Aeon Trespass: Odyssey (Marcin Wełnicki)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Re: Aeon Trespass: Odyssey (Marcin Wełnicki)
macie może jakieś lepsze rozwiązanie do tłumaczenia skanów z wykonanym ocr niż google translate tak żeby nie niszczyć layoutu? Na razie mam skany, wykonałem idealny OCR ale każda próba tłumaczenia jest zła albo jeszcze gorsza (deepl robi z tekstu makaron).
Google w miarę się trzyma układu ale cała reszta to jest dramat. Chatgpt nie potrafi podmieniać tekstów w pdfie. Jakieś pomysły?
Google w miarę się trzyma układu ale cała reszta to jest dramat. Chatgpt nie potrafi podmieniać tekstów w pdfie. Jakieś pomysły?
- brazylianwisnia
- Has thanked: 313 times
- Been thanked: 1127 times
Walka z layoutem to strata czasu. To jest też powod dla którego wolę iść w lektora a tłumaczenie pisemne mieć bez formatowania. Szczególnie, że trzeba robić dużo korekt a niektóre rzeczy aby miały sens po polsku będą zupełnie inaczej ułożone.Dekoy pisze: ↑14 lis 2024, 15:43 macie może jakieś lepsze rozwiązanie do tłumaczenia skanów z wykonanym ocr niż google translate tak żeby nie niszczyć layoutu? Na razie mam skany, wykonałem idealny OCR ale każda próba tłumaczenia jest zła albo jeszcze gorsza (deepl robi z tekstu makaron).
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
-
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 27 times
Pytanie do osób, które dostały paczki z obecnie rozsyłanego Wave 1 z kampanii - dostaliście errata pack w swoich zamówieniach?
- brazylianwisnia
Errata jest wewnątrz cyklu 4 i 5. Jeśli ktoś nie kupił tego dodatku to będzie można po kosztach kupić errate w ich sklepie.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
-
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 52 times
Zamówić errate, czyli kupić za 0 zł - płaci się tylko za przesyłkę.brazylianwisnia pisze: ↑28 lis 2024, 21:26Errata jest wewnątrz cyklu 4 i 5. Jeśli ktoś nie kupił tego dodatku to będzie można po kosztach kupić errate w ich sklepie.
Errata jest w pudełku cykli 4-5 w osobnym woreczku. Jeśli ktoś je zamawiał nie potrzebuje niczego domawiać.
Zresztą nie przesadzajmy z jakimś must have tej erraty, nawet jeśli ktoś nie ma, większość poprawek jest tak kosmetyczna jak zmiana kolejnością Knockdown i Knocback, czy zamiast 1 jest one. W niektórych przypadkach nawet po szczegółowym porównaniu nie znalazłem co dokładnie zostało erratowane. Ogólnie jednak spory szacun dla ITU, że w tak ogromnej grze było tak bardzo niewiele do poprawy.
Zresztą nie przesadzajmy z jakimś must have tej erraty, nawet jeśli ktoś nie ma, większość poprawek jest tak kosmetyczna jak zmiana kolejnością Knockdown i Knocback, czy zamiast 1 jest one. W niektórych przypadkach nawet po szczegółowym porównaniu nie znalazłem co dokładnie zostało erratowane. Ogólnie jednak spory szacun dla ITU, że w tak ogromnej grze było tak bardzo niewiele do poprawy.
- brazylianwisnia
W nowym druku karty są już poprawione. Każde pudło cyklu 4 i 5 do tego zawiera errate.
-
- Has thanked: 75 times
- Been thanked: 41 times
Czy wypraska na karty na samym dole podstawki jest jakkolwiek użyteczna, czy do wywalenia? 

- brazylianwisnia
Jest użyteczna do przechowywania kart dwóch cykli, których aktualnie nie grasz. Najlepiej mieć jakiś wygodny pojemnik na towar z aktualnego cyklu bo ciągle otwieranie pudła to nie jest dobry pomysł..
Po to chyba ten binder właśnie jest. W zestawie jest pudełko z separatorami do kartt aktualnie rozgrywanego cyklu.brazylianwisnia pisze: ↑04 gru 2024, 17:05 Najlepiej mieć jakiś wygodny pojemnik na towar z aktualnego cyklu bo ciągle otwieranie pudła to nie jest dobry pomysł..
- brazylianwisnia
Last tome dużo pomoże ale wciąż jednak trzeba gdzieś przechowywać choćby kafle terenu, tokeny, plansze/mate kości no i figurki(to raczej na półce).
Ostatnio zmieniony 04 gru 2024, 17:26 przez brazylianwisnia, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1693 times
- Been thanked: 1851 times
Dzieci na czas gry lepiej wyprosić do innego pokojubrazylianwisnia pisze: ↑04 gru 2024, 17:19 Last tome dużo pomoże ale wciąż jednak trzeba dzieci przechowywać

- Mr_Fisq
- Administrator
Ktoś znalazł jakieś sensowne koszulki na karty tytanów?
Chyba tylko laminacja, widziałem kiedyś temat o tym na bgg, ale link do jedynych które w miarę pasowały jest martwy więc nie wiedziałbym gdzie zacząć szukać.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2024, 17:43 przez bosik111, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mr_Fisq
- Administrator
Czyli pozostaje szukać lepszych koszulek A5; zdjęcia robią w formacie 21x15 - może to jest dobry kierunek.
-
- Has thanked: 629 times
- Been thanked: 574 times
Tylko pytanie czy rzeczywiście jest sens, ja koszulkuję dużo, ale tutaj nie widziałem potrzeby i po 100 godzinach karty tytanów dalej wyglądają jak nowe.
Są różne szkoły, niektórzy się boją jakiegokolwiek uszkodzenia i koszulkują wszystkie karty, nawet te których się rzadko używa, o tym czy to się opłaca robić przy każdej grze można debatować, zwłaszcza przy tak specyficznych rozmiarach w jakich jest ATO, ale to jest cena spokoju ducha.
Ja osobiście gram głównie solo więc mam pod kontrolą cały stół i nikt z napojami albo przekąskami mi nie podchodzi do niego nawet o metr, więc koszulki mam tylko na kartach które tasuje, ale kolega może mieć zupełnie inną sytuację.
Idealnie się do tego nadają kartonowe narożniki które chroniły pudło gry w kartonie.brazylianwisnia pisze: ↑04 gru 2024, 17:19 Last tome dużo pomoże ale wciąż jednak trzeba gdzieś przechowywać choćby kafle terenu, tokeny, plansze/mate kości no i figurki(to raczej na półce).
-
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 22 times
Co byś zmienił w swoim zestawie po uwzględnieniu Last Tome Binder i Tuckbox?brazylianwisnia pisze: ↑08 paź 2024, 16:20Na tym jeszcze normalnie leży instrukcja, story book oraz planszetki tytanów i primordiali. Tak u mnie leżało w narożniku stołu między grami. Żona nie narzekała więc chyba nie jest źleSpoiler:do tego mata na szafie. Akurat nie korzystałem z żadnego systemu mapy i przez pierwszą połowę cyklu nie jest to potrzebne ale do grania w drugi cykl coś ogarne.
Koniecznie chcę przygotować sobie zewnętrzne przechowywanie cyklu (pudła leżą na górze szafy i nie chcę ich każdorazowo ściągać.
Do tuckboxa na pewno wydrukuję sobie jakiś insert pomagający utrzymać karty w ryzach, ale on raczej nie wystarczy do wszystkiego (chyba, ze się mylę)?
- brazylianwisnia
Niewiele da się zmienić ale za to będzie wygodniej. Wczoraj właśnie przekładałem karty do tuckobox i nie ma szans wcisnąć tam wszystkiego gdzie większość jest w koszulkach. Teoretycznie w czerwonym pudle mam dużo zapasu ale ciężko znaleźć lepsze rozwiązanie na kafle terenu więc ono musi zostać. Obecnie wygląda to tak:
Tuckobox:
Primordiale, karty mapy, trauma, conditions, deck eksploracji
Last tome:
Loadout, odkryta technologia, zapasowy zbudowany sprzęt, karty technologii produkcyjnych razem z gear który produkują w dokupionycyh stronach "x-wing", karty Nymph I awakening
Czerwone pudło:
Kafle terenu, karty terenu, kratos, Moiros, sprzęt z nieodkrytych technologii, wszystkie karty secret, pozostale karty eksploracji spoza decku, karty clue, triskeliony, duże okrągłe żetony(ładunki, +1/-1) i sporo wolnego miejsca
Token keep i pudełko na żetony z gry:
Reszta żetonów.
Tuckobox:
Primordiale, karty mapy, trauma, conditions, deck eksploracji
Last tome:
Loadout, odkryta technologia, zapasowy zbudowany sprzęt, karty technologii produkcyjnych razem z gear który produkują w dokupionycyh stronach "x-wing", karty Nymph I awakening
Czerwone pudło:
Kafle terenu, karty terenu, kratos, Moiros, sprzęt z nieodkrytych technologii, wszystkie karty secret, pozostale karty eksploracji spoza decku, karty clue, triskeliony, duże okrągłe żetony(ładunki, +1/-1) i sporo wolnego miejsca
Token keep i pudełko na żetony z gry:
Reszta żetonów.
- brazylianwisnia
@MisioKret
Tak, to te strony co zamieściłeś. Właśnie to miejsce na CCG jest kluczowe bo karta technologii w formacie CCG ma wypisane koszta wyprodukowania przedmiotów i obok umieszczasz te przedmioty dzieki czemu łatwo przeglądasz co możesz wyprodukować i za ile. Odkrywasz nowa technologię produkcyjna, wkładasz w kolejną stronę karty.
Tak, to te strony co zamieściłeś. Właśnie to miejsce na CCG jest kluczowe bo karta technologii w formacie CCG ma wypisane koszta wyprodukowania przedmiotów i obok umieszczasz te przedmioty dzieki czemu łatwo przeglądasz co możesz wyprodukować i za ile. Odkrywasz nowa technologię produkcyjna, wkładasz w kolejną stronę karty.
@MisioKret
Wygląda na to, że jeszcze w tym sklepie portugalskim mają kilka sztuk tych stron od UG.
https://ptmerch.com/en/ultimate-guard/9 ... 02509.html
Z postu tommyray’a wynika, że 10 takich stron wystarczy w zupełności, więc gdyby ktoś chciał jedną sztukę (dziesięciopak) to będę miał do zaoferowania, jak już dotrze z Portugalii
Wygląda na to, że jeszcze w tym sklepie portugalskim mają kilka sztuk tych stron od UG.
https://ptmerch.com/en/ultimate-guard/9 ... 02509.html
Z postu tommyray’a wynika, że 10 takich stron wystarczy w zupełności, więc gdyby ktoś chciał jedną sztukę (dziesięciopak) to będę miał do zaoferowania, jak już dotrze z Portugalii