Hrabstwo Harrow/Harrow County (Jay Cormier, Shad)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
ave.crux
Has thanked: 899 times
Been thanked: 1453 times

Re: Hrabstwo Harrow/Harrow County (Jay Cormier, Shad)

Post autor: ave.crux »

zawias pisze: 05 paź 2024, 19:31 Jeśli ktoś by chciał moją wersję tłumaczenia pomocy z ikonkami, to wrzucam linka. Jest dodane parę wyjaśnień, posiłkowałem się instrukcją. https://filetransfer.io/data-package/71SXzWNs#link
Dzięki bardzo, zaoszczędziłeś mi roboty. Biorę twoją wersję ;) Programem NAPS2 możesz sobie wygodnie łączyć pdf'y w jeden plik czy zmieniać na obrazki.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Fojtu
Has thanked: 577 times
Been thanked: 1375 times

Post autor: Fojtu »

Zagrane 2 razy, raz w trybie uproszczonym, raz normalnym. Bardzo polecam sięgnąć po poprawioną angielską instrukcję, od razu się lepiej ogarnia.

Wrażenia na razie bardzo pozytywne. Trochę jest kopania się momentami z zasadami mam wrażenie, ale koniec końców gra jest dość prosta. Super jest to, że te same mechanizmy podstawowe ze słojów strony konfliktu różnie grają. A jak w pełnym trybie doda się jeszcze bonusy między słoje to już w ogóle robi się na noże.

Trochę się przyczepię do wersji podstawowej, bo mam wrażenie że za bardzo siedzi na walce i środku mapy i część osób może się zrazić. Bez pełnych zasad znacznie trudniej walczy się o cele a znacznie prościej po prostu wali na pałę w kogoś licząc na punkt. W pełnej wersji na szczęście ten efekt znika, ale przestrzegam, żeby się nie zrażać.

Czekam zdecydowanie na więcej, szczególnie że gramy dopiero pierwszymi postaciami a jest tego w pudełku wiadro. Muszę przyznać, że chyba tak bogatej gry w takiej cenie to chyba jeszcze nie widziałem. Wszystko ma uczucie premium i aż chce się macać te komponenty. No i super miłe zaskoczenie wieżą, która w shogunie często ledwo co robi a tutaj randomizer potrafi być ogromny.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 330 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

skrót zasad i przykładowa rozgrywka

Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
leszczorek
Has thanked: 4 times
Been thanked: 26 times

Post autor: leszczorek »

Jako, że gra wpadła na radar myślę czy jej nie dorwać ale interesuje mnie tylko tryb 4 osobowy. Ktoś testował? Warto?
Kitshu
Has thanked: 5 times
Been thanked: 41 times

Post autor: Kitshu »

leszczorek pisze: 09 paź 2024, 07:02 Jako, że gra wpadła na radar myślę czy jej nie dorwać ale interesuje mnie tylko tryb 4 osobowy. Ktoś testował? Warto?
IMO główny dizajn tej gry to 2-3 osoby max
Awatar użytkownika
wrojka
Has thanked: 269 times
Been thanked: 274 times

Post autor: wrojka »

arekbarca1 pisze: 13 maja 2024, 18:46 Cześć, może głupie pytanie ale czy będzie gra w normalnej sprzedaży? A jeśli tak to kiedy i po ile?;)
wrojka pisze: 13 maja 2024, 19:00 Myślę, że powinna być w normalnej sprzedaży. W Early Bird Delux mi wyszedł 317zł. Podejrzewam że finalnie Deluxe będzie po 350zł?
Mignął mi post AlePlanszów na FB
https://aleplanszowki.pl/strategiczne/2 ... eluxe.html
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 557 times
Been thanked: 1284 times

Post autor: psia.kostka »

Oby czachony odpalily jakas halloweenowa wyprz, bo cena w alep taka se :P

Zagralem karte "wait" podczas preorderu, no bo przeciez "wszyscy wiedza jak to jest z czachonami"...
Teraz suspens oczekiwania na retail mnie zabijal, ale oferta alep otrzezwila :|
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
ave.crux

wrojka pisze: 09 paź 2024, 11:38 Mignął mi post AlePlanszów na FB
https://aleplanszowki.pl/strategiczne/2 ... eluxe.html
Warto było zamówić u wydawcy w takim wypadku, jednak te 60zł robiłoby u mnie różnicę czy to w ogóle brać.
Awatar użytkownika
zawias
Has thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: zawias »

Btw, zauważyliście, że nazwy kart trochę się rozmijają z grafikami na nich? :D Wiem, że to nie ma znaczenia w odbiorze gry, ale tak mi się ostatnio rzuciło w oczy. Np. jest karta Sidła we frakcji Kami, a rysunek sideł jest bodajże na karcie frakcji Obrońców. W ogóle Obrońcy mają te rysunki tam totalnie randomowe. Rodzina ma bardziej pasujące grafiki do nazewnictwa :o
Awatar użytkownika
ave.crux

zawias pisze: 09 paź 2024, 21:25 Btw, zauważyliście, że nazwy kart trochę się rozmijają z grafikami na nich? :D
Nie rozmijają się dla kogoś kto czytał komiksy. Przejrzałem i tam chyba jedna u obrońców mi średnio pasowała, a tak to każda grafika jest dobrze spasowana i przypomina o sytuacjach, które wydarzyły się bohaterom komiksu.
zawias pisze: 09 paź 2024, 21:25 Wiem, że to nie ma znaczenia w odbiorze gry, ale tak mi się ostatnio rzuciło w oczy.
Znajomość komiksów ma duże znaczenie i zmienia odbiór kart.
zawias pisze: 09 paź 2024, 21:25 Np. jest karta Sidła we frakcji Kami, a rysunek sideł jest bodajże na karcie frakcji Obrońców.
Ponieważ w komiksie kammi odwiedziła emmy i udawała
Spoiler:
dlatego też karta sidła pasuje jak ulał.
zawias pisze: 09 paź 2024, 21:25 W ogóle Obrońcy mają te rysunki tam totalnie randomowe. Rodzina ma bardziej pasujące grafiki do nazewnictwa :o
j.w. każda frakcja ma pasujące grafiki.
Kitshu
Has thanked: 5 times

Post autor: Kitshu »

zawias pisze: 09 paź 2024, 21:25 Btw, zauważyliście, że nazwy kart trochę się rozmijają z grafikami na nich? :D Wiem, że to nie ma znaczenia w odbiorze gry, ale tak mi się ostatnio rzuciło w oczy. Np. jest karta Sidła we frakcji Kami, a rysunek sideł jest bodajże na karcie frakcji Obrońców. W ogóle Obrońcy mają te rysunki tam totalnie randomowe. Rodzina ma bardziej pasujące grafiki do nazewnictwa :o
Komiks jest dostępny do czytania online, wszystkie zeszyty. Po zapoznaniu się stwierdzisz że karty nie mogły lepiej pasować
Awatar użytkownika
maciejos91
Has thanked: 16 times
Been thanked: 17 times

Post autor: maciejos91 »

Kitshu pisze: 10 paź 2024, 08:37
zawias pisze: 09 paź 2024, 21:25 Btw, zauważyliście, że nazwy kart trochę się rozmijają z grafikami na nich? :D Wiem, że to nie ma znaczenia w odbiorze gry, ale tak mi się ostatnio rzuciło w oczy. Np. jest karta Sidła we frakcji Kami, a rysunek sideł jest bodajże na karcie frakcji Obrońców. W ogóle Obrońcy mają te rysunki tam totalnie randomowe. Rodzina ma bardziej pasujące grafiki do nazewnictwa :o
Komiks jest dostępny do czytania online, wszystkie zeszyty. Po zapoznaniu się stwierdzisz że karty nie mogły lepiej pasować
Podrzucisz link do komiksów online?
Always Whyduck
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1643 times
Been thanked: 1827 times

Post autor: Mr_Fisq »

Przypominam, że od pytań o zasady jest temat:
viewtopic.php?t=83292
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW), Firefly Adventures, Nemesis: Nieznane Historie, Kawerna, Blackstone Fortress.
Przygarnę: Chinatown, Złapmy Lwa 9x9
Awatar użytkownika
psia.kostka

psia.kostka pisze: 09 paź 2024, 11:59
Spoiler:
Drążąc temat sknerstwa, raportuje kolejne dostepnosci gry z iszopa:

340 turlanki na ceneo
350 https://dragoneye.pl/hrabstwo-harrow-ro ... -9223.html
363(352 z rabatem, bez kodu) https://aleplanszowki.pl/strategiczne/2 ... eluxe.html
369 (rabat nie lapie sie) https://www.planszomania.pl/strategiczn ... eluxe.html

(335 z rabatem 8) ) https://3trolle.pl/34505-hrabstwo-harro ... eluxe.html

Przy okazji naszlo mnie takie pytanie okolo-czachowe:
czy wydawnictwo dodrukowuje swoje gry, ktorych naklad sie wyczerpal? Troche ten sposob sprzedazy preorderow KSowych wydaje sie roznic od klasycznych drukow miedzynarodowych, ale moze to tylko wrazenie. Czy popularne gry od Czachy po wyprzedaniu tez wracaja co pol roku/rok jak w innych wydawnictwach?

~~
Nie wiem czy lamac sie juz na 3trollach, czy wierzyc w Halloween z Czachonami :P

Dzieki tez za polecajki komiksu (online), szczegolnie, ze pomaga to najwyrazniej w zrozumieniu chocby ilustracji na kartach.
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 209 times
Been thanked: 140 times

Post autor: ScorpZero »

Wygląda to mega ciekawie, zwłaszcza, że na 2 osoby.

Trochę mnie tylko martwi, że wydaje Czacha, a więc braki i błędy o których piszecie... do przeżycia?
Awatar użytkownika
wrojka
Has thanked: 269 times
Been thanked: 274 times

Post autor: wrojka »

ScorpZero pisze: 13 paź 2024, 09:24 Trochę mnie tylko martwi, że wydaje Czacha, a więc braki i błędy o których piszecie... do przeżycia?
Ogólnie to wszystko śmiga i można grać bez przeszkód. Rzeczy które wymieniłem są bardzo kosmetyczne i w żaden sposób nie rzutują na rozgrywkę.
Awatar użytkownika
psia.kostka

Ardel12 pisze: 13 paź 2024, 10:12 Lol, w 3t kupowałem dwa dni temu i z rabatem dałem 302zl w tym darmowa wysyłka
:shock: no nie wiem, to by bylo 10% taniej niz obecnie maja. A zwykle sa jedynie troszke tansi od aleP, nawet biorac zwyczajowe w 3t -5% za przedsprzedaz. Cos tu za dobra oferte wylapales i zal, ze nie poinformowales nas w czas :P

Co do dodrukow czachowych, to w sumie sam pamietam, ze jakies dodatki do Northgardu (czy cos ;)) zamawialem komus, potem byly puchy, ale wrocilo. Natomiast Rallyman Dirt jest/byl w ostrej wyprz w aleP (maja sporo towaru od czachy) i to jest chyba wciaz pierwszy druk, bo w miedzyczasie oryginalny wydawca wywinal orla :lol: ale to ten print DIRT musial byc jakis wielki, skoro tyle kapie i kapie...
Mozliwosc dodruku jest tez pewnie warunkowana zamawianym nakladem. Niby mozesz sie zapisac, ale musisz wziac duzo. A jak chcesz malo, no to figa. Raczej tu karty rozdaje zagranica.

~~
ok, juz sie zamykam i nie odbiegam od tematu gry :mrgreen:
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1360 times
Been thanked: 2857 times

Post autor: Ardel12 »

psia.kostka pisze: 13 paź 2024, 10:36
Ardel12 pisze: 13 paź 2024, 10:12 Lol, w 3t kupowałem dwa dni temu i z rabatem dałem 302zl w tym darmowa wysyłka
:shock: no nie wiem, to by bylo 10% taniej niz obecnie maja. A zwykle sa jedynie troszke tansi od aleP, nawet biorac zwyczajowe w 3t -5% za przedsprzedaz. Cos tu za dobra oferte wylapales i zal, ze nie poinformowales nas w czas :P
Oj niedowiarku:
Obrazek
Pisałem na FB o tym. Gnojac Czachę za politykę cenową :)
Tutaj w sumie nie wpadłem, by wrzucić bo też nigdy tego nie robię xD
Awatar użytkownika
psia.kostka

Wierzyc, to wierze. Tylko teraz sam nie rozumiem polityki cenowej 3trolli :?
Swietny łup panocku! Zazdro :mrgreen:
Awatar użytkownika
zawias
Has thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: zawias »

Ja swoje Harrow zgarnąłem za 271 zł z przesyłką, bo miałem jeszcze czachony :) A jeśli chodzi o dodruki to Czacha raczej ich nie robi, a jeśli już to po długim okresie (jest to zależne od oryginalnego wydawcy). Endevor Wiek Żagli czekał 6 lat na dodruk, natomiast był to już tylko retail. Delux-ów raczej nie dodrukowują. Brać póki jest :)
Awatar użytkownika
sopel82
Has thanked: 236 times
Been thanked: 224 times

Post autor: sopel82 »

Ardel12 pisze: 13 paź 2024, 10:12 Lol, w 3t kupowałem dwa dni temu i z rabatem dałem 302zl w tym darmowa wysyłka, więc zapłacę mniej o prawie 30zl niż biorący w przedsprzedaży. Tam było bodaj 309 +kw.
W pierwszej było 299zł (early bid 289zł) + promo cena na zestaw komiksów. Wysyłka kurier inpost 18zł. Zapłacileś 15zł mniej w jakimś chwilowym promo z rabatem ... fajnie, gratulacje i w ogóle dzięki, że się pochwaliłeś, zawsze fajnie cieszyć się czyimś szczęściem.

Osobiście uważam jednak, że 300zł za tą grę w takiej wersji u wydawcy* to dobra cena, więc nie rozumiem za bardzo narzekań na politykę cenową Czachy w tym przypadku.

* gdzie wiadomo że wydawca zawsze puszcza po SCD a sklepy biorą z olbrzymim rabatem... nie wiem jak jest w PL ale Stonemaier gdzieś pisał że rabaty dochodzą do 60%
Ostatnio zmieniony 13 paź 2024, 14:43 przez sopel82, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 330 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

pamięta ktoś ile było w sklepie czachy podczas przedsprzedaży?
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
sopel82
Has thanked: 236 times
Been thanked: 224 times

Post autor: sopel82 »

tomp pisze: 13 paź 2024, 13:52 pamięta ktoś ile było w sklepie czachy podczas przedsprzedaży?
early bid w ciągu 24h było 289, w marcu/kwietniu było 299, potem w drugiej turze w lipcu było 309.
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 209 times
Been thanked: 140 times

Post autor: ScorpZero »

Spoiler:
Eh, i namówiony jestem, gra zamówiona.

Zawsze chciałem Roota spróbować, a nigdy nie będę miał do tego ekipy, więc zostaje tryb dwuosobowy, a skoro gra jest takim trochę Robotem na dwoje to jestem bardzo na tak. :mrgreen:
Awatar użytkownika
ave.crux

ScorpZero pisze: 13 paź 2024, 14:08 Zawsze chciałem Roota spróbować, a nigdy nie będę miał do tego ekipy, więc zostaje tryb dwuosobowy, a skoro gra jest takim trochę Robotem na dwoje to jestem bardzo na tak. :mrgreen:
Tak najłatwiej zareklamować tę grę ludziom, ale jak się wejdzie w szczegóły to jest tu ogrom różnic względem roota.
- Nie można dzielić jednego pola z przeciwnikiem;
- Każda frakcja ma własny stos kart;
- Walka jest na odległość, a nie na polu dzielonym z przeciwnikiem;
- Przy walce uruchamiasz dice towera, w root rzucasz dwiema kostkami i wybierasz wyższy wynik jako atakujący;
- Możesz zadać więcej obrażeń niż masz jednostek w walce;
- Wykonujesz 1 akcję na turę, a nie jak w root szereg od świtu do wieczora;
- Dostajesz punkty za zabijanie jednostek wroga;

Oczywiście harrow jest świetną grą i dla mnie, fana roota jest to fenomenalny tytuł, ale jednak jakby wejść w szczegóły to root jest inny i też inne odczucia podczas rozgrywki mu towarzyszą.
ODPOWIEDZ