Portal Games - dyskusja o wydawnictwie

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
samuraj1369
Has thanked: 559 times
Been thanked: 663 times

Re: Portal Games - dyskusja o wydawnictwie

Post autor: samuraj1369 »

Również pochwalę ich za rozpatrywanie reklamacji.
Kupiłem Robinsona z drugiej ręki no i miał zniszczone pudełko i brakowało jednego żetonu. Napisali, że żeton bez problemu, ale pudełka mają aktualnie tylko w wersji angielskiej. Zgodziłem się, a żeby nie płacić za wysyłkę to podłączyłem sobie do zamówienia i nie było żadnego problemu :D
Awatar użytkownika
Bart Henry
Has thanked: 155 times
Been thanked: 948 times

Post autor: Bart Henry »

Chcecie powiedzieć, że teraz kupując grę Portalu, która okazałaby się niekompletna lub podniszczona, to oprócz samego faktu zapłaty za produkt niegotowy do spełniania swojej roli, musiałbym jeszcze płacić za wysyłkę? Trochę minęło od mojej ostatniej reklamacji tam, bo prawie dwa lata, ale odbyło się bez dodatkowych opłat. Odpowiedz na zgłoszenie reklamacyjne dostałem szybko. Co prawda, nie wysłaliby mi tego, gdybym o sobie nie przypomniał miesiąc później, ale ostatecznie się udało.

Nie każdy z Was wspomina o kosztach wysyłki, więc może jest jakaś zależność. :)
Na sprzedaż (Wrocław): Galactic Cruise z dodatkami, Wielka Draka w Małym Mieście z dodatkami, Septima z dodatkiem, Hegemony z dodatkiem i insertem 3D, Barcelona z dodatkiem, Platformer all-in, Harrow County Deluxe, Exoplanets z dodatkami
Pomnik
Has thanked: 419 times
Been thanked: 297 times

Post autor: Pomnik »

Bart Henry pisze: 27 paź 2024, 08:51 Chcecie powiedzieć, że teraz kupując grę Portalu, która okazałaby się niekompletna lub podniszczona, to oprócz samego faktu zapłaty za produkt niegotowy do spełniania swojej roli, musiałbym jeszcze płacić za wysyłkę? Trochę minęło od mojej ostatniej reklamacji tam, bo prawie dwa lata, ale odbyło się bez dodatkowych opłat. Odpowiedz na zgłoszenie reklamacyjne dostałem szybko. Co prawda, nie wysłaliby mi tego, gdybym o sobie nie przypomniał miesiąc później, ale ostatecznie się udało.

Zgłoszeń u nich miałem kilka, za wysyłkę placiłem chyba tylko 2 razy - jakbym miał strzelać to za wysyłkę płacisz kiedy elementów brakuje z winy użytkownika a nie wydawcy :D
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
Wender
Has thanked: 130 times
Been thanked: 124 times

Post autor: Wender »

Bart Henry pisze: 27 paź 2024, 08:51 Chcecie powiedzieć, że teraz kupując grę Portalu, która okazałaby się niekompletna lub podniszczona, to oprócz samego faktu zapłaty za produkt niegotowy do spełniania swojej roli, musiałbym jeszcze płacić za wysyłkę? Trochę minęło od mojej ostatniej reklamacji tam, bo prawie dwa lata, ale odbyło się bez dodatkowych opłat. Odpowiedz na zgłoszenie reklamacyjne dostałem szybko. Co prawda, nie wysłaliby mi tego, gdybym o sobie nie przypomniał miesiąc później, ale ostatecznie się udało.

Czytanie ze zrozumieniem się kłania 😋 każdy kto wspominał o płatnej wysyłce pisał też o tym, że kupił z drugiej ręki i braki i pudełka dano w bonusie 😉

Sam ostatnio miałem u nich reklamację, wszysko przebiegło bardzo sprawnie i za wysyłke nie płaciłem ;)
Awatar użytkownika
Bart Henry
Has thanked: 155 times
Been thanked: 948 times

Post autor: Bart Henry »

Wender pisze: 27 paź 2024, 10:24 Czytanie ze zrozumieniem się kłania każdy kto wspominał o płatnej wysyłce pisał też o tym, że kupił z drugiej ręki i braki i pudełka dano w bonusie
Gdzie tu masz info zakupie z drugiej ręki?
Pomnik pisze: 27 paź 2024, 00:19 Nawet ostatnio korzystałem - odkryłem brak znaczników w kupionym ponad rok temu Aeons End Nowy Początek
Nie wiem po co ta uszczypliwość @Wender.
Pomnik pisze: 27 paź 2024, 10:06 Zgłoszeń u nich miałem kilka, za wysyłkę placiłem chyba tylko 2 razy - jakbym miał strzelać to za wysyłkę płacisz kiedy elementów brakuje z winy użytkownika a nie wydawcy
To byłoby całkiem zdrowe podejście, pytanie kiedy jest wina użytkownika. Na przykład, czy gra z brakami, odfoliowana po roku, czy dwóch leżenia na półce, będzie się łapała do uzupełnienia braków bez kosztu z mojej strony. Wierzę, że w krótkim czasie po zakupie nie będzie problemu. Najbardziej interesuje mnie to w perspektywie zakupu gier z drugiej ręki - być może nie zawsze zafoliowane będą miały zatem większą wartość, a potwierdzenia kompletności będzie trzeba wymagać na sprzedającym jakąś grę Portalu.
Na sprzedaż (Wrocław): Galactic Cruise z dodatkami, Wielka Draka w Małym Mieście z dodatkami, Septima z dodatkiem, Hegemony z dodatkiem i insertem 3D, Barcelona z dodatkiem, Platformer all-in, Harrow County Deluxe, Exoplanets z dodatkami
Awatar użytkownika
Wender
Has thanked: 130 times
Been thanked: 124 times

Post autor: Wender »

samuraj1369 pisze: 27 paź 2024, 01:15 Również pochwalę ich za rozpatrywanie reklamacji.
Kupiłem Robinsona z drugiej ręki no i miał zniszczone pudełko i brakowało jednego żetonu.
sortirus pisze: 26 paź 2024, 22:46 Kupiłem z drugiej ręki Robinsona CE
Tu zresztą bez pytania i wnikania dosłali ;)

Trzeci przykład co prawda kupił bezpośrednio, ale brak też odkrył po roku ;) Kręćmy dramę, bo ktoś coś miłego napisał ;)
Pomnik
Has thanked: 419 times
Been thanked: 297 times

Post autor: Pomnik »

Bart Henry pisze: 27 paź 2024, 11:31 To byłoby całkiem zdrowe podejście, pytanie kiedy jest wina użytkownika. Na przykład, czy gra z brakami, odfoliowana po roku, czy dwóch leżenia na półce, będzie się łapała do uzupełnienia braków bez kosztu z mojej strony. Wierzę, że w krótkim czasie po zakupie nie będzie problemu. Najbardziej interesuje mnie to w perspektywie zakupu gier z drugiej ręki - być może nie zawsze zafoliowane będą miały zatem większą wartość, a potwierdzenia kompletności będzie trzeba wymagać na sprzedającym jakąś grę Portalu.
No u mnie się nie łapała - ale (co też w sumie wspomniałem przy reklamacji) nie jestem pewien czy tych znaczników nie było od początku czy to ja je po prostu gdzieś wsadziłem. Znaczniki były dla jednego konkretnego maga więc do momentu w którym chciałem nim zagrać to nawet nie wiedziałem że mi ich brakowało (brak żetonów w instrukcji).
Innym razem gdy opłacałem przesyłkę to był żeton do zombicide którego kupiłem dobre kilka lat wcześniej i gdzieś mi się żeton zapodział.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Pablosz
Has thanked: 105 times
Been thanked: 58 times

Post autor: Pablosz »

Portal slabo potrafi w tlumaczenia ale obsluga klienta Top. Poza tym tlumaczeniowe wtopy tez zawsze naprawiaja. Takze na plus. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 663 times
Been thanked: 567 times

Post autor: eveni »

Pomnik pisze: 27 paź 2024, 00:19 Odwrotnie mam z Galaktą - bardzo lubię, ale na 7 problemów z ich grami to pomoc udało się uzyskać tylko raz xD
Przepraszam za off-top ale muszę się odezwać. W Sword & sorcery brakowało mi jednej karty. Napisałam do wydawnictwa i poprosili o zdjęcie posiadanych kart, żeby ustalić której mi brakuje i dosłali mi ją. Tak po prostu. Proponowałam, że opłacę przesyłkę - nie chcieli.

A odnośnie Portalu - również kilka razy zglaszałam reklamację i była bardzo sprawnie obsługiwana. Ostatnio do tego stopnia, że zamiast odpowiedzi po kilku dniach w skrzynce na listy był brakujących kafelek.
Atk
Has thanked: 562 times
Been thanked: 350 times

Post autor: Atk »

eveni pisze: 27 paź 2024, 15:22
Pomnik pisze: 27 paź 2024, 00:19 Odwrotnie mam z Galaktą - bardzo lubię, ale na 7 problemów z ich grami to pomoc udało się uzyskać tylko raz xD
Przepraszam za off-top ale muszę się odezwać. W Sword & sorcery brakowało mi jednej karty. Napisałam do wydawnictwa i poprosili o zdjęcie posiadanych kart, żeby ustalić której mi brakuje i dosłali mi ją. Tak po prostu. Proponowałam, że opłacę przesyłkę - nie chcieli.

A odnośnie Portalu - również kilka razy zglaszałam reklamację i była bardzo sprawnie obsługiwana. Ostatnio do tego stopnia, że zamiast odpowiedzi po kilku dniach w skrzynce na listy był brakujących kafelek.
Z każdym wydawniczemu nigdy nie miałem problemów
Galakta zamiast 1 drogi do catana wysłała każdego koloru kilka
Czaszki do endeavor to samo brakowało żetonu dostałem każdy rodzaj w kilku sztukach
Lacerta załatwiła mi nawet brakujący kafel do 1 edycji agricoli
Albi wypraskę do szczęki lwa
Bard kafel do 1 edycji Carcassonne
Itd
Z portalem załatwiam najwięcej bo mam ich najwięcej gier i też nigdy nie miałem problemów. Izabella zaczęła bardzo dobra robotę, teraz kontynuuje ja Gosia. Jest na prawdę top pod tym względem.
Zawsze proponuje że zapłacę za przesyłkę, w odpowiedzi praktycznie zawsze dostaje info że nie trzeba.
Awatar użytkownika
Mark442
Has thanked: 428 times
Been thanked: 104 times

Post autor: Mark442 »

Pomnik pisze: 27 paź 2024, 00:19 A to tak, na Portal psioczę regularnie ale pod względem wsparcia reklamacyjnego topka. Nawet ostatnio korzystałem - odkryłem brak znaczników w kupionym ponad rok temu Aeons End Nowy Początek i brak robinsonowej promki z jubileuszu. Obie rzeczy dosłane, za wysyłkę znaczników do AE musiałem zapłacić ale mam już kompletny egzemplarz :D
Odwrotnie mam z Galaktą - bardzo lubię, ale na 7 problemów z ich grami to pomoc udało się uzyskać tylko raz xD
Mam podobnie, Najmniejszych problemów z reklamacjami i dosyłaniem braków przez Portal (czapki z głów Panie i Panowie !!),
Natomiast Galakta nigdy, ale to nigdy nie raczyła nawet odpowiedzieć na reklamację (a trochę ich było złożonych)...
Mark
Has thanked: 109 times
Been thanked: 64 times

Post autor: osimaru »

Mark442 pisze: 28 paź 2024, 16:55
Pomnik pisze: 27 paź 2024, 00:19
(…)
Odwrotnie mam z Galaktą - bardzo lubię, ale na 7 problemów z ich grami to pomoc udało się uzyskać tylko raz xD
(…)
Natomiast Galakta nigdy, ale to nigdy nie raczyła nawet odpowiedzieć na reklamację (a trochę ich było złożonych)...
Jeśli chodzi o Portal to z reklamować jeszcze nie miałem okazji, ale czuje się zobligowany aby stanąć tu nieco w obronie Galakty. Miałem problem z planszą do Trudvang: Legendy (wada produkcyjna) wymienili mi ją bez żadnego problemu i to 2 razy (bo po pierwszej wymianie dostałem planszę z inną wadą produkcyjną). Wszystko szybko i sprawnie. Nie wiem czy miałem pecha z tymi planszami, czy mają jakiś problem w kontroli jakości, ale obsługa reklamacyjna na najwyższym poziomie.
Awatar użytkownika
Gab
Has thanked: 118 times
Been thanked: 107 times

Post autor: Gab »

Ja również czuję się w obowiązku, opisać pozytywne doświadczenia z Galaktą.
Zawsze na moje reklamacje odpowiadają do maks 3 dni. Z ostatnich przypadków - zglosiłem uszkodzoną posiadłość do Terrorscape. Nie mieli obowiązku mi tego dosłać, jednak dosłali (córka znajomych wpadła z impetem w budowlę, winę biorę na klatę). Zrobiłem dokładne zdjęcia uszkodzonych elementów, opłaciłem koszt dostawy i dosłali w przeciągu 2-3 dni (paczkomat).
Co do Portalu, wszystko zawsze było i jest w jak najlepszym porządku - do tej pory pamiętam sytuację z Massive Darkness 2 gdzie trafił mi się egzemplarz, którym chyba kurierzy bawili się, kto dalej kopnie paczkę (5 figurek połamanych). Po zgłoszeniu i zrobieniu zdjęć w przeciągu 2 dni nowe figurki były już u mnie.
Awatar użytkownika
Bruno555
Has thanked: 19 times
Been thanked: 50 times

Post autor: Bruno555 »

A jak długo Empik będzie miał wyłączność na Potwory w Tokio: Pierwsze Starcie?
Arsenalmylove
Been thanked: 1 time

Post autor: Arsenalmylove »

Mark442 pisze: 28 paź 2024, 16:55
Pomnik pisze: 27 paź 2024, 00:19 A to tak, na Portal psioczę regularnie ale pod względem wsparcia reklamacyjnego topka. Nawet ostatnio korzystałem - odkryłem brak znaczników w kupionym ponad rok temu Aeons End Nowy Początek i brak robinsonowej promki z jubileuszu. Obie rzeczy dosłane, za wysyłkę znaczników do AE musiałem zapłacić ale mam już kompletny egzemplarz :D
Mam podobnie, Najmniejszych problemów z reklamacjami i dosyłaniem braków przez Portal (czapki z głów Panie i Panowie !!),
W ostatnich 2 tygodniach dostałem podstawki pod figurki do Blood Rage, gdyż poprzednie były niekształtne, oraz pudełko do Rising Sun zgłaszając im, że moje jest już sfatygowane. Szacun dla Portal Games.
radarek
Has thanked: 32 times
Been thanked: 125 times

Post autor: radarek »

Czy wysyłanie praktycznie codziennie maila marketingowego to normalna praktyka? Wątpię. Z jakiegoś powodu Portal jednak uważa inaczej. Ja się wypisuję.

Obrazek
Jdn
Has thanked: 77 times
Been thanked: 64 times

Post autor: Jdn »

O miałeś chyba pecha, albo jesteś super klientem. Bo ja dostaje tak co pół tygodnia coś od nich.
karp
Has thanked: 33 times
Been thanked: 80 times

Post autor: karp »

radarek pisze: 23 gru 2024, 15:02 Czy wysyłanie praktycznie codziennie maila marketingowego to normalna praktyka? Wątpię. Z jakiegoś powodu Portal jednak uważa inaczej. Ja się wypisuję.

Obrazek
Ok, dzięki za info! :idea:
NeXuS AlphA
Has thanked: 109 times
Been thanked: 145 times

Post autor: NeXuS AlphA »

radarek pisze: 23 gru 2024, 15:02 Czy wysyłanie praktycznie codziennie maila marketingowego to normalna praktyka? Wątpię. Z jakiegoś powodu Portal jednak uważa inaczej. Ja się wypisuję.

Obrazek
Tja, u mnie było w grudniu: 23,21,17,16,14,13,11,9,8,7,6,5,4,2,1 :!:
W Listopadzie: 30,29,28,27,25,25,24,23,23,22,21,20,19,18 :shock:
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1332 times
Been thanked: 2035 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Wystarczy żę ustawicie to jako SPAM albo przekierujecie do odpowiedniego folderu aby wam nie wchodziło do głównej. Dla mnie to nie problem, jak mam przekierowanie to sobie wchodzę raz na tydzień i sam przeglądam zawartość na zasadzie "co tam piszczy w Portalu"
Awatar użytkownika
szutek
Has thanked: 17 times
Been thanked: 34 times

Post autor: szutek »

Czy Portal wspominał gdzieś o dodruku dodatków do Too Many Bones ? Bo widzę że dodatkowy gearlock Ghille już niedostępny na rynku.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Zapraszam do krótkiej pisemnej relacji z tegorocznego Portalconu.
Na Portalcon wyruszyliśmy o 6:15 z Bielawy. Pogoda była bardzo dobra, bo nie było tym razem śniegu, a termometr pokazywał plus dwa stopnie Celsjusza. Wstępnie mieliśmy jechać w pięć osób, ale ostatecznie nasza ekipa liczyła cztery dorosłe osoby: Sławek z żoną, Marcin oraz ja. Cała droga przebiegła bez problemów, a czas mijał szybko, ponieważ mieliśmy masę tematów do omówienia. W Chorzowie byliśmy około 8:30, więc mieliśmy jeszcze czas, aby coś zjeść i napić się przed wejściem.

Kiedy samochody zaczęły się zjeżdżać, a ludzie już stali w kolejce do wejścia, postanowiliśmy i my udać się w kierunku głównych drzwi. Jakież było moje zdziwienie, kiedy pierwszą napotkaną osobą był Michael z kanału Wojennik TV. Michael, niczym rasowy wojownik, nie podał nam ręki, tylko zasalutował, co było bardzo klimatyczne. Odwzajemniłem salut, choć pewnie nieco nieudolnie, bo ostatni raz czyniłem to na służbie 18 lat temu. Niemniej jednak był to miły akcent, pokazujący, że Michael potrafi w żarty. Chwilę rozmawialiśmy w drodze do wejścia i rozeszliśmy się każdy w swoją stronę, licząc jednak na to że jeszcze się gdzieś spotkamy.

Były dwa wejścia: jedno dla osób związanych z mediami lub sklepami planszowymi, a drugie dla pozostałych uczestników. W tym roku ja i Marcin uczestniczyliśmy w Portalconie po raz pierwszy jako przedstawiciele mediów, więc była to dla nas nowość. Wszystko było bardzo sprawnie zorganizowane. Podeszliśmy do stanowiska, przedstawiliśmy się, pracownik sprawdził w komputerze nasze dane, wydał pakiet startowy, opaski i zaprosił nas na imprezę. Kiedy weszliśmy do głównego holu, spodziewałem się tłumów i nie było inaczej. Tłumy te są oczywiście pozytywne, bo wskazują na obecność innych hobbystów, takich jak my. Oczywiście, moje oczy nie nadążały z analizowaniem, kto jest kim i tak dalej. W takich miejscach, gdzie jest masa ludzi, ciężko jest mi się od razu skupić na tym, co planowałem. Pierwsze kroki skierowaliśmy od razu do portalowego sklepiku, gdzie można było kupić całą masę gier tego wydawnictwa. Wszystko pięknie wyłożone, w przystępnych cenach, jak przystało na tego typu konwenty. Chciałem zakupić chociaż dodatki do "Thorgala", ale obiecałem sobie i Ęlizce że nie przywiozę nic nowego z Portalconu. Spotkałem tam natomiast Marka z Tryb Solo, który między regałami z listą w ręku pobierał coraz to więcej małych i dużych pudełek. Był to nasz pierwszy kontakt i jakże pozytywny. A ponieważ Marek nie mieszka jakoś bardzo daleko ode mnie, to mam nadzieję, że kiedyś uda nam się spotkać na dłużej i być może nawet zagrać w coś razem. Jako że nie byłem zainteresowany zakupami, wyszedłem z tej lokacji, udając się w stronę głównego wejścia, ale po drodze spotkałem Angie z Board News. Nasze pierwsze spotkanie a rozmowa jak starych dobrych znajomych..... Była to przemiła i otwarta osoba, z którą można było porozmawiać na każdy temat. Nie mogłem również ominąć wspaniałego stoiska z insertami, czyli Jurka z reDrewno. Zawsze jestem pełen podziwu dla ekspozycji oraz ilości i jakości wyłożonego towaru. Nie chciałem jednak długo przeszkadzać, bo widziałem, że Jurek ma, jak zawsze, dużo klientów, co jest dobrą okazją na fajną sprzedaż i rozpropagowanie swojego biznesu.

Ostatecznie udałem się do holu, który prowadził do auli, gdzie miały odbyć się o 10:00 zapowiedzi. Uradowałem się kiedy moim oczom ukazał się Szymon Ratka i jego świetne wynalazki z Gaming Forge. Zerknijcie na jego stronkę bo te wszystkie plexi, sklejki czy HDFy robią wrażenie. W tym roku, jako że zostaliśmy zaproszeni jako ekipa z akredytacją, mieliśmy opcję uczestniczenia w zapowiedziach na balkonach nad aulą. Jest to miejsce przeznaczone głównie dla recenzentów, sklepów i ludzi w jakiś sposób związanych medialnie z firmą Portal. Osoby, które nie wiedzą, czym są te balkony, mogłyby pomyśleć, jak ja początkowo, że są to swego rodzaju loże dla VIP-ów, ale tak naprawdę to dosyć wąskie i ciasne miejsca, w których mało co widać. Dodatkowo przy wzroście hobbita jak mój, zdecydowanie lepszą opcją jest główna aula. Portal jednak przewidział to i zamontował telebimy, aby każdy z uczestników mógł widzieć, co dzieje się na scenie. Po przywitaniu się z kolejnymi uczestnikami, przystąpiliśmy do prezentacji na rok 2025. Ignacy Trzewiczek, jak zawsze, był w swoim żywiole i wraz z Grzegorz Polewka poprowadził cały show. W tym roku wiele osób przed Portalconem zrobiło mocny research, zastanawiając się, co ewentualnie Portal mógłby zapowiedzieć. Stworzyłem też taką listę jako swego rodzaju zabawę w zgadywanie. Sporo z tych gier okazało się trafionych, więc nie były one dla mnie wielkim zaskoczeniem. Natomiast pozytywnie zaskakujące były informacje o wznowieniach dodruków topowych gier takich jak "The Godfather", "Anachrony" i "Spirit Island". To były dla mnie prawdziwe bomby.

Po bardzo udanej i ciekawie poprowadzonej zapowiedzi zostaliśmy zaproszeni do osobnej sali, gdzie Ignacy wraz z Grzegorzem ponownie, ale nieco dokładniej, omawiali każdy zapowiedziany tytuł. Informowali o przykładowych cenach, datach premier oraz odpowiadali na wszystkie, nawet te niewygodne pytania. Wszystko odbywało się w tajemnicy przy zamkniętych drzwiach, ale w otwartej i luźnej atmosferze, tak aby każdy planujący kupić grę do swojego sklepu czy zrecenzować na swoim kanale miał pełny obraz tego, czym jest ta gra, kiedy się jej spodziewać i tak dalej. Po całym tym spotkaniu w sali były dostępne i pięknie rozłożone praktycznie wszystkie zapowiedziane gry. Było to bardzo fajne rozwiązanie, ponieważ można było dotknąć każdy komponent, obejrzeć grę z bliska, sfotografować ją, oraz zaznajomić się z każdą inną pozycją. Przy okazji można było porozmawiać na temat danego tytułu z osobami, które również przyglądały się tym tytułom. I tak udało się porozmawiać chociażby z chłopakami z kanału Planszowe Bestie, Beksem z kanału Rzut Kostką oraz ponownie Wojennikiem czy z Zaku BoardGames oraz Nerdololo. Największym pozytywnym zaskoczeniem było dla mnie spotkanie się z osobami, które same mnie zaczepiły, a wcześniej ich nie znałem. Na przykład takimi osobami byli Alan z małżonką, czyli właściciele sklepu@DragonEye Gry Planszowe, z którym współpracuję od początku powstania kanału (a tak naprawdę to od początku mojej planszówkowej przygody). Byłem bardzo zadowolony, że mogliśmy się w końcu spotkać, a ponad 30-minutowa rozmowa przebiegła niczym pstryknięcie palca. Tematów było dużo, omówiliśmy większość zapowiedzianych na ten rok gier, a skończyliśmy na krakowskich obwarzankach. Fajnie było poznać ludzi, z którymi tyle czasu się pisało i było w cyfrowej interakcji, a teraz poznaliśmy się w realny sposób.

Około godziny 12:00 zakończyliśmy pierwszą część oficjalnych zapowiedzi i mieliśmy czas, aby spróbować w coś zagrać lub porozmawiać z kolejnymi uczestnikami. Na sali spotkałem przechadzającego się Grzegorza Polewkę, któremu pogratulowałem tegorocznych zapowiedzi i porozmawialiśmy o zeszłym roku, który również był bardzo udany pod względem zapowiedzianych gier. Następnie udaliśmy się do games roomu na głównej sali, gdzie wypatrywaliśmy wolnych miejsc, aby móc zagrać w zapowiedziane gry. Moim planem na ten rok było przetestowanie przynajmniej trzech nowych pozycji. Kilka chwil wcześniej rozmawialiśmy z Bartkiem z Koszaliński Klub Gier Planszowych o tegorocznych zapowiedziach i bardzo pozytywnie wypowiadał się na temat "Daitoshi". To nie bez powodu czatowaliśmy właśnie na rozgrywkę w ten tytuł. Było jednak bardzo dużo chętnych i fizycznie nie udało się zagrać, ale byliśmy obecni od początku tłumaczenia zasad do powiedzmy połowy rozgrywki. Ciężko tak naprawdę cokolwiek powiedzieć po takim obcowaniu z grą. Natomiast widziałem w tej grze "Sabike", którą bardzo lubię. Tu jednak wydawało mi się to wszystko mało logiczne, ale oczywiście trzeba na spokojnie przysiąść do tego tytułu i zobaczyć co i jak. Podobno to najlepsza gra od Devir-a. Ja natomiast bardzo chciałem spróbować rozgrywki w "Arcs" i tak też się udało zrobić. Zasiadłem do czteroosobowej rozgrywki i po 30 minutach tłumaczenia zasad byliśmy powiedzmy gotowi do rozegrania potyczki. Area control to ostatnio gry, które zaczynają mnie fascynować i podobają mi się naprawdę te mechanizmy, więc i tu odnajdywałem się w tym wszystkim. Pomimo że graficznie ta gra moim zdaniem jest słabo wykonana. karty akcji nie są tak spójne jak karty gildii, co powoduje pewnego rodzaju dysonans, tak samo komponenty frakcji. No i te kolory kart....czerwony a pomarańczowy wyglądają prawie identycznie. Szkoda, że nie udało się wypuścić gry z różnymi statkami i ludzikami, tak jak chociażby pokazuje delikatny akcent w grze "Endeavor Deep Sea. W tej krótkiej rozgrywce udało mi się zająć drugie miejsce i poczuć mniej więcej klimat tej gry. Bardzo podoba mi się wybór kości, który determinuje, co będziemy robić i jakie profity możemy z tego uzyskać, kombinowanie jaką kartę zagrać w danej turze i co tak naprawdę zrobić. Sporo jest w tej grze decyzyjności i zmian na planszy (non stop cos się dzieje). Widziałem natomiast wiele wpisów, że "Arcs" to 4X, i absolutnie się z tym nie zgadzam. Brakuje mi tutaj typowej eksploracji i wydobywania surowców. Owszem, w pewnym sensie obie te rzeczy występują, ale są tak bardzo spłycone, iż nie czuję, żeby był to rasowy 4X porównywalny do innych znanych tytułów z tymi mechanikami. Ale gra jest jak najbardziej w TOP planowanych do zagrania więc spodziewajcie się mojej opinii na kanale.

Czas tak szybko leciał, że już o 17:00 byliśmy z powrotem na sali głównej, gdzie Ignacy przeszedł do drugiej części zapowiedzi. Tym razem uśmiechnął się w kierunku wszystkich fanów "Neuroshimy Hex", bo zapowiedział edycję na dwudziestolecie oraz zaprezentował kolejną dodatkową fanowską armię. W trakcie zapowiedzi zagaiłem do Przemka z Playingafter40, z którym pogadaliśmy nie tylko o wspaniałych grach ale i o gastronomii 😉.
Po drugiej zapowiedzi jeszcze raz na spokojnie się ze wszystkimi pożegna i udaliśmy się w trasę do domu. Podsumowując całą imprezę, Portalcon jest naprawdę świetnym wydarzeniem, na którym widać, że całe to community jest niejako ze sobą sprzężone. Ignacy może być dumny nie tylko z siebie, ale i z każdego fana, który pojawił się na tej imprezie. Każdy gracz dokłada swoją cegiełkę, aby ta impreza wyglądała tak, jak wyglądała. Wszyscy uśmiechnięci, zadowoleni, żartujący, szanujący się nawzajem, pomocni, cierpliwi i przede wszystkim swoi. Myślę, że warto przyjechać na taką imprezę i uczestniczyć nie tylko w zapowiedziach na dany rok, ale spędzić po prostu miło czas. Ja ze swojej strony bardzo dziękuję Rafał Szyma za zaproszenie i za to, że mogłem uczestniczyć w każdym tegorocznym spotkaniu. Czułem się tam naprawdę dobrze i na pewno jeszcze nie raz chciałbym się tam pojawić.
Tak więc co.....do zobaczenia za rok?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 21 sty 2025, 12:01 przez BOLLO, łącznie zmieniany 1 raz.
toblakai
Has thanked: 403 times
Been thanked: 416 times

Post autor: toblakai »

Super relacja, dzięki!
BOLLO pisze: 21 sty 2025, 09:21 Obrazek
Niezgodny z kanonem Gandalf - niższy od hobbita.
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

toblakai pisze: 21 sty 2025, 09:38 Super relacja, dzięki!
BOLLO pisze: 21 sty 2025, 09:21 Niezgodny z kanonem Gandalf - niższy od hobbita.
Za to zgadza się że Trolle i Giganty nadal wyższe od hobbita. :mrgreen:

Obrazek
kasztan4321k
Has thanked: 27 times
Been thanked: 111 times

Post autor: kasztan4321k »

Oj coś czuję, że dzisiejszy odcinek PlanszówekTV przejdzie do legendy ;)

Jak ktoś nie oglądał to tak w skrócie: Prezes dał bardzo ciekawą myśl, otóż uważa on za kretynów i/lub bardzo mało ogranych graczy, ludzi którzy po 1 partii w daną grę stwierdzają, że dana gra jest niezbalansowana i o tym piszą na forach.
Twierdzi, że powinno się w taką grę zagrać wielokrotnie a najlepiej nauczyć grać w gry a do gry podchodzić bez pychy (wiader pychy) ponieważ gry planszowe nie są robione na kolanie tylko przez wiele miesięcy przez profesjonalistów, są one testowane przez ogranych i kumatych ludzi i to, że jakaś mechanika tak działa to znaczy że jest zbalansowana.

No cóż.
Mam nadzieje, że jak kiedyś będzie używał jakiegokolwiek oprogramowania, znajdzie w nim błąd i go zgłosi to dostanie odpowiedź w podobnym stylu:
"To nie jest błąd, nasi testerzy testowali aplikacje i ona działała, naucz się używać oprogramowania a nie pisz na forach, że coś nie działa, widocznie nie jesteś doświadczonym użytkownikiem"

Albo że jest gorącym przeciwnikiem balansu postaci w grach online typu league of legends, overwatch, world of tanks gdzie co chwila wychodzą patche które poprawiają balans poprzez nerf czy buff postaci - no chyba, że firmy co wydają te gry nie testują ich :lol: albo zatrudniają jakiś stażystów co przepuszczają błędy :lol:
A programiści to jakieś ciołki, co piszą swoją pierwszą grę i kompletnie nie wiedzą co jest pięć.

No ale wróćmy do planszówek:
Zastanawiam się, jak on patrzy na wypuszczane erraty po latach do znanych gier, które poprawiają balans (Terra Mystica zmieniająca punkty startowe, Crescent Moon zmieniający kolejność graczy, Wojna o Pierścien zmieniająca niektóre karty, Codexy do Twilight Imperium 4) - czyżby to były te nieliczne rodzynki, gry które wymagają balansu spośród tysięcy gier, które tego balansu nie wymagają? :D
Planszówek jest na tyle dużo, że rozumiem dlaczego ktoś po pierwszej grze stwierdza, że gra jest niezbalansowana i nie chce w nią grać - po co masz się męczyć i grać w grę, która z tego powodu ci nie podeszła skoro dookoła jest tysięcy? Czasami mogę dać jej drugą szansę ale jeśli widzę na forum (tutaj/bgg/fb) że dużo osób mówi, że problem jest z A to może rzeczywiście problem jest z A a nie ze mną/graczami? Dlaczego od razu mam być kretynem, bo stwierdzam, że coś tak mi nie pasuje w grze i uważam to za brak balansu?

Ja jeszcze wspomnę ten cynizm w postaci: "nie sprzedawaj gry po pierwszej partii tylko trzymaj na kolejne X by nauczyć się grać w tą grę, a w międzyczasie ktoś kupi z naszego sklepu nówkę sztukę zamiast z olx prawie nówkę ale o 20% taniej"

Swoją drogą ten argument by mówić bez pychy startując z pozycji: grałem tysiące gier i wiem lepiej xD
ODPOWIEDZ