Witam.
Szukam prostej gry w klimatach kosmicznych dla młodszych dzieci (tj. 4-6 lat). Idealnie jakby gra była osadzona w układzie słonecznym i posiadała kafle planet i kilka plastikowych elementów (typu rakiety, kosmonauci itp.).
Kosmiczna gra dla dzieci
- Lynx
- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 16 times
Re: Kosmiczna gra dla dzieci
Nie mam pomysłu, ale może udałoby Ci się zaadaptować do wieku dzieci zasady dla Ciężarówką przez galaktykę. Niewykluczone, że trzeba będzie mocnych zmian, ale bardzo jestem ciekawy rezultatów - sam mam zachomikowany egzemplarz i cały czas jeszcze się nie odważyłem wyjąć (ze względu na 4.5 lat i 7.5 lat w ekipie). Jeśli sam przejrzę na nowo zasady i spróbuję w niedługim czasie, to napiszę jak do tego podszedłem i jak poszło.
Hex, Cats & Rock'n'Roll!
Zobacz może:
Zakodowany kosmos - Kapitan Nauka
Kosmiczna misja - Egmont
Ewentualnie:
Kosmos - Trefl?
Mały Książę: Droga do gwiazd?
MLEM fajny, ale chyba za trudny dla 4-latka?
Zakodowany kosmos - Kapitan Nauka
Kosmiczna misja - Egmont
Ewentualnie:
Kosmos - Trefl?
Mały Książę: Droga do gwiazd?
MLEM fajny, ale chyba za trudny dla 4-latka?
-
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Kosmiczna misja nieźle wpasowuje się w Twoje kryteria. Ogrywalam już ze swoimi 4 latkami.
Jest prosta, są kafelki, nie ma co prawda plastikowych elementów, ale możecie umówić się że np. na ukończonej planecie stawiacie jakiś element z domowych zapasów, rakietę itp.
Jest prosta, są kafelki, nie ma co prawda plastikowych elementów, ale możecie umówić się że np. na ukończonej planecie stawiacie jakiś element z domowych zapasów, rakietę itp.
Dziękuję za propozycje gier. Ze wszystkich propozycji najbliżej moich oczekiwań jest gra Kosmiczna misja. I ta gra rzeczywiście jest oparta o tematykę kosmiczną. Jest stosunkowo ładnie wydana i na tyle prosta aby młodsze dzieci ogarnęły zasady.
Zakodowany kosmos to też ciekawa propozycja, jednakże dla nieco starszych dzieci i to kolejny logczny sucharek ubrany w psuedokosmiczne szaty.
Ciężarówką przez galaktykę to świetna gra, a odnowiona szata graficzna i bogactwo elementów prezentują się fantastycznie. To jest jednak bardziej gra o budowaniu statków kosmicznych, więc kosmosu w niej niewiele, zaś zasady są już na tyle rozbudowane, że gra jest dedykowana dla znacznie starszych dzieci.
Kosmos od wydawnictwa Trefl to raczej quiz wiedzy o kosmosie, więc ta gra w tym przedziale wiekowym się nie sprawdzi.
Mlem to bardzo ładna gra, jednak i tu zasady są nieco zbyt skomplikowane natomiast tematyka kosmiczna jest potraktowana bardzo swobodnie i abstracyjnie.
Ze swojej strony, w odmętach internetu znalazłem jeszcze ciekawą grę dla 4-5 latków:
Space Pirates wydawnictwa Marbushka
https://www.marbushka.com/toys/board_ga ... e_pirates/
Gra ma bardzo łatwe zasady, piękne elementy i temat pseudokosmiczny. Dla nieco starszych dzieci może być już zbyt banalna i w Polsce jest raczej trudno dostępna.
Generalnie fantastyczna i bogata tematyka kosmiczna jest przez wydawców potraktowana po macoszemu (zwłaszcza w grach dla dzieci). Zazwyczj kosmos to jakaś abstrakcyjna i fantazyjna przestrzeń.
Zakodowany kosmos to też ciekawa propozycja, jednakże dla nieco starszych dzieci i to kolejny logczny sucharek ubrany w psuedokosmiczne szaty.
Ciężarówką przez galaktykę to świetna gra, a odnowiona szata graficzna i bogactwo elementów prezentują się fantastycznie. To jest jednak bardziej gra o budowaniu statków kosmicznych, więc kosmosu w niej niewiele, zaś zasady są już na tyle rozbudowane, że gra jest dedykowana dla znacznie starszych dzieci.
Kosmos od wydawnictwa Trefl to raczej quiz wiedzy o kosmosie, więc ta gra w tym przedziale wiekowym się nie sprawdzi.
Mlem to bardzo ładna gra, jednak i tu zasady są nieco zbyt skomplikowane natomiast tematyka kosmiczna jest potraktowana bardzo swobodnie i abstracyjnie.
Ze swojej strony, w odmętach internetu znalazłem jeszcze ciekawą grę dla 4-5 latków:
Space Pirates wydawnictwa Marbushka
https://www.marbushka.com/toys/board_ga ... e_pirates/
Gra ma bardzo łatwe zasady, piękne elementy i temat pseudokosmiczny. Dla nieco starszych dzieci może być już zbyt banalna i w Polsce jest raczej trudno dostępna.
Generalnie fantastyczna i bogata tematyka kosmiczna jest przez wydawców potraktowana po macoszemu (zwłaszcza w grach dla dzieci). Zazwyczj kosmos to jakaś abstrakcyjna i fantazyjna przestrzeń.