące Eldo)

Najfajniejsze są te odwrócone blokady i odwrócone jaskinie, zabawnie się gra w takie lustrzane odbicie.

Ach, jeszcze 2 moduły. Jeden z nich to 4 płytki z extra Eldo - śmiech na sali, sam bym taki "moduł" wymyślił. Drugi to palisady, które działają jak góry ale można je pokonać w jedną stronę. Tak naprawdę palisady swoim charakterem idealnie pasują do modułów terenowych z Mokradeł i Smoków.
Mam takie głupie pytanie po przeczytaniu tego. Mam, grałem i bardzo lubię Wyprawę do El Dorado. Ale co to jest to "Eldo"?
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

[media]możemy dostać Eldo, czy złoto (dopala zakupy, albo pozwala ruszać się po wioskach o sile 1)[/media
]

Tak jak napisałem. To po prostu złota moneta/monety
agt
Has thanked: 913 times
Been thanked: 509 times

Post autor: agt »

Ponieważ Złote Świątynie są niezależną grą (którą można łączyć z Wyprawą do El Dorado, ale nie trzeba) to może zasadne byłoby stworzenie osobnego wątku dla tego tytułu. I przeniesienie tam powyższych wrażeń z grania.
I wtedy to Eldo nie będzie tak wywoływało zmieszania.
Bo przyznaję, że i ja przy pierwszej lekturze tych postów nie wiedziałam o co chodzi. :)
Myślałam, że może ktoś sobie taki skrót na El Dorado zastosował. :D
PytonZCatanu pisze: 13 paź 2024, 12:13
[media]możemy dostać Eldo, czy złoto (dopala zakupy, albo pozwala ruszać się po wioskach o sile 1)[/media
]

Tak jak napisałem. To po prostu złota moneta/monety
Napisałeś "Eldo, czy złoto", więc nie było to oczywiste. :)
Ostatnio zmieniony 13 paź 2024, 13:02 przez agt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

"CZYLI", słownik
Awatar użytkownika
itsthisguyagain
Has thanked: 264 times
Been thanked: 453 times

Post autor: itsthisguyagain »

EsperanzaDMV pisze: 13 paź 2024, 12:06Mam takie głupie pytanie po przeczytaniu tego. Mam, grałem i bardzo lubię Wyprawę do El Dorado. Ale co to jest to "Eldo"?
Eldo to zasób w złotych świątyniach. W złote świątynie jeszcze nie grałem zasad nie czytałem (więc to co piszę proszę traktować z przymrużeniem oka) ale z tego co kojarzę to eldo można dopłacać jak kupujesz karty z rynku, część kart ma efekty że możesz dopłacać eldo żeby karta stała się silniejsza itp
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Co do oddzielnego wątku to nie ma on sensu IMHO, ale róbcie jak chcecie.
agt

Ech.
Ponad pół godziny pisałam posta na temat moich refleksji na temat Złotych Świątyń. Był naprawdę dobry. :) Nie grałam, ale przeczytałam instrukcję i przeprowadziłam analizę porównawczą.
I gdy dałam "wyślij" to się dowiedziałam, że mnie wylogowało i post przepadł.

Nie będę tego pisać raz jeszcze, bo się wkurzyłam.

Napiszę tylko parę wniosków.
Nie będę kupować Złotych Świątyń, bo zwykle gram z dziećmi i nawet trasy z "podstawki" bywają za długie, więc wydłużać gry o Złote Świątynie nie będę. A jednocześnie są one zbyt podobne do Wyprawy do El Dorado, by je kupować jako samodzielną grę, jeśli mam już Mokradła i Smoki.
Być może kupię komuś na prezent gdy będę chciała by w jednym pudle miał więcej niż daje sama "podstawka".

Natomiast (po lekturze instrukcji oraz Waszych postów) dla siebie biorę ze Złotych Świątyń pomysły na:
1. Trasy tam i nazad (gdzie np. meta jest w pobliżu startu, ale trzeba najpierw odwiedzić świątynie), by więcej było mijania się i możliwości blokowania.
2. Profity dla pozostałych graczy, kiedy ktoś zbiera blokadę (można np. losować wtedy czy mogą dobrać kartę ze swojej talii czy usunąć kartę z ręki).
3. To, że w grze dwuosobowej z modułem świątyń jest taka świątynia, którą oba pionki gracza muszą eksplorować razem.

I jeszcze wspomnę o jednej, może niewidocznej na pierwszy rzut oka, różnicy pomiędzy Wyprawą do El Dorado, a Złotymi Świątyniami. Obie te gry mają rynek kart, które można kupować i rozbudowywać swoją talię. Jednak karty specjalne (fioletowe) w Wyprawie to głównie karty pomagające zwiększyć liczbę kart na ręce lub ułatwiające zakup/dodanie kart do własnej talii, a w Złotych  Świątyniach to głównie karty pozwalające wejść na dowolne pole planszy lub poruszać się po niej szybciej (w Wyprawie jest taki tylko Tubylec). No i teraz zależy co kto lubi, jaką ma strategię i jakimi kartami woli grać. :)

Edit: w Złotych Świątyniach są też karty specjalne związane z obecnymi w grze żetonami monet Eldo. A Eldo też wspomaga zakup kart i dobieranie ich na rękę, więc może stąd to skupienie się w pozostałych kartach specjalnych na poruszaniu.
To akurat na pewno lepiej oceni ktoś kto grał, a nie tylko czytał instrukcję. :)
Ostatnio zmieniony 13 paź 2024, 17:31 przez agt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Odnośnie wniosku dotyczącego kart: w promkach do wyprawy (a było ich chyba 12) są fioletowe pomagające się poruszać (nawet jest coś w stylu tej karty która możesz pokonać 2 pola z pochodnią, tylko na zielone i żółte). Więc tak, tubylec, ale tylko jeśli chodzi o czystą podstawkę 😉
agt

Tak, miałam na myśli czystą Wyprawę do El Dorado, bez promek. :)

Biorąc pod uwagę promki do Wyprawy oraz możliwości Eldo w Złotych Świątyniach to możliwe, że te różnice w rodzajach kart się zacierają. :)
Awatar użytkownika
warlock

Jakby ktoś szukał inspiracji jak trzymać grę razem z dodatkami i promkami (ale bez Złotych Świątyń) i jak układać karty - https://boardgamegeek.com/thread/339035 ... nsions-and - może komuś się przyda ;).
Awatar użytkownika
warlock

No dobra, zagrałem w Złote Świątynie. I powiem tyle - to jest WSPANIAŁY sequel! ;) Jak ktoś lubi pierwowzór to moim zdaniem KONIECZNIE musi sprawdzić Złote Świątynie* (z małą gwiazdką, o czym niżej). Teraz nie tylko trzeba dotrzeć do mety, ale również zebrać po drodze kamienie z trzech różnych świątyń. A to z kolei kompletnie zmienia sposób budowania talii, bo będziemy wielokrotnie wracać przez te same tereny co w pierwszą stronę. Przy czym grając na dwie osoby możemy rozdzielać naszych poszukiwaczy i próbować zupełnie inaczej podejść do łamigłówki ;).

Co mi się tu ogromnie podoba:
- żetony strażników: zatrzymując się przy nich bardzo często odpalamy drobne bonusy dla przeciwników. To jest świetny pomysł i powiew świeżości: nie zawsze to my dostajemy karę, możemy iść na skróty, ale damy coś dobrego rywalowi.
- mocna ręka startowa: nie zaczynamy z samymi "jedynkami", mamy trochę mocniejszych kart i możemy szybciej rozbujać silnik
- wywalanie kart na śmietnik nie jest aż tak oczywiste, bo logistyka poruszania się robi się dużo trudniejsza: to że minęliśmy jedyny teren z wodą nie oznacza, że "wiosła" już się nie przydadzą i możemy się ich pozbyć. Czeka nas jeszcze powrót... ;)
- w pudle są tylko cztery kafle terenu, więc setup i układanie blokad wydają się iść sprawniej (a kombinacji tras nadal powinno być całkiem sporo).

*Sama koncepcja na zebranie zestawu wszystkich kryształów przed dotarciem do mety nie jest całkowicie nowa, bo była wprowadzona w jednym z modułów z rozszerzenia Mokradła i Smoki (i tak naprawdę dałoby się ułożyć podobne w założeniach mapy i zasymulować Złote Świątynie w podstawce z tym dodatkiem). Także to nie jest może must-have dla posiadaczy wszystkiego co wyszło do "jedynki", ale z drugiej strony naprawdę warto poznać sequel z uwagi na wywrócenie do góry nogami sposobu myślenia o podróży, szczególnie że jest tu sporo ciekawych nowych kart które świetnie zazębiają się z nowymi konceptami podróżowania.

Generalnie Złote Świątynie są trochę jak stara podstawka z wbudowanymi modułami, które windują El Dorado nieco bardziej w stronę gry dla graczy ;). Jako fan serii bawiłem się DOSKONALE!.

Obrazek
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

warlock pisze: 20 paź 2024, 18:32 Także to nie jest może must-have dla posiadaczy wszystkiego co wyszło do "jedynki", ale z drugiej strony naprawdę warto poznać sequel z uwagi na wywrócenie do góry nogami sposobu myślenia o podróży, szczególnie że jest tu sporo ciekawych nowych kart które świetnie zazębiają się z nowymi konceptami podróżowania.

Generalnie Złote Świątynie są trochę jak stara podstawka z wbudowanymi modułami, które windują El Dorado nieco bardziej w stronę gry dla graczy ;). Jako fan serii bawiłem się DOSKONALE!
Mam dokładnie takie odczucia. Świetnie mi się grało, zawsze zagram, pomysły mi się bardzo podobają i.... anulowałem swoje zamówienie. Jako posiadacz wszystkiego w sumie nie mam potrzeby mieć Świątynie.

Wygrał rozsądek 🙂 ale polecam!
Fojtu
Has thanked: 580 times
Been thanked: 1379 times

Post autor: Fojtu »

Mi za to podoba się w tej wersji, że nie muszę się przejmować wybieraniem modułów, kombinowaniem z rozkładaniem mapy itd, bo mapę rozkłada się w sekundę. To dla mnie takie el dorado "compact".
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 533 times
Been thanked: 1219 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

@PytonZCatanu @Fojtu

Dla kogoś, kto chce posiadać tylko jedną część Wyprawy do El Dorado, od czasu do czasu pograć w fajny wyścig by Knizia bez modułów oraz dodatków to polecacie Złote Świątynie?
Fojtu
Has thanked: 580 times
Been thanked: 1379 times

Post autor: Fojtu »

Apos pisze: 20 paź 2024, 19:00 @PytonZCatanu @Fojtu

Dla kogoś, kto chce posiadać tylko jedną część Wyprawy do El Dorado, od czasu do czasu pograć w fajny wyścig by Knizia bez modułów oraz dodatków to polecacie Złote Świątynie?
Dla mnie tak, Złote Świątynie to idealna gra, którą raz na jakiś czas zdejmujesz z półki i nie musisz za długo kminić nad mapą, modułami itd. Rozkładasz i grasz w 5 minutek.
Awatar użytkownika
PytonZCatanu

Jeśli liczy się tylko i wyłącznie "szybkie pyknięcie" to mam wrażenie że na 10 partyjek Zaginione Świątynie mogą starczyć. 👍

Potem nadal będzie szybko, ale mam wrażenie że mała ilość kart i mała ilość kafli terenu wprowadzi monotonię. Nie ma bata, będzie można wypracować z góry lepsze schematy i potem to będzie odpalenie algorytmu. Tak mi się wydaje.
dannte
Has thanked: 123 times
Been thanked: 548 times

Post autor: dannte »

Też udało się wczoraj zagrać, na razie tylko raz i też było fajnie. W wariancie na 2 graczy trzeba jeszcze oboma pionami dotrzeć do zielonego kamienia, więc trzeba się w pewnym momencie zsynchronizować dwoma pionkami :)

Bardzo podoba mi się Eldo: na początku myślałem, że będzie je trudno zdobyć, ale w trakcie gry byłem w stanie ciągle nimi operować - fajny mechanizm, dający pewną wolność (jak ręka nie podejdzie to jesteś w stanie kupić coś lepszego, albo przejść przez pojedyncze monety na planszy) - w zasadzie działający jak dodatkowe karty moneta1 na ręce. Satysfakcjonujące.

Natomiast zauważyłem (ale to tylko pierwsza rozgrywka, może zmienię zdanie), że karty są zauważalnie silniejsze - jest to pewnie podyktowane tym, że zamiast 3 terenów, są teraz 4 i karty nie mogą być zbyt sytuacyjne, żeby była zachęta po nie sięgać. Siła tych kart daje satysfakcję, ale z drugiej strony trochę upraszcza rozgrywkę (spłycając ją?). Ciekawostką jest to, że z przeciwnikiem skupialiśmy się na zupełnie innych kartach i nasze talie były całkiem inne pod koniec rozgrywki, a w podstawowym El Dorado raczej skupialiśmy się na tych samych kartach, bo były one oczywistym wyborem...

Jedyną rzeczą, która wywołała takie "meh" były dwie karty kosztujące 7: o ile jedna z nich dawała 5xpochodnia, a na planszy startowej jest dużo takich pól obok siebie, więc mogłaby się przydać, o tyle ta druga dawała 5xmaczeta, a takich obszarów było niewiele. Więc koszty tych kart były zbyt wysokie, żeby w ogóle na nie chcieć spojrzeć, a to chyba jedyne karty z pojedynczym symbolem...
Ale to tylko opinia po tym jak grałem na sugerowanej planszy startowej, a z mojej talii pozbyłem się prawie wszystkich kart z pojedynczym terenem.

Ale tak czy siak, mocno na plus :)
agt

warlock pisze: 20 paź 2024, 18:32 - mocna ręka startowa: nie zaczynamy z samymi "jedynkami", mamy trochę mocniejszych kart i możemy szybciej rozbujać silnik
Zwróciło to i moją uwagę. Jak już wspominałam, tylko po lekturze instrukcji, bo w Złote Świątynie nie grałam.
Ten bardziej dynamiczny początek zainteresował mnie na tyle, że myślę nad przetestowaniem tego w Wyprawie do El Dorado w grze w 3 osoby*.
Gdyby np. jednego Globtrotera w ręce startowej zamienić na Zwiadowcę, jedną Turystkę zamienić na Fotoreporterkę, a drugą Turystkę na Przewodnika (albo nawet na Podróżniczkę, gdyby chcieć jeszcze większego kopa na początek).

*na 3 osoby, bo tyle mamy egzemplarzy danej karty na rynku.

Przy okazji liczby graczy jeszcze.
Wielka szkoda, że Złote Świątynie nie są do 5 graczy. Odpowiadałyby na potrzeby części graczy (też graczy-fanów Wyprawy do El Dorado), a zarazem łatwiej byłoby znaleźć miejsce na rynku dla obu tych tytułów (więc i potrzeby wydawcy byłyby zaopiekowane :)).
Rozumiem jednak, że to nie był tytuł tworzony specjalnie na polski rynek i dla naszych potrzeb.
No i kolejność wydawania tytułów zapewne nie jest bez znaczenia. W oryginale najpierw pojawiły się Złote Świątynie, a dopiero parę lat później dodatek do Wyprawy do El Dorado, który zawierał m.in. moduł Świątynie. Można więc wnioskować, że powstał on na postawie Złotych Świątyń, by część z nich móc dołączyć do Wyprawy do El Dorado (jako opcja dla tych, którzy Wyprawę do El Dorado już mają i Złotych Świątyń kupować nie zamierzają).

Co nie zmienia faktu, że fajnie, że wszystkie te tytuły u nas się pojawiły :).
Awatar użytkownika
warlock

PS: po wywaleniu wypraski wszystko weszło mi do jednego pudła, bez podniesionego wieczka ;)).
K@mil
Been thanked: 76 times

Post autor: K@mil »

PytonZCatanu pisze: 20 paź 2024, 18:46 Mam dokładnie takie odczucia. Świetnie mi się grało, zawsze zagram, pomysły mi się bardzo podobają i.... anulowałem swoje zamówienie. Jako posiadacz wszystkiego w sumie nie mam potrzeby mieć Świątynie.

Wygrał rozsądek 🙂 ale polecam!
Na razie wygrał rozsądek, ale to pewnie się zmieni😉 tym bardziej, ze gra nie jest droga a przez swoją kompaktowość (w porównaniu z WdE i dodatkami) nadaje się na szybkie rozgrywki.
My rozegraliśmy wersję all in, zajeło nam to 2 godziny, ale świetna zabawa oczywiście podłogowa :D
ODPOWIEDZ