Gra "z kopertami" dla dziecka

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Miszon
Has thanked: 1216 times
Been thanked: 554 times

Gra "z kopertami" dla dziecka

Post autor: Miszon »

Syn (7 lat) mocno się wkręcił w gry legacy: Zombie Kidz, Zombie Teenz, Skarpetkowe Potwory - jest meganakręcony na kolejne rozgrywki, rzecz jasna największym motorem napędzającym chęć grania jeszcze i jeszcze są koperty z ukrytą zawartością ;-) .

Pytanie: czy znacie jeszcze jakieś inne gry tego typu dla dziecka w tym wieku? (od razu mówię, że Pandemic odpada, raz że wg mnie jest za młody na taką tematykę, dwa i to ważniejsze dwa - nie znoszę Pandemica i ja z nim nie będę w to grał, a gram z nim w 90% ja).

Względnie jakieś inne coopy dobre na ten wiek. Wiem, że dobre pewnie byłyby Pluszowe Opowieści, ale obecnie niedostępne. No i chyba jednak przydrogie.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Awatar użytkownika
vder
Has thanked: 348 times
Been thanked: 147 times

Re: Gra "z kopertami" dla dziecka

Post autor: vder »

moje miasto moze, co prawda nie koop ale koperty są. Chociaz to bardziej taki patchwork/tetris, ale całkiem przyjemny.
Miszon

Nie musi to być Coop.

Moje Miasto rozważałem, ale ma mieszane recenzje i jakoś ostatecznie mnie nie zachęcił.
planszomania.pl - 10%
Awatar użytkownika
Iskierek
Has thanked: 10 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Iskierek »

charterstone ?
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 303 times
Been thanked: 842 times

Post autor: arturmarek »

Z gier Legacy przychodzą mi do głowy tylko Moje Miasto i Chartertone. Ja lubię te wszystkie tetrisowe gry, więc podobało mi się Moje Miasto. Jednak to odkrywanie kopert nie jest tu zbyt emocjonujące. W charterstone nie grafitem więc nie wiem dokładnie jak tam jest ten element Legacy rozwiązany.

Pluszowe opowieści oraz Magię i Myszy gorąco polecam, grałem ze swoim 7-latkiem. To nie są gry Legacy. Co do ceny, to jeśli kupisz używke to prawdopodobnie po zagraniu odsprzedaż w tej samej cenie.

Btw. Nie polecam pandemica do grania z 7latkiem. Jednak ja również nie trawię normalnego pandemica, a sezon 1 zagrałem z wypiekami na twarzy.
Awatar użytkownika
The Fifth Horseman
Has thanked: 249 times
Been thanked: 84 times

Post autor: The Fifth Horseman »

Jest jeszcze np Risk Legacy. Na BGG masz całą listę gier z tego typu mechanizmem (a nawet dwie)

https://boardgamegeek.com/search/boardg ... &B1=Submit

https://boardgamegeek.com/boardgamefami ... epublisher
agt
Has thanked: 916 times
Been thanked: 511 times

Post autor: agt »

Czy w przeciągu ostatnich 3 lat pojawiły się jakieś nowe gry w tej kategorii?
Wiem o Zombie Kidz i Zombie Teenz.
Tę pierwszą mieliśmy i dzieciaki upominają się o Zombie Teenz. Jednak w ZK grali tylko tak długo aż otworzyli wszystkie koperty i nawet nie włączali zawartości do gry, tylko lecieli po kolejne koperty. Więc nie wiem czy na tym polega ta idea. :lol:
Stąd pytanie o inne tytuły. Może coś sprawdzi się lepiej.
K@mil
Been thanked: 76 times

Post autor: K@mil »

Z gier "kopertowych" to mam tylko Moją wyspę.
Rozgrywka ciekawa, ale nie wiem czy dla dzieci też taka byłaby, bo graliśmy w starszym gronie wtedy. Teraz mamy ją przerobioną na wersję wielokrotnrgo użytku, bo naklejki naklejaliśmy na żetonowe heksy a nie na planszę.
Wyszła nowa gra: Toriki. Wypróbuj.
agt
Has thanked: 916 times
Been thanked: 511 times

Post autor: agt »

Dzięki.
Mam na szafie Moje miasto i Moje miasto kościane. To może czas sprawdzić :)
A Toriki się zastanawiam, ale ze względu na duży udział apki się waham.
Awatar użytkownika
Grzdyll
Has thanked: 92 times
Been thanked: 393 times
Kontakt:

Post autor: Grzdyll »

Zakładając, że to ma być dość prosta gra zerknij może też na Dorfromantik. Co prawda sielskie układanie krajobrazów brzmi zapewne znacznie mniej emocjonująco niż ubijanie hord zombie ale patrząc pragmatycznie jest duża szansa, że pogracie z przyjemnością dla relaksu z drugą połową jak już dzielny-pogromca-zombie pójdzie spać ;)

Przy okazji Pluszowe opowieści polecam bardziej niż Magię i Myszy - które bardzo chcieliśmy z córkami polubić ale ostatecznie mocno nas zmęczyły niejasnością zasad, zbyt dużym poziomem trudności oraz momentami zbyt frustrującą losowością.
Miszon

agt pisze: 24 lis 2024, 12:22 Czy w przeciągu ostatnich 3 lat pojawiły się jakieś nowe gry w tej kategorii?
Tę pierwszą mieliśmy i dzieciaki upominają się o Zombie Teenz. Jednak w ZK grali tylko tak długo aż otworzyli wszystkie koperty i nawet nie włączali zawartości do gry, tylko lecieli po kolejne koperty. Więc nie wiem czy na tym polega ta idea. :lol:
Na tym, że otwierasz koperty i one zmieniają grę i to w bardzo fajny sposób :-) . Otwieranie kopert bez uruchamiania tego, co jest w ich środku jest... dziwne. I raczej nudne, no bo nie ma wtedy sensu otwierać, bo i po co ;-).

Potwierdzam, że Pluszowe Opowieści mniej dziur w zasadach niż Magia i Myszy. Ale nadal sporo. Może Opowieści z Pryncypii lepiej tu sobie będą radzić? Albo nowość, czyli Toriki: Wyspa rozbitków?

Dorfromantic u nas poszedł w odstawkę, kiedy okazało się, że gra komputerowa jest fajniejsza i nie trzeba jej rozkładać na stole.
planszomania.pl - 10%
Awatar użytkownika
jingowawa
Has thanked: 7 times
Been thanked: 4 times

Post autor: jingowawa »

Miszon pisze: 24 lis 2024, 23:54
agt pisze: 24 lis 2024, 12:22 Czy w przeciągu ostatnich 3 lat pojawiły się jakieś nowe gry w tej kategorii?
Na tym, że otwierasz koperty i one zmieniają grę i to w bardzo fajny sposób :-) . Otwieranie kopert bez uruchamiania tego, co jest w ich środku jest... dziwne. I raczej nudne, no bo nie ma wtedy sensu otwierać, bo i po co ;-).

Potwierdzam, że Pluszowe Opowieści mniej dziur w zasadach niż Magia i Myszy. Ale nadal sporo. Może Opowieści z Pryncypii lepiej tu sobie będą radzić? Albo nowość, czyli Toriki: Wyspa rozbitków?

Dorfromantic u nas poszedł w odstawkę, kiedy okazało się, że gra komputerowa jest fajniejsza i nie trzeba jej rozkładać na stole.
Przeszliśmy dorfromantik, lepsze niż Moje miasto.

Ale prawdziwym hitem staly się opowieści z Pryncypii. Najlepsza gra Hawtorna: na Magii i Myszach się uczył, na Pluszowych opowieściach doskonalił, a Pryncypia to zwienczenie. Przeszliśmy na razie 1/3 kampanii z córką i myślę że chciałbym więcej takich gier.

Nie grałem, ale też Toriki się interesuje.
ODPOWIEDZ