Kosmiczna gra dla dzieci

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Morkret

Kosmiczna gra dla dzieci

Post autor: Morkret »

Witam.

Szukam prostej gry w klimatach kosmicznych dla młodszych dzieci (tj. 4-6 lat). Idealnie jakby gra była osadzona w układzie słonecznym i posiadała kafle planet i kilka plastikowych elementów (typu rakiety, kosmonauci itp.).
Awatar użytkownika
vder
Has thanked: 348 times
Been thanked: 147 times

Re: Kosmiczna gra dla dzieci

Post autor: vder »

Mlem - nie wiem czy coś prostszego znajdziesz.
Awatar użytkownika
Lynx
Has thanked: 9 times
Been thanked: 16 times

Post autor: Lynx »

Nie mam pomysłu, ale może udałoby Ci się zaadaptować do wieku dzieci zasady dla Ciężarówką przez galaktykę. Niewykluczone, że trzeba będzie mocnych zmian, ale bardzo jestem ciekawy rezultatów - sam mam zachomikowany egzemplarz i cały czas jeszcze się nie odważyłem wyjąć (ze względu na 4.5 lat i 7.5 lat w ekipie). Jeśli sam przejrzę na nowo zasady i spróbuję w niedługim czasie, to napiszę jak do tego podszedłem i jak poszło.
Morkret pisze: 06 lis 2024, 13:41 Witam.

Szukam prostej gry w klimatach kosmicznych dla młodszych dzieci (tj. 4-6 lat). Idealnie jakby gra była osadzona w układzie słonecznym i posiadała kafle planet i kilka plastikowych elementów (typu rakiety, kosmonauci itp.).
Hex, Cats & Rock'n'Roll!
agt
Has thanked: 916 times
Been thanked: 511 times

Post autor: agt »

Zobacz może:
Zakodowany kosmos - Kapitan Nauka
Kosmiczna misja - Egmont

Ewentualnie:
Kosmos - Trefl?
Mały Książę: Droga do gwiazd?

MLEM fajny, ale chyba za trudny dla 4-latka?
halmar_girl
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: halmar_girl »

Kosmiczna misja nieźle wpasowuje się w Twoje kryteria. Ogrywalam już ze swoimi 4 latkami.
Jest prosta, są kafelki, nie ma co prawda plastikowych elementów, ale możecie umówić się że np. na ukończonej planecie stawiacie jakiś element z domowych zapasów, rakietę itp.
Aobh

Post autor: Aobh »

Dziękuję za propozycje gier. Ze wszystkich propozycji najbliżej moich oczekiwań jest gra Kosmiczna misja. I ta gra rzeczywiście jest oparta o tematykę kosmiczną. Jest stosunkowo ładnie wydana i na tyle prosta aby młodsze dzieci ogarnęły zasady.
Zakodowany kosmos to też ciekawa propozycja, jednakże dla nieco starszych dzieci i to kolejny logczny sucharek ubrany w psuedokosmiczne szaty.
Ciężarówką przez galaktykę to świetna gra, a odnowiona szata graficzna i bogactwo elementów prezentują się fantastycznie. To jest jednak bardziej gra o budowaniu statków kosmicznych, więc kosmosu w niej niewiele, zaś zasady są już na tyle rozbudowane, że gra jest dedykowana dla znacznie starszych dzieci.
Kosmos od wydawnictwa Trefl to raczej quiz wiedzy o kosmosie, więc ta gra w tym przedziale wiekowym się nie sprawdzi.
Mlem to bardzo ładna gra, jednak i tu zasady są nieco zbyt skomplikowane natomiast tematyka kosmiczna jest potraktowana bardzo swobodnie i abstracyjnie.

Ze swojej strony, w odmętach internetu znalazłem jeszcze ciekawą grę dla 4-5 latków:
Space Pirates wydawnictwa Marbushka
https://www.marbushka.com/toys/board_ga ... e_pirates/
Gra ma bardzo łatwe zasady, piękne elementy i temat pseudokosmiczny. Dla nieco starszych dzieci może być już zbyt banalna i w Polsce jest raczej trudno dostępna.

Generalnie fantastyczna i bogata tematyka kosmiczna jest przez wydawców potraktowana po macoszemu (zwłaszcza w grach dla dzieci). Zazwyczj kosmos to jakaś abstrakcyjna i fantazyjna przestrzeń.
ODPOWIEDZ