Nemesis - pytania o zasady.

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1565 times
Been thanked: 1139 times
Kontakt:

Re: Nemesis - pytania o zasady.

Post autor: Hardkor »

Seraphic_Seal pisze: 25 mar 2024, 13:18
Duderson pisze: 25 mar 2024, 13:02
Spoiler:
Nie o to pytałem. Chodzi mi o to, czy po zakończeniu tury (wydarzenia, ataki obcych itp) wtasowuję karty, które mam na ręce do odrzuconych czy też dobieram do 5-ciu (zachowując te z poprzedniej tury).
No ale to jest odpowiedź na Twoje pytanie. W momencie spasowania możesz, ale nie nie musisz odrzucić wybrane karty z ręki. Na początku RUNDY dobiera się do pięciu kart na ręce. W fazie gracza, w momencie spasowania możesz wedle uznania odrzucać karty pozostałe na ręce. W fazie wydarzeń ani nie odrzuca, ani nie dobiera się żadnych kart.
Dokładnie tak. Albo zostawiasz kartę, bo chcesz coś zrobić konkretnego w przyszłej turze albo boisz się larw i nie chcesz ataku potwora albo wysypujesz się całkiem i liczysz na nowe karty.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
bdm
Has thanked: 545 times
Been thanked: 100 times

Post autor: bdm »

Duderson pisze: 25 mar 2024, 13:22 Dzięki. Teraz rozumiem - mogę zachować kartę na następną rundę, i potem dobieram do pięciu. Czyli źle grałem ;p ale to moja pierwsza planszówka
Ale sobie wybrałeś planszówkę na pierwszą rozgrywkę. :D
Duderson
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Post autor: Duderson »

bdm pisze: 25 mar 2024, 14:18
Duderson pisze: 25 mar 2024, 13:22 Dzięki. Teraz rozumiem - mogę zachować kartę na następną rundę, i potem dobieram do pięciu. Czyli źle grałem ;p ale to moja pierwsza planszówka
Ale sobie wybrałeś planszówkę na pierwszą rozgrywkę. :D
Spoko, wcześniej siedziałem w bitewniakach, tam wcale lżej nie jest :) a na Nemesis chorowałem od pięciu lat i w końcu sobie kupiłem. Super gra.
Sorry za offtop
Awatar użytkownika
Seraphic_Seal
Has thanked: 416 times
Been thanked: 361 times

Post autor: Seraphic_Seal »

Czy odblokowując przedmiot osobisty kosztem samej akcji odblokowania jest odrzucenie jakieś karty akcji?
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Awatar użytkownika
Hardkor
Kontakt:

Seraphic_Seal pisze: 12 kwie 2024, 13:54 Czy odblokowując przedmiot osobisty kosztem samej akcji odblokowania jest odrzucenie jakieś karty akcji?
Dokładnie. Musisz spełnić cel tego przedmiot + odrzucenie 1 karty akcji z ręki.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
aGONNyMaN

Post autor: aGONNyMaN »

Czy jeżeli robię akcje ucieczki od obcego do odkrytego pomieszczenia to rzucam na szmery? W przypadku ucieczki do pomieszczenia z inną postacią wiem że nie.
No i oczywiście rozpatruje atak obcego.

Dzięki pozdrawiam
Awatar użytkownika
KOSHI
Has thanked: 417 times
Been thanked: 490 times

Post autor: KOSHI »

Rzucasz.
AiivenXX

Post autor: AiivenXX »

Cześć Wszystkim! Takie pytanko: czy osoba będąca w kapsule ratunkowej liczy się jakby była w sektorze ewakuacyjnym odpowiadającym literze kapsuły? Bo zastanawiam się czy kapitan może rozkazać komuś opuszczenie kapsuły i przejście do sektora obok, czy tylko intruz może wygonić z kapsuły oprócz jej samodzielnego opuszczenia?
Awatar użytkownika
profes79
Has thanked: 45 times
Been thanked: 163 times

Post autor: profes79 »

Według mnie kapitan, żeby wydać rozkaz musi być w kapsule z "ofiarą" a nie w sektorze. Natomiast pogrzebałem na BGG i nie widzę, żeby była taka wątpliwość, więc może dobrze tam zapytać.
Awatar użytkownika
Hardkor
Kontakt:

Moim zdaniem oboje się mylicie. Jeśli ktoś wejdzie do kapsuły to ma dwie opcje: zostać w niej i czekać do końca rundy albo od razu odlecieć. Nie ma żadnej opcji rozkazania wyjścia, bo nie ma takiej akcji.
Awatar użytkownika
sinbad78
Has thanked: 29 times
Been thanked: 99 times

Post autor: sinbad78 »

Hardkor pisze: 24 sie 2024, 20:10 Moim zdaniem oboje się mylicie. Jeśli ktoś wejdzie do kapsuły to ma dwie opcje: zostać w niej i czekać do końca rundy albo od razu odlecieć. Nie ma żadnej opcji rozkazania wyjścia, bo nie ma takiej akcji.
Jest dokładnie tak jak mówisz
shadoxsas
Has thanked: 85 times
Been thanked: 4 times

Post autor: shadoxsas »

sinbad78 pisze: 24 sie 2024, 20:23
Hardkor pisze: 24 sie 2024, 20:10 Moim zdaniem oboje się mylicie. Jeśli ktoś wejdzie do kapsuły to ma dwie opcje: zostać w niej i czekać do końca rundy albo od razu odlecieć. Nie ma żadnej opcji rozkazania wyjścia, bo nie ma takiej akcji.
no właśnie wg FAQ gracz siedzący w kapsule ma 3 opcje do zrobienia więc rozkaz kapitana ma rację bytu.

Obrazek
Awatar użytkownika
Hardkor
Kontakt:

shadoxsas pisze: 24 sie 2024, 23:04
sinbad78 pisze: 24 sie 2024, 20:23
no właśnie wg FAQ gracz siedzący w kapsule ma 3 opcje do zrobienia więc rozkaz kapitana ma rację bytu.

Obrazek
Dalej jednak karta kapitana mówi chyba o przesunieciu/wykonaniu jakiejs akcji. To nie są imo akcje i też nie traktowałbym tego jak przesuniecia. Ale no to tylko moja interpretacja.
osimaru
Has thanked: 109 times
Been thanked: 64 times

Post autor: osimaru »

To ja też zapytam przy okazji.

1) czy po przejściu do innego pomieszczenia tunelem wentylacyjnym (karta mechanika) rzucam na szmery czy od razu pasuje? Ostatnio jak graliśmy to nie rzucałem, bo uznałem że to nie jest akcja ruchu.
2) co w sytuacji jeśli przechodzę wentylacją do nieodkrytego pomieszczenia i na żetonie eksploracji są drzwi? Gdzie powinienem je postawić? xD
Awatar użytkownika
sopel82
Has thanked: 239 times
Been thanked: 227 times

Post autor: sopel82 »

osimaru pisze: 28 sie 2024, 11:13 1) czy po przejściu do innego pomieszczenia tunelem wentylacyjnym (karta mechanika) rzucam na szmery czy od razu pasuje? Ostatnio jak graliśmy to nie rzucałem, bo uznałem że to nie jest akcja ruchu.
To jest ruch postaci, rzucasz na szmery (chyba, że znajduje się tam już jakaś postać lub intruz).
osimaru pisze: 28 sie 2024, 11:13 2) co w sytuacji jeśli przechodzę wentylacją do nieodkrytego pomieszczenia i na żetonie eksploracji są drzwi?
Ignorujesz go.

ps. warto szukajki używać, tutaj już chyba wszystkie przyapdki obgadano w tym wątku ;-)
viewtopic.php?p=1158734#p1158734
DruJoyce
Has thanked: 2 times

Post autor: DruJoyce »

Cześć,
chciałbym się poradzić w temacie zakończenia gry.
Jeżeli powiedzmy w 9-10 rundzie wszyscy gracze będę już bez akcji (wystrzelą się kapsułą lub zahibernują lub zginą) to czy to jest koniec gry czy gra trwa aż do zakończenia ostatniej rundy i w międzyczasie rozpatrujemy pozostałe możliwe akcje. Dla przykładu odkrywamy akcje wydarzeń na których mogą wyjść nowe usterki, pożary które spowodują zniszczenie statku i wówczas postacie zahibernowane giną?
Nie wiem jaka wersja jest poprawna.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
sopel82

DruJoyce pisze: 13 wrz 2024, 12:22
Jeżeli powiedzmy w 9-10 rundzie wszyscy gracze będę już bez akcji (wystrzelą się kapsułą lub zahibernują lub zginą) to czy to jest koniec gry czy gra trwa aż do zakończenia ostatniej rundy (…)
Koniec gry. Instrukcja str 11.
Awatar użytkownika
WILK060

Post autor: WILK060 »

Hej. Zasiadłem do gry w podstawkę po długiej przerwie i mam pewne wątpliwości. W fazie kolonii obcych losuję z woreczka dorosłego osobnika, rzucamy więc na szmery. W pomieszczeniu są 2 postaci i pierwsza tak rzuca, że w następstwie, losujemy potworka. Wylosowanym obcym jest larwa. I teraz tak, gracz który doprowadził do tego ataku ma 1 kartę na ręce, więc larwa nic mu nie robi. Czy to jest koniec, czy larwa atakuje 2 postać znajdującą się w pomieszczeniu? Akurat druga jest bez kart... Dobrze to rozumiem, że atak jest skierowany w osobę która doprowadziła do spotkania, czy może przeciwnik rzuca się wpierw na gracza bez kart?
Awatar użytkownika
sopel82

Jest to dokładnie wyjaśnione na str 20 instrukcji (Atak Intruza).

Jeśli w pomieszczeniu jest więcej postaci to wybieracie tylko jedną (szczegóły poniżej jak), która jest przedmiotem ataku intruza (reszta nie bierze udziału).

Jeśli w pomieszczeniu przebywa więcej postaci, intruz atakuje postać gracza, który ma najmniej kart akcji na ręce. W przypadku remisu atakowana jest postać, która jest najwcześniej w kolejności graczy.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2024, 06:39 przez sopel82, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
WILK060

Dzięki za odp. Czyli ta zasada ze str. 20 tyczy się wszystkich ataków? Pomyliło mi się, że czasami celem ataku może być osoba która doprowadziła do spotkania z intruzem... Zawsze ilość kart na ręce, a następnie numer gracza?
Ostatnio zmieniony 14 paź 2024, 10:41 przez WILK060, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sopel82

WILK060 pisze: 13 paź 2024, 22:35 Dzięki za odp. Czyli ta zasada ze str. 20 tyczy się wszystkich ataków? Pomyliło mi się, że czasami celem ataku może być osoba która doprowadziła do spotkania z intruzem... Zawsze ilość kart na ręce, a następnie numer gracza?
Sorry. Żle ci napisałem. Pomyliłem 6. Atak Intruzów z 9. Kolonia intruzów.

W twoim przypadku będzie ta osoba, która zainicjowała (atak z zaskoczenia). (Str 15 Rzut na szmery -> str 18 Spotkanie z intruzem -> str 20). W tej sytuacji larwa wskoczy do pomieszczenia (bo ten co zainicjował ma kartę), a drugi gracz już nie rzuca na szmery bo jest wtedy już związana walka.
Awatar użytkownika
WILK060

sopel82 pisze: 14 paź 2024, 06:38 Sorry. Żle ci napisałem. Pomyliłem 6. Atak Intruzów z 9. Kolonia intruzów.

W twoim przypadku będzie ta osoba, która zainicjowała (atak z zaskoczenia). (Str 15 Rzut na szmery -> str 18 Spotkanie z intruzem -> str 20). W tej sytuacji larwa wskoczy do pomieszczenia (bo ten co zainicjował ma kartę), a drugi gracz już nie rzuca na szmery bo jest wtedy już związana walka.
Ha ha, no i wszystko jasne. Właśnie tak grałem, jak to teraz opisałeś, tylko nie umiałem się doczytać w instrukcji, by to potwierdzić... i myślałem że coś pokręciłem. Dzięki ;)
pedroo85pl
Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Post autor: pedroo85pl »

Witam serdecznie,

Chciałbym zapytać o kwestię spotkaniach z intruzem.

Hipotecznie, po wyrzuceniu szmerów, intruz pojawia się w pomieszczeniu do którego się udałem (rozpatruję spotkanie).

Następnie w tej turze, mogę wykonać jeszcze jedną akcję, chciałbym wykonać ruch do kolejnego pomieszczenia (w moim obecnym pomieszczeniu jest intruz ze spotkania z przed chwili) i teraz pytanie...

Czy taki ruch będzie traktowany jako normalny ruch z akcji czy jako ucieczka czyli z rozpatrzeniem ataku intruza?
Haisenberg83
Has thanked: 168 times
Been thanked: 30 times

Post autor: Haisenberg83 »

pedroo85pl pisze: 16 gru 2024, 22:19 Witam serdecznie,

Hipotecznie, po wyrzuceniu szmerów, intruz pojawia się w pomieszczeniu do którego się udałem (rozpatruję spotkanie).

Następnie w tej turze, mogę wykonać jeszcze jedną akcję, chciałbym wykonać ruch do kolejnego pomieszczenia (w moim obecnym pomieszczeniu jest intruz ze spotkania z przed chwili) i teraz pytanie...

Czy taki ruch będzie traktowany jako normalny ruch z akcji czy jako ucieczka czyli z rozpatrzeniem ataku intruza?
Hej. Z tego co Kojarzę to jako ucieczka, czyli z rozpatrzeniem ataku intruza.
Awatar użytkownika
Gun3R
Has thanked: 49 times
Been thanked: 69 times

Post autor: Gun3R »

pedroo85pl pisze: 16 gru 2024, 22:19 Witam serdecznie,

Od razu jak obcy pojawia się w Twoim pomieszczeniu, jesteś związany z nim walką. I teraz czytasz to co jest napisane w sekcji nt. ucieczki. A więc to będzie normalny ruch ale z dodatkowym efektem ucieczki z walki
Spoiler:
Hobbystyczny modelarz i drukarz 3D. Tutaj buduję swoją markę ;)
ODPOWIEDZ