Coś dla trzech i solo. Może euro, może nie.

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
virnik
Has thanked: 31 times
Been thanked: 2 times

Coś dla trzech i solo. Może euro, może nie.

Post autor: virnik »

Cześć,

kolekcja się trochę uszczupliła i chętnie wypróbuję coś nowego.

Kryteria:
- dobrze działa dla trzech graczy i solo,
- kategoria bliżej nieokreślona,
- wydana po polsku.

Posiadamy z kumplami:
- Too Many Bones
- Everdell
- Terraformacja Marsa
- Bonfire
- Mandalorian: Przygoda
- Endevour Deep See
- Final Girl
- Massive Darknes 2: Hellscape
- Waste Knights
- Robinson Crusoe
- Aeon's End
- Pięć Szczytów
- Abbyss
- Dominion
- Wyprawy Darwina
- Biały Zamek
- Hero Realms
- Wiedźmin Stary Świat
- Marvel D.A.G.G.E.R
- Dice Throne
- Halo Wieża.

Zastanawiałem się trochę nad Cthulhu: Death May Die - Strach przed Nieznanym, ale w sumie mam już "całkiem podobne" MD2: Hellscape.
Miałem zajawkę na Marvel Champions, ale już zamówiłem Sentinelsów.
Trickerion wydaje się ciekawy, Fateforge też, ale nie wiem. :D

Macie jakiś pomysł? :D
Awatar użytkownika
Pan_K
Has thanked: 214 times
Been thanked: 185 times

Re: Coś dla trzech i solo. Może euro, może nie.

Post autor: Pan_K »

Pierwsze skojarzenie, to Voidfall. Wyszło właśnie po polsku. Duża, złożona, a zarazem świetna mechanicznie gra z bardzo dobrym trybem solo oraz z możliwością grania w gronie do 4 osób. W trzy osoby możecie pograć zarówno w trybie konfrontacyjnym, jak i kooperacyjnym. Duże zróżnicowanie stopni trudności (rasy o różnej trudności, mapy o różnej trudności oraz trzy stopnie trudności samej rozgrywki) pozwala na uczenie się gry i stopniowe podnoszenie poprzeczki. Dla mnie od kilu miesięcy objawienie planszówkowe po stosunkowo długim już stażu w hobby. W ciągu 10 lat było kilka tego rodzaju tytułów (np. Mage Knight, Comancheria, Gallerist, Projekt Gaja, Robinson). Średnio jedna na dwa lata...
„Rzekł głupi w swoim sercu: nie ma Boga.”

Ryba bez roweru, to tylko ryba...
agt
Has thanked: 916 times
Been thanked: 511 times

Post autor: agt »

Zaginiona Wyspa Arnak, do solo lepiej z dodatkiem Poszukiwania Ekspedycji.

A do może nie euro proponuję Poszukiwanie Planety X.
Awatar użytkownika
Grzdyll
Has thanked: 92 times
Been thanked: 393 times
Kontakt:

Post autor: Grzdyll »

Jak chcecie coś nowego i innego niż wymienione gry, a przy okazji "trochę euro, trochę nie", "coś na solo i na trzech" to odpowiedź wydaje się dość oczywista. Może jeszcze o tym nie wiesz, ale szukasz jednej z najlepszych gier jakie są, czyli Spirit Island :)
Awatar użytkownika
vder
Has thanked: 348 times
Been thanked: 147 times

Post autor: vder »

Diuna imperium jest spoko na 1 i 3 . Uprising nie grałem ale chyba lepiej więcej. Niedługo (chyba) ma byc tez dodruk pax pamir.
Edit: w sumie king is dead też pasuje (wariant solo nieoficjalny, ale imho bardzo ok), przy czym gra jest dośc specyficzna i lepiej spróbować wcześniej.
Awatar użytkownika
NOEzwanyMateuszem
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: NOEzwanyMateuszem »

To ja polecę grę świetnie działającą na 3-4 osoby - SETI. Ma również tryb solo, ale nie miałem okazji przetestować, więc trudno mi rekomendować.
Kilka sklepów w Polsce ma jeszcze kopię angielską w sprzedaży, w Polsce SETI będzie wydawał Rebel, z tego co pamiętam to premiera polskiej wersji w 2025 roku.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2024, 10:57 przez NOEzwanyMateuszem, łącznie zmieniany 1 raz.
✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖
PlanszowyKolektyw - YouTube
PlanszowyKolektyw - Spotify
Mail Kolektywu

Ja to ten co robi planszówkowe rapsy. Jeżeli jeszcze nie słyszałeś, to musisz to nadrobić.
Ostatni kawałek:
Toniemy
Has thanked: 31 times
Been thanked: 2 times

Post autor: virnik »

Pan_K pisze: 18 lis 2024, 22:24 Pierwsze skojarzenie, to Voidfall. Wyszło właśnie po polsku. Duża, złożona, a zarazem świetna mechanicznie gra z bardzo dobrym trybem solo oraz z możliwością grania w gronie do 4 osób. W trzy osoby możecie pograć zarówno w trybie konfrontacyjnym, jak i kooperacyjnym. Duże zróżnicowanie stopni trudności (rasy o różnej trudności, mapy o różnej trudności oraz trzy stopnie trudności samej rozgrywki) pozwala na uczenie się gry i stopniowe podnoszenie poprzeczki. Dla mnie od kilu miesięcy objawienie planszówkowe po stosunkowo długim już stażu w hobby. W ciągu 10 lat było kilka tego rodzaju tytułów (np. Mage Knight, Comancheria, Gallerist, Projekt Gaja, Robinson). Średnio jedna na dwa lata...
Kusi, ogrom możliwości tylko masa komponentów, długi czas rozgrywki, insert by się przydał, a to dodatkowe koszty.
Wrzucam na tapetę, ale córka w drodze i perspektywa 3h rozgrywki, ciężko to widzę ,chociaż jeszcze zdążę zagrać :D
Grzdyll pisze: 18 lis 2024, 23:35 Jak chcecie coś nowego i innego niż wymienione gry, a przy okazji "trochę euro, trochę nie", "coś na solo i na trzech" to odpowiedź wydaje się dość oczywista. Może jeszcze o tym nie wiesz, ale szukasz jednej z najlepszych gier jakie są, czyli Spirit Island :)
Słyszałem opinie, że jest trudną "policzalną" zagadką matematyczną. Nie wiem, mam mieszane uczucia. Sprawdzę na apce.
vder pisze: 19 lis 2024, 09:38 Diuna imperium jest spoko na 1 i 3 . Uprising nie grałem ale chyba lepiej więcej. Niedługo (chyba) ma byc tez dodruk pax pamir.
Edit: w sumie king is dead też pasuje (wariant solo nieoficjalny, ale imho bardzo ok), przy czym gra jest dośc specyficzna i lepiej spróbować wcześniej.
Diuna była grana, fajna gra, ale nie wiem, czy potrzebuję ją na półce. King is dead, tematycznie i graficznie do mnie nie przemawia.
NOEzwanyMateuszem pisze: 19 lis 2024, 10:46 To ja polecę grę 4X świetnie działającą na 3-4 osoby - SETI. Ma również tryb solo, ale nie miałem okazji przetestować, więc trudno mi rekomendować.
Kilka sklepów w Polsce ma jeszcze kopię angielską w sprzedaży, w Polsce SETI będzie wydawał Rebel, z tego co pamiętam to premiera polskiej wersji w 2025 roku.
Jeszcze nie ma po polsku, jak będzie, to się zobaczy.
agt pisze: 18 lis 2024, 23:28 Zaginiona Wyspa Arnak, do solo lepiej z dodatkiem Poszukiwania Ekspedycji.

A do może nie euro proponuję Poszukiwanie Planety X.
Grałem w podstawkę na BGA, całkiem spoko, ale sam nie wiem

Chodzi mi trochę po głowie Horror w Arkham: LCG, ale nie mam pewności, jak to będzie przy jednej podstawce działać na 3 osoby, jak czasowo i czy jest sens przy ew. braku dalszej inwestycji.
ODPOWIEDZ