Szukam dwóch gier, jedna dwuosobowa (jak da się pograć w więcej ludzi to spoko, solo również), druga dla od 3 do 5 osób (chyba że jest coś wartego uwagi od 2 albo do 6 osób). Obie gry dla ludzi z niezbyt wielkim doświadczeniem w planszówkach, klasycznie Monopoly

Co do dwuosobówki, to fajnie by było mieć coś, w co gra się stosunkowo szybko, ale gra jest regrywalna, zmusza w pewnym stopniu do myślenia i nie nudzi się po kilku posiadówkach. Stopień skomplikowania - najlepiej coś w stylu easy to learn, hard to master. Dobrze by było, by gra była z tych tańszych, do stówki. Co do mechaniki - nie mam wymagań, nie znam się na tym z racji niedoświadczenia. Klimat raczej też bez znaczenia. Losowość miło widziana z tych niższych. Negatywna interakcja nam nie przeszkadza.
Zastanawiałem się nad:
- Neuroshima Hex (wydaje mi się, że to mój cichy faworyt jak na mój nowicjuszowski gust)
- Star Realms Frontiers
- 7CŚ Pojedynek
- Rój kieszonkowy
Obecnie nie mam żadnej takiej gry, ale chcę zakupić niewymienione tu Gejsze (ze względu na stosunek jakości do ceny oraz czas trwania rozgrywki).
Jeśli mowa o grze wieloosobowej, tutaj szukam czegoś co można wyciągnąć i pograć z rodziną/znajomymi. Mam obecnie Wirusa, ale szukam czegoś bardziej skomplikowanego, czego reguły można wytłumaczyć do jakichś 10 minut, a rozgrywka zamknie się w przedziale mniej więcej 60-90 minut. Również zależy mi na regrywalności oraz w miarę możliwości skalowalności. Tematyka również bez większego znaczenia, chociaż wolałbym uniknąć cukierkowości niektórych gier dla dzieci; fantastyka może być, ale z umiarem. Dawka negatywnej interakcji również mile widziana. Preferowana losowość - nie za wysoka. Jeśli mowa o cenie, to dobrze byłoby się zamknąć w 150 zł; na droższe tytuły przyjdzie czas.
Wpadły mi w oko 3 klasyki oraz jedna nowsza pozycja:
- Wsiąść do Pociągu Europa
- Puerto Rico
- El Grande
- Brzdęk ( chyba Katakumby)
Ostatni tytuł wygląda na najbardziej regrywalnego z serii Brzdęk, ale musiałbym trochę naciągnąć swój budżet. WdP to klasyk, chyba tematycznie najbezpieczniejsza pozycja z ww. Puerto Rico w edycji z monetą na pudełku to rzekomo również dobra ponadczasowa pozycja wymagająca myślenia (choć widziałem narzekania na znanego glitcha, że najlepiej usiąść na lewo od nowego/najsłabszego gracza). El Grande wg różnych rankingów też fajna pozycja, nie odrzuca mnie jej rzekomo nudna oprawa graficzna.
Z góry dziękuję za komentarze, opinie, propozycje.