Jakie RPG dla 2 osób na początek?

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
J4c3k

Jakie RPG dla 2 osób na początek?

Post autor: J4c3k »

Czołem wszystkim graczom i sympatykom gier planszowych!
Krótkie pytanie – jaką grę z gatunku RPG polecilibyście na początek komuś, kto jak dotąd nie miał okazji w takie gry grać? Szukamy z dziewczyną czegoś na nadchodzące jesienne wieczory ;)
Ogólne założenia to:
- gra dla 2 osób,
- w języku polskim lub w ostateczności angielskim,
- cena w granicach 250 – 300 zł maksymalnie,
- ładna szata graficzna,
- klimat fantastyczny albo postapokaliptyczny.
Dziękuję!
agt
Has thanked: 917 times
Been thanked: 511 times

Re: Jakie RPG dla 2 osób na początek?

Post autor: agt »

Nie znam się na RPG, ale w marcu był taki temat:

viewtopic.php?t=81851

Może pomoże. :)
Cyel
Has thanked: 1417 times
Been thanked: 1698 times

Post autor: Cyel »

No tak, ale chodzi o RPG nie o planszówkę.

Bardziej pasowałby tutaj ten temat (moja odpowiedź w nim): viewtopic.php?p=1659245#p1659245

Nie do końca rozumiem warunki:
- gra dla 2 osób,
- ładna szata graficzna,

RPG raczej z założenia nie mają twardego limitu na to ile osób będzie w nie grać. Maksimum wynika z ograniczeń w logistyce i ogarnianiu i może być różne u różnych MG - dla mnie np to 4 osoby i to już jest tłum i nie wyobrażam sobie jak ktoś prowadzi sensowne RPG dla np 8 graczy. A niektórzy tak grają.

Interesujące Was minimum czyli jeden MG i jeden gracz powinno występować w każdym RPG.

Co do szaty graficznej to oczywiście miło sobie poprzeglądać pięknie wydany podręcznik, ale, w przeciwieństwie do planszówki, i tak nie wpływa to na jakość zabawy. Czemu to wymaganie?
Karalek_PL
Has thanked: 58 times
Been thanked: 40 times

Post autor: Karalek_PL »

Systemów jest od groma, przydało by się trochę zawęzić tematykę. Praktycznie każdy scenariusz można poprowadzić MG + 1 gracz tylko może to być nieciekawe/trudne/frustrujące. Są jednak dedykowane takiemu stylu grania, np.: https://blackmonk.pl/zew-cthulhu/1552-z ... KRfB9T34vj
Cyel

Karalek_PL pisze: 08 wrz 2024, 23:22 Praktycznie każdy scenariusz można poprowadzić MG + 1 gracz tylko może to być nieciekawe/trudne/frustrujące.

Ja dużo grałem (w zasadzie prowadziłem Warhammer Fantasy / 40.000, World of Darkness) RPG 1 gracz 1 MG i uważam, że jest to świetne, pozwala się w pełni skupić na jednym bohaterze i snuć spersonalizowaną historię, która faktycznie będzie się wokół niego rozgrywać. W rezultacie gracz też jest bardziej zaangażowany a wydarzenia mają większy emocjonalny impakt. Mnóstwo moich najlepszych RPGowych wspomnień jest właśnie z takich gier.

Oczywiście granie z drużyną ma inne istotne zalety (np więcej wielokierunkowych relacji i interakcji, że o aspekcie towarzyskim nie wspomnę), ale nie powiedziałbym, że jedno jest lepsze/gorsze od drugiego.

Z innej beczki, właśnie szykuję się do prowadzenia Forbidden Lands - gry osadzonej w świecie, który jest równocześnie fantasy i post-apo (zawiązanie fabuły będę wzorował na Falloucie 1 ;)). Dla nowego Mistrza Gry ułatwieniem może być duży udział losowo generowanych wydarzeń, i to fajnych, fabularnie barwnych a nie "k6 goblinów" ;)

Nadal jednak dla zupełnie początkujących sugerowałbym mocno uproszczony system, j.w.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2024, 20:38 przez Cyel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lukiroo
Has thanked: 18 times
Been thanked: 51 times

Post autor: lukiroo »

Pytanie czy autorowi tematu rzeczywiście chodzi o grę RPG (tzn podręcznik), czy pisząc RPG miał na myśli planszówkę w klimacie komputerowych gier rpg (przygody, rozwój postaci itd).
Cyel

lukiroo pisze: 09 wrz 2024, 15:08 Pytanie czy autorowi tematu rzeczywiście chodzi o grę RPG (tzn podręcznik), czy pisząc RPG miał na myśli planszówkę w klimacie komputerowych gier rpg (przygody, rozwój postaci itd).
To też może nie pomóc bo ostatnio ciągle widzę, np na YT jak ludzie nazywają gry video takie jak np Darkest Dungeon albo XCom RPGami. Czekam tylko aż ktoś zacznie mówić że Duolingo to RPG bo są tam XPy i Levele ;)

Takie planszowe, a właściwie karciane doświadczenie, które dla mnie było najbliższe faktycznemu RPG to Alice is Missing. Ale tu nie pasuje ani wymagany setting ani liczba graczy.

Tak czy inaczej nie wygląda na to żebyśmy się dowiedzieli, ale może autor już sobie po po prostu coś wybrał z podlinkowanych tematów.
Awatar użytkownika
Otorek
Has thanked: 314 times
Been thanked: 537 times

Post autor: Otorek »

Jeśli chodzi o tradycyjne RPG 1 na 1 (mg i gracz) to z dedykowanych do głowy przychodzi mi system Gumshoe - Cthulhu Confidential, ale wtedy temat znajdowalby się w złej kategorii.
Z lekkich gier z klimatem rpg-a, może Lands of Glazyr?
Pat007
Has thanked: 8 times

Post autor: Pat007 »

Ja dopiero wchodzę w rpg i sama szukam czegoś dla siebie. Wpadli mi w oko „Słowianie”. Podobno super wydany podręcznik i fajny klimat (średniowieczne wioski słowiańskie, bogowie, potwory, demony :D).
Awatar użytkownika
itsthisguyagain
Has thanked: 265 times
Been thanked: 454 times

Post autor: itsthisguyagain »

RPG na początek polecam Discord i mikrofon

grupy Discord
https://discord.gg/7RXSaPTu
https://discord.gg/f6zN9aKY
https://discord.gg/nZWC56My
Karalek_PL
Has thanked: 58 times
Been thanked: 40 times

Post autor: Karalek_PL »

Pat007 pisze: 15 wrz 2024, 10:58 Ja dopiero wchodzę w rpg i sama szukam czegoś dla siebie. Wpadli mi w oko „Słowianie”. Podobno super wydany podręcznik i fajny klimat (średniowieczne wioski słowiańskie, bogowie, potwory, demony :D).
Oj nie, zdecydowanie odradzam, prowadzę właśnie kampanię w nim. Jest to system z masą mikrozasad. Każda postać w zależności od profesji, wybranego boga, pochodzenia dostaje inne bonusy (tak na oko ponad 80 kombinacji), na wiele rzeczy są osobne rzuty, często masz 2/3 w jednej sytuacji. Nawet przy mechanice walki na 1 poziomie jest tego dużo.

Owszem, jest to fajny świat, super że Twórca ciągle rozwija uniwersum (raptem 2 dni temu zapowiedziano kolejny dodatek), ale na pewno nie na początek przygody. Celowałbym może w jakieś PbtA.

Chaos RPG co tydzień ma kilka otwartych sesji: https://discord.gg/RkFJjUfT
Cyel

Tak na dobrą sprawę to komplet zasad do RPG możnaby zawrzeć w 6 punktach.
1. Wybierzcie z MG setting
2. Wymyśl bohatera w tym settingu
3. Zapisz trzy rzeczy w których bohater jest ponadprzeciętnie dobry i trzy w których jest zdecydowanie słaby*
4. Grajcie
5. Gdy zachodzi sytuacja , której rozstrzygnięcie jest niepewne, rzucacie k6. Na 3+ się udało a na 1-2 nie.
6. Jeśli to sytuacja, którą można podpiąć pod silne lub słabe strony postaci, gracz rzuca 2k6 i wybiera odpowiednio lepszy lub gorszy wynik
Dziękuję.
©Cyel2024

*- o podobnej wadze a nie np "znakomita sprawność fizyczna" vs "słaba znajomość nigeryjskiego kina niemego"
ODPOWIEDZ