agt pisze: ↑06 paź 2024, 21:33
Jesli masz jakieś wymagania odnośnie trudności/ciężaru (np. w skali BGG) oraz czasu rozgrywki to na pewno pomoże ich podanie.
A także, jeśli to gra dla Ciebie, to w jakie gry już grałeś i które się spodobały, a które nie.
Jeśli chodzi o trudność to najprawdopodobniej coś na pograniczu medium/medium heavy (skala BGG), ale pewnie bliżej medium.
Jestem fanem gier do około 40 min na gracza. Wolę zagrać na dłuższym spotkaniu w 2 gry, a nie jedną długą.
Ogrywałem już kilka tytułów na różnym poziomie spektrum. Brzdęk (akurat Katakumby) jest dla mnie przyjemną grą (ale grałem w go tyle razy, że muszę zrobić od niego i gatunku przerwę). Twilight Imperium mimo, że też bardzo przyjemne to stosunek czasu i sił do przyjemności jest zdecydowanie za mały. Root mimo swojego skomplikowania urzekł mnie ilością "różnych" gampleyów i stylem. Co-opy Nemesis (obie części) i Spirit Island też mają coś w sobie ciekawego, ale myślę, że szczególnie ten drugi na dłuższą metę może się znudzić (chociaż oczywiście to tylko przemyślenie), ze względu na brak dodatków (po polsku), które urozmaicają rozgrywkę (Ale to dopiero po bardzo wielu grach). W Nemesisie jest jednak ta mechanika przeszkadzania współtowarzyszom/ sabotażowania. Diuna Imperium zupełnie mi nie podeszła. Myślę, że jedyny typ gier w jaki nie grałem to typowa gra euro, chyba że nie do końca wiem co to oznacza.
Jeśli z ww miałbym zrobić subiektywny ranking:
1.Nemesis / Root
2. Brzdęk/Spirit Island
3.Wonderland's War (Niby ładna ale po prostu mi nie pasowała sama gra)
4.TI
5. Diuna Imperium
Grałem jeszcze w karcianki (Res Arcana, Imperium Antyk, Unmatched) ale obecnie szukam gry planszowej
Mam ten problem/szczęście, że znajomi posiadają dosyć spore kolekcje przez co mogłem w te tytuły zagrać mimo ich ceny.