Star Wars: Shatterpoint (N.N.)

Dyskusje o konkretnych grach bitewnych
Awatar użytkownika
DaaV
Has thanked: 40 times
Been thanked: 41 times

Re: Star Wars: Shatterpoint (N.N.)

Post autor: DaaV »

EsperanzaDMV pisze: 10 paź 2024, 00:13 Byłem niecały miesiąc temu (14-15 września) na 35. Międzynarodowym Festiwalu Komiksu i Gier w Łodzi i w Shatterpointa była cała wydzielona strefa i odbywał się turniej w Shatterpointa. Przynajmniej kilkanaście stolików, czyli ponad 30 osób, plus jeden stolik grający w X-Winga. Wszystko wspaniale pomalowane, niektóre pola bitew widać że customowe. Także nie wiem jak gdzie indziej, ale w Łodzi Shatterpoint ma się dobrze. Jeśli coś przekręciłem, to proszę o skorygowanie :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Śmieszne, bo ja też byłem, grałem i nawet widać mnie na Twoim pierwszym zdjęciu. :mrgreen: Na drugim widzę kolegę @niwgnip też w ferworze rozkładania. :roll:

Turniej był naprawdę rewelacyjny, są mocne i aktywne ekipy w Łodzi, Wrocławiu i Poznaniu. Tydzień temu miałem okazję grać w mniejszym turnieju (10 osób) we Wrocławiu, też było super.
kolosm pisze: 09 paź 2024, 22:42 To bdb pytanie, sam się nad tym zastanawiam.
DaaV gdzie grywasz na Śląsku ?
Wybacz, nie wiem czemu uciekła mi ta wiadomość. Grywałem w Innym wymiarze lub u siebie w domu. W puli jest jeszcze Max Hobby w Zabrzu i Zielony Goblin w Gliwicach. Jeżeli chciałbyś zagrać, odezwij się na PW (jeżeli nie masz gry, to możemy zagrać w mój egzemplarz, chętnie pokażę co i jak). :wink:

Powoli też udaje mi się rozkręcić community na Śląsku, na razie jest Nas trzech (o których wiem) i dwie potencjalnie nowe osoby, którym będę robił mecz pilotażowy.

Gra jest super, polecam każdemu, kto lubi figurki, star wars'y, strategiczny klimat, dużą dynamikę pola walki i przede wszystkim feeling mocy - gra stoi umiejętnościami, które podkreślają specjalne wyszkolenie jednostek.

Pozdro,
D.
Awatar użytkownika
niwgnip
Has thanked: 63 times
Been thanked: 17 times

Post autor: niwgnip »

tommy_gun pisze: 09 paź 2024, 21:26 Czy ktoś w to jeszcze gra? Czy tytuł odchodzi w zapomnienie?
Jest tak jak napisał DaaV. Stałe ekipy w większych miastach są (Wrocław, Poznań, Łódź, Warszawa na pewno). Kraków chyba słabo, tam community zniszczył jeden gracz który obecnie już dawno nei gra, ale ludzie przesiedli się na np. MCP.

Regularne turnieje są w sumie w każdym z tych miast, za rogiem są nawet Drużynowe mistrzostwa Polski w Warszawie.
EsperanzaDMV pisze: 10 paź 2024, 00:13 Byłem niecały miesiąc temu (14-15 września) na 35. Międzynarodowym Festiwalu Komiksu i Gier w Łodzi i w Shatterpointa była cała wydzielona strefa i odbywał się turniej w Shatterpointa.
Spoiler:
Faktycznie załapałem się na Twoje drugie zdjęcie xd a na trzecim widzę kumpla z Wrocka też :p
Ten turniej to był turniej rangi GT, czyli taki sponsorowany przez AMG (wydawce). Na tamten dzień był to trzeci największy turniej na świecie w Shatterpointa - 38 osób. Większe były tylko we Francji na ~60osob i rok wcześniej Mistrzostwa Polski w Gdańsku - chyba 41).
Tak więc nie jest źle :)

Na start nie trzeba dużo kupowac, u nas np. Wiele osób jest chętnych do pożyczania na granie figsów. Nie trzeba wchodzić od razu z grubej rury. Ja sam osobiście nie mam wielu pudeł, a grać się da bez problemu (na poziomie też). Patrząc na wyniki turniejów na świecie to tak różne rozpiski wygrywają że wiele zależy od lokalnej mety, no i oczywiście od tego ile ktoś ograł dany skład

Jeżeli ktoś szuka ludzi do gry to najlepiej napisać posta na Facebooku na profilu Star Wars Shatterpoint Polska, albo na profilu konkretnego miasta. Od razu mówię że wiele z miast ma prywatne czaty założone gdzie bez zaproszenia nie wbijecie, ale wystarczy info ze ktoś szuka i się doda.

Jeśli ktoś szuka kontaktu do konkretnego miasta to też mogę pomóc :p
Indar
Has thanked: 12 times
Been thanked: 43 times
Kontakt:

Post autor: Indar »

W tym wszystkim najbardziej niepokoi wydawca - boje się AMG. Trzeba przyznać, że SHTP, podobnie jak MCP to dziecko AMG, nie podrzutek - ale z nimi nic nie wiadomo.
Bardzo szkoda, że Aftara nie ma już w Rebelu - "nadzorował" całą linie AMG, i mocno wspierał wszystkie turnieje.
U mnie SHTP na razie czeka, ale to kwestia czasu aż modele wyjdą na stół.
Awatar użytkownika
niwgnip
Has thanked: 63 times
Been thanked: 17 times

Post autor: niwgnip »

Indar pisze: 10 lis 2024, 23:44 W tym wszystkim najbardziej niepokoi wydawca - boje się AMG. Trzeba przyznać, że SHTP, podobnie jak MCP to dziecko AMG, nie podrzutek - ale z nimi nic nie wiadomo.
A co Cię niepokoi w AMG? O swoje gry dbają, te co przejęli musieli jakoś dostosować (pewnie dlatego x-wing zamknięty). Ja właśnie w system wszedłem bo nie jest to GW :D
Indar
Kontakt:

Na szczęście x -wing zamknięty - to dało drogę środowisku do "przejęcia" gry. Oficjalnie AMG dalej prowadzi system, coś tam zmienia w punktach, ale ludzie nawet nie chcą patrzeć na zmiany wprowadzane co jakiś czas przez wydawcę. Teraz grę prowadzi X Wing Alliance i wszystko ma się dobrze. Nawet ostatni GT w Warszawie przeprowadzony był w/g zasad XWA - a organizatorzy swiadomie zrezygnowali ze wsparcia AMG. Ludzie wolą grać w/g zasad ludzi którzy znają i rozumienia grę.
AMG ma problem z komunikacją, ta w zasadzie nie istnieje. Na profilu wydawcy i ich diskordzie wszystkie głosy krytyki są szybko usuwane a autorzy banowani. Ich działania są bardzo chaotyczne i nie wiadomo co im wpadnie do głowy - to zniechęca ludzi. Firma jest za mała na prowadzenie tyłu systemów, a Asmodee jest w kiepskiej sytuacji i wszędzie szukają cięć.
Nie wiadomo co będzie jutro - na razie SHTP jest traktowane jak ukochane dziecko, ale kto wie jak długo. Wszystko zależeć będzie od sprzedaży, i jak Asmodee będzie sobie radziło jako całość.
I niestety, tak jak obserwuje - po początkowym "hajpie" chyba widać spadek zainteresowania. Szkoda, bo mam pięknie pomalowane modele z podstawki - i czekające dwa pudła w kolejce.
Indar
Kontakt:

Zalapaliscie się na boksy po 20 PLN? Rebel miał wyprzedaż w ten weekend, na festiwalu w Gdańsku. Starsze zestawy chodziły po 20 PLN, starter po 300 PLN.
Jakby was zastanawiało skąd wysyp ogłoszeń na OLX to macie odpowiedź.
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1333 times
Been thanked: 2040 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Indar pisze: 19 lis 2024, 08:47 Zalapaliscie się na boksy po 20 PLN? Rebel miał wyprzedaż w ten weekend, na festiwalu w Gdańsku. Starsze zestawy chodziły po 20 PLN, starter po 300 PLN.
Jakby was zastanawiało skąd wysyp ogłoszeń na OLX to macie odpowiedź.
No to zacna promocja. Liczyłem jednak że coś na stronie wydawcy będzie sensownego a tu niestety jeno crap. Szkoda że modeli do X-winga nawet 1.0 nie obniżyli. W Shatterpointa raczej nie wejdę bo to już za dużo tego bym miał.
Indar
Kontakt:

Około miesiąca temu , też w Gdańsku na festiwalu, wyprzedawali nówki podstawki do 2.0 (wersje AMG) po 40 pln. Także ten.
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 210 times
Been thanked: 141 times

Post autor: ScorpZero »

Żeby na początku takie ceny dali to pewnie system byłoby bardziej popularny. :P

A tak to na dzień dobry pierwszym pytaniem o grę było "czemu tak drogo?".
Indar
Kontakt:

Dla graczy dobrze, dla Januszu biznesu wybornie - dla sklepów już mniej ;)
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

Indar pisze: 19 lis 2024, 10:02 Dla graczy dobrze, dla Januszu biznesu wybornie - dla sklepów już mniej ;)
No tak trochę strzał w kolano wszystkim swoim partnerom którym widać towar zalega na magazynach....
Awatar użytkownika
NOEzwanyMateuszem
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: NOEzwanyMateuszem »

Indar pisze: 19 lis 2024, 09:47 Około miesiąca temu , też w Gdańsku na festiwalu, wyprzedawali nówki podstawki do 2.0 (wersje AMG) po 40 pln. Także ten.
Nówki podstawki do Shatterpointa 2.0? Shatterpoint miał tylko jedną wersję podstawki...
✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖
PlanszowyKolektyw - YouTube
PlanszowyKolektyw - Spotify
Mail Kolektywu

Ja to ten co robi planszówkowe rapsy. Jeżeli jeszcze nie słyszałeś, to musisz to nadrobić.
Ostatni kawałek:
Toniemy
Kontakt:

NOEzwanyMateuszem pisze: 19 lis 2024, 10:48
Indar pisze: 19 lis 2024, 09:47 Około miesiąca temu , też w Gdańsku na festiwalu, wyprzedawali nówki podstawki do 2.0 (wersje AMG) po 40 pln. Także ten.
Nówki podstawki do Shatterpointa 2.0? Shatterpoint miał tylko jedną wersję podstawki...
Chodziło o SW X-wing 2.0
Awatar użytkownika
NOEzwanyMateuszem
Kontakt:

BOLLO pisze: 19 lis 2024, 11:00
NOEzwanyMateuszem pisze: 19 lis 2024, 10:48
Chodziło o SW X-wing 2.0
Ah, mb. To z X-Wingiem w sumie już ogłosili, że wsparcie dla systemu przestaje powoli istnieć. AMG się samo wycofuje...
✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖
Mail Kolektywu

Ja to ten co robi planszówkowe rapsy. Jeżeli jeszcze nie słyszałeś, to musisz to nadrobić.
Ostatni kawałek:
Toniemy
Has thanked: 40 times
Been thanked: 41 times

Post autor: DaaV »

Mi się nie udało, choć z tych boxów brakuje mi tylko Cad'a. Fajnie dla ludzi, którzy chcą wejść by zgarnąć w takiej cenie, bo to jak za darmo (skoro ja jeszcze parę miesięcy tamu płaciłem po 140/150 za te boxy...). Trochę boli, że właśnie teraz stado ludzi sprzedaje po 70/90 na olx no i że było to tylko dla osób na wydarzeniu w Gdańsku, no ale... :roll:
Awatar użytkownika
BOLLO
Kontakt:

DaaV pisze: 19 lis 2024, 11:46 Mi się nie udało, choć z tych boxów brakuje mi tylko Cad'a. Fajnie dla ludzi, którzy chcą wejść by zgarnąć w takiej cenie, bo to jak za darmo (skoro ja jeszcze parę miesięcy tamu płaciłem po 140/150 za te boxy...). Trochę boli, że właśnie teraz stado ludzi sprzedaje po 70/90 na olx no i że było to tylko dla osób na wydarzeniu w Gdańsku, no ale... :roll:
No właśnie to najbardziej boli że jedynie na wydarzeniu takie ceny...co cóż nie można mieć wszystkiego.
Awatar użytkownika
NOEzwanyMateuszem
Kontakt:

BOLLO pisze: 19 lis 2024, 11:51
DaaV pisze: 19 lis 2024, 11:46 Mi się nie udało, choć z tych boxów brakuje mi tylko Cad'a. Fajnie dla ludzi, którzy chcą wejść by zgarnąć w takiej cenie, bo to jak za darmo (skoro ja jeszcze parę miesięcy tamu płaciłem po 140/150 za te boxy...). Trochę boli, że właśnie teraz stado ludzi sprzedaje po 70/90 na olx no i że było to tylko dla osób na wydarzeniu w Gdańsku, no ale... :roll:
No właśnie to najbardziej boli że jedynie na wydarzeniu takie ceny...co cóż nie można mieć wszystkiego.
Rebel ma też być na WawaGra. Może tam również rzucą promkę?
✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖✖
Mail Kolektywu

Ostatni kawałek:
Toniemy
Kontakt:

NOEzwanyMateuszem pisze: 19 lis 2024, 11:56
BOLLO pisze: 19 lis 2024, 11:51
Rebel ma też być na WawaGra. Może tam również rzucą promkę?
Nie interesują mnie imprezy stacjonarne na które nie mam możliwości na tę chwilę jeździć. Fajnie jakby była oferta online z limitem na konto aby nie każdy miał opcję kupić sobie zestaw. Wydając powiedzmy te 500pln za podstawkę + dodatki byłbym w stanie w to wejść i poczekać aż dzieci nawet zechcą zagrać. A tak pozostanę przy X-wingu i ASOIAF
Awatar użytkownika
Koshiash
Has thanked: 81 times
Been thanked: 209 times

Post autor: Koshiash »

Zdecydowanie nie ogarniam instrukcji. Dłuższą chwilę wpatrywałem się w te dwa fragmenty próbując zrozumieć, na czym polega róznica między wspinaczką a skokiem, bezskutecznie:
Gdy postać wykonuje wspinaczkę (U), gracz korzysta z miarki zrywu. Gracz przykłada miarkę wklęsłym końcem do podstawy postaci. Gracz może dowolnie obracać miarkę na zawiasie. Miarka ruchu może nachodzić na jakiekolwiek przekraczalne i nieprzekraczalne elementy terenu na dowolnym poziomie. Miarka może nachodzić na podstawy innych postaci. Gdy tylko miarka ruchu zostanie ustawiona w pożądanej pozycji, gracz stawia postać w taki sposób, aby dotykała miarki w jakimkolwiek miejscu. Postać może zakończyć ruch na dowolnym poziomie.
Gdy postać wykonuje skok (T), gracz korzysta z miarki zrywu. Gracz przykłada miarkę wklęsłym końcem do podstawy postaci. Gracz może dowolnie obracać miarkę na zawiasie. Miarka ruchu może nachodzić na jakiekolwiek przekraczalne i nieprzekraczalne elementy terenu na dowolnym poziomie. Miarka może nachodzić na podstawy innych postaci. Gdy tylko miarka ruchu zostanie ustawiona w pożądanej pozycji, gracz stawia postać w taki sposób, aby dotykała miarki w jakimkolwiek miejscu. Postać może zakończyć ruch na dowolnym poziomie.
Ice^S5
Has thanked: 22 times
Been thanked: 9 times

Post autor: Ice^S5 »

We wspinaczce umknęło Ci jedno zdanie na końcu:
Jeśli postać jest w zwarciu (zob. str. 29) z postacią z jednostki, która nie jest osłabiona, nie może wykonać wspinaczki (U).
Ponadto na stronie 22 w sekcji "Aktywowanie jednostek" można zauważyć że wspinaczkę możesz wykonać w ramach Ruchu, z kolei skoku nie ma na tej liście.
Awatar użytkownika
Koshiash
Has thanked: 81 times
Been thanked: 209 times

Post autor: Koshiash »

Dzięki, faktycznie są niuanse różnicujące te dwie akcje, tylko rozrzucone w przypadkowych miejscach w instrukcji. Dzięki za zwrócenie na to uwagi.
ODPOWIEDZ