Dwie niedrogie regrywalne gry (dwuosobowa i kilkuosobowa) z niewielkim progiem wejścia

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
Coatl
Has thanked: 3 times

Dwie niedrogie regrywalne gry (dwuosobowa i kilkuosobowa) z niewielkim progiem wejścia

Post autor: Coatl »

Cześć!

Szukam dwóch gier, jedna dwuosobowa (jak da się pograć w więcej ludzi to spoko, solo również), druga dla od 3 do 5 osób (chyba że jest coś wartego uwagi od 2 albo do 6 osób). Obie gry dla ludzi z niezbyt wielkim doświadczeniem w planszówkach, klasycznie Monopoly :D, jakieś chińczyki i inne tego typu proste rzeczy, poker, szachy, część grała też w Dixit i Wirusa.

Co do dwuosobówki, to fajnie by było mieć coś, w co gra się stosunkowo szybko, ale gra jest regrywalna, zmusza w pewnym stopniu do myślenia i nie nudzi się po kilku posiadówkach. Stopień skomplikowania - najlepiej coś w stylu easy to learn, hard to master. Dobrze by było, by gra była z tych tańszych, do stówki. Co do mechaniki - nie mam wymagań, nie znam się na tym z racji niedoświadczenia. Klimat raczej też bez znaczenia. Losowość miło widziana z tych niższych. Negatywna interakcja nam nie przeszkadza.
Zastanawiałem się nad:
- Neuroshima Hex (wydaje mi się, że to mój cichy faworyt jak na mój nowicjuszowski gust)
- Star Realms Frontiers
- 7CŚ Pojedynek
- Rój kieszonkowy
Obecnie nie mam żadnej takiej gry, ale chcę zakupić niewymienione tu Gejsze (ze względu na stosunek jakości do ceny oraz czas trwania rozgrywki).

Jeśli mowa o grze wieloosobowej, tutaj szukam czegoś co można wyciągnąć i pograć z rodziną/znajomymi. Mam obecnie Wirusa, ale szukam czegoś bardziej skomplikowanego, czego reguły można wytłumaczyć do jakichś 10 minut, a rozgrywka zamknie się w przedziale mniej więcej 60-90 minut. Również zależy mi na regrywalności oraz w miarę możliwości skalowalności. Tematyka również bez większego znaczenia, chociaż wolałbym uniknąć cukierkowości niektórych gier dla dzieci; fantastyka może być, ale z umiarem. Dawka negatywnej interakcji również mile widziana. Preferowana losowość - nie za wysoka. Jeśli mowa o cenie, to dobrze byłoby się zamknąć w 150 zł; na droższe tytuły przyjdzie czas.
Wpadły mi w oko 3 klasyki oraz jedna nowsza pozycja:
- Wsiąść do Pociągu Europa
- Puerto Rico
- El Grande
- Brzdęk ( chyba Katakumby)
Ostatni tytuł wygląda na najbardziej regrywalnego z serii Brzdęk, ale musiałbym trochę naciągnąć swój budżet. WdP to klasyk, chyba tematycznie najbezpieczniejsza pozycja z ww. Puerto Rico w edycji z monetą na pudełku to rzekomo również dobra ponadczasowa pozycja wymagająca myślenia (choć widziałem narzekania na znanego glitcha, że najlepiej usiąść na lewo od nowego/najsłabszego gracza). El Grande wg różnych rankingów też fajna pozycja, nie odrzuca mnie jej rzekomo nudna oprawa graficzna.

Z góry dziękuję za komentarze, opinie, propozycje.
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 399 times
Been thanked: 370 times

Re: Dwie niedrogie regrywalne gry (dwuosobowa i kilkuosobowa) z niewielkim progiem wejścia

Post autor: Dako »

Może "Wyprawa do Eldorado"
Na dwie i na cztery osoby się sprawdzi.
https://boardgamegeek.com/boardgame/217 ... -el-dorado
viewtopic.php?p=922169#p922169
PS
Ewentualnie nowa odsłona/samodzielny dodatek
Wyprawa do El Dorado: Złote Świątynie
https://boardgamegeek.com/boardgame/271 ... en-temples
samuraj1369
Has thanked: 554 times
Been thanked: 659 times

Re: Dwie niedrogie regrywalne gry (dwuosobowa i kilkuosobowa) z niewielkim progiem wejścia

Post autor: samuraj1369 »

Na dwie osoby bierz Neuroshime. Nic lepszego nie ma w temacie duelowców.
- Koszt gry jest śmiesznie niski, nówki na olx za 60-70 zł latają.
- W podstawce są 4 armie, łącznie wszystkich jest 23. Ogranie każdej, nauczenie się i umiejętne nią władanie to setki godzin czystego funu, jeśli lubicie okładać się po mordach.
- Scena turniejowa żyje bardzo dobrze (w tym roku odbyło/odbędzie się ponad 100 eventów w całej Polsce), aktualnie trwają pracę nad nową armią na rok 2025.
- co roku wychodzi jedna armia, która kosztuje 30 zł, więc nawet jak będziecie chcieli wejść od razu all-in to cena jest zastraszająco niska w porównaniu do setek godzin zabawy.
- można dokupić matę od playmat i grę zabierać ze sobą w podróż.
- w grę można grać solo (hexagłówki czyli takie łamigłówki logiczne) i aż do 6 osób! Grałem zarówno na 3 i 4 osoby. Chaos na planszy jest sporo większy, turniejowo tego traktować nie można, ale czysty fun w trybie deathmatch czy 2vs2 jest wyśmienity.

Co do większej ilości graczy, spróbuj Zamki Burgundii.
Awatar użytkownika
Sarna
Has thanked: 138 times
Been thanked: 65 times

Post autor: Sarna »

Harry Potter Hogwarts battle 2-4 z dodatkiem 2-5. Bardzo fajny i łatwy beckbuilder - myślę, że łatwiejszy od Brzdęka. Kupiłem, żeby zagrać razem z mamą, która trochę sił próbowała w Splendorze, czy Ostoi. Gra się sprawdziła, tylko mama jest fanką Harrego Pottera ;)
Awatar użytkownika
Coatl

Dako pisze: 11 lis 2024, 16:36 Może "Wyprawa do Eldorado"
[...]
Ewentualnie nowa odsłona/samodzielny dodatek
Wyprawa do El Dorado: Złote Świątynie
Dzięki za propozycję! Słyszałem o niej bardzo wiele dobrego, ale nie wiem czemu wydawało mi się że w tej grze mapa nie jest modularna. Chyba pomieszało mi się z inną grą, za dużo przez ten weekend czytałem.
agt
Has thanked: 916 times
Been thanked: 511 times

Post autor: agt »

El Dorado to bardzo dobry tytuł.
Jednak tylko do 4 graczy (grając według instrukcji).

Na 2 osoby polecam jeszcze Patchwork lub Splendor: Pojedynek.
Jest też nowy i chwalony Władca Pierścieni: Pojedynek o Śródziemie, ale nie grałam.
Barbarzyńca
Has thanked: 532 times
Been thanked: 341 times

Post autor: Barbarzyńca »

Dako pisze: 11 lis 2024, 16:36 - Puerto Rico
- El Grande
Jeśli te rzeczy cię zainteresowały to popatrz na Wysokie napięcie (do 5osób). Elegancja zasad, spora głębia, istotna interakcja, gram w to od lat i mi się nie nudzić.
Awatar użytkownika
HeroinHeart
Has thanked: 13 times
Been thanked: 12 times

Post autor: HeroinHeart »

Jak się zastanawiasz nad Neuroshimą, to zdecydowanie warto, top pojedynkowy.
Tyrants of the Underdark też legancko chodzi na 2 osoby.
K@mil
Been thanked: 76 times

Post autor: K@mil »

Barbarzyńca pisze: 12 lis 2024, 08:25
Dako pisze: 11 lis 2024, 16:36 - Puerto Rico
Jeśli te rzeczy cię zainteresowały to popatrz na Wysokie napięcie (do 5osób).
Tyle tylko, że Wysokie Napiecie jestjuz wyprzedane i nie da sie kupić nowych gier ze sklepu w normalnych cenach...
Puerto Rico z monetą są resztki
Barbarzyńca

A było gdzieś, że ma być nówka?
K@mil

Barbarzyńca pisze: 12 lis 2024, 13:26 A było gdzieś, że ma być nówka?
Bylo o cenie max 150zł, jednak wydaje mi się, że autor wolałby nówkę jak każdy.
Nowe WN bylo poniżej 140zł. Teraz z uwagi na koniec nakładu ceny oscylują wokół 200zl.
Wątpię by Rebel zrobił dodruk tego tutułu.

Ja doradzałbym branie Puerto Rico z monetą, póki jest w normalnej cenie.
Tu też dodruku tej wersji nie będzie.

Brzdęk Katakumby będą miały dodruk w przyszłym roku razem z premierą dodatku, więc nie ma pośpiechu.
Awatar użytkownika
Coatl

Czym się różnią Puerto Rico wersja III (z monetą) od wersji II, poza tym że ta starsza jest mniej poprawna politycznie? Mam możliwość dorwania tej starszej i się zastanawiam.
Bo że wersji 1897 się nie opłaca to wiem, skopana instrukcja czy coś takiego.
hjk61
Has thanked: 29 times
Been thanked: 60 times

Post autor: hjk61 »

Gra karciana smoki na coś dla wiekszej liczby graczy.
Gra typowo familijna i trudnością bliżej do wirusa niż "poważnych" planszowek.
Taka gra żeby zagrać na luzie z ciotką i wujkiem, a nie wyciągać licząc na gejmerskie wrażenia
agt

A kooperacja wchodzi w grę?
Zakazana Pustynia jest 2-5.

A negatywna interakcja w Survive: The Island.

No i do 5 wspomniane Wsiąść do Pociągu proponuję rozważyć.

Na skrzydłach też jest do 5 jak coś.
Aczkolwiek myślę, że dla grupy o której piszesz te 3 wcześniej wymienione tytuły będą lepsze.
K@mil

Coatl pisze: 14 lis 2024, 22:39 Czym się różnią Puerto Rico wersja III (z monetą) od wersji II, poza tym że ta starsza jest mniej poprawna politycznie? Mam możliwość dorwania tej starszej i się zastanawiam.
Grafiką i dodatkami Korsarz oraz Festyn w San Juan, których nie ma w II edycji.
Jeśli masz możliwość zakupu drugiej edycji sporo taniej od trzeciej, to bierz 2.
Awatar użytkownika
Coatl

Jaki worker placement z niskim progiem wejścia dla 2-4 graczy byście polecili?
Barbarzyńca

Epoka Kamienna
AxlPl
Has thanked: 72 times
Been thanked: 100 times

Post autor: AxlPl »

Dobry rok ale gra ma grafiki bardzo dziecinne. Choć ja mająca 35+ lubię w nią grać :mrgreen:
agt

Little Town
lub
Solenia
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 152 times
Been thanked: 342 times

Post autor: Niewodnik »

K@mil pisze: 15 lis 2024, 22:01
Coatl pisze: 14 lis 2024, 22:39 Czym się różnią Puerto Rico wersja III (z monetą) od wersji II, poza tym że ta starsza jest mniej poprawna politycznie? Mam możliwość dorwania tej starszej i się zastanawiam.
Grafiką i dodatkami Korsarz oraz Festyn w San Juan, których nie ma w II edycji.
Jeśli masz możliwość zakupu drugiej edycji sporo taniej od trzeciej, to bierz 2.
Jest jeszcze kilka (dla mnie) znacznych różnic. Nazwy budynków (jeden z budynków produkcyjnych w nowszej wersji nazywa się "Magazyn Owoców", gdzie w grze mamy budynki nazywające się "Magazyn", które mają zupełnie inną mechanikę), kolorystyka plantacji (są bardziej widoczne w starej wersji) i najmniej dla Ciebie istotne - układ planszy (wyspa i miasteczko są na odwrót).

Warto też dodać, że Ravensburgerowa edycja ma błąd na jednym dużym budynku (nie ma na rewersie opisu działania).
Awatar użytkownika
itsthisguyagain
Has thanked: 264 times
Been thanked: 454 times

Post autor: itsthisguyagain »

dwuosobowa gra: Neuroshima Hex

Ja jako gateway używam gry Turbo. Co prawda ciężko się tłumaczy ale już po pierwszej rundzie wszystko jest jasne
Awatar użytkownika
Coatl

Niewodnik pisze: 09 gru 2024, 11:52 Jest jeszcze kilka (dla mnie) znacznych różnic. Nazwy budynków (jeden z budynków produkcyjnych w nowszej wersji nazywa się "Magazyn Owoców", gdzie w grze mamy budynki nazywające się "Magazyn", które mają zupełnie inną mechanikę), kolorystyka plantacji (są bardziej widoczne w starej wersji) i najmniej dla Ciebie istotne - układ planszy (wyspa i miasteczko są na odwrót).

Warto też dodać, że Ravensburgerowa edycja ma błąd na jednym dużym budynku (nie ma na rewersie opisu działania).
Już wziąłem wersję z monetą. Głównie z powodu zmian związanych z opisami na żetonach budynków.
ODPOWIEDZ