Recenzenci gier których czytamy/oglądamy/słuchamy

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Beskid
Has thanked: 772 times
Been thanked: 259 times

Re: Recenzenci gier których oglądamy/czytamy

Post autor: Beskid »

W pełni się zgadzam, gawędziarsko są najlepsi. Przy czym opinie są na tyle subiektywne i sugestywne, że można przez nich skreślić ciekawy tytuł. Planszówki Online są pod tym względem bardziej merytoryczne bo jest gameplay z omówieniem wrażeń i z perspektywy czasu doceniam takie podejście.
Awatar użytkownika
Ezekiel
Has thanked: 62 times
Been thanked: 133 times

Post autor: Ezekiel »

To kwestia indywidualna, po tylu latach wiem, kiedy gra jest prawdopodobnie dla mnie, jeśli pojawia się nich negatywna ocena :) Planszówki online bardzo cenię, ale głównie za bardzo sprawne i przystępne przedstawienie rozgrywki i podsumowanie o co chodzi. Natomiast jakoś samej opinii o grze nie umiem przełożyć na swój gust.
Awatar użytkownika
Galatolol
Has thanked: 683 times
Been thanked: 1106 times

Post autor: Galatolol »

Gradanie, jako jedyni w polskim światku recenzenckim (przynajmniej jak dla mnie), oferują też walor rozrywkowy, dzięki świetnej chemii, żarcikom itd. No i potrafią skrytykować grę, co też nie jest oczywiste. Dlatego słucham, jak leci. Za pomniejszą wadę uważam zbytnie skupianie się na wyglądzie gry.
azazelmo
Has thanked: 198 times
Been thanked: 384 times

Post autor: azazelmo »

+1 ode mnie. Co więcej znając chłopaków "ze słyszenia" zaczyna się poznawać ich gusta i to w jakim stopniu pokrywają się z Twoimi (to już kolega dwa posty wcześniej napisał, ale nie będę kasował tylko dlatego, że piszę posta 30 min.). Ja wiem, że jak Ciuniek mówi o grze, że to wspaniała, jednoosobowa łamigłówka, to ja jeszcze jednak oglądam gameplay/zasady zanim rzucę się kupować.
Super, że nagrywają znów regularnie, a byłoby jeszcze lepiej, gdyby znów nagrywali we trzech. Jak Ink akurat nie może, to z Matejo (też są z nim fajne odcinki) czy z Wojennikiem, nie wspominając już nawet o Kwiatoszu. We trzech dyskusja lepiej się kręci.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 564 times
Been thanked: 1312 times

Post autor: psia.kostka »

Ezekiel pisze: 02 lip 2024, 12:48 Przepraszam za ten pean
Opinie i oceny "fanbojów" powinny byc jakos specjalnie oznakowane jako info nieweryfikowalne/potencjalny fake news ;) <żarcik>

edit:
tzn wszystkie inne, bez uczciwego dopisku autora ;)
Ostatnio zmieniony 02 lip 2024, 14:10 przez psia.kostka, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
Ezekiel
Has thanked: 62 times
Been thanked: 133 times

Post autor: Ezekiel »

No przecież się oznaczyłem, że "materiał fanbojski niesponsorowany" :mrgreen:
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1374 times
Been thanked: 336 times

Post autor: JollyRoger90 »

Szkoda, szkoda. Lubiłem czasem zerknąć na ich kanał oraz propozycje gry miesiąca u Gambita
Awatar użytkownika
Munchhausen
Has thanked: 175 times
Been thanked: 140 times

Post autor: Munchhausen »

Ooo, Melanżownia TV znowu zaczęła wrzucać filmy...

Obrazek

Morał: pamiętajmy o dwuetapowej weryfikacji.
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 338 times
Been thanked: 538 times

Post autor: vnzk »

Spoiler:
A może to Łukasz z Bartkiem cisną w strzelanki? Oglądałbym.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2024, 15:05 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: cytowanie
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1333 times
Been thanked: 2042 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Morał: pamiętajmy o dwuetapowej weryfikacji.
To już nie jest niestety żadne zabezpieczenie.
Teraz jedynie klucz U2F
Awatar użytkownika
jendrusz
Has thanked: 124 times
Been thanked: 19 times

Post autor: jendrusz »

Planszowy Kolektyw - rzeczowo, miło, z pasją i humorem.
Lubię ilustracje Klemensa Franza.
adm1004a
Has thanked: 8 times
Been thanked: 11 times

Post autor: adm1004a »

nie gram aż tyle, ale dużo ma do rzeczy z kim gram. Uwielbiam hegemony, ale bardzo dużo zależy od ekipy i od tego jak wyglądają pertraktację nad stołem. gra miesiąca, bardziej rozgrywka miesiąca. jak grałem z introwertykami w hegemony to.... fajna gra, ale sama rozgrywka mnie nie porwała, ale jak grałem z ludźmi ekstrowertykami o przeciwnych poglądach politycznych i gospodarczych, to była jazda na maksa, gra na punkty była, ale ten spór przy głosowaniu
Sannderson
Has thanked: 77 times
Been thanked: 30 times

Post autor: Sannderson »

jendrusz pisze: 11 wrz 2024, 08:54 Planszowy Kolektyw - rzeczowo, miło, z pasją i humorem.
Czyli na odwrót w porównaniu do gościa z Board Week Polska (to ten bardziej irytujący z PogramyTV). Serdecznie odradzam, gdyby ktoś chciał w ogóle sprawdzać.

Polecam natomiast bardzo dobry odcinek od dżentelmenów przy stole "Wtopy planszoholika".
darioinvader
Has thanked: 61 times
Been thanked: 20 times

Post autor: darioinvader »

Na dżentelmenach jeszcze nigdy się nie zawiodłem 🤘Nawet jeśli omawiają tytuł, który mnie średnio interesuje ( nie gram w 18xx), to i tak posłucham, bo Panowie mają wybitne flow. Dobrze się ich słucha.
Czekam na kolejny odcinek z Pitonem 🙂
Awatar użytkownika
xtomashx
Has thanked: 67 times
Been thanked: 56 times

Post autor: xtomashx »

Sannderson pisze: 11 wrz 2024, 12:20
Czyli na odwrót w porównaniu do gościa z Board Week Polska (to ten bardziej irytujący z PogramyTV). Serdecznie odradzam, gdyby ktoś chciał w ogóle sprawdzać.
Podpisuje się pod tą opinią. Kolejna próba bycia śmiesznym na siłę jak w Pogramy.
Awatar użytkownika
EsperanzaDMV
Has thanked: 377 times
Been thanked: 766 times

Post autor: EsperanzaDMV »

A co się tak właściwie stało z PogramyTV? Jednak ludzie nie docenili nagrywania w jakości turbohiperultraHD i wyżej cenią sobie merytorykę, choćby nagrywaną popsutym mikrofonem (Gradanie patrzę na Ciebie ;)) albo z lichą kamerą/nieprofesjonalnym tłem (Gambit teraz na Ciebie patrzę :D)? Widziałem na Grze Miesiąca że jest tylko jeden z nich i to pod inną nazwą i się zdziwiłem.
Awatar użytkownika
Zaan84
Has thanked: 44 times
Been thanked: 298 times

Post autor: Zaan84 »

Moze sa jakieś sprawy osobiste, nie wiem, ale patrząc na ich kanal mozna wyciągnąć jakieś wnioski. Robili to 7 lat i liczba wyświetleń spadła im z 4-6 tysięcy do ~600-800. Moze doszli do wniosku że nie ma co się zarzynać.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2024, 18:15 przez Zaan84, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Leviathan
Has thanked: 458 times
Been thanked: 1254 times
Kontakt:

Post autor: Leviathan »

Zaan84 pisze: 13 wrz 2024, 13:19 Moze sa jakieś sprawy osobiste, nie wiem, ale patrząc na ich kanal mozna wyciągnąć jakieś wnioski. Robili to 7 lat i liczba wyświetleń spadła im z 4-6 tysięcy do ~600-800. Moze doszli do wniosku że nie ma co się zażynać.
Wiele zależy od celu, dla którego tworzy się treści i od motywacji. W moim przypadku, gdyby monetyzacja i pogoń za wyświetleniami były podstawowymi celami prowadzenia kanału, to rzuciłbym to pewnie już dawno temu.
RaistlinJedyny
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Post autor: RaistlinJedyny »

Leviathan pisze: 13 wrz 2024, 15:47 Wiele zależy od celu, dla którego tworzy się treści i od motywacji. W moim przypadku, gdyby monetyzacja i pogoń za wyświetleniami były podstawowymi celami prowadzenia kanału, to rzuciłbym to pewnie już dawno temu.
To byłoby wielce niefortunne. Lubię oglądać nagrania o grach z istnienia których nie zdawałem sobie sprawy.
A poza tym, na wszystkich możliwych frontach, jesteś wielkim obrońcą Etherfields - skądinąd wspaniałej gry.
KEEP IT UP!
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1333 times
Been thanked: 2042 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Leviathan pisze: 13 wrz 2024, 15:47
Zaan84 pisze: 13 wrz 2024, 13:19 Moze sa jakieś sprawy osobiste, nie wiem, ale patrząc na ich kanal mozna wyciągnąć jakieś wnioski. Robili to 7 lat i liczba wyświetleń spadła im z 4-6 tysięcy do ~600-800. Moze doszli do wniosku że nie ma co się zażynać.
Wiele zależy od celu, dla którego tworzy się treści i od motywacji. W moim przypadku, gdyby monetyzacja i pogoń za wyświetleniami były podstawowymi celami prowadzenia kanału, to rzuciłbym to pewnie już dawno temu.
Dobrze ujęte bo pomimo że nie muszą to być nasze cele to jednak łatwiej się nagrywa kiedy widać w tym jakiś sens.
Awatar użytkownika
Mark442
Has thanked: 436 times
Been thanked: 104 times

Post autor: Mark442 »

Zaan84 pisze: 13 wrz 2024, 13:19 Moze sa jakieś sprawy osobiste, nie wiem, ale patrząc na ich kanal mozna wyciągnąć jakieś wnioski. Robili to 7 lat i liczba wyświetleń spadła im z 4-6 tysięcy do ~600-800. Moze doszli do wniosku że nie ma co się zarzynać.
A ja myślę, że problem leży zupełnie w innym miejscu i ma raczej charakter (-y) typowo subiektywne. Nie dramatyzowałbym i sprowadzał temat do ilości wyświetleń, czy kasy... Kasa być może tak, ale to chyba w grę wchodzi kasa wydawana, a nie kasa ewentualnie pozyskiwana...
Z drugiej strony ile można gadać o grach planszowych tygodniowo... Mówmy raczej "Umarł król, niech żyje król". bo w ostatnich 2 latach zamknięto masę kanałów o tematyce planszowej i zniknięcie kolejnego kanału nie powinno nikogo dziwić. Podobnie jak powstawanie nowych.
Mark
Has thanked: 326 times
Been thanked: 509 times

Post autor: Nilis »

Gra miesiąca u Gambita. Planszówki Online zdecydowali się na Speakeasy po jednej rozgrywce. Tak, wiem można i ogłosić Monopoly po nieskończonej rozgrywce i nic nikomu do tego. Dotychczas oglądałem ich gameplay-e (bo dzięki temu można wstępnie ocenić przed zakupem i to jest kapitalne co robią) i słuchałem podsumowanie. Podsumowania można już jednak odpuścić bo i tak każda gra jest świetna, nawet po jednej partii wskakuje na TOP. A to rozłożone na stole Apiary jako reklama od wydawcy to już w ogóle słabizna
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Awatar użytkownika
kurdzio
Has thanked: 179 times
Been thanked: 492 times

Post autor: kurdzio »

Nilis pisze: 03 paź 2024, 10:11 Gra miesiąca u Gambita. Planszówki Online zdecydowali się na Speakeasy po jednej rozgrywce. Tak, wiem można i ogłosić Monopoly po nieskończonej rozgrywce i nic nikomu do tego. Dotychczas oglądałem ich gameplay-e (bo dzięki temu można wstępnie ocenić przed zakupem i to jest kapitalne co robią) i słuchałem podsumowanie.
Barolek/Gandalf najlepiej bawił się we wrześniu przy Speakeasy, gdzie problem?
Nilis pisze: 03 paź 2024, 10:11 Podsumowania można już jednak odpuścić bo i tak każda gra jest świetna, nawet po jednej partii wskakuje na TOP.
Ja tam nie mam problemu w usłyszeniu wad które wymieniają chłopaki w podsumowaniu.
Nilis pisze: 03 paź 2024, 10:11 A to rozłożone na stole Apiary jako reklama od wydawcy to już w ogóle słabizna
XD
Racja, jak tylko zobaczyłem to rozłożone Apiary to od razu poleciałem do sklepu i kupiłem dwie sztuki (jedną dla siebie i jedną na prezent).
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Awatar użytkownika
Sirius_Black
Has thanked: 274 times
Been thanked: 232 times

Post autor: Sirius_Black »

Nilis pisze: 03 paź 2024, 10:11A to rozłożone na stole Apiary jako reklama od wydawcy to już w ogóle słabizna
Myślę, że po prostu nagrywali filmik dla Gambita przed nagrywaniem rozgrywki na kanał. Z tego co pamiętam, to nie pierwszy raz, gdy mieli coś już rozłożonenpodczas nagrywania gry miesiąca.
ODPOWIEDZ