Apiary (Connie Vogelmann)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Darkstorm
Has thanked: 184 times
Been thanked: 311 times

Re: Apiary (Connie Vogelmann)

Post autor: Darkstorm »

Miałem okazję zagrać.

Całkiem przyjemny pszczoła placement. Po jakimś czasie jednak zapomniałem, że gram pszczołami i nastąpiła wielka suchość.

To co mi się nie spodobało to to, że jak się będzie miało farta i się dorwie odpowiedni budynek, to później już można w kółko robić jedną akcję i mocno odjechać z punktami reszcie.
Vordi
Has thanked: 59 times
Been thanked: 11 times

Post autor: Vordi »

Pojawiła sie pomoc do gry solo- automa
https://brdgm.me/apiary/#/
Muadib
Has thanked: 41 times
Been thanked: 16 times

Post autor: Muadib »

crazygandalf pisze: 06 paź 2024, 22:05 Nasza rozgrywka i opinia o Apiary:
Apiary
I pozamiatane:)
Rebel moze rowni dobrze zrobic druk na zadanie ...bo kto to teraz kupi :roll:
Awatar użytkownika
Fiacik
Has thanked: 71 times
Been thanked: 77 times

Post autor: Fiacik »

Muadib pisze: 09 paź 2024, 12:08
crazygandalf pisze: 06 paź 2024, 22:05 Nasza rozgrywka i opinia o Apiary:
Apiary
I pozamiatane:)
Rebel moze rowni dobrze zrobic druk na zadanie ...bo kto to teraz kupi hehhehe
Zagrałem na egzemplarzu kumpla i był insta buy. Nie żałuję. Bardzo sympatyczna gra.
Awatar użytkownika
kuleczka91
Has thanked: 900 times
Been thanked: 590 times

Post autor: kuleczka91 »

My zagraliśmy w Spodku, ale nie udało się dograć. Zarówno my jak i znajomi kupiliśmy grę, bo wszystkim się spodobała :) Mega przyjemna.
Atk
Has thanked: 555 times
Been thanked: 347 times

Post autor: Atk »

kuleczka91 pisze: 09 paź 2024, 23:29 My zagraliśmy w Spodku, ale nie udało się dograć. Zarówno my jak i znajomi kupiliśmy grę, bo wszystkim się spodobała :) Mega przyjemna.
Jak Kuleczka poleca to trzeba się temu bardziej przyjrzeć....bo różne opinie czytałem/słyszałem
Awatar użytkownika
kuleczka91

Atk pisze: 09 paź 2024, 23:53
kuleczka91 pisze: 09 paź 2024, 23:29 My zagraliśmy w Spodku, ale nie udało się dograć. Zarówno my jak i znajomi kupiliśmy grę, bo wszystkim się spodobała :) Mega przyjemna.
Jak Kuleczka poleca to trzeba się temu bardziej przyjrzeć....bo różne opinie czytałem/słyszałem
Poczekaj jeszcze, mamy w planie zagrać pełną rozgrywkę w przyszłym tygodniu to więcej pewnie napiszę :). Na Spodku graliśmy w 4 osoby, teraz mamy w planie zagrać we 3, a to zupełnie inna strona planszy. Mam nadzieję, że będzie tak dobrze jak na tej do większego składu :P
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1354 times
Been thanked: 327 times

Post autor: JollyRoger90 »

tak z innej beczki, czy polećcie jakieś gry w podobną mechanika starzenia się workerow, przez co mogą robić silniejsze akcje?
Awatar użytkownika
scraber
Has thanked: 301 times
Been thanked: 140 times

Post autor: scraber »

Teotihuacan i Pretor mają mechanikę starzenia się workerów
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1354 times
Been thanked: 327 times

Post autor: JollyRoger90 »

kuleczka91 pisze: 10 paź 2024, 00:36 Poczekaj jeszcze, mamy w planie zagrać pełną rozgrywkę w przyszłym tygodniu to więcej pewnie napiszę :).
i jak tam wrażenia po pełnej rozgrywce? :)
Awatar użytkownika
kuleczka91

JollyRoger90 pisze: 28 paź 2024, 12:58
kuleczka91 pisze: 10 paź 2024, 00:36 Poczekaj jeszcze, mamy w planie zagrać pełną rozgrywkę w przyszłym tygodniu to więcej pewnie napiszę :).
i jak tam wrażenia po pełnej rozgrywce? :)
Ano widzisz, miałam napisać :D Zagraliśmy 3x pod rząd w składzie 3 osobowym. Za każdym razem bawiłam się świetnie mimo iż wygrać udało się tylko raz. W drugiej rozgrywce wyniki były zbliżone bardzo do siebie, w trzeciej rozstrzał był większy. Czasami trafiła się komuś jakaś lepsza frakcja, która miała jakąś fajną wymianę, albo ja 2x trafiłam na planszę ula, która miała zniżki na zakup kafelków do ula. Czasem mi to ratowało sytuację, bo dzięki temu zdążyłam wyprzedzić przeciwników w zakupie kafelka, na którym wszystkim zależało. Ogólnie gra śmigała fajnie, nie nudziłam się w ogóle. Mimo asymetrycznych frakcji nie odczuwałam jakoś mocno tego w ciągu rozgrywki, bo czasami wystarczyło pokombinować jak ubiec resztę. Głównie ścigaliśmy się po kafle ze zdolnościami i zdobienia, albo kto zajmie lepsze pole w plastrze hibernacji. Czasami celowo kogoś nie wypychaliśmy żeby się nie dorobił mocniejszej pszczoły :). Uważam, że gra jest warta swojej ceny i jesteśmy chętni wzbogacić ją o dodatek jeśli rebel wydałby go w Polsce, bo jednak jest zależny językowo i wolimy mieć całość po polsku.
only_me
Has thanked: 1 time

Post autor: only_me »

Pytanie w kwestii zasad (nie będę tam już tworzyć osobnego wątku)
W kartach siewu są opcje odnośnie kafelków farm , rekrutów i innowacji. Są dwie zrozumiałe opcje , wez i zbuduj go w ulu, albo wez i daj do rezerwy.
A co z opcją pozyskaj odkryty kafelek? Gdzie go dajemy ?
Awatar użytkownika
kuleczka91

only_me pisze: 02 lut 2025, 17:04 Pytanie w kwestii zasad (nie będę tam już tworzyć osobnego wątku)
W kartach siewu są opcje odnośnie kafelków farm , rekrutów i innowacji. Są dwie zrozumiałe opcje , wez i zbuduj go w ulu, albo wez i daj do rezerwy.
A co z opcją pozyskaj odkryty kafelek? Gdzie go dajemy ?
No, albo go pozyskujesz i budujesz w ulu, albo go pozyskujesz i odkładasz do rezerwy (obok swojej planszy gracza i możesz go zbudować w późniejszych turach). Co to niezrozumiałego?
only_me
Has thanked: 1 time

Post autor: only_me »

Jest to nazwane w 3 sposób, czyli rozumiem że pozyskaj kafelek równą się to samo co daj go do rezerwy? Czy wybieram sobie z opcji pozyskiwania - budowa albo rezerwa?
Awatar użytkownika
kuleczka91

only_me pisze: 09 lut 2025, 14:27 Jest to nazwane w 3 sposób, czyli rozumiem że pozyskaj kafelek równą się to samo co daj go do rezerwy? Czy wybieram sobie z opcji pozyskiwania - budowa albo rezerwa?
Po prostu bierzesz z planszy i go od razu budujesz w ulu, albo bierzesz z planszy i dajesz do rezerwy i zbudujesz go w innej turze. Żadnej filozofii tutaj nie ma.
ODPOWIEDZ