Voidfall (Nigel Buckle, David Turczi)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
aaxxee
Has thanked: 9 times
Been thanked: 19 times
Kontakt:

Re: Voidfall (Nigel Buckle, David Turczi)

Post autor: aaxxee »

Potwierdzam. Redrewno robi robotę:)
_leigam_
Has thanked: 126 times
Been thanked: 213 times

Post autor: _leigam_ »

aaxxee pisze: 19 lis 2024, 09:11 Potwierdzam. Redrewno robi robotę:)
"Kup se insert zamiast hantli. Promocja 2 w 1"
:lol: :lol:
Preferuje: średnie/ciężkie euro, rywalizacja. Gram we wszystko :D Niezwiązany z branżą.

NA SPRZEDAŻ Projekt Gaja - nakładki na plansze Carnegie + dodatek Trickerion Too Many Bones PL i inne
Wosho
Has thanked: 213 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Wosho »

brucewayne0 pisze: 18 lis 2024, 20:15
Wosho pisze: 18 lis 2024, 01:41 Jak zagramy i sie okaze ze chcemy wiecej to moze to bedzie moj pierwszy insert, a na teraz?
Jeśli gra siądzie to zdecydowanie polecam dedykowany insert. Ja akurat korzystam z redrewno i wygoda jest przeogromna. Schowanie wszystkiego do momentu zamknięcia pudełka to raptem 10 minut :) Dodatkowo wszystko ma swoje miejsce.
Wydaje kupe kasy na gry jakbym mial to wydawac prawie x2 na inserty to by byla totalna masakra juz..
Awatar użytkownika
kuleczka91
Has thanked: 900 times
Been thanked: 590 times

Post autor: kuleczka91 »

Wosho pisze: 19 lis 2024, 10:26 Wydaje kupe kasy na gry jakbym mial to wydawac prawie x2 na inserty to by byla totalna masakra juz..
Też tak kiedyś mówiłam, ale jednak insert to mega wygoda i dużo szybsze składanie i rozkładanie gry.
Choć insert do Voidfalla w mojej ocenie nie należy do najtańszych to jeśli jednak gra nam się spodoba to jednak go kupię, bo mam inne inserty od reDrewno i sobie chwalę :) Ceny drukowanych są raptem 20 zł tańsze więc nie warto, wolę dołożyć do drewnianego ;)
Awatar użytkownika
Jiloo
Has thanked: 628 times
Been thanked: 535 times
Kontakt:

Post autor: Jiloo »

Wosho pisze: 19 lis 2024, 10:26 Wydaje kupe kasy na gry jakbym mial to wydawac prawie x2 na inserty to by byla totalna masakra juz..
Nie wszystkie gry wymagają insertów. W Voidfall na pewno się przydaje. MIałem wcześniej pudełeczka geek box, tackę i worki strunowe, i z insertem jest o niebo lepiej.

Ten od Redrewno faktycznie dość drogi (za dedykowany insert FS zapłaciłem 180 zł z wysyłką ze strony producenta).
Ale ja nie przepadam za drewnianymi, bo są ciężkie, wolę kartonowo-piankowe. Kupuję Folded Space lub wykonuję własnoręcznie.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Awatar użytkownika
Leinadus
Has thanked: 18 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Leinadus »

kuleczka91 pisze: 19 lis 2024, 10:48
Też tak kiedyś mówiłam, ale jednak insert to mega wygoda i dużo szybsze składanie i rozkładanie gry.
Choć insert do Voidfalla w mojej ocenie nie należy do najtańszych to jeśli jednak gra nam się spodoba to jednak go kupię, bo mam inne inserty od reDrewno i sobie chwalę :) Ceny drukowanych są raptem 20 zł tańsze więc nie warto, wolę dołożyć do drewnianego ;)
Ja tam dalej tak twierdzę i wolę zrobić insert własnoręcznie niż płacić tyle kasy :) Teraz kupiłem drukarkę 3D, zobaczę jak to wyjdzie cenowo, jeśli dalej dość drogo, to pozostanę przy insertach robionych własnoręcznie, a do gry przygotuję akcesoria typu stateczki itp.
Warenhari
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Warenhari »

Pytanie do tych co mają i używają insertu od ReDrewno: na zdjęciach wygląda jakby wkładka z kartami była układana jakoś dziko obrócona bokiem. Wyobraźnia podsunęła mi scenę jak podnoszę tą część z kartami a one majestatycznie wyjeżdżają mi na podłogę - słusznie?

Ktoś miał okazję porównać Folded Space i ReDrewno?

W obu insertach mam wrażenie, że floty są trudno dostępne, mało wygodne do szybkiego odnajdywania / identyfikowania / wyciągania / wkładania w trakcie gry - oceniam ze zdjęć, jak jest w praktyce?

Część zdjęć Folded Space pokazuje dość postrzępione krawędzie; da się do ugładzić, czy taki charakter materiału i trzeba by z tym żyć - wkurzało by mnie i ciągle bym skubał próbując wyrównać :D
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

Warenhari pisze: 19 lis 2024, 21:35 W obu insertach mam wrażenie, że floty są trudno dostępne, mało wygodne do szybkiego odnajdywania / identyfikowania / wyciągania / wkładania w trakcie gry - oceniam ze zdjęć, jak jest w praktyce?
Floty w insercie Folded Space są oznaczone na bokach i łatwo dostępne. W zestawie są dwa podajniki więc można podzielnic na dwie strony stołu.

Obrazek
Część zdjęć Folded Space pokazuje dość postrzępione krawędzie; da się do ugładzić, czy taki charakter materiału i trzeba by z tym żyć - wkurzało by mnie i ciągle bym skubał próbując wyrównać :D
Krawędzie są gładkie. Chyba, że czegoś nie zrozumiałem.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
brucewayne0
Has thanked: 13 times
Been thanked: 12 times

Post autor: brucewayne0 »

Warenhari pisze: 19 lis 2024, 21:35 Pytanie do tych co mają i używają insertu od ReDrewno: na zdjęciach wygląda jakby wkładka z kartami była układana jakoś dziko obrócona bokiem. Wyobraźnia podsunęła mi scenę jak podnoszę tą część z kartami a one majestatycznie wyjeżdżają mi na podłogę - słusznie?

Ktoś miał okazję porównać Folded Space i ReDrewno?

W obu insertach mam wrażenie, że floty są trudno dostępne, mało wygodne do szybkiego odnajdywania / identyfikowania / wyciągania / wkładania w trakcie gry - oceniam ze zdjęć, jak w praktyce.
Jeśli chodzi o redrewno to bokiem są składowane karty skupienia i wydarzeń. Pojemniki mają jednak z obu stron (tj. góra i dół) dziurki na palce, więc wyjmuje się je i chowa bezproblemowo. Mam karty w koszulkach i nigdy nawet nie byłem bliski tego, aby wypadły. Co do flot to jest słowne oznaczenie każdej z nich, nie sposób się zatem pomylić, co gdzie jest. Dodatkowo są one relatywnie niskie i w zasadzie samo spojrzenie na kafelek floty (są przechowywane obrazkiem wzdłuż pojemnika nie w poprzek) wystarczy do tego, aby poznać jej rodzaj. O pomyłkę zatem trudno :)
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 321 times
Been thanked: 506 times

Post autor: Nilis »

Wczoraj zagrałem pierwszy raz solo na swoim egzemplarzu. Mam Insert Folded Space i w 20min. rozłożyłem całą grę oraz w 20min. złożyłem. To mój jedyny insert jaki mam i bez niego 2x tyle traciłbym czasu niepotrzebnie. Wszystkim gorąco polecam mimo że klejenie go to trochę udręka
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
aryss
Been thanked: 26 times

Post autor: aryss »

Nilis pisze: 20 lis 2024, 09:00 Wczoraj zagrałem pierwszy raz solo na swoim egzemplarzu. Mam Insert Folded Space i w 20min. rozłożyłem całą grę oraz w 20min. złożyłem. To mój jedyny insert jaki mam i bez niego 2x tyle traciłbym czasu niepotrzebnie. Wszystkim gorąco polecam mimo że klejenie go to trochę udręka
Akurat wlasnie dla mnie patrzac na inserty jakie mam/mialem od redrewno i innych podobnych materialowo ( czy to mdf czy sklejka) to folded space bylo arcy przyjemne do sklejania :D No i wygladaja tez duzo lepiej
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 210 times
Been thanked: 140 times

Post autor: ScorpZero »

Szkoda tylko, że dostępność tego insertu jest mocno... ograniczona :( Gdzie kupujecie?
Awatar użytkownika
Edwardo
Has thanked: 32 times
Been thanked: 20 times

Post autor: Edwardo »

ScorpZero pisze: 20 lis 2024, 10:08 Szkoda tylko, że dostępność tego insertu jest mocno... ograniczona :( Gdzie kupujecie?
Ostatnio kupiłem w planszomanii, owszem czekałem ok 3 tygodni ale już mam 😀
Jestem Stanley i jestem planszoholikiem www.planszoholik.pl
aryss
Been thanked: 26 times

Post autor: aryss »

ScorpZero pisze: 20 lis 2024, 10:08 Szkoda tylko, że dostępność tego insertu jest mocno... ograniczona :( Gdzie kupujecie?
na dragoneye, przed premiera gry jakos zapytalem o dostepnosc dali znac jak pojawilo sie na stanie i zamowilem.
Chwile myslalem by kupic od producenta, nie wychodzi az tak drogo ( przesylka z bulgarii )
Awatar użytkownika
Jiloo
Kontakt:

Folded Space? Na oficjalnej stronie wydawcy. Wysyłka do Polski €4.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Derwisz-14
Has thanked: 50 times
Been thanked: 48 times

Post autor: Derwisz-14 »

Kupiłem Voidfall w wydaniu od Portalu i przygotowuję się do pierwszej rozgrywki w wariancie wprowadzającym. Przeglądałem instrukcję i oglądałem materiał na YT u MadzioraGra, tam zauważyłem, że na karcie wydarzeń galaktyki T1 jest discard progress (postęp) a na mojej portalowej jest rozwój (development). To chyba błąd w polskim wydaniu
MowMiStefan
Has thanked: 142 times
Been thanked: 318 times

Post autor: MowMiStefan »

Derwisz-14 pisze: 20 lis 2024, 20:58 Kupiłem Voidfall w wydaniu od Portalu i przygotowuję się do pierwszej rozgrywki w wariancie wprowadzającym. Przeglądałem instrukcję i oglądałem materiał na YT u MadzioraGra, tam zauważyłem, że na karcie wydarzeń galaktyki T1 jest discard progress (postęp) a na mojej portalowej jest rozwój (development). To chyba błąd w polskim wydaniu
olej rozgrywke wprowadzajaca :)
Derwisz-14
Has thanked: 50 times
Been thanked: 48 times

Post autor: Derwisz-14 »

Właśnie chciałem w sobotę tłumaczyć grę w grupie, więc już sobie rozłożyłem na większym stole wariant wprowadzający, żeby ograć dzisiaj raz na dwie ręce. A na mniejszym stole mam scenariusz do solo, już w większości przygotowany, na jutro
sasquach
Has thanked: 1040 times
Been thanked: 665 times

Post autor: sasquach »

Derwisz-14 pisze: 20 lis 2024, 21:31 Właśnie chciałem w sobotę tłumaczyć grę w grupie, więc już sobie rozłożyłem na większym stole wariant wprowadzający, żeby ograć dzisiaj raz na dwie ręce. A na mniejszym stole mam scenariusz do solo, już w większości przygotowany, na jutro
Wariant wprowadzający można też ograć solo :) I tak, można zagrać i ładnie wprowadza w zasady. Ale można też olać jak masz doświadczenie w cięższych tytułach.
MowMiStefan

Derwisz-14 pisze: 20 lis 2024, 21:31 Właśnie chciałem w sobotę tłumaczyć grę w grupie, więc już sobie rozłożyłem na większym stole wariant wprowadzający, żeby ograć dzisiaj raz na dwie ręce. A na mniejszym stole mam scenariusz do solo, już w większości przygotowany, na jutro
okay, jak chcesz sie przygotowac, to dawaj
ale my gralismy wprowadzajacy we dwoch i kumpel sie zniechecil :) mocno splyca on rozgrywke :)
sasquach
Has thanked: 1040 times
Been thanked: 665 times

Post autor: sasquach »

MowMiStefan pisze: 21 lis 2024, 00:03 ale my gralismy wprowadzajacy we dwoch i kumpel sie zniechecil :) mocno splyca on rozgrywke :)
Jaką rozgrywkę jak to jest tutorial? ;) Idziesz praktycznie po sznurku i tyle. Taka zaawansowana forma nauki zasad.
MowMiStefan

sasquach pisze: 21 lis 2024, 03:16
MowMiStefan pisze: 21 lis 2024, 00:03 ale my gralismy wprowadzajacy we dwoch i kumpel sie zniechecil :) mocno splyca on rozgrywke :)
Jaką rozgrywkę jak to jest tutorial? ;) Idziesz praktycznie po sznurku i tyle. Taka zaawansowana forma nauki zasad.
no przecież właśnie mówię :) dlatego napisałem, że jak chce to zrobić solo, żeby przygotować się do nauczenia innych graczy, to nawet ok, ale żeby tego w życiu nie grał z innymi :)
Atk
Has thanked: 558 times
Been thanked: 348 times

Post autor: Atk »

MowMiStefan pisze: 21 lis 2024, 09:17
sasquach pisze: 21 lis 2024, 03:16
no przecież właśnie mówię :) dlatego napisałem, że jak chce to zrobić solo, żeby przygotować się do nauczenia innych graczy, to nawet ok, ale żeby tego w życiu nie grał z innymi :)
Pierwszy czy początkowy scenariusz do MK mnie zniechęcił do gry, tak samo było z voidfall. Dobrze, że nim nie skończyliśmy, bo gry mają wiele do zaoferowania. Tak jak kolega pisze. Wybrać sobie jakiś normalny prosty scenariusz, najlepiej żeby była możliwość jakiejś walki i jest pełnoprawny tutorial.
Warenhari
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Warenhari »

Ktoś ma insert of GAMU?
https://gamu.pl/produkt/voidfall/

Z zalet: wygląda spoko, lżejszy niż drewno, tacka na agendy może nawet być fajna.
Z wątpliwości: pojemniczków zdaje się być dużo, co robi bajzel samo w sobie. Nie wiem jak faktycznie z praktycznością.

No i bardzo nie lubię efektu samego druku 3D na powierzchni - charakterystyczne karbowanie i rozmycia. Wiem, że wiele zależy od maszyny i wykonania, więc jestem ciekaw, czy ktoś ma i może ocenić.

Ktoś coś może napisać?
Awatar użytkownika
Leinadus
Has thanked: 18 times
Been thanked: 106 times

Post autor: Leinadus »

Warenhari pisze: 21 lis 2024, 13:11 Ktoś ma insert of GAMU?
https://gamu.pl/produkt/voidfall/

Z zalet: wygląda spoko, lżejszy niż drewno, tacka na agendy może nawet być fajna.
Z wątpliwości: pojemniczków zdaje się być dużo, co robi bajzel samo w sobie. Nie wiem jak faktycznie z praktycznością.

No i bardzo nie lubię efektu samego druku 3D na powierzchni - charakterystyczne karbowanie i rozmycia. Wiem, że wiele zależy od maszyny i wykonania, więc jestem ciekaw, czy ktoś ma i może ocenić.

Ktoś coś może napisać?
Dziś puściłem do druku tackę na agendy, ale wygląda trochę inaczej. Na pewno się przyda, ale insert jakoś będę przerabiał, tak, żeby wykorzystać jak najwięcej z tego co jest i żeby zmieściło się z trójwarstwowymi planszetkami w jednym pudle.
ODPOWIEDZ