Przygodowa gra solo i kości EDIT ŁATWA

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
AxlPl
Has thanked: 72 times
Been thanked: 100 times

Re: Przygodowa gra solo i kości

Post autor: AxlPl »

Przejrzałam jak grać w większość proponowanych gier i doszłam do wniosku że jednak za wysoko postawiłam sobie poprzeczkę w szukaniu gry...

Więc pomyślałam czy może znacie gry z mojego opisu (plansza + lekka przygoda+język polski+losowość kości) ale dedykowane młodszym osobą? Bo na chwilę obecną nie chce sięgać po "dorosłe tytuły"

Baaaaaardzo proszę o pomoc bo wykancza mnie te szukanie gier :(
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 303 times
Been thanked: 842 times

Post autor: arturmarek »

Magia i Myszy - niestety dostępne jedynie z drugiej ręki w dość wysokich cenach (zmieścisz się w budżecie, ale w związku z tym, że gra nie ma planowanych dodruków ceny są wysokie w porówaniu z podobnymi, dostępnymi tytułami)
Pluszowe Opowieści - tematyka jest dość mocno nastawiona na młodszego gracza. Aczkolwiek, można by to nazwać "Toy Story - gra planszowa", tylko bez praw do IP.
Zombie Kindz/Teenz - w sumie nie wiem jak działa solo. PRzygoda jest tutaj bardziej pomiędzy scenariuszami, gdzie odkrywa się nowe elementy gry. Pojedyncze scenariusze są szybkie - mechanika oparta na kościach.
K@mil
Been thanked: 76 times

Post autor: K@mil »

Może Andor Junior koniecznie z dodatkiem albo Oltree?
AxlPl

K@mil pisze: 30 paź 2024, 19:46 Może Andor Junior koniecznie z dodatkiem albo Oltree?
Dziękuję ci dobry człowieku :cry: w końcu znalazłam (prawdopodobnie bo przejrzałam z 2 filmiki na yt) gre o jakiej marzyłam. Mianowicie chodzi o Oltree. Wstępnie patrząc ma wszystko czego szukam :D :D :D
K@mil

AxlPl pisze: 30 paź 2024, 21:34
Dziękuję ci dobry człowieku :cry: w końcu znalazłam (prawdopodobnie bo przejrzałam z 2 filmiki na yt) gre o jakiej marzyłam. Mianowicie chodzi o Oltree. Wstępnie patrząc ma wszystko czego szukam :D :D :D
Mam te gry dlatego polecam. Szkoda, że do Oltree nie wydano dodatku ani nawet minidodatku :|
Jedyna "wada" to niska regrywalność.
AxlPl

K@mil pisze: 31 paź 2024, 00:24
AxlPl pisze: 30 paź 2024, 21:34
Mam te gry dlatego polecam. Szkoda, że do Oltree nie wydano dodatku ani nawet minidodatku :|
Jedyna "wada" to niska regrywalność.
Ponoć jest niska bo można zapamiętać wydarzenia z kart. Dla mnie to nie problem. Z moją pamięcią każda gra bedzie czymś zupełnie nowym :mrgreen:
K@mil

Zobacz sobie jeszcze grę Horrified
AxlPl

K@mil pisze: 31 paź 2024, 08:39 Zobacz sobie jeszcze grę Horrified
Dzięki, mam. Też się sprawdza i bardzo lubię. Właśnie tam jest mój możliwy poziom trudności
K@mil

Jeszcze do rozważenia
Lost Expedition można dokupić polskojęzyczny dodatek za 5 zł w Alepl, nie ma typowej planszy, tworzy się tor z dużych kart, piękne grafiki, mało opisów, klimat przygody, nie ma kości ale pod grę solo wg mnie się nadaje
Flash Point Fire Rescue jest plansza, są kości, klimat gaszenia pożarów odczuwalny, polska instrukcja dostepna w internecie
Pandemia Lekarstwo kościana wersja Pandemica nie ma typowej planszy jednak.
AxlPl

K@mil pisze: 31 paź 2024, 12:09 Jeszcze do rozważenia
Lost Expedition można dokupić polskojęzyczny dodatek za 5 zł w Alepl, nie ma typowej planszy, tworzy się tor z dużych kart, piękne grafiki, mało opisów, klimat przygody, nie ma kości ale pod grę solo wg mnie się nadaje
Flash Point Fire Rescue jest plansza, są kości, klimat gaszenia pożarów odczuwalny, polska instrukcja dostepna w internecie
Pandemia Lekarstwo kościana wersja Pandemica nie ma typowej planszy jednak.
Dzięki. Plansza jest dla mnie ważna. Grze o gaszeniu pożarów sie przyjże choć taki "realny" świat gry to nie mój klimat ale wydaje się pasować. Co do Pandemi to korci mnie jak już Czas Cthulhu ale tak historii co kot napłakał
Miszon
Has thanked: 1216 times
Been thanked: 554 times

Post autor: Miszon »

Gram z dziećmi i sam się dobrze bawię:
Cora Quest - tyle że niezależnie od liczby graczy powinno się obsługiwać 4 postacie. My jednak gramy na 3 i dajemy radę (jest nieco trudniej, ale jak się już nauczyliśmy tej gry, to nam to idzie dobrze :) ). Tyle, że plansza z kafelków

Robin Hood - gra ma taki bajer, że plansza się zmienia w trakcie kampanii, jest coś w stylu "kalendarza adwentowego", czyli coś odrywamy i się pojawią pod spodem coś nowego na planszy. Gra ma dużą księgę przygod, jest co czytać :)

Księga Cudów - gra niestety zdecydowanie na jeden, max. 2 przejścia kampanii, ale są kostki, jest fabuła, zasady proste bo dzieci jak już się nauczyły, to grały same. Gra ma bajer typu "popup-book", czyli jak są takie książeczki dla dzieci że się rozkłada i wyskakują trójwymiarowe elementy, są też zadania zręcznościowe.

Pluszowe Opowieści - ale ma strasznie dużo dziur w zasadach, trzeba sobie samemu dopowiadać, albo interpretować na bieżąco, bo autor stoi na stanowisku, że wspólna zabawa jest ważniejsza niż szukanie zasad w instrukcji i "grajcie jak uważacie" :-P

Już nie z dziećmi ;) , ale się chyba nada:
Zombicide - zależnie od preferencji są różne światy: fantasy, kosmos, średniowiecze, Dziki Zachód, współczesność

Edit:
Sprawdź sobie może Fateforge: Chronicles of Kaan - nic o tej grze nie wiem ;) , ale Galakta wrzuciła dziś preorder, mieści się w 300, podobno ma jakiś system uczenia się zasad wraz z rozwojem gry
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
AxlPl

Cora Quest - kafelki i ilość postaci wykluczają te gre. Dla mnie max 2

Robin Hood - gra mi sie podoba i o niej myślałam wcześniej tylko ten ruch postaci po planszy....no jakoś tak nie

Księga Cudów - to już za bardzo robi wrażenie gry dla dzieci

Pluszowe Opowieści - a tego to nie wiedziałam o instrukcji. Dzięki za informację. Będę brała to pod uwagę

Zombicide - korci mnie od początku szukania gier. Plansza w moim guście. Ale to ponoć prawie sama walka i atak/ucieczka.

Fateforge: Chronicles of Kaan - widziałam post. Gra jakby pisana pode mnie. Poczekam aż bedzie jakaś prezentacja na yt
K@mil

AxlPl pisze: 31 paź 2024, 12:26 Dzięki. Plansza jest dla mnie ważna. Grze o gaszeniu pożarów sie przyjże choć taki "realny" świat gry to nie mój klimat ale wydaje się pasować. Co do Pandemi to korci mnie jak już Czas Cthulhu ale tak historii co kot napłakał
Ja też lubię gry planszowe, bo ładniej się prezentują na stole.
Typową grą solo jest Wojna Nemo jak ktoś lubi klimaty Verne'a.
Jednak spojrzałbym też na gry niekooperacyjne, ostatnio wyszedł dodatek Automa, przekształcający Terraformację Marsa w grę solo. Może być ciekawa opcja.
AxlPl

Mam terraformacje kościaną. Kupiona po opiniach, że to najprostsza z teraformacji :mrgreen:
AxlPl

Dziękuję za wszystkie propozycje. Na te chwile jedzie do mnie Oltree oraz Medieval. W przyszłości pewnie jeszcze dokupię inne proponowane
AxlPl

Re: Przygodowa gra solo i kości EDIT ŁATWA

Edit. Nie chce zaśmiecać forum a potrzebuje kolejnego pomysłu :mrgreen:. Mam Medieval oraz Oltree dzięki wam ale szukam pomysłu na prezent. Gra do max 200zl, wizualnie(!) coś na poziomie magii i myszy /pluszowych opowieści /ewerdell /łąki. Czyli ładne i urocze. Oczywiście fajnie jak gra bedzie mieć jakąś przygodę czy to bardziej rozbudowaną czy chociaż prostą jak w Brzdęku. No i żeby można było grać solo (dlatego Brzdęk odpada). I bez aplikacji.
Awatar użytkownika
Lynx
Has thanked: 9 times
Been thanked: 16 times

Post autor: Lynx »

Czy oprócz tego, że ma być urocza, to nadal ma być gra tymi samymi cechami co na początku dyskusji - przygodowa, solo i kości?
Hex, Cats & Rock'n'Roll!
AxlPl

Lynx pisze: 12 lis 2024, 10:31 Czy oprócz tego, że ma być urocza, to nadal ma być gra tymi samymi cechami co na początku dyskusji - przygodowa, solo i kości?
Tylko solo to warunek. Reszta nie
agt
Has thanked: 916 times
Been thanked: 511 times

Post autor: agt »

AxlPl pisze: 12 lis 2024, 14:14
Lynx pisze: 12 lis 2024, 10:31 Czy oprócz tego, że ma być urocza, to nadal ma być gra tymi samymi cechami co na początku dyskusji - przygodowa, solo i kości?
Tylko solo to warunek. Reszta nie
To chyba lepiej było założyć osobny wątek i odpowiednio go nazwać. :)
Nawet zaśmiecanie byłoby wtedy mniejsze, bo nie byłoby postów, w których ludzie dopytują o niejasności, a w przyszłości łatwiej byłoby komuś skorzystać z tego wątku.

Nie wiem na ile ma być łatwa ta gra.
Może Zaginiona Wyspa Arnak z kampanijnym dodatkiem Poszukiwania Ekspedycji?
Może Przygody Robin Hooda?
Może Wyspa Przygód?

Poleciłabym Robinsona Crusoe, bo według mnie nie jest trudny, ale pewnie szukasz czegoś prostszego. :)

Hm. A Dorfromantik?
ODPOWIEDZ