Dune: War for Arrakis (Marco Maggi, Francesco Nepitello)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
akustyk
Has thanked: 64 times
Been thanked: 56 times

Re: Dune: War for Arrakis (Marco Maggi, Francesco Nepitello)

Post autor: akustyk »

Kajak pisze: 18 sie 2024, 20:51 No bo podoba mi się ta gra i przymierzam się do kupna, a przesadnie tania nie jest , dlatego pytałem o szansę Atrydów.
Z tego co z filmików zrozumiałem ( miedzy innymi u Gandalfka i Barola) Harkonnenami wystarczy zająć 4 wioski( w porywach do 6) mając zdecydowaną przewagę militarną.
Atrydami trzeba wybronić te osady i jeszcze wykonać kilkanaście misji , wydaje się że stopień trudności dużo wyższy.
Kurde sam nie wiem , waham się.
W Wojnie o Pierścień też wystarczy zdobyć Cieniem 10 pkt. a grania jest naprawdę sporo:))

Z innej beczki. Czy tu na forum ktoś organizuje wspólny zakup plastikowych żetonów do gry? Można jakieś info z kim popisać, jaka cena i jak zamówić?
Arius
Has thanked: 409 times
Been thanked: 260 times

Post autor: Arius »

akustyk pisze: 18 sie 2024, 21:11
Kajak pisze: 18 sie 2024, 20:51 No bo podoba mi się ta gra i przymierzam się do kupna, a przesadnie tania nie jest , dlatego pytałem o szansę Atrydów.
Z tego co z filmików zrozumiałem ( miedzy innymi u Gandalfka i Barola) Harkonnenami wystarczy zająć 4 wioski( w porywach do 6) mając zdecydowaną przewagę militarną.
Atrydami trzeba wybronić te osady i jeszcze wykonać kilkanaście misji , wydaje się że stopień trudności dużo wyższy.
W Wojnie o Pierścień też wystarczy zdobyć Cieniem 10 pkt. a grania jest naprawdę sporo:))

Z innej beczki. Czy tu na forum ktoś organizuje wspólny zakup plastikowych żetonów do gry? Można jakieś info z kim popisać, jaka cena i jak zamówić?
Ja Pańczyk
Kajak
Has thanked: 211 times
Been thanked: 94 times

Post autor: Kajak »

Wojna o Pierścień mnie nie interesuje, nie lubię tego uniwersum. Tak że nic mi ta odpowiedź nie daje.
Niemniej dziękuję za tą garść drogocennych uwag.
akustyk

Generalnie WoP daje naprawdę dużo funa. Zapewnie słyszałeś o tej grze. Tworzyli ją Ci sami autorzy co WoA. Widać wiele podobieństw w tych grach. WoP uważana jest za jedną z najlepszych gier dwuosobowych. WoA jest łatwiejsza, widać to też po rankingu BGG. Może to nie gra dla Ciebie jednak:) Ja tego nie wiem:)
buhaj
Has thanked: 1026 times
Been thanked: 654 times

Post autor: buhaj »

Kajak pisze: 18 sie 2024, 22:19

Wojna o Pierścień mnie nie interesuje, nie lubię tego uniwersum. Tak że nic mi ta odpowiedź nie daje.
Niemniej dziękuję za tą garść drogocennych uwag.
Hej. Nie grałem ale oglądałem filmiki z rozgrywką i czytałem różne opisy. Grałem w Rebelię. Wydaje się, że w tej Dune jest trochę tak jak właśnie w Rebelii czyli jedna strona ma optycznie przewagę ilościową i trochę na początku znajomości z tym tytułem jest łatwiej grać stroną pozornie silniejszą. Wraz ze znajomością gry czyli kart, taktyk, strategii - zwłaszcza grając z obytym rywalem - ten procent zwycięstw zaczyna się wyrównywać. Taka specyfika gdy strony są asymetryczne i dodatkowo oparte na fabule książkowo - filmowej, gdzie Imperium i Harkoneni mają przewagę siły. Dodatkowo zmiany w instrukcji też pomagają Atrydom - tak przynajmniej wnioskuję z recenzji, opinii grających bo sam nie miałem okazji zagrać. Grę kupiłem
akustyk

Zgadza się. Na BGG jest wątek i na ten moment mają chyba 58 gier rozegranych i jest 52% do 48% dla Atrydów. Gra jest dwuosobową strategią z elementami losowości. Możesz mieć przewagę militarną, ale np kości Ci wypadną takie, że nic nie zrobisz. WoP im się udał bardzo uważam, nawet jak to uniwersum Ci nie leży to jako planszówka mógłbyś spróbować zagrać. Wtedy będzie Ci prościej podjąć decyzję. Teraz to trochę „wróżenie z fusów”.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

Takie lamusowe pytanie "na leniucha" (bo mozna oglądnąć unboxing :roll: ), ale i by poznac wasze zdanie:

Czy w retailowym pudle jest miejsce na mate? :P
Zgaduje, ze nie, bo ani wymiar po zrolowaniu nie pasuje, ani upychanie tam zlozonej w kostke maty nie byloby optymalne. No i przede wszystkim mata nie jest dostepna w retailu.

~~
Ale lekkie rozczarowanie, ze Portal mate wsadzil zlozona w kostke miedzy pudelka do wysylki, a z kazdym dniem rozczarowanie wzrasta, bo nie mam co z nia zrobic. Niby fajna, gruba, obszyta itp, ale bez tuby do przechowywania czuc biede wg mnie. A moze wiekszosc i tak na plasko sklada i na polke?
Po cichu liczylem, ze placac tauzena, to kurier przyniesie jakies cacuszkowe opakowanie jak maty WoP (ktora znow jest ponoc cienka i bez obszycia, ale wydawca jest inny - Ares/Galakta)

~~
Wciaz tez jestem pod wrazeniem CMONowego marketingu, ze dodatki w slusznej cenie to 5 kart i 20figurynek z kolorowymi obreczami. Plus trzy planszetki (bez tekstu). Lamenty na jezykowa zaleznosc i brak PL wersji exclusiva uwazam za mocno przesadzone :twisted: (Proxowanie takiego dodatku "na biedaka", za pomoca kosteczek drewnianych wydaje sie bardzo proste...)

Znow patrzac jak ludzie teraz sie rzucaja na tokeny akrylowe i inne addony, SG, to maszynka do krecenia lodow dziala swietnie 8)
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3889 times

Post autor: japanczyk »

psia.kostka pisze: 19 sie 2024, 19:35 Ale lekkie rozczarowanie, ze Portal mate wsadzil zlozona w kostke miedzy pudelka do wysylki, a z kazdym dniem rozczarowanie wzrasta, bo nie mam co z nia zrobic. Niby fajna, gruba, obszyta itp, ale bez tuby do przechowywania czuc biede wg mnie. A moze wiekszosc i tak na plasko sklada i na polke?
Po cichu liczylem, ze placac tauzena, to kurier przyniesie jakies cacuszkowe opakowanie jak maty WoP (ktora znow jest ponoc cienka i bez obszycia, ale wydawca jest inny - Ares/Galakta)
Nie wiem czy to twoja pierwsza mata, ale ogolnie maty CMON przychodzą w szarym kartonie, a nie w jakiejś ultra fajnej tubie.
Ogolnie maty w grach nie mieszczą się do pudełek (albo mieszczą się do specjalnych edycji)

Ja polecam albo https://www.amazon.pl/dp/B09K3W5ZLD?ref ... E_301_dt_1

Albo taki drewniany stojak na wino ;)
Awatar użytkownika
psia.kostka

ogolnie maty CMON przychodzą w szarym kartonie
A ktos tak dostal z Portalu preorder? Moja luzem zlozona jak recznik plazowy ;) niby gruba, wiec sie nie pozagniata, niby wartosc stowka, to nie ma co lamentowac, ale niesmak pozostal ;)

Ten dynks z linka to raczej na maty karciankowe. Jakies nemesisy itp raczej maja za szeroka krawedz mysle.
Trzeba rozejrzec sie za jakimis tekturowymi gilzami odpowiedniej dlugosci, w opcji budget.

Moje dotychczasowe maty przychodzily w plastikowych blistrach lub tekturkowych prostopadloscianach (FFG) lub zrolowane i zafoliowane (Wiedzmin)
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

Nie, bo by nie weszlo do paczkomatu i musiałoby iść w dwóch paczkach

Nie wiem skąd niesmak - te maty są grube i w transporcie się nie uszkodzą, wiem bo wysłałem ich pewnie z 50 złożonych (nie mówię tylko o Dune tylko w ogole od CMONa)

W tym dzybksie z linka wiszą mi maty z Ankh, Dawn of Madness, Dune, Marvel United, Waste Knights czy Black Rose Wars - daje rade
Awatar użytkownika
psia.kostka

W tym dzybksie z linka wiszą mi maty z Ankh, Dawn of Madness, Dune, Marvel United, Waste Knights czy Black Rose Wars - daje rade
Aaa, skoro wyprobowane to okejka, dzieki!

~~
Nie wiem skąd niesmak
bo
psia.kostka pisze: 19 sie 2024, 19:35 Po cichu liczylem, ze placac tauzena, to...
:lol:

No i
Nie, bo by nie weszlo do paczkomatu
dlatego przezornie zamowilem kurierem :mrgreen:

~~
A z dokupywanych mat, to chyba w retailowym pudelku do Terrors of London sie miescila zrolowana w specjalnej przegrodce (ale tylko ze slyszenia wiem, jako ciekawostka dopisuje)

Zabawnie tez, ze dosc latwo wpasc w porownania WoP vs Diuna, a to jednak inni wydawcy i inna filozofia produkcji.

~~
edit:
PS
to "foto" rządzi :lol:
Juz niebawem na scianie w kazdym salonie planszowkowiczow, zaraz obok kallaxa!

Obrazek

Wiem, ze te karciankowe ludzie trzymaja na wewnetrznej stronie drzwi szafy, bo sa krotkie/wąskie.
poxi
Has thanked: 62 times
Been thanked: 117 times

Post autor: poxi »

psia.kostka pisze: 19 sie 2024, 20:06 A ktos tak dostal z Portalu preorder? Moja luzem zlozona jak recznik plazowy ;) niby gruba, wiec sie nie pozagniata, niby wartosc stowka, to nie ma co lamentowac, ale niesmak pozostal ;)
Portal mi tak samo wysłał matę do Ankh - złożona 2 razy w kwadrat podobnego formatu, co pudełko gry. Byłem zdziwiony, ale dotarła bez uszkodzeń, a ponadto pełniła funkcję dodatkową warstwy ochronnej dla reszty zamówienia.
Spodziewam się, że CMON im te maty hurtem wysyła na płasko, dlatego tak przepakowują.
Jools
Has thanked: 54 times
Been thanked: 216 times

Post autor: Jools »

Kajak pisze: 18 sie 2024, 17:37 Czy da się wygrać tą grę Atrydami?
Co to w ogóle za pytanie? :)

Patrząc na internety, to gra zdaje się mieć dość dobry balans ~50/50.
Dużo zależy od graczy i ich ogarnięcia. Jak ktoś został srogo pojechany, to znaczy, że turbo nie ogarnął co się dzieje.

Tak samo jest z SW: Rebelia, gdzie gracze jęczą:
"omg Imperium za silne, nie da się wygrać Rebelią"
"omg Rebelią za silna, nie da się wygrać Imperium"
(w Rebelii oceniam na 55% dla Rebelii)

W Dune mam dopiero dwie gry, więc jeszcze ciężko osobiście ocenić, ale Atrydami jakby łatwiej się gra.
Obie gry były wygrane u nas przez Atrydów (różni gracze), ale zawsze na styk.
Zobaczę jeszcze jak działa deathballing u Harkonnenów, czy to faktycznie jest nie do zatrzymania.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 331 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

wg mnie w tej grze to nie jest kwestia danej frakcji, ale doświadczenia graczy oraz wykorzystywania aktualnej sytuacji na planszy (jednocześnie jest potrzeba zauważenia tego).
krzywa uczenia się odgrywa tutaj kluczową rolę, niezależnie od frakcji.
grając 1szy raz miałem masę spostrzeżeń, cały czas widzę coś nowego. zastanawiam się, przy której partii stwierdzę, że nie nauczyłem się czegoś nowego.

wspominacie o inicjatywie na bgg, gdzie rejestrują ilość gier + wyniki. wydaje mi się to bardzo interesujące.
Może dostatecznie duża ilość prób pozwoli jednoznacznie określić statystycznie, która frakcja częściej wygrywa.
Z tego co podano, daleka droga do wyliczenia poziomu ufności.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Arnakadiusz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Arnakadiusz »

Widzę że ceny Diuny są już wywindowane... Czy wiadomo coś o dodruku?
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

Arnakadiusz pisze: 29 sie 2024, 00:09 Widzę że ceny Diuny są już wywindowane... Czy wiadomo coś o dodruku?
https://turlanki.pl/produkt/dune-wojna- ... 0cec7e9622 560 to wywindowana cena?
Awatar użytkownika
psia.kostka

PNMSP :wink:

Arnakadiusz, uzytkownik z tygodniowym stazem na forum, pisze w swym _pierwszym_ poscie:
"Czy bedzie dodruk, bo gra w sklepach zdrozala od czasu preorderow"

japanczyk, uzytkownik ktory zakupil 5k gier (sobie, a innym to 25k gier :lol: ) wynajduje najbardziej egzotyczny sklep w interwebie, ktory jakims cudem od niedawna pozycjonuje sie w i-szop, i ktory ma pewnie caly jeden egzemplarz Diuny, i to od premiery:
"Nie jest drogo, bo tu jest tanio"

:D
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

Nie no, bardziej ciekaw bylem czy byly nizsze ceny w sklepach - sam kupilem w przedsprzedazy polska, wiec sie nie interesowalem :P
Awatar użytkownika
Elros.
Has thanked: 205 times
Been thanked: 206 times

Post autor: Elros. »

Zakoszulkowane karty nie mieszą się w pudełku. Macie jakiś sprytny sposób na to? Inny niż wywalenie sic! „insertu”
Awatar użytkownika
Mrukar
Has thanked: 276 times
Been thanked: 190 times

Post autor: Mrukar »

U mnie karty koszulkach i zakapslowane żetony znaku czerwia weszły, ale kostki są poza pudełkiem. Jest wolna szpara przy głównej planszy. Kostki powinny się tam zmieścić pojedynczo w rzędzie, musze tylko zrobić jakieś korytko z grubszego papieru.
Awatar użytkownika
walkingdead
Has thanked: 254 times
Been thanked: 638 times

Post autor: walkingdead »

U mnie też karty się mieszczą.
Awatar użytkownika
AnlAir
Has thanked: 65 times
Been thanked: 106 times

Post autor: AnlAir »

japanczyk pisze: 29 sie 2024, 01:46 Nie no, bardziej ciekaw bylem czy byly nizsze ceny w sklepach - sam kupilem w przedsprzedazy polska, wiec sie nie interesowalem :P
Można było kupić prawie o 100zł taniej od tego co podałeś, więc tak jakby troszkę to jest.
Kajak
Has thanked: 211 times
Been thanked: 94 times

Post autor: Kajak »

Czy ja dobrze rozumuję że dziś jest premiera tej gry i napłynie ona do sklepów?
Czy też coś źle kombinuję?
Awatar użytkownika
psia.kostka

Obrazek

...przeciez Woojek Scrooge to mial na warsztacie, w 3.odcinku:

Analizy rynku a'la Wujek Scrooge - Odcinek #3 - DUNE
Awatar użytkownika
AnlAir
Has thanked: 65 times
Been thanked: 106 times

Post autor: AnlAir »

Kajak pisze: 29 sie 2024, 15:43 Czy ja dobrze rozumuję że dziś jest premiera tej gry i napłynie ona do sklepów?
Czy też coś źle kombinuję?
Gra już jest w sklepach, od wczoraj wysyłają przedsprzedaże.
ODPOWIEDZ