Pan_K pisze: ↑18 lis 2024, 22:24
Pierwsze skojarzenie, to Voidfall. Wyszło właśnie po polsku. Duża, złożona, a zarazem świetna mechanicznie gra z bardzo dobrym trybem solo oraz z możliwością grania w gronie do 4 osób. W trzy osoby możecie pograć zarówno w trybie konfrontacyjnym, jak i kooperacyjnym. Duże zróżnicowanie stopni trudności (rasy o różnej trudności, mapy o różnej trudności oraz trzy stopnie trudności samej rozgrywki) pozwala na uczenie się gry i stopniowe podnoszenie poprzeczki. Dla mnie od kilu miesięcy objawienie planszówkowe po stosunkowo długim już stażu w hobby. W ciągu 10 lat było kilka tego rodzaju tytułów (np. Mage Knight, Comancheria, Gallerist, Projekt Gaja, Robinson). Średnio jedna na dwa lata...
Kusi, ogrom możliwości tylko masa komponentów, długi czas rozgrywki, insert by się przydał, a to dodatkowe koszty.
Wrzucam na tapetę, ale córka w drodze i perspektywa 3h rozgrywki, ciężko to widzę ,chociaż jeszcze zdążę zagrać
Grzdyll pisze: ↑18 lis 2024, 23:35
Jak chcecie coś nowego i innego niż wymienione gry, a przy okazji "trochę euro, trochę nie", "coś na solo i na trzech" to odpowiedź wydaje się dość oczywista. Może jeszcze o tym nie wiesz, ale szukasz jednej z najlepszych gier jakie są, czyli Spirit Island
Słyszałem opinie, że jest trudną "policzalną" zagadką matematyczną. Nie wiem, mam mieszane uczucia. Sprawdzę na apce.
vder pisze: ↑19 lis 2024, 09:38
Diuna imperium jest spoko na 1 i 3 . Uprising nie grałem ale chyba lepiej więcej. Niedługo (chyba) ma byc tez dodruk pax pamir.
Edit: w sumie king is dead też pasuje (wariant solo nieoficjalny, ale imho bardzo ok), przy czym gra jest dośc specyficzna i lepiej spróbować wcześniej.
Diuna była grana, fajna gra, ale nie wiem, czy potrzebuję ją na półce. King is dead, tematycznie i graficznie do mnie nie przemawia.
NOEzwanyMateuszem pisze: ↑19 lis 2024, 10:46
To ja polecę grę 4X świetnie działającą na 3-4 osoby - SETI. Ma również tryb solo, ale nie miałem okazji przetestować, więc trudno mi rekomendować.
Kilka sklepów w Polsce ma jeszcze kopię angielską w sprzedaży, w Polsce SETI będzie wydawał Rebel, z tego co pamiętam to premiera polskiej wersji w 2025 roku.
Jeszcze nie ma po polsku, jak będzie, to się zobaczy.
agt pisze: ↑18 lis 2024, 23:28
Zaginiona Wyspa Arnak, do solo lepiej z dodatkiem Poszukiwania Ekspedycji.
A do może nie euro proponuję Poszukiwanie Planety X.
Grałem w podstawkę na BGA, całkiem spoko, ale sam nie wiem
Chodzi mi trochę po głowie Horror w Arkham: LCG, ale nie mam pewności, jak to będzie przy jednej podstawce działać na 3 osoby, jak czasowo i czy jest sens przy ew. braku dalszej inwestycji.