Władca Pierścieni: Gra Karciana / The Lord of the Rings: The Card Game (Nate French)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 209 times
Been thanked: 140 times

Re: Władca Pierścieni: Gra Karciana / The Lord of the Rings: The Card Game (Nate French)

Post autor: ScorpZero »

Spoiler:
Kompletnie zapomniałeś o jeszcze jednym dużym graczu - Marvel Champions. :wink:

Co prawda nie ma wersji polskiej, ale obecnie LoTR też nie ma, a jednak MC trzyma się dosyc mocno. Mankamentem jest, że jeśli sobie w preorderze nie zamówisz nowego contentu w sensownym sklepie (3trolle, polecam) to czasem gdzieś coś potrafi umknąć i trzeba potem czekać, ale tak ogólnie to wszystko nowe w miarę jest

Tak szczerze to sam bym chciał w LoTR spróbować, bo to uniwersum, które lubię, ale przez dramatycznie słabą dostępność wybrałem Horror w Arkham i wcale nie żałuję. :D O Horrorze słychać, widać go w sklepach, są ciągle dodruki i ogólnie da się to jakoś kompletować. Tymczasem ten LoTR to eh...
Awatar użytkownika
hejcz
Has thanked: 23 times
Been thanked: 12 times

Re: Władca Pierścieni: Gra Karciana / The Lord of the Rings: The Card Game (Nate French)

Post autor: hejcz »

Hej, return od the king już był i się skończył? Sprawdzam regularnie i nie mogę znaleźć - tylko przedsprzedaże.
toblakai
Has thanked: 399 times
Been thanked: 410 times

Post autor: toblakai »

Wygląda na to, że wywiało. Ja ostatecznie anulowałem swój preorder w XJoy i złapałem w spoko cenie gdzie indziej zanim zniknie.
Awatar użytkownika
hejcz
Has thanked: 23 times
Been thanked: 12 times

Post autor: hejcz »

A jest jeszcze gdzie indziej? :)
toblakai

Brałem w aleplanszowkach i już tam nie ma z tego co widzę :(
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 140 times
Been thanked: 199 times

Post autor: Yooreck »

Ja widzę tylko poza PL, ale cena wychodzi jakieś 390 PLN. Sam mam od Xjoy i napisałem do nich. Mówią, że mają zamówione z największej hurtowni w Europie (nie wiem, co to jest...?) i pewnie to kwestia czasu, ale sytuacja jest dość dziwna.
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek

Moja kolekcja
Muadib
Has thanked: 38 times
Been thanked: 16 times

Post autor: Muadib »

Gra dopiero miala premiere i juz nigdzie nie ma...?
Awatar użytkownika
Yooreck

Muadib pisze: 20 lis 2024, 12:20 Gra dopiero miala premiere i juz nigdzie nie ma...?
Jest dostępna poza PL... ja już odpuściłem preorder i dopłaciłem, żeby nie ryzykować, że tam się też rozejdzie, a ja zostanę bez ostatniej sagi.

Moja kolekcja
Dhel
Has thanked: 608 times
Been thanked: 553 times

Post autor: Dhel »

Skąd zamawiacie?, chyba też sobie preorder w xjoy daruję…
Awatar użytkownika
Yooreck

Ja z Zatu Games. Nie reklamuję, ani nie mówię, że na pewno najtańsze, ale takie znalazłem i mam w drodze ;)

Moja kolekcja
jamjar
Has thanked: 63 times
Been thanked: 52 times

Post autor: jamjar »

Dhel pisze: 20 lis 2024, 13:32 Skąd zamawiacie?, chyba też sobie preorder w xjoy daruję…
Ło panie. W kraju moze byc ciezko. Widziałem na Amazonie dzisiaj za ok. 68$ + przesyłka.
Muadib

jamjar pisze: 20 lis 2024, 13:57
Dhel pisze: 20 lis 2024, 13:32 Skąd zamawiacie?, chyba też sobie preorder w xjoy daruję…
Ło panie. W kraju moze byc ciezko. Widziałem na Amazonie dzisiaj za ok. 68$ + przesyłka.
Sa dostepne w UK ( jako glowny dystrybutor asmodee na EU) ale mam kiepskie doswiadczenia przesylek z wysp..
Natomiast sama dystrybucja to jest jakis koszmar..
Zbaviec
Has thanked: 48 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Zbaviec »

A z Zatu nie nalicza VAT? Opłat celnych. Jak zamawiacie poprze UPS czy zwykłą przesyłkę.
Muadib

Zbaviec pisze: 20 lis 2024, 23:18 A z Zatu nie nalicza VAT? Opłat celnych. Jak zamawiacie poprze UPS czy zwykłą przesyłkę.
Tak , mi naliczylo £11.00,samego Vat + przesylka ( polecam drozsza ze sledzeniem bo inaczej jakos nie dochodza)
Drogo ale na ta chwile to jedyny chyba sklep ktory ma pewne egzemplarze.
Muadib

...a wlasnie dostalem info z jednego ze sklepow ze beda dodsylane dodatkowe sztuki na przelomie grudnia-stycznia.
ach te FOMO
toblakai

Re: Władca Pierścieni LCG - Gra Karciana

warlock pisze: 31 paź 2018, 07:39 Tomasz Kwieciński wrzucał na grupie facebookowej plik z żetonami - podbiłem w nich nieco nasycenie/kontrast, bo były bardzo blade po wydruku i rozproszyłem nieco na stronie żeby łatwiej było potem wycinać: ŻETONY.

Robi się to banalnie, potrzebujesz powiedzmy 100 szklanych kaboszonów 18 mm z płaskim dnem (polecam ten sklep https://royal-stone.pl/kaboszony/kabosz ... _4szt.html)

1. Drukujesz arkusz żetonów w formacie A4.
2. Dajesz małą kroplę kleju Magic na środek wydrukowanego żetonu na arkuszu.
3. Dociskasz kaboszon tak żeby rozsmarować tą kropelkę po całej powierzchni żetonu i odpowiednio go ustawiasz na środku (zasycha bardzo szybko). Ważne jest to, żeby przyłożyć go od razu po chlapnięciu klejem, bo wtedy nie zostanie przebarwienie na papierze w centrum żetonu i klej nada całości równomierny połysk ;).
4. Po wyschnięciu wycinasz kaboszony małymi nożyczkami.

5. Tego punktu jeszcze nie zrobiłem ale dzisiaj przyjdą mi czarne podkładki piankowe 18 mm (samoprzylepne) do wykończenia spodu (bo póki co jest to tylko biała kartka i nie wygląda to super ładnie). Zmawiałem te - https://toya24.pl/product-pol-10002833- ... 32szt.html - dam znać wieczorem, jak to wyszło ;)
Po tym jak zakupiłem ostatni repack do Łotra zaczął mi doskwierać brak wydatków na moją kolekcję, więc ruszyłem z upgradem tokenów :)

Korzystając z fantastycznych rad @warlock przygotowałem sobie customowe znaczniki, ale pokusiłem się o doprawienie ich o miedziane plecki.

Efekt jest świetny a i cena w porównaniu do tego co sobie życzą na Etsy za takie żetony dużo mniejszą.

Spoiler:
Dodatkowo pomimo tego, że pudełka od repacków są świetne pod względem przechowywania to marzyło mi się coś bardziej dedykowanego. W tym wypadku już nie robiłem sam a znalazłem interesujące mnie rozwiązanie na Etsy. Jeszcze muszę wydrukować opisy, ale póki co jest i tak fajnie.
Spoiler:
samszef
Has thanked: 106 times
Been thanked: 22 times

Post autor: samszef »

toblakai pisze: 14 lis 2024, 12:55 Wygląda na to, że wywiało. Ja ostatecznie anulowałem swój preorder w XJoy i złapałem w spoko cenie gdzie indziej zanim zniknie.
Dzisiaj przyszła do mnie paczka z Powrotem Króla z wspomnianego sklepu. Odrobinę cierpliwości Panowie :wink:
Dhel
Has thanked: 608 times
Been thanked: 553 times

Post autor: Dhel »

samszef pisze: 15 sty 2025, 13:07
toblakai pisze: 14 lis 2024, 12:55 Wygląda na to, że wywiało. Ja ostatecznie anulowałem swój preorder w XJoy i złapałem w spoko cenie gdzie indziej zanim zniknie.
Dzisiaj przyszła do mnie paczka z Powrotem Króla z wspomnianego sklepu. Odrobinę cierpliwości Panowie :wink:
Cierpliwość to cnota :D , też ostatecznie przeczekałem i do mnie jedzie.
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 139 times
Been thanked: 344 times

Post autor: Poochacz »

Rychło w czas bo dopiero teraz wszedłem w ten system ale koszulkując to wszystko przypomniały mi się dobre czasy z Arkham Horror 😄 Teraz muszę sobie obejrzeć tylko tutorial bo w porównaniu do AH zasady są tu ciut inne. Nie chciałbym sobie spalić rozgrywki zagrywając karty w nieprawidłowej fazie. Szykuje się dobra zabawa.
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 139 times
Been thanked: 344 times

Post autor: Poochacz »

Post pod postem ale proszę o wyrozumiałość moderatornię bo nikt inny od jakiegoś czasu nie pisze 🤷

Dziś moje pierwsze podejście solo do pierwszego scenariusza podstawki. Skład Eowina, Beravora i Theodred. Pierwsze 4 razy to brutalny oklep, raz tylko udało mi się dotrzeć do karty 2A. Ciężko miałem z wrogami, raz szybko padła Eowina, dwa razy trafiłem na stan który nie pozwalał na przygotowanie bez zapłacenia okupu.

Piąta partia ułożyła się litościwie całkiem nieźle rozprowadzając mi karty z talii mojej i spotkań. Denethor dostał Niespodziewaną Odwagę więc ruszał z Eowiną na wyprawy co dawało jej zasoby a potem znów go przygotowywałem. Potem wszedł jeszcze Namiestnik Gondoru co pozwoliło już nie przejmować się kosztami. Z czasem obudowywałem się sprzymierzeńcami, Beravora w razie potrzeby dociągała akcją karty i mniejsze stwory przestały być problemem. Stały się nim za to Brzęczyrogi wchodzące od poziomu 40 a po wyciągnięciu Pomiotu miałem już 38. Dwa razy w ciągu dwóch partii wyciągnąłem trzymanego na specjalne okazje Gandalfa który zadał mu 8 obrażeń i "kupą, Panowie, kupą bo kupy nikt nie ruszy" dobiłem stwora. Skończyłem na 39 poziomie zagrożenia.

Wiem że mamy tu już 240 stron opinii i opisów ale może trafi się jakiś inny psychol jak ja który akurat teraz zacznie w to grać gdy za wszystko trzeba przepłacać więc coś tam skrobnę.
Ograłem już wcześniej do znudzenia Arkham Horror LCG i tam widzę więcej przygody a tu mechaniki. Niech pierwszy rzuci macką kto nie wysadzał sąsiedniego wagonu dynamitem żeby mroczna żaba z Sosnowca go nie zabiła. Tutaj na razie tego nie czuję. Pewnie przez mechanikę podróży gdzie to w AH wędrowaliśmy sobie swobodnie (jeśli akurat nic nie chciało nas zeżreć) po otoczeniu co podbijało mocno klimat. Z drugiej wpływa to mocno na regrywalność bo jeśli poznaliśmy już karty lokacji w AH to wiedzieliśmy później czego się spodziewać.

Pytanie jeszcze jeśli chodzi o tryb kampanii który później w dodatkach istnieje. W AH za punkty doświadczenia zdobyte podczas kampanii mogłem sobie dobrać mocniejsze wersje kart. Na czym tutaj polega? Ile punktów na koniec zdobędziemy po prostu czy jak?
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 263 times
Been thanked: 866 times

Post autor: Ayaram »

Poochacz pisze:Pytanie jeszcze jeśli chodzi o tryb kampanii który później w dodatkach istnieje. W AH za punkty doświadczenia zdobyte podczas kampanii mogłem sobie dobrać mocniejsze wersje kart. Na czym tutaj polega? Ile punktów na koniec zdobędziemy po prostu czy jak?
Podstawowa różnica między AH a LOTRem (i MC) jest taka, że AH to gra tworzona pod kampanie gdzie dodadono możliwość grania w pojedyńcze scenariusze, a tutaj odwrotnie. Są to po prostu garść scenariuszy połączone w serię gdzie zazwyczaj się dostaje zarówno parę kart pozytywnych i parę kart negatywnych unikalnych dla kampanii, których niemożemy wrzucać normalnie w decku i tyle.
Muadib

Hej,

Zdecydowanie LoTR nie jest gra przygodowa ze zwrotami akcji, co dla mnie osobiscie jest minusem.
Duzo bardziej podoba mi sie podejscie w Arkham ale tematycznie bardziej wole LoTR , no i ciezko byc na biezaco z systemami LCG , a tym bardziej kilkoma naraz:(
..ale do brzegu LoTR byl dla mnie na poczatku bardzo trudny, pierwszy scenariusz udalo sie jakos przejsc bez wiekszych problemow( dla janosci za 3 podejsiem)
To co czeka na Ciebie w scenariuszu 2 to Hill Troll- co sprawilo ze odlozylem ta gre na polke .
Moim zdamniem 2 scenariusz to sa szanse przyslowiowe 1 na 100, a deckbuilding mnie wtedy nie interesowal sczegolnie ze malo rzeczy bylo na rynku i chcialem po polsku rzeczy zbierac i sie odbilem...
Dopiero po jakims czasie tylko dlatego ze mialem z kim zagrac postanowilem przezucic sie na angielska wersje , sczegolnie ze Historri tam niewiele.
Kampanie jak kolega wczesniej wspomnial w Arkham zdecydowanie lepiej to wyglada jakos czuc ten progres postaci. we Wladcy gramy tym samym deckiem prze cala kampanie.w Lotr nie zdobywamy doswiadczenia tym samym nie ma go na co wydawac.
Dodatkowe karty wyniakaja bardziej ze scnariusza , najabardiej podobna sysuacja jest na poczatku w Arkham kiedy wybieram czy spalimy dom czy nie i wtedy ktos do nas dolacza ( karta postaci), tu W LOTR jest podobnie..
Ostatnio zmieniony 17 mar 2025, 14:57 przez Muadib, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1220 times
Been thanked: 2372 times

Post autor: warlock »

Moim zdamniem 2 scenariusz to sa szanse przyslowiowe 1 na 100
Jak pograsz to 80-90/100 talią z podstawki ;).

Ale ta gra jest ogólnie rzecz biorąc bardzo trudna i wcale się nie dziwię, że ludzie się odbijają.
Muadib

warlock pisze: 17 mar 2025, 14:46
Moim zdamniem 2 scenariusz to sa szanse przyslowiowe 1 na 100
Jak pograsz to 80-90/100 talią z podstawki ;).

Ale ta gra jest ogólnie rzecz biorąc bardzo trudna i wcale się nie dziwię, że ludzie się odbijają.
Hej ,

Pewnie masz racje.
Pamietam kiedys szukalem jakis wskazowek i znalazlem film na YT goscia co wlasnie gral 2 scenariusz.
Pamietam tez ze mowil:
Nagrywam ten filmik w Tabletop bo bedzie kilka resetow:), i pamietam ze juz po kilku turach rozkladal gre od poczatku, bo wiedzial ze nie ugra tego..
Nie pamietam dokladnie ale po 8 resecie wylaczylem..
To mnie utwierdzilo ze po prostu trzeba sie przygotowac na dluzsze posiedzenie i nie bac sie skladac gre i rozkladac od nowa:)
ODPOWIEDZ